Skip to Content

SARS CoV-2: Coronaviruset. Foto: Daily Sun
INRIKES

Andra vågen – och Sveriges hemliga strategi för att bemöta den

Digital utgåva

Sveriges ”hemliga” strategi förnekades länge officiellt. Den gick ut på att medvetet låta smittan spridas i befolkningen, vilket bland annat avslöjas i en kommande bok. När nu en andra våg drabbar landet har dock myndigheterna valt att öka graden av nedstängning. Detta samtidigt som viruset muterar och blir mindre farligt. Nya Tider går igenom hur Sverige hanterar pandemin och hur framtiden komma komma att se ut.

Publicerad: 16 november, 2020, 13:03

  • Svenska

Läs även

Den förväntade ”andra vågen” av coronapandemin sveper nu över Europa och Sverige tycks inte vara något undantag. Antalet smittade ökar snabbt och många experter oroar sig över en utveckling som de menar kan bli värre än vårens, där över femtusen svenskar dog efter att ha smittats av coronaviruset SARS-CoV-2. Sveriges motstånd mot en tidig nedstängning, och oviljan till att införa krav på munskydd, har onekligen varit en del av den plan som Folkhälsomyndigheten hela tiden haft, men förnekat, nämligen att uppnå en teoretisk flockimmunitet – till en kostnad av tusentals svenskars liv.

Så nu är det många som undrar vad som sker och vad vi har att vänta oss de kommande månaderna. Med 171 365 bekräftade fall av coronaviruset, 6 122 döda och ett oroat samhälle som tyngs ner av allt fler begränsningar, med än fler i sikte, är frågan ”vad händer med Sverige?” högst relevant.

Strategin i hemlighet

Det första man måste titta på gällande Sveriges förhållaningssätt till coronapandemin är anledningen till vår unika metod att möta utmaningen. Som enda nation i världen har Sverige valt en väldigt oförsiktig och obeprövad väg. Resten av världen har valt flera grader av restriktioner, vilka ofta införts tidigt, allt från munskyddskrav till nedstängningar av omfattande samhällsfunktioner, så kallad ”lock down”. Sverige har istället gjort väldigt lite. Officiellt förklarar man att Sveriges metod baseras på frivillig social distansering. Riskgrupper skulle skyddas, sades det, men i övrigt genomförde man få ingrepp på samhällsnivå.

I efterhand har det visat sig att riskgrupper inte skyddades i särskilt hög grad, och man införde palliativ vård i stället för att försöka hjälpa äldre svenskar att överleva smittan. Statsepidemiolog Anders Tegnell har gång på gång gjort märkliga och felaktiga konstateranden om viruset: Som att risken att det skulle nå Sverige var mycket låg, till att det var ofarligt för svenskar att resa till Alperna och Syditalien under pågående utbrott i Italien.

När viruset väl kommit till Sverige menade han istället att det inte fanns någon risk för att vi skulle se en smittspridning inom Sverige. Därefter, i takt med att smittspridningen konstant ökade, gällde det istället att vi skulle uppnå flockimmunitet i slutet av april, sedan början av maj, sedan maj, sedan till slutet av juli. Inget av det hände. Någon större risk för en andra våg menade man inte heller förelåg. Den svenska modellen skulle avvärja detta, menade man.

Men redan den 6 mars fick Anders Tegnell ett starkt varnande mejl från matematikern Tom Britton som räknat på R-värdet för viruset. Där framförde han sin åsikt att Folkhälsomyndigheten var för passiv: ”Med så många smittade som nu finns i Sverige så kommer smittspridning att ske. Vårt samhälle är inte särskilt annorlunda än Italiens, eller för den delen Kinas, så varför skulle det inte spridas hos oss?”

Anders-Tegnell. Foto: Stillbild SVT

 

Den 15 mars medverkade Tegnell i SVT:s program Agenda. Här hänvisade han flera gånger till den dåvarande brittiska strategin som för tillfället speglade den svenska, med den stora skillnaden att man från brittiskt håll gick ut och angav att målet officiellt var att uppnå flockimmunitet. Tegnell sade i programmet att han ”lyssnar till britterna” för att de ”är bäst på smittskydd i världen” och att de säger ”samma sak” som han själv gjorde. Dagen efter upprepade han budskapet:

– Jag har lyssnat på vad britterna säger och de säger precis som vi gör i Sverige. Det är två länder som sticker ut i att vi, tycker vi i alla fall, håller en lite mer vetenskaplig linje i detta. Balansen mellan politik och vetenskap hos oss är lite annorlunda än i en del andra länder, sade Tegnell bland annat till Aftonbladet den 16 mars.

