Skip to Content

Statsepidemiolog Anders Tegnell kan ha raderat mejl olagligen. Foto: Stillbild Youtube
INRIKES

Anders Tegnell raderade flertal mejl – kan vara lagbrott

Digital utgåva

Det är Aftonbladet som begärt ut runt 200 mejl som statsepidemiologen Anders Tegnell skickat och tagit emot under coronautbrottet. Men det visade sig att Tegnell raderat ett okänt antal mejl mellan honom och flera andra experter. Agerandet kan vara lagbrott och sätter frågetecken kring den transparens som Folkhälsomyndigheten säger sig vilja föra kring dess arbete mot coronapandemin.

Publicerad: 15 augusti, 2020, 10:54

  • Svenska

Läs även

Aftonbladet gick i våras igenom Tegnells mejllogg från januari till april och begärde ut drygt 200 mejl. Först i augusti lämnade myndigheten ut mejlen, men ett stort antal saknas. ”Mailloggar reflekterar inte vilka mail som finns sparade på myndigheten och vad som kan lämnas ut, det är endast en representation av mail som har gått till och från myndigheten. Därför finns inte samtliga begärda mail med i utlämnandet”, skrev Folkhälsomyndigheten i samband med att de lämnade ut material enligt offentlighetsprincipen av allmänna handlingar. Det visade sig att statsepidemiologen Anders Tegnell raderat ett flertal mejl med okänt innehåll.

Raderade mejl med tunga experter

Bland mejlen som saknades fanns flera mellan Tegnell och både myndighetsanställda samt tunga experter som handlade om arbetet med coronaviruset och enligt Tegnell är ”arbetsmaterial”. Bland mejlen som raderats finns mejl från den före detta statsepidemiologen Johan Giesecke, som anlitats av Folkhälsomyndigheten under pandemin.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta:

Detta styr hanteringen av allmänna handlingar och vad som får eller inte får gallras när dessa handlingar begärs ut.

Hanteringen av allmänna handlingar regleras i tryckfrihetsförordningen (1949:105). Av 2 kap. 23 § framgår bland annat. att grundläggande föreskrifter om gallring av handlingar får meddelas i lag.

Enligt 10 § arkivlagen (1990:782) får allmänna handlingar gallras. Med gallring avses att handlingar sorteras ut och förstörs. Att gallring sker är viktigt bland annat av integritetsskäl och av ekonomiska skäl. Såvitt gäller gallring på den statliga sidan sker gallringen med stöd av föreskrifter eller särskilda beslut av Riksarkivet.

Av 7 § Föreskrifter (RA-FS 1997:6) om ändring i Riksarkivets föreskrifter (RA-FS 1991:6) och allmänna råd om gallring av handlingar av tillfällig eller ringa betydelse framgår att myndigheten skall gallra ut allmänna handlingar av tillfällig eller ringa betydelse för myndighetens verksamhet. E-postloggar och e-post utan ärendeanknytning är exempel på handlingar som är av ringa eller tillfällig betydelse.

Gallring får endast ske under förutsättning att allmänhetens rätt till insyn inte åsidosätts och att handlingarna bedöms sakna värde för rättsskipning, förvaltning och forskning. Myndigheten skall enligt 5 § i ovan nämnda föreskrifter själv besluta hur det som föreskrivs i 7 § skall tillämpas på det egna arkivet. Gallring skall, enligt 8 §, ske vid tidpunkt eller efter frist som fastställs av myndigheten. Folkhälsomyndighetens dokumenthanteringsplan har utarbetats i enlighet med dessa föreskrifter. Handlingar som är av ringa eller tillfällig betydelse gallras normalt av den enskilde medarbetaren. Dessa handlingar gallras alltså i enlighet med Folkhälsomyndighetens dokumenthanteringsplan.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sjukvårdens dilemma – fler och dyrare hyrpersonal

SJUKVÅRDDen svenska sjukvården konsumerar enorma resurser. Cirka 44 procent av kostnaderna för sjukvården är personalkostnader. Under ett par decennier har det pågått en allt snabbare utveckling mot att en allt större andel av personalen är inhyrda konsulter istället för att vara anställda. Oftast handlar det om läkare, men allt fler sjuksköterskor tar också steget att hyra ut sig själva istället för att vara anställda. Regionernas förmåga att organisera vården sätts på prov.

