Skip to Content

Angående kommunal rösträtt, och förslag om allmän rösträtt i riksdagsval för ickeeuropeiska medborgare

Digital utgåva

Enligt gällande vallag (2005:837) får utländska medborgare rösta i kommunal- och landstingsval om de har varit folkbokförda i Sverige i tre år i följd. Svenska medborgare däremot, pensionärer eller andra skattebetalare, som till exempel arbetar för utländska företag och för tillfället valt att bosätta sig utomlands blir uteslutna, oavsett om de fortfarande betalar skatt i sina tidigare hemkommuner eller ej.

Publicerad: 26 september, 2018, 16:44

 • Svenska

Läs även

Den nuvarande vallagen godkändes av Riksdagen år 2005 och får anses vara allmänt föråldrad och för dagen högst inaktuell. Förutsättningarna för en sådan lag har radikalt förändrats under de senaste åren, utan att lagstiftarna i Riksdagen har tagit hänsyn till den förändrade situationen i landet.

Utan att ta ställning till den invandrarpolitik som den nuvarande regeringen är ansvariga för, kan vi ändå konstatera att det finns idag ett betydande antal utländska medborgare med beviljat uppehållstillstånd i Sverige, för vilka efter en viss tid rösträtt beviljas automatiskt i kommunal- och landstingsval. Detta oavsett om de någonsin har betalat eller kommer att betala ett enda öre i kommunal- eller landstingsskatt. Deras röster kan ändå vara avgörande och förändra valresultatet i kommunal- och landstingsval i flera av våra kommuner.

Vänsterpartiet, kommunisterna, har vid upprepade tillfällen lagt motioner till Riksdagen om att alla utländska medborgare, papperslösa och andra grupper invandrare med beviljat uppehållstillstånd, till exempel de niotusen så kallade afghanska ”barnen” och så småningom naturligtvis även deras anhöriga, föräldrar och så vidare, skall få rösträtt, inte bara i kommunal- och landstingsval, utan även i framtida riksdagsval. Av naturliga orsaker (deras ålder, situationen på arbetsmarknaden…) kommer de förmodligen aldrig att betala skatt i Sverige.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Josef Csiba

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Knutkalas

  det påstås att nya tider är högerextrem skulle gärna vilja veta vad det är som är högerextremt i den tidningen vad är då DN AB ÅEXP.

 • Dacke

  Att demokratin hotas i kommunala val då muslimer kryssar för muslimska namn på valsedlarna? När de blivit svenska medborgare är snart demokratin satt i “malpåse” och för att återfå den krävs det stopp för kryssröstning och då gäller första namnet o.s.v. Den stora maktapparaten som SVT, Bonnierkoncernen, och Aftonbladet måste bekämpas med alla till buds stående medel.
  Globalisterna i Sverige, Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfven, Ulf Kristersson och Annie Lööf arbetar inte för svensk framtid, utan för ett utopiskt EU och inom sinom tid en världsregering – FN.
  Vi får inte heller glömma folkförrädare som Wallenberg, Bonnier, Hennes & Maurits (H&M) som vill ha en förslavad värld där de snabbt kan flytta från länder med stigande välfärd och högre löner. Nästa flytt är till låglöneländer (så länge de förblir det). Vi i landet har sett det ena, efter det andra storföretaget köpas upp, med avsikt att flytta företaget utomlands och det är inte bara företaget som försvinner, utan likaså alla underleverantör. Samtidigt att Sverige blir allt fattigare, så fylls landet med bidragstagare. Om de av någon händelse skulle få ett arbete, så är det till 100 % skattefinansierat d.v.s. av redan hårt skattetyngda svenskar.

 • Peter Kolmodin

  40 % ÄR I DAG ARBETSLÖSA SÅ DET ÄR BARA 60 % SOM SKALL BÄRA DETTA , VI HAR OCKSÅ MÅNGA TÄRANDE SOM SUGER .
  MÅSTE FÅ NER DETTA TILL 10 % OCH BORT MED HITTA PÅ JOBEN SOM KOMMUNERNA HAR .

Sverige behöver en kulturrevolution mot ungdomsbrott

KRÖNIKA

Sveriges hantering visar föraktet mot de äldre

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSpridda kommentarer i debatten antyder det som de svenska myndigheternas agerande visar i praktiken: Äldre ses inte som medborgare värda att skydda. Sverige utmärker sig nu genom den nonchalanta inställningen till coronavirusets framfart, men acceptansen för smittspridning säger också något om vår inställning till den äldre delen av befolkningen. Principen verkar vara att så länge främst personer som lämnat arbetsmarknaden dör, är det ett pris värt att betala.

Sverige och Ungern – en fallstudie i individualistisk kontra nationalistisk virushantering

OPINION: ERIK ALMQVISTEfter ett blodigt 1900-tal med två världskrig, våldsamma revolutioner och över fyra decennier av kommunistisk ockupation är ungrarna vana att hantera nationella kriser och utmaningar. Man vet hur man stålsätter sig, går samman och underordnar sig allmänintresset. Kanske blir coronavirusets 2020 året då även svenskarna får lära sig vikten av dessa dygder – den hårda vägen. Det berättar Erik Almqvist, före detta riksdagsman för Sverigedemokraterna, numera bosatt i Ungern.

Samhällsansvaret som försvann

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGSkulle du riskera ditt liv för andra som bor i Sverige? Skulle de göra det för dig? Veckans debattör, professor Karl-Olov Arnstberg, ställer saker på sin spets när han resonerar kring samhällspåfrestningar och jämför offerviljan i det homogena Japan med plundringsvågen i det mångkulturella Louisiana. Vilken väg väljer Sverige?

Vad mobilzombie-föräldrar lär sina barn: Du är ingen

OPINION: JULIA CAESARÖverallt ser vi dem: människor som går omkring som fjärrstyrda zombies, oavbrutet fjättrade vid en mobiltelefon i handen. Det gäller även föräldrar som är tillsammans med sina barn. Mobilstirrandet är en form av missbruk, och det skadar barnets utveckling. All tidig utveckling sker i samspelet mellan barn och föräldrar. Utan ett ”du” kan inget ”jag” bli till.

Mutor till migranter för att återvända hem: En halvmesyr vi kan vara utan

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETEU ska erbjuda migranter i flyktingläger på de grekiska öarna 2 000 euro, drygt 20 000 kronor, för att återvända till sina hemländer. Det är en patetisk halvmesyr som inte går att motivera vare sig moraliskt eller praktiskt.

Coronahaveriet – Handlings­förlamning utan facit i hand!

KRÖNIKAMed snigelfart, vankelmod och beslutsångest som främsta redskap vid katastrofer agerar våra politiskt valda företrädare utifrån ett mångårigt mönster – katastrofen ska vara fullbordad innan ett resolut agerande kan åstadkommas. Att vara ute i förebyggande syfte finns inte på kartan.

Coronaviruset avslöjar globaliseringens svagheter

KRÖNIKAGlobaliseringen som skulle leda till ett jämställt paradis på jorden har istället blivit ett hot mot vår existens. Det har ingen räknat med.

Gå till arkivet

Send this to a friend