Skip to Content

SARS CoV-2: Coronaviruset. Foto: Daily Sun
INRIKES

Andra vågen – och Sveriges hemliga strategi för att bemöta den

Digital utgåva

Sveriges ”hemliga” strategi förnekades länge officiellt. Den gick ut på att medvetet låta smittan spridas i befolkningen, vilket bland annat avslöjas i en kommande bok. När nu en andra våg drabbar landet har dock myndigheterna valt att öka graden av nedstängning. Detta samtidigt som viruset muterar och blir mindre farligt. Nya Tider går igenom hur Sverige hanterar pandemin och hur framtiden komma komma att se ut.

Publicerad: 16 november, 2020, 13:03

  • Svenska

Läs även

Den förväntade ”andra vågen” av coronapandemin sveper nu över Europa och Sverige tycks inte vara något undantag. Antalet smittade ökar snabbt och många experter oroar sig över en utveckling som de menar kan bli värre än vårens, där över femtusen svenskar dog efter att ha smittats av coronaviruset SARS-CoV-2. Sveriges motstånd mot en tidig nedstängning, och oviljan till att införa krav på munskydd, har onekligen varit en del av den plan som Folkhälsomyndigheten hela tiden haft, men förnekat, nämligen att uppnå en teoretisk flockimmunitet – till en kostnad av tusentals svenskars liv.

Så nu är det många som undrar vad som sker och vad vi har att vänta oss de kommande månaderna. Med 171 365 bekräftade fall av coronaviruset, 6 122 döda och ett oroat samhälle som tyngs ner av allt fler begränsningar, med än fler i sikte, är frågan ”vad händer med Sverige?” högst relevant.

Strategin i hemlighet

Det första man måste titta på gällande Sveriges förhållaningssätt till coronapandemin är anledningen till vår unika metod att möta utmaningen. Som enda nation i världen har Sverige valt en väldigt oförsiktig och obeprövad väg. Resten av världen har valt flera grader av restriktioner, vilka ofta införts tidigt, allt från munskyddskrav till nedstängningar av omfattande samhällsfunktioner, så kallad ”lock down”. Sverige har istället gjort väldigt lite. Officiellt förklarar man att Sveriges metod baseras på frivillig social distansering. Riskgrupper skulle skyddas, sades det, men i övrigt genomförde man få ingrepp på samhällsnivå.

I efterhand har det visat sig att riskgrupper inte skyddades i särskilt hög grad, och man införde palliativ vård i stället för att försöka hjälpa äldre svenskar att överleva smittan. Statsepidemiolog Anders Tegnell har gång på gång gjort märkliga och felaktiga konstateranden om viruset: Som att risken att det skulle nå Sverige var mycket låg, till att det var ofarligt för svenskar att resa till Alperna och Syditalien under pågående utbrott i Italien.

När viruset väl kommit till Sverige menade han istället att det inte fanns någon risk för att vi skulle se en smittspridning inom Sverige. Därefter, i takt med att smittspridningen konstant ökade, gällde det istället att vi skulle uppnå flockimmunitet i slutet av april, sedan början av maj, sedan maj, sedan till slutet av juli. Inget av det hände. Någon större risk för en andra våg menade man inte heller förelåg. Den svenska modellen skulle avvärja detta, menade man.

Men redan den 6 mars fick Anders Tegnell ett starkt varnande mejl från matematikern Tom Britton som räknat på R-värdet för viruset. Där framförde han sin åsikt att Folkhälsomyndigheten var för passiv: ”Med så många smittade som nu finns i Sverige så kommer smittspridning att ske. Vårt samhälle är inte särskilt annorlunda än Italiens, eller för den delen Kinas, så varför skulle det inte spridas hos oss?”

Anders-Tegnell. Foto: Stillbild SVT

 

Den 15 mars medverkade Tegnell i SVT:s program Agenda. Här hänvisade han flera gånger till den dåvarande brittiska strategin som för tillfället speglade den svenska, med den stora skillnaden att man från brittiskt håll gick ut och angav att målet officiellt var att uppnå flockimmunitet. Tegnell sade i programmet att han ”lyssnar till britterna” för att de ”är bäst på smittskydd i världen” och att de säger ”samma sak” som han själv gjorde. Dagen efter upprepade han budskapet:

– Jag har lyssnat på vad britterna säger och de säger precis som vi gör i Sverige. Det är två länder som sticker ut i att vi, tycker vi i alla fall, håller en lite mer vetenskaplig linje i detta. Balansen mellan politik och vetenskap hos oss är lite annorlunda än i en del andra länder, sade Tegnell bland annat till Aftonbladet den 16 mars.

