Skip to Content

Statsepidemiolog Anders Tegnell kan ha raderat mejl olagligen. Foto: Stillbild Youtube
INRIKES

Anders Tegnell raderade flertal mejl – kan vara lagbrott

Digital utgåva

Det är Aftonbladet som begärt ut runt 200 mejl som statsepidemiologen Anders Tegnell skickat och tagit emot under coronautbrottet. Men det visade sig att Tegnell raderat ett okänt antal mejl mellan honom och flera andra experter. Agerandet kan vara lagbrott och sätter frågetecken kring den transparens som Folkhälsomyndigheten säger sig vilja föra kring dess arbete mot coronapandemin.

Publicerad: 15 augusti, 2020, 10:54

  • Svenska

Läs även

Aftonbladet gick i våras igenom Tegnells mejllogg från januari till april och begärde ut drygt 200 mejl. Först i augusti lämnade myndigheten ut mejlen, men ett stort antal saknas. ”Mailloggar reflekterar inte vilka mail som finns sparade på myndigheten och vad som kan lämnas ut, det är endast en representation av mail som har gått till och från myndigheten. Därför finns inte samtliga begärda mail med i utlämnandet”, skrev Folkhälsomyndigheten i samband med att de lämnade ut material enligt offentlighetsprincipen av allmänna handlingar. Det visade sig att statsepidemiologen Anders Tegnell raderat ett flertal mejl med okänt innehåll.

Raderade mejl med tunga experter

Bland mejlen som saknades fanns flera mellan Tegnell och både myndighetsanställda samt tunga experter som handlade om arbetet med coronaviruset och enligt Tegnell är ”arbetsmaterial”. Bland mejlen som raderats finns mejl från den före detta statsepidemiologen Johan Giesecke, som anlitats av Folkhälsomyndigheten under pandemin.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta:

Detta styr hanteringen av allmänna handlingar och vad som får eller inte får gallras när dessa handlingar begärs ut.

Hanteringen av allmänna handlingar regleras i tryckfrihetsförordningen (1949:105). Av 2 kap. 23 § framgår bland annat. att grundläggande föreskrifter om gallring av handlingar får meddelas i lag.

Enligt 10 § arkivlagen (1990:782) får allmänna handlingar gallras. Med gallring avses att handlingar sorteras ut och förstörs. Att gallring sker är viktigt bland annat av integritetsskäl och av ekonomiska skäl. Såvitt gäller gallring på den statliga sidan sker gallringen med stöd av föreskrifter eller särskilda beslut av Riksarkivet.

Av 7 § Föreskrifter (RA-FS 1997:6) om ändring i Riksarkivets föreskrifter (RA-FS 1991:6) och allmänna råd om gallring av handlingar av tillfällig eller ringa betydelse framgår att myndigheten skall gallra ut allmänna handlingar av tillfällig eller ringa betydelse för myndighetens verksamhet. E-postloggar och e-post utan ärendeanknytning är exempel på handlingar som är av ringa eller tillfällig betydelse.

Gallring får endast ske under förutsättning att allmänhetens rätt till insyn inte åsidosätts och att handlingarna bedöms sakna värde för rättsskipning, förvaltning och forskning. Myndigheten skall enligt 5 § i ovan nämnda föreskrifter själv besluta hur det som föreskrivs i 7 § skall tillämpas på det egna arkivet. Gallring skall, enligt 8 §, ske vid tidpunkt eller efter frist som fastställs av myndigheten. Folkhälsomyndighetens dokumenthanteringsplan har utarbetats i enlighet med dessa föreskrifter. Handlingar som är av ringa eller tillfällig betydelse gallras normalt av den enskilde medarbetaren. Dessa handlingar gallras alltså i enlighet med Folkhälsomyndighetens dokumenthanteringsplan.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Våra myndigheter har fullständigt spårat ut! Det är inte underligt att Tegnell avlägsnar en massa obekväma mej som senare kan användas emot honom och då tar man bara bort dem – hur enkelt som helst? Själv tillhör jag den skara som fått luren kastad i örat då mina frågor känns “obekväma” för myndigheten, men numer anses det helt naturligt – man vänjer sig – som Kjell Höglund sjöng en gång? Så det är fullt i sin ordning att Tegnell tar bort en del mejl som är kritiska emot honom?

12-årig flicka våldtagen

INRIKESEn 12-årig flicka blev våldtagen utomhus i Rågsved i Stockholm under tisdagskvällen. Hon skadades under den grova våldtäkten och tvingades uppsöka sjukhus för vård. Polisen har inte gripit någon misstänkt ännu.

DN:s Kristina Lindquist i säng med våldsvänstern

REPORTAGEDN-journalisten Kristina Lindquist var en av dem som högljuddast krävde att Nya Tider inte skulle få ställa ut på Bokmässan i Göteborg med hänvisning till ”värdegrunden”. Nu har sajten Avmaskerat avslöjat att Lindquist gift sig med den våldsbejakande vänsterextremisten Mats Runvall och skriver för DN från samma lägenhet varifrån Runvall säljer våldspropaganda.

Före detta SD-ledamot: ”Jag gav SVT öppet mål”

INRIKESMats Olsson från Östhammar satt tills helt nyligen som ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Ett invandringskritiskt mejl som han skickade direkt till SVT:s redaktion där han bland annat använde ordet ”negrer” ledde dock till att han av sitt eget parti ombads lämna sina politiska uppdrag. Han lämnade självmant partiet bara någon dag senare. Till Nya Tider säger Mats Olsson att han är ångerfull, men inte riktigt av den anledning systemmedia vill framställa det som, utan för att han använde ett radikalt språkbruk när han mejlade till SVT:s journalister.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Språkrörskandidat erkänner: ”Måste våga se att vi har problem med islamism inom partiet”

INRIKESMP:s språkrörskandidat Rebecka Le Moine menar att partiet behöver erkänna att det har funnits och finns problem med islamistisk infiltration samt att man behöver göra upp med hur man hanterat frågor om hedersförtryck. Det säger hon när Nya Tider wallraffar henne genom att låtsas vara en medlem.

Man gruppvåldtagen i Stockholm – sökte skydd hos ordningsvakter

INRIKESEn man har anmält att han blivit gruppvåldtagen natten till måndagen i en lägenhet i södra Stockholm. Han flydde sedan från platsen och sökte skydd hos ordningsvakter som ringde polisen.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Plastpåseskatten ett ekonomiskt fiasko

INRIKESPlastpåseskatten har redan från början kritiserats för att inte leda till de avsedda miljöförbättringarna. Enligt regeringens planer skulle den i alla fall ge över två miljarder i skatteintäkter per år. Nu visar det sig dock att även denna förhoppning kommit på skam, då endast en tiondel av den beräknade summan kommit in. Detta avslöjar högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell på sin blogg.

Gå till arkivet

Send this to a friend