Regeringen ger miljoner till kritiserad pizzametod för gängkriminella

INRIKESDen 14 april meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) att regeringen i vårändringsbudgeten ger 6 miljoner för att sprida den kritiserade ”Sluta skjut-metoden” för att minska dödsskjutningarna bland gängkriminella, en metod där polisen träffar våldsbenägna brottslingar för samtal i grupp där de också äter pizza tillsammans. Projektet har prövats i Malmö, men skall nu spridas över hela landet.

Regeringen vill förbjuda förintelseförnekelse

INRIKESRegeringen, med Morgan Johansson (S) i spetsen vill nu förbjuda det man kallar för förintelseförnekelse och vill kunna sätta människor i fängelse för att de inte tror på den officiella historieskrivningen.

Kvinna mördad vid Linköpings tågstation

INRIKESEn kvinna anfölls av en knivbeväpnad man vid en av tunnlarna mellan perrongerna vid Linköpings tågstation. Hon fördes svårt skadad till sjukhus men avled av de allvarliga skadorna. En man har gripits misstänkt för dådet.

Somalisk S-politiker ville se otrogna brinna i helvetet med hänvisning till Koranen – lämnar nu partiet

INRIKESMustafe Ahmed Yuusuf, en 27-årig somalier, har fram tills nyligen varit en aktiv politiker för Socialdemokraterna i den halländska kommunen Hylte. Den 14 april skrev nättidningen Samhällsnytt att den unge somaliern hamnat i blåsväder sedan han spridit islamistisk propaganda på sociala medier, allt med hänvisning till Koranen. Nya Tider kan nu dessutom avslöja att Mustafe Ahmed Yuusuf nu har lämnat både sina förtroendeuppdrag, moderpartiet samt SSU.

94 procent av Danmarks gängkriminella har utländsk bakgrund

UTRIKESEn dagstidnings genomgång har visat att nästan samtliga som har dömts enligt en särskild ”gängparagraf” i Danmark har haft utländsk bakgrund. Gängkriminaliteten begränsar sig inte till Köpenhamn, utan återfinns även i mindre så kal­la­de ”utsatta områden” som domineras av utomeuropeiska invandrare. Avslöjandet har lett till nya krav från invandringskritiska partier på att stoppa invandringen från länder utanför Europa.

Läkare dömer ut lockdown som omänskligt folkhälsofiasko

COVID-19Fyra svenska läkare skriver att nedstängning av samhället på grund av corona är ovetenskapligt och ”världshistoriens största folkhälsofiasko”. Artikeln, som publicerades i Göteborgs-Posten den 3 april, är närmast unik – kritik av detta slag släpps sällan fram i systemmedia och på Youtube och Facebook raderades det snabbt. Författarna kritiserar även regeringen för att skänka 150 miljarder kronor till EU:s coronafond, en ”hisnande summa” till länder som ”genom lockdown medvetet förstört sina ekonomier”.

Miljöpartiet: Vita kvinnor ska flytta på sig

INRIKESMiljöpartiets språkrör Märta Stenevi menar att svenska kvinnor måste lämna sina positioner för att utlandsfödda kvinnor i stället ska inta dessa. Nya Tider får dock inga svar från hennes pressekreterare på hur Miljöpartiet och dess språkrör tänker sig att detta ska gå till eller varför man anser det rättvist att kvinnor som uppnått en position med makt nu ska lämna den.

Gå till arkivet

Send this to a friend