Storbritannien valde dock att kort därefter skrota sina planer eftersom flockimmunitetsmålet menades kunna orsaka 13 gånger fler dödsfall än att istället försöka trycka ner viruset genom restriktioner i ett tidigt skede. Något som gjordes i förhoppningen att vaccin skulle kunna färdigställas och sjukvården anpassas för att kunna möta hotet.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Samtal med kommunisten Joe Nilsson: ”Invandringen slår sönder samhällskontraktet”

INTERVJUJoe Nilsson ser sig fortfarande som kommunist, men menar att vänstern allt mer kommit att präglas av sekterism och identitetspolitik med fokus på ras och kön. Framför allt anser han att denna vänster har varit helt oförmögen att hantera migrationsfrågan, vilket blev den utlösande faktorn som fick honom att lämna Kommunistiska partiet. Till Nya Tider säger han att vänstern har blivit ”globalisternas lydiga och omedvetna springpojkar”.

Etablissemangets angrepp på svenskt nationaldagsfirande får folkligt mothugg

INRIKESInför den 6 juni, Sveriges nationaldag, brukar det ofta komma opinionsmässiga angrepp på firandet från vänsterliberala proffstyckare. 2021 blev inget undantag. Nya Tider gör här ett kort sammandrag av svenskfientliga tweets och debattartiklar, men också det folkliga motstånd som blev resultatet.

Språktest införs för att få jobb inom Ronneby kommun

INRIKESDet är Sverigedemokraterna och Liberalerna som var för sig inkommit med förslag om att invandrare måste kunna visa att de kan svenska om de vill jobba inom äldrevården eller skolan. Den 27 maj klubbades förslaget igenom av kommunfullmäktige med knapp majoritet.

Hundratals tågade genom Stockholm på nationaldagen

VIDEOUnder parollen ”För frihet och sanning” samlades hundratals personer i Stockholm på nationaldagen den 6 juni ”för att säga nej till frihetsfientliga angrepp och lögner”. Demonstranterna tågade genom Östermalm, från Berzelii park till Gärdet. Precis som vid de tidigare manifestationerna arrangerade av Frihetsrörelsen, valde polisen att upplösa denna sammankomst och fysiskt avlägsna ett antal personer.

Brutal misshandel på skola i Skövde – Vittne: Konflikt mellan svenskar och invandrare

INRIKESDen 10 maj rapporterade flera tidningar i Skaraborg, bland annat Skövde Nyheter, Mariestadstidningen och Skaraborgs allehanda, att en elev blivit brutalt misshandlad av sju till åtta andra elever på Vasa­skolan i Skara. Nu kan Nya Tider avslöja att det rör sig om en pågående konflikt mellan svenska elever och invandrarelever från Skövdes ghetto Södra Ryd.

FBI lurade kriminella att använda ”säker” chatt – 150 gripna bara i Sverige

Krypterings-appen anom.io för säker kommunikation var i själva verket ett lockbete från amerikanska FBI. Flera hundra kriminella nätverk har lurats att använda den ”säkra” kommunikationen, och i natt gjordes hundratals razzior och gripanden runt om i världen, varav cirka 150 i Sverige. Stora mängder narkotika, vapen och sedlar beslagtogs.

AfS-ledamot tystad i fullmäktige

INRIKESOrdföranden i Växjös kommunfullmäktige, Bo Frank (M) stängde av mikrofonen för Alternativ för Sveriges (AfS) ledamot Gustav Pettersson för att denne skulle ha använt ett olämpligt språkbruk. Frågan gällde Palestina-demonstrationer som bryter mot coronaregler, och det är inte första gången som Bo Frank har velat tysta Gustav under diskussioner som berör migration och migranter. Till Nya Tider säger Gustav att han kommer att fortsätta ”kalla en spade för en spade” och att ”det kommer Bo Frank att få höra många gånger om”.

Ung kvinna gruppvåldtagen

INRIKESEn ung kvinna misstänks ha blivit gruppvåldtagen i Farsta. Polisen har ännu inte kunnat gripa några av gärningsmännen.

Gå till arkivet

Send this to a friend