David Cameron, Storbritanniens premiärminister, vill starta krig mot Syrien i demokratins namn. Han misslyckades dock att få med sig parlamentet. Bland den brittiska befolkningen stöder endast 16 procent planerna på ett anfall på Syrien.

Debatt: Angreppskoalitionen faller samman

Motståndet mot ett angrepp på Syrien utan ett FN-mandat är kompakt i världen. Det uppseendeväckande är att det denna gång även gäller befolkningarna i väst. Det vi ser är något unikt och bådar väl för framtiden, menar Nya Tiders Mellanösternexpert Christer Ericsson.

Trots en massiv förtals- och hetskampanj i västmedia för ett anfallskrig på Syrien, så har inte folk låtit sig luras denna gång. Det har i sin tur gjort att även politiker över hela det politiska spektrumet, allt från dem som genuint är emot nykoloniala krig men tidigare inte fått sina röster hörda, till de opportunistiska som inte vill begå politiskt självmord, nu öppet går emot krigsplanerna.

Det innebär att det inte bara är fredsrörelsen, vänstern och fritänkande värdekonservativa som nu protesterar.

Internet och alternativ media har här spelat en betydande roll som motvikt mot västmedias vinklingar och lögner, vilket varit avgörande för denna positiva utveckling.

Röster inifrån tyska regeringen säger att inga tyska förband kommer att medverka, Österrike har fördömt aktioner mot Syrien utan stöd i FN:s säkerhetsråd samt stängt sitt luftrum för NATO-flyg. Italien säger att de inte kommer att bidra militärt eller ens upplåta sina baser. Totalt har i skrivande stund minst tio NATO-länder proklamerat att de inte tänker medverka i en eventuell attack på Syrien.

Torsdagen den 29 augusti förlorade dessutom Storbritanniens premiärminister David Cameron en avgörande omröstning i det brittiska parlamentet, efter att förgäves ha försökt övertala ledamöterna att starta krig mot Syrien. Inte ens de grövsta lögner hjälpte. Han påstod bland annat att det var ”bortom allt tvivel” att den syriska ”regimen” använt stridsgas denna gång och dessutom hade gjort det vid inte mindre än 14 tillfällen tidigare. Hans källa till denna häpnadsväckande information var den brittiska underrättelsetjänsten, sade han. Däremot nämnde han inte att samma underrättelsetjänst är de som har och haft en avgörande roll i rekryteringen, träningen och understödet av rebellerna i Syrien samt spridandet av just desinformation genom västmedierna. Inte heller tog han upp att rebellerna är de som tidigare genomfört flera gasattacker, vilket också bekräftats av FN, eller att denna säkerhetstjänsts skyddslingar stoppats av turkiska myndigheter vid minst ett tillfälle från att försökt smuggla in två kilo sarin, just den stridsgas Syrien anklagats för att ha använt.

Även i USA finns ett uttalat motstånd, både från libertarianer som väntat, men även republikaner och vänstersinnade demokrater samt från det amerikanska folket. En nyligen genomförd undersökning visar att bara 9 procent av amerikanerna kan tänka sig en militär intervention i Syrien. Detta innebär att mottagaren av Nobels fredspris 2012, Barack Obama, mer eller mindre ensam måste starta kriget. Det skulle inte ge honom något vidare genmäle i historieböckerna.

"Jag lovar, jag försökte precis som vi kom överens, men hela parlamentet var emot mig..." Man kan bara spekulera i vad premiärminister Cameron och USA:s president Barack Obama diskuterade på G20-mötet i Sankt Petersburg.
“Jag lovar, jag försökte precis som vi kom överens, men hela parlamentet var emot mig…” Man kan bara spekulera i vad premiärminister Cameron och USA:s president Barack Obama diskuterade på G20-mötet i Sankt Petersburg.

Betänker man även hur viktigt Obama ansåg det vara att ha en robust koalition av västerländska och arabiska allierade inför angreppet på Libyen, så får det ses som besvärande om han tvingas agera utan så viktiga allierade som Storbritannien, Tyskland och Italien. Dessutom var Obama i fallet med Libyen noga med att distansera USA, genom att vara övertydlig med NATO:s ledarroll, något som inte går att göra denna gång med så många tunga avhopp.

Även FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har sagt ifrån, när han vägrade åtlyda USA:s utrikesminister John Kerry som per telefon krävde att han i förtid skulle dra tillbaka inspektörerna från Syrien. En märklig begäran, kan tyckas, från en av dem som så högljutt pekat ut Syrien som den enda tänkbara förövaren.

Obama har även andra problem. Ryssland och Kina börjar allt mera bestämt säga ifrån och till skillnad från USA behöver de inte låna fyra trillioner dollar bara i år för att hålla bland annat sin krigsmakt igång. Kina är dessutom USA:s största långivare.

