Skip to Content

PER BOLUND (MP), vid tillfället finansmarknadsminister och biträdande finansminister, tillsatte i december 2020 den före detta moderatledaren Anna Kinberg Batra som regeringens särskilda utredare i kontantfrågan. Här syns duon på väg till presskonferensen i Rosenbad. Foto: Per Bolund på twitter
REPORTAGE

Anna Kinberg Batra ska utreda kontanternas framtid – använder själv inte kontanter

PappersupplaganNya Tider v. 16

Utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle går med rekordfart. Nu varnar staten för att den allt snabbare digitaliseringen av pengar kommer att göra kontanter ”irrelevanta” inom en snar framtid. Försöken att rädda kontanterna har hittills varit marginella, och trots att Riksbanken slagit larm om att situationen är akut har frågan nu begravts i en utredning som ska vara klar först i november 2022 – efter riksdagsvalet. Ansvarig för att utreda kontanternas framtida existens är Anna Kinberg Batra, som hyllar digitaliseringen av pengar och själv inte använder kontanter. ”Vi kan bli världens första kontantlösa samhälle”, säger den tidigare moderatledaren om sitt uppdrag, som ger henne 336 000 kronor. Nya Tider har talat med Kontantupprorets ledare Björn Eriksson, som säger att Sverige är ”totalt apart” jämfört med andra länder.

Publicerad: 22 april, 2021, 14:22

  • Svenska

I april 2019 överlämnade Riksbanken ett förslag till Sveriges riksdag av mer eller mindre akut karaktär, där man redan i inledningen varnar för att kontanterna är på väg bort.

”Kontantanvändningen har minskat snabbt i Sverige och det kan inte uteslutas att kontanter inom en inte alltför avlägsen framtid blir irrelevanta i Sverige, för att handeln i bred utsträckning slutat ta emot dem”, skriver Riksbanken.

Det kontantlösa samhället inträffar inte genom att kontanter förbjuds, utan genom att de inte längre går att använda, och den dagen rycker allt närmare.

”Även om kontanterna inte helt kommer att försvinna skulle förhållandet att kontanter inte längre är allmänt accepterade i praktiken innebära ett kontantlöst samhälle”, skriver Riksbanken.

För första gången sedan kontanterna infördes för tre och ett halvt sekel sedan, skulle cent­ralbankspengar (kontanter) inte längre vara accepterade i samhället, och det enda lagliga betalningsmedlet skulle vara digitala bankpengar.
De föreslog därför en utredning som ska ta ställning till bland annat de fysiska kontanternas framtid.

Riksbanken: ”Frågan är tidskritisk” – Regeringen dröjer i 43 månader

Riksbanken avslutar önskemålet: ”Då frågan är tidskritisk bör tiden för uppdraget inte vara alltför lång”.
Trots Riksbankens vädjan till politikerna att agera skyndsamt, har frågan dröjt sedan dess. En enig riksdag godkände Riksbankens önskemål några månader senare, i juni 2019, och krävde då att Löfvens regering skulle tillsätta en utredning.

Men regeringen dröjde i 18 månader, till december 2020, innan de tillsatte utredningen – och tiden för att utreda saken får betraktas som generös: först efter riksdagsvalet, i november 2022, ska utredningen återkomma med förslag till regeringen. Normalt sett tar det sedan ytterligare flera år innan regeringen återkommer till riksdagen med konkreta förslag, och ytterligare flera år innan dessa implementeras i lagstiftning – om regeringen nu alls väljer att gå vidare med utredningens förslag.

Från det att Riksbanken vädjade till politikerna om en skyndsam hantering i april 2019, till att utredningen presenteras i november 2022, är det alltså 43 månader, drygt tre och ett halvt år.

KONTANTUPPRORETS ordförande Björn Eriksson, en av Sveriges mest erfarna ämbetsmän, säger till Nya Tider att politikerna vill undvika att kontanterna blir en valfråga. Han menar att Sverige saknar motsvarighet i omvärlden när det gäller kontantfrågan: ”Vi är helt unika i världen. Det är ingen som är i närheten av det vi gör. Det är vi som är de totalt aparta i sammanhanget, inte andra.” Kampanjen finns på www.kontantupproret.se. Foto: Kontantupproret

 

Nya Tider har talat med Björn Eriksson, som har en gedigen bakgrund som ämbetsman sedan 1960-talet. Bland annat har han varit rikspolischef, generaldirektör, landshövding och chef för Interpol. Numera är han ordförande för Kontantupproret som kämpar för att bevara kontanterna i samhället. Han menar att den långa utredningstiden är en medveten strategi.

– Man vill inte ha för mycket diskussion. När bankerna skapar sin monopolsituation så är det bästa för dem att saker och ting går långsamt. Fler och fler väljer frivilligt – eller tvingas – gå över till digitala alternativ. Hälsan tiger still, som man sade förr i världen.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Narkotikasmugglingen tio gånger större än vad man trott visar ny rapport

INRIKESTidigare studier pekade på att ungefär 15 ton narkotika konsumeras i Sverige varje år, men efter att fransk polis kunnat knäcka Encrochat, ett av den organiserade kriminalitetens främsta kommunikationsmedel, har svensk polis kunnat konstatera att man haft fullständigt fel. Siffrorna är många gånger större. Mellan 100 och 150 ton narkotika smugglas varje år in i Sverige av de kriminella gängen som samtidigt gör miljardvinster på den illegala verksamheten.

För frihet och sanning – första maj demonstration 2021

VIDEO

Politikerna självkritiska efter att ha ändrat gatunamn som kränkte araber

INRIKESStadsbyggnadsnämnden i Jönköping beslutade i februari att ändra namnet på en ny gata i Bankeryd, från Kottvägen till Kottevägen. Arabisktalande ansåg nämligen att ordet ”kott” var stötande, då det i en del arabiska dialekter är ett könsord. Nu säger två politiker i nämnden till Nya Tider att man med facit i hand skulle ha agerat annorlunda, och att det i framtiden är svensk kultur- och språkkontext som ska avgöra ifall ett gatunamn kan uppfattas som stötande eller inte.

Matbutik ville locka muslimska kunder – önskade glad ramadan med fläskkotlett

INRIKESMatvärlden i Veddesta, som profilerat sig som en mångkulturell butik, har hamnat i blåsväder. I ett försök att profilera sig som ett alternativ för muslimer, valde man att önska ”Glad ramadan!” i sitt reklamblad. Problemet var bara att reklamen pryddes av griskött i form av en svensk fläskkotlett från Lönneberga. ”Vi hoppas att de som tagit illa upp kan vara storsinta och förlåta”, skriver butiken.

Teskedsorden i konkurs

Stiftelsen Teskedsorden med kopplingar till den socialdemokratiska rörelsen och Bonnierssfären försattes i början av maj i konkurs på egen begäran, rapporterar sajten Altinget. Stiftelsen har sedan 2006 varit verksam med att sprida politiskt korrekt litteratur och film till ungdomar. Man har också delat ut priser till personer som anses ha ” gjort en insats för ett samhälle inom rasism, diskriminering, demokrati och rättigheter samt för mångfald”.

Vredgad Annie Lööf till attack mot lugn Jimmie Åkesson

INRIKESSöndