Skip to Content

SARS CoV-2: Coronaviruset. Foto: Daily Sun
INRIKES

Andra vågen – och Sveriges hemliga strategi för att bemöta den

Digital utgåva

Sveriges ”hemliga” strategi förnekades länge officiellt. Den gick ut på att medvetet låta smittan spridas i befolkningen, vilket bland annat avslöjas i en kommande bok. När nu en andra våg drabbar landet har dock myndigheterna valt att öka graden av nedstängning. Detta samtidigt som viruset muterar och blir mindre farligt. Nya Tider går igenom hur Sverige hanterar pandemin och hur framtiden komma komma att se ut.

Publicerad: 16 november, 2020, 13:03

  • Svenska

Läs även

Den förväntade ”andra vågen” av coronapandemin sveper nu över Europa och Sverige tycks inte vara något undantag. Antalet smittade ökar snabbt och många experter oroar sig över en utveckling som de menar kan bli värre än vårens, där över femtusen svenskar dog efter att ha smittats av coronaviruset SARS-CoV-2. Sveriges motstånd mot en tidig nedstängning, och oviljan till att införa krav på munskydd, har onekligen varit en del av den plan som Folkhälsomyndigheten hela tiden haft, men förnekat, nämligen att uppnå en teoretisk flockimmunitet – till en kostnad av tusentals svenskars liv.

Så nu är det många som undrar vad som sker och vad vi har att vänta oss de kommande månaderna. Med 171 365 bekräftade fall av coronaviruset, 6 122 döda och ett oroat samhälle som tyngs ner av allt fler begränsningar, med än fler i sikte, är frågan ”vad händer med Sverige?” högst relevant.

Strategin i hemlighet

Det första man måste titta på gällande Sveriges förhållaningssätt till coronapandemin är anledningen till vår unika metod att möta utmaningen. Som enda nation i världen har Sverige valt en väldigt oförsiktig och obeprövad väg. Resten av världen har valt flera grader av restriktioner, vilka ofta införts tidigt, allt från munskyddskrav till nedstängningar av omfattande samhällsfunktioner, så kallad ”lock down”. Sverige har istället gjort väldigt lite. Officiellt förklarar man att Sveriges metod baseras på frivillig social distansering. Riskgrupper skulle skyddas, sades det, men i övrigt genomförde man få ingrepp på samhällsnivå.

I efterhand har det visat sig att riskgrupper inte skyddades i särskilt hög grad, och man införde palliativ vård i stället för att försöka hjälpa äldre svenskar att överleva smittan. Statsepidemiolog Anders Tegnell har gång på gång gjort märkliga och felaktiga konstateranden om viruset: Som att risken att det skulle nå Sverige var mycket låg, till att det var ofarligt för svenskar att resa till Alperna och Syditalien under pågående utbrott i Italien.

När viruset väl kommit till Sverige menade han istället att det inte fanns någon risk för att vi skulle se en smittspridning inom Sverige. Därefter, i takt med att smittspridningen konstant ökade, gällde det istället att vi skulle uppnå flockimmunitet i slutet av april, sedan början av maj, sedan maj, sedan till slutet av juli. Inget av det hände. Någon större risk för en andra våg menade man inte heller förelåg. Den svenska modellen skulle avvärja detta, menade man.

Men redan den 6 mars fick Anders Tegnell ett starkt varnande mejl från matematikern Tom Britton som räknat på R-värdet för viruset. Där framförde han sin åsikt att Folkhälsomyndigheten var för passiv: ”Med så många smittade som nu finns i Sverige så kommer smittspridning att ske. Vårt samhälle är inte särskilt annorlunda än Italiens, eller för den delen Kinas, så varför skulle det inte spridas hos oss?”

