Skip to Content

Angående kommunal rösträtt, och förslag om allmän rösträtt i riksdagsval för ickeeuropeiska medborgare

Digital utgåva

Enligt gällande vallag (2005:837) får utländska medborgare rösta i kommunal- och landstingsval om de har varit folkbokförda i Sverige i tre år i följd. Svenska medborgare däremot, pensionärer eller andra skattebetalare, som till exempel arbetar för utländska företag och för tillfället valt att bosätta sig utomlands blir uteslutna, oavsett om de fortfarande betalar skatt i sina tidigare hemkommuner eller ej.

Publicerad: 26 september, 2018, 16:44

 • Svenska

Läs även

Den nuvarande vallagen godkändes av Riksdagen år 2005 och får anses vara allmänt föråldrad och för dagen högst inaktuell. Förutsättningarna för en sådan lag har radikalt förändrats under de senaste åren, utan att lagstiftarna i Riksdagen har tagit hänsyn till den förändrade situationen i landet.

Utan att ta ställning till den invandrarpolitik som den nuvarande regeringen är ansvariga för, kan vi ändå konstatera att det finns idag ett betydande antal utländska medborgare med beviljat uppehållstillstånd i Sverige, för vilka efter en viss tid rösträtt beviljas automatiskt i kommunal- och landstingsval. Detta oavsett om de någonsin har betalat eller kommer att betala ett enda öre i kommunal- eller landstingsskatt. Deras röster kan ändå vara avgörande och förändra valresultatet i kommunal- och landstingsval i flera av våra kommuner.

Vänsterpartiet, kommunisterna, har vid upprepade tillfällen lagt motioner till Riksdagen om att alla utländska medborgare, papperslösa och andra grupper invandrare med beviljat uppehållstillstånd, till exempel de niotusen så kallade afghanska ”barnen” och så småningom naturligtvis även deras anhöriga, föräldrar och så vidare, skall få rösträtt, inte bara i kommunal- och landstingsval, utan även i framtida riksdagsval. Av naturliga orsaker (deras ålder, situationen på arbetsmarknaden…) kommer de förmodligen aldrig att betala skatt i Sverige.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Josef Csiba

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Knutkalas

  det påstås att nya tider är högerextrem skulle gärna vilja veta vad det är som är högerextremt i den tidningen vad är då DN AB ÅEXP.

 • Dacke

  Att demokratin hotas i kommunala val då muslimer kryssar för muslimska namn på valsedlarna? När de blivit svenska medborgare är snart demokratin satt i ”malpåse” och för att återfå den krävs det stopp för kryssröstning och då gäller första namnet o.s.v. Den stora maktapparaten som SVT, Bonnierkoncernen, och Aftonbladet måste bekämpas med alla till buds stående medel.
  Globalisterna i Sverige, Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfven, Ulf Kristersson och Annie Lööf arbetar inte för svensk framtid, utan för ett utopiskt EU och inom sinom tid en världsregering – FN.
  Vi får inte heller glömma folkförrädare som Wallenberg, Bonnier, Hennes & Maurits (H&M) som vill ha en förslavad värld där de snabbt kan flytta från länder med stigande välfärd och högre löner. Nästa flytt är till låglöneländer (så länge de förblir det). Vi i landet har sett det ena, efter det andra storföretaget köpas upp, med avsikt att flytta företaget utomlands och det är inte bara företaget som försvinner, utan likaså alla underleverantör. Samtidigt att Sverige blir allt fattigare, så fylls landet med bidragstagare. Om de av någon händelse skulle få ett arbete, så är det till 100 % skattefinansierat d.v.s. av redan hårt skattetyngda svenskar.

 • Peter Kolmodin

  40 % ÄR I DAG ARBETSLÖSA SÅ DET ÄR BARA 60 % SOM SKALL BÄRA DETTA , VI HAR OCKSÅ MÅNGA TÄRANDE SOM SUGER .
  MÅSTE FÅ NER DETTA TILL 10 % OCH BORT MED HITTA PÅ JOBEN SOM KOMMUNERNA HAR .

Finns det ett liv efter Corona?

KRÖNIKAInget ont som inte har något gott med sig lyder ordspråket. Vad kan i bästa fall hända efter det att denna epidemi planat ut?

Dags att sluta smutskasta kolloidalt silver

KRÖNIKA

Public service ska vara till för folket

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNu är SVT och Sveriges Radio helt skattefinansierade, så nu om inte förr är det dags att journalisterna faktiskt börjar tjäna befolkningen och inte ser som sitt uppdrag att uppfostra och mästra sin publik.

Kritik är inte hat

OPINION: FREDRIK LARSONDen vi inte får lov att kritisera styr våra liv. Oavsett vem som skrivit citatet är det ett sant idiom. Den som känner sig kränkt blandar ofta ihop kritik med hat. Man hävdar att hat genomsyrar kritiserande part. Men oftast är det hat som genomsyrar idén de försvarar från kritik. Veckans debattör Fredrik Larson skriver om den märkliga tid vi lever i just nu.

Hur tar sig världen ur lockdown?

LEDAREI Sverige kan det vara svårt att föreställa sig hur det ser ut i resten av världen, men i princip alla andra länder har infört omfattande restriktioner. Hur hade de då tänkt sig komma ur dessa? Det verkar det inte finnas någon bra plan för.

Sverige – världens gossen Ruda

KRÖNIKA

Mediers cyniska försök att likvidera och marginalisera oliktänkande röster

OPINION: RUNAR SøGAARDTiden har kommit för att säga det som behöver sägas. Inte för att det är populärt utan för att ens samvete kräver det. Det menar veckans debattör, författaren och ledarskapskonsulten Runar Søgaard. När media snävar in på yttrandefriheten är det nödvändigt att slå vakt om den offentliga debatten och respekten för olika åsikter, menar han.

Solkraften räcker till en brödrost

KRÖNIKAMichael Moore sågar i sin nya film ”Planet of the Humans” klimatpolitiken jäms med fotknölarna och visar i filmen hur klimatsekten bedrar folk. Det börjar med en uthängning av Al Gore och hans avgörande roll för denna globala hjärntvätt. Det visar sig att Gore sålde sitt tv-bolag till Al Jazeera, som tjänar miljarder på att sälja fossilt bränsle över hela världen. Han lever lyxliv med eget jetplan och en jättevilla som drar mer el än 20 vanliga hushåll.

Gå till arkivet

Send this to a friend