Angela Merkel och Vladimir Putin håller presskonferens i samband med fredagens möte. Foto: Kreml

Angela Merkels andra möte med Vladimir Putin på två veckor

Angela Merkel besökte under fredagen den 18 maj Rysslands president Vladimir Putin i hans residens i Sotji. Detta är det andra officiella mötet mellan de två ländernas ledare på två veckor. Bedömare anser att Merkels besök är ett tecken på att de frostiga relationerna mellan Ryssland och EU därmed kan vara på väg att tinas upp - i alla fall vad gäller enskilda medlemsländer.

Den 2 maj åkte Tysklands förbundskansler på officiellt besök till Rysslands president Vladimir Putin. Mötet som ägde rum i den ryske presidentens residens i Sotji vid Svarta havskusten, var Angela Merkels första besök hos Vladimir Putin sedan år 2014. Den 18 maj var det återigen dags för ett andra besök i Sotji, rapporterar tv-kanalen RT. Detta sker i kölvattnet på ett EU-toppmöte som dominerats av USA:s avhopp från kärnteknikavtalet med Iran, och nu talar experter om att de bilaterala relationerna mellan Tyskland och Ryssland, men även mellan Ryssland och EU som helhet kan komma att mjukas upp av de alltmer frostigare relationerna mellan EU och USA.

Det är nu en dryg vecka sedan USA-s president Donald Trump beslutade sig för att USA skulle dra sig ur det avtal med Iran som reglerar och begränsar Irans kärnteknikanvändning med syftet att landet inte ska skaffa sig kärnvapen. Detta har dock fått omvärlden att reagera kraftigt, och EU har nu gjort de skarpaste markeringarna på mycket länge gentemot USA och president Trump. Det handlar naturligtvis om att EU vill säkra europeiska företags möjligheter att även fortsättningsvis kunna verka i Iran, trots det amerikanska avhoppet. För till skillnad från USA står EU:s centrala medlemsländer Tyskland, Frankrike och Storbritannien fortfarande bakom avtalet tillsammans med Ryssland och Kina. Det som fått den världspolitiska scenen att nu delvis förändras är att USA har hotat de länder och företag som även fortsättningsvis stannar kvar i Iranavtalet med sanktioner. Trots dessa hot från USA visade EU vid sitt toppmöte i Bulgariens huvudstad Sofia, upp en enig front när det gällde inställningen att försvara EU-s medlemsländers företagsverksamheter i Iran.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Den största agentutväxlingen sedan kalla kriget

Den största agentutväxlingen sedan kalla kriget

🟠 UTRIKES Den mediala uppmärksamheten har sedan en tid riktats mot i Moskva pågående rättsfall. Huvudpersoner var den rysk-amerikanske journalisten Evan Gershkovich och den amerikanske före detta marinsoldaten Paul Whelan. Nu har Ryssland lämnat ut inte bara dessa två, utan flera andra som hämtats av sina egna länder på flygplatsen i Ankara.

Planerad utplacering av amerikanska långdistansmissiler risk för Tyskland

Planerad utplacering av amerikanska långdistansmissiler risk för Tyskland

🟠 UTRIKES USA vill för första gången stationera kärnvapenkapabla långdistansmissiler i Tyskland. I Ryssland togs denna nyhet emot med kritik – hotet om missiler i Rysslands närhet är en av faktorerna bakom kriget i Ukraina. Detta kommer att medföra att Tyskland blir ett prioriterat mål för de ryska kärnvapenstyrkorna, varnas det, precis samma risk som Sverige löper sedan undertecknandet av DCA-avtalet. Det finns dock fortfarande en chans att Donald Trump kommer att stoppa denna utveckling vid en eventuell valseger.

Läs även:

Kanada byter premiärminister

Kanada byter premiärminister

🟠 UTRIKES Kanada byter nu premiärminister, tio år efter att den ”unge globale ledaren” Justin Trudeau kom till makten. Efterträdaren är Mark Carney, tidigare chef för Kanadas centralbank, novis inom politiken, men med erfarenhet inom ekonomi och finans, som nu kastas in i det handelskrig som USA:s president Donald Trump startat och som påskyndade Trudeaus fall.

Epsteins högra hand

Epsteins högra hand

🟠 UTRIKES Jeffrey Epstein, som dömdes för sextrafficking av minderåriga, är nu åter på tapeten sedan den nya enheten Task Force on the Declassification of Federal Secrets i februari klargjorde att dokumenten som rör Epstein och hans klienter ska offentliggöras.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.