Storbritannien valde dock att kort därefter skrota sina planer eftersom flockimmunitetsmålet menades kunna orsaka 13 gånger fler dödsfall än att istället försöka trycka ner viruset genom restriktioner i ett tidigt skede. Något som gjordes i förhoppningen att vaccin skulle kunna färdigställas och sjukvården anpassas för att kunna möta hotet.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Gymnasieskolor övergår till distansundervisning

INRIKESFram till vårterminen kommer gymnasieskolor att övergå till distansundervisning enligt ett nytt beslut från regeringen på rekommendation av Folkhälsomyndigheten. Men vissa elever kommer undantas de nya reglerna, bland annat invandrare på introduktionsutbildningar.

Gymnasieafghan försökte våldta mitt på ljusa dagen – döms till 14 månader och utvisning

BROTT & KRIMINALFALLShad Mohammad Ashori, 20, döms av Hovrätten för övre Norrland för att ha försökt våldta en kvinna i en vänthall vid busstorget i Kalix mitt på blanka eftermiddagen i somras. Han skulle egentligen ha utvisats tidigare men fick stanna i Sverige genom regeringens kontroversiella gymnasielag.

Utökade restriktioner för att öka stödet för massvaccinering i Sverige

INRIKESEfter att Storbritannien blivit det första landet i Europa som godkänt ett coronavaccin är det många som undrar hur lång tid det tar innan Sverige följer efter. Sverige har redan avtal med flera vaccintillverkare men har samtidigt en relativt stor andel av befolkningen som är skeptiska till de snabbt framtagna vaccinerna. En väg för att öka acceptansen för massvaccinering kan bli fortsatta och hårdare restriktioner och en ny pandemilag är redan under bearbetning för att ge regeringen mer möjligheter till just detta.

EU vill förbjuda jakt på 10 procent av Sveriges yta

EUROPEISKA UNIONENEU-kommissionen föreslår att jakt ska förbjudas på en stor del av Sveriges yta. Detta enligt unionens strategi för biologisk mångfald, där minst 10 procent av EU:s yta skulle omfattas av så kal­lat ”strikt skydd”. Denna skyddsnivå ser även ut att upphäva den svenska allemans­rätten, då endast ”strikt kontrollerad turism” ska tillåtas. Svenska Jägareförbundet är starkt kritiska till förslaget och skriver att det är ”anmärkningsvärt att jakt – som är ett hållbart brukande – likställs med gruvdrift”. Nya Tider har talat med Jägareförbundets kommunikationschef Magnus Rydholm, som säger att det är tydligt att EU söker allt fler befogenheter inom jaktpolitiken.

Muslimsk gatubön blockerar gata på Östermalm

INRIKESMed kravet att hån mot religion ska kriminaliseras, samlades ett femtiotal muslimer utanför den franska ambassaden i Stockholm, där de protesterade och genomförde en gatubön. Många har uttryckt irritation över kraven och blockerandet av gatan, men manifestationen fick bland annat stöd i Dagens Nyheter. I Frankrike har gatuböner ägt rum i flera år, ett fenomen som kritiserats av bland andra Nationell Samlings partiledare Marine Le Pen.

”Ingrid och Maria” frikänns från hets mot folkgrupp

INRIKESDen 23 november friades de båda samhällskritiska journalisterna Ingrid Carlqvist och Maria Celander från hets mot folkgrupp. Åtalet gällde en debattartikel om risken med muslimer som arbetar på apotek, publicerad på deras hemsida i juli förra året. Till Nya Tider säger Carlqvist att hon egentligen inte befarade en fällande dom, men att frikännandet är oerhört viktigt för den svenska yttrandefriheten.

HBTQ-späckad propagandaserie i SVT

INRIKESSveriges Television satsar åter på ett dyrt epokdrama, denna gång om ”förbjuden kärlek i 30-, 40- och 50-talsmiljöer”. En HBTQP-propagandistisk TV-serie är vad folk kan förvänta sig. Framgångarna från TV-serien ”Vår tid är nu” ligger bakom idén hos statstelevisionen om en ny global tantsnusksexport. Redan till jul i år visas i SVT en kort uppföljare av Vår tid är nu, men nästa jul blir det andra bullar av när serien om Haijbyaffären visas, ett spännande drama för hela familjen, om man får tro producenterna. Andra vänsterideologiskt färgade storproduktioner är Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton som får biopremiär till julen 2021.

Coronarelaterade åtgärder riskerar att slå ut många företag

INRIKESDe under våren och sommaren hårt drabbade besöks- och tjänstenäringarna åker på ytterligare en rejäl smäll när regeringen och Folkhälsomyndigheten lägger fram nya och strängare begränsningar för allmänna sammankomster. Så sent som den 22 oktober beslutade regeringen att öka det maximala antalet personer vid allmänna sammankomster från 50 till 300. Den 17 november beslutade regeringen att chocksänka gränsen till 8 personer. Hoppandet ställer till det rejält för väldigt många företag och konkurserna antas därför öka dramatiskt. Hela näringslivet visar återigen en nedåtgående trend, enligt Konjunkturinstitutet.

Gå till arkivet

Send this to a friend