Efter debaclet i Banghazi och efter att ha satsat på ”fel häst” i Egypten torde knappast heller självförtroendet vara på topp i Washington. Militärjuntan i Kairo får nämligen stöd av Saudiarabien, vilket gjort att Saudiarabien – USA:s viktigaste arabiska allierade i en attack på Syrien – hamnat på kollisionskurs med Washington.

USA:s anseende i regionen och världen har under Obama minskat ännu mer, oavsett om svensk media i princip ensamma vill påskina något annat. Ett till krig baserat på lögner lär knappast förbättra detta.

Utanför Europa har till och med Jordanien sagt att de inte tänker upplåta sitt territorium för en attack på Syrien. Det bör dock tas med en nypa salt, då rebeller sedan länge tränats och skickas in i Syrien från deras territorium. Dessutom finns det högkvarter som är tänkt att samordna de externa aktörerna med rebellerna inne i Syrien vid en eventuell öppen attack på Syrien i just Jordanien. Nyligen träffades också de militära överbefälhavarna för tio (!) NATO- och arabländer där.

Skulle dock Jordanien mena vad de säger, så omöjliggör det bland annat upprättandet av den flygförbuds- och buffertzon i södra Syrien ända upp till Damaskus, som finns planerad och är ett måste för att återge initiativet till rebellerna. Det innebär också att alla de västerländska specialförband, den betydande strategiska reserv av färdigtränade rebeller man tänkt sätta in vid en intervention, amerikanskt flyg i Jordanien samt franskt och saudiskt stridsflyg som behöver passera jordanskt luftrum från sina baser i Saudiarabien inte kan användas.

Det finns dock ett tydligt undantag i det allt större avståndstagandet från en intervention och det är Frankrike, där presidenten François Hollande och utrikesminister Laurent Fabius utmärkt sig mest bland krigsivrarna. Den sistnämnde har till och med helt öppet förespråkat att man ska ”gå runt” FN för att kunna få igång kriget. Här kan man inte låta bli att undra om deras etniska bakgrund gör dem mer lojala till Israel, den i det tysta mest drivande i det redan pågående kriget mot Syrien, eller landet de faktiskt representerar – Frankrike.

Oavsett, så har även de nu stött på inhemskt motstånd både från folket och flera politiker och lär få det tufft med att övertyga parlamentet när det ska debattera Syrien den 4 september.

De är dock ivrigt påhejade av Tony Blair, som redan tidigare anklagats för krigsbrott, och som nyligen i The Times åberopade krig i demokratins och frihetens namn. Det verkar dock som om hans kolumn gjorde mer skada än nytta för krigsförespråkarna. Att i demokratins namn uppmana till brott mot i stort sätt varje internationell lag och konvention när stödet för detsamma hos bland annat den brittiska befolkningen bara är 16 procent är så huvudlöst att det väcker berättigade frågor om vems agenda denne Blair tjänar.

Tyvärr är detta ingen garanti för att ett angrepp uteblir, tvärtom har dessa globalistiska krafter tidigare visat att de inte låter något stå i vägen för sina blodsutgjutande planer. Denna utveckling kan istället trigga dem till en snar attack, helt enkelt för att föregå ett ännu mer massivt politiskt motstånd.

Syrien är dock vare sig Irak eller Kosovo, även om nuvarande situation i media ofta har liknats vid upptakten till angreppet på rest-Jugoslavien.

Den gången hade man till skillnad från nu tydliga mål och en ännu tydligare vilja att uppnå dem, en rejäl militär styrka att tillgå samt en krigsskådeplats som till ytan var cirka tio gånger mindre än Syrien. Ändå hjälpte inte 78 dygns oavbrutet bombande för att knäcka serberna, utan det var först vid hotet om en överhängande markinvasion som rest-Jugoslavien kapitulerade.

Denna gång finns vare sig hotet om västlig markinvasion eller tron att Syrien skulle kapitulera. Dessutom finns Kina och framförallt Ryssland som inte tänker låta sig förnedras en gång till utan att på något sätt se till att USA får betala för det. Ett pris som förmodligen vare sig Obama eller USA kommer att ha råd med.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Ännu en sverigedemokrat åtalad av politisk åklagare

Ännu en sverigedemokrat åtalad av politisk åklagare

🟠 En åklagare har väckt åtal för hets mot folkgrupp mot en sverigedemokratisk företrädare i Karlskrona, samtidigt som hon på Facebook under falskt namn har bedrivit en privat kampanj mot partiet. En särskild enhet inom åklagarmyndigheten ska nu utreda om hon får behålla ärendet, eller om en annan åklagare ska ta över det. Samma åklagare väckte 2014 åtal mot en annan av Karlskronas SD-politiker. Till Nya Tider säger den senast åtalade sverigedemokraten att han fått mycket stöd för sin rätt att bedriva opinionsbildning vad gäller böneutrop.