Anders-Tegnell. Foto: Stillbild SVT

 

Den 15 mars medverkade Tegnell i SVT:s program Agenda. Här hänvisade han flera gånger till den dåvarande brittiska strategin som för tillfället speglade den svenska, med den stora skillnaden att man från brittiskt håll gick ut och angav att målet officiellt var att uppnå flockimmunitet. Tegnell sade i programmet att han ”lyssnar till britterna” för att de ”är bäst på smittskydd i världen” och att de säger ”samma sak” som han själv gjorde. Dagen efter upprepade han budskapet:

– Jag har lyssnat på vad britterna säger och de säger precis som vi gör i Sverige. Det är två länder som sticker ut i att vi, tycker vi i alla fall, håller en lite mer vetenskaplig linje i detta. Balansen mellan politik och vetenskap hos oss är lite annorlunda än i en del andra länder, sade Tegnell bland annat till Aftonbladet den 16 mars.

Storbritannien valde dock att kort därefter skrota sina planer eftersom flockimmunitetsmålet menades kunna orsaka 13 gånger fler dödsfall än att istället försöka trycka ner viruset genom restriktioner i ett tidigt skede. Något som gjordes i förhoppningen att vaccin skulle kunna färdigställas och sjukvården anpassas för att kunna möta hotet.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Regeringens valårsbudget för 2022 – flera fläskiga flirtar

ANALYSInnehållet i regeringens förslag till statsbudget för valåret 2022 har portionerats ut till media under de senaste veckorna. Den slutliga presentationen, när finansministern lämnar över hela budgetförslaget till riksdagen, sker den 20 september. Regeringens förslag flirtar med både Centerpartiet och Vänsterpartiet, eftersom deras aktiva stöd för budgeten är avgörande för att den skall gå igenom. Regeringen flirtar också med de stora invandrargrupperna i storstädernas utanförskapsområden, genom kraftigt ökade bidrag.

Åtta dog på äldreboende – sju var fullvaccinerade

INRIKESEfter att åtta boende på ett äldreboende i Överkalix dött på kort tid med Covid-19, varav sju var fullvaccinerade, ställs frågor gällande om vaccinationerna verkligen ger det skydd de lovar. Men istället för att ta ett steg tillbaka och värdera resultaten av vaccineringen höjs istället röster för en tredje dos.

Medborgargarde misshandlade invandrare

INRIKESEfter ett mycket stort antal återkommande händelser där en invandrare antastar kvinnor och jagar barn i Perstorp i Skåne har lokalborna fått nog av polisens oförmåga att lösa situationen. Efter flera varningar och händelser där mannen angripits under sommaren var det dags igen. Han söktes upp under tisdagskvällen och misshandlades av ett flertal maskerade gärningsmän beväpnade med tillhyggen.

Efterspelet till tumultet vid Kapitolium: Nu förföljs systemkritiker öppet i USA

USAEfter ”stormningen” av Kapitolium den 6 januari, där anhängare till president Trump trängde in i byggnaden för att protestera mot valfusk och korruption, har USA:s myndigheter tagit i med hårdhandskarna mot regimkritiker, ivrigt påhejade av merparten av landets massmedier.

Efter kyrkovalet: AfS får tre mandat i kyrkomötet

INRIKESResultatet av kyrkovalet den 19 september innebär att det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) tar sig in i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. De fick tre mandat och 1,24 procent av rösterna. Sverigedemokraterna å sin sida backar med några procentenheter. Socialdemokraterna är fortsatt största partigrupp vid kyrkomötet.

S-politiker misstänkt för flera våldtäkter

INRIKESJomark Polintan,31, är en politiker som har viktiga uppdrag inom Socialdemokraterna i Värmland. Efter att han begärts häktad på den högre misstankegraden för ett flertal våldtäkter han ska ha begått mot en närstående kvinna under två års tid tvingas han nu lämna sina politiska uppdrag meddelar Socialdemokraterna.

Rekordhöga elpriser i Sveriges södra halva

INRIKESJust nu är elpriset rekordhögt i den södra halvan av Sverige. Detta beror på en mängd faktorer, berättar Björn Björnsson, affärsutvecklingsanalytiker på elhandelsbolaget Godel, för Nya Tider. Han säger att vi på sikt kan få lägre elpriser genom utbyggd vindkraft, men att det å andra sidan skulle bli större prisuppgångar i tider av lite blåst. Det som skulle kunna stabilisera prisbilden över tid skulle exempelvis vara utbyggd kärnkraft.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

Gå till arkivet

Send this to a friend