Mobbare med en mysig godhetsfasad

Mobbare med en mysig godhetsfasad

🟠 Helena Edlund är en präst som starkt engagerat sig för sina medmänniskor och tjänstgjorde bland annat i Kosovo där hon menar att hon verkligen fick stifta bekantskap med riktig ondska. Erfarenheterna från hennes egen kyrka i Sverige står dock inte långt efter, då hon möttes av självutnämnt ”goda” vänsterkristna, som försökte krossa henne för att hon var ”homofob” och ”rasist”. Hennes bok är ett vittnesmål om hur Svenska kyrkan gått från att vara ”Fädernas kyrka i Sveriges land” till en skenhelig politiskt korrekt lekstuga.

Trump sätter in militär vid gränsen

Trump sätter in militär vid gränsen

🟠 Karavanen av invandrare från Honduras och andra centralamerikanska länder har nu tagit sig över Mexikos södra gräns. Det finns i dagsläget ingenting som tyder på att Mexiko kommer att stoppa karavanen från att fortsätta norrut. Nu sätter Donald Trump in militären för att hindra karavanen från att ta sig in i USA. ”Ingen kommer in!” säger presidenten.

Nyhetsdygnet

Bilden av det överhängande ”klimathotet” skärskådas

🟠 BOKRECENSION I boken Borde man oroa sig för klimathotet? konfronterar filosofiläraren Staffan Mörner de påståenden om ett förestående ”klimathot” som konstant förmedlas som absoluta sanningar. Mörner har varit engagerad i miljöfrågor under större delen av sitt liv och skriver sedan flera år om just klimatfrågan i olika nätpublikationer. Bokens utgångspunkt är ett ifrågasättande av det dominerande narrativet, vilket gör att läsaren får en gedigen grundkurs i klimatfrågans olika delar, skriver recensenten Tobias Svensson.

Siknäsfortet – den viktigaste befästningen i Kalixlinjen

🟠 ”Man byggde skyddsrum i alla storlekar, från tremansskyddrum till 48-mans, och de var utspridda hela vägen mellan Torne och Kalix älvdalar. Totalt vid hela Kalixlinjen fanns plats för cirka 18 000 man i skyddsrum mot grov artillerield. Man talade om ett ’fördröjningssystem’, det vill säga vi kommer inte kunna stoppa en rysk invasion, men vi kan fördröja framdragandet” – Sten Ekman, författare.

Van Morrison – What’s it gonna take?

🟠 Förra årets hjärnskakningspanik bland musikkritiker handlade om att en av deras gunstlingar, den ofta geniförklarade Van Morrison, levererat ”felaktiga” svar på frågor som etablissemanget redan avgjort åt oss. På skivan sjöng han om att Covid-19 var en bluff och att media ägs av några som inte vill oss väl. Nu har Van Morrison återkommit med ännu en låtsamling och han backar inte en millimeter.

Hylte: från bruksort till mångkultur

🟠 REPORTAGE Nya Tider har under en tid fått rapporter om att kommunen Hylte i Hallands län alltmer domineras av islamister och ökande otrygghet. Eftersom centralorten Hyltebruk är en liten bruksort på landet blev vi överraskade, så vi åkte dit och fann ett samhälle där mycket hade fått en muslimsk prägel, men där en tystnadskultur gjorde det svårt att hitta någon som ville uttala sig.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

🟠 Covid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Mord i Östervåla

🟠 HISTORIA Den 19 februari 1896 hittades postmästaren och klockaren Johan Åkerlund svårt skadad i huvudet på postkontoret i Östervåla. Han avled några timmar senare. Undersökningen tydde på att han blivit huggen med en yxa. Brottet bedömdes vara ett rånmord trots att mördaren inte rört värdepapperna som legat framme, fullt synliga. Detta är första delen om Östervålamordet som är både ett olöst brott och en komplex gåta.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos Spelpressen
Allt du behöver veta om casino utan spelpaus
Svenskaonlinecasinon – Din jämförelsesida för svenska casino online
Jämför casino utan svensk licens hos Nya-Casinon.online
Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Viktig information om casino utan licens finns på casinoutanlicens.net
Bra sportbonusar hittar du på betting utan svensk licens
Finlands största sajt gällande nya casinon uudetkasinot.com
En sammanställning av information om utländska casino hittar du på Casinofrog.com.
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Läs allt om Jalla Casino bonus här – vi har all info om sidan och guidar dig igenom alla steg så du kan motta din bonus.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Annonser och SEO
salj[snabel-a]nyatider.nu

Artiklar (RSS)
© 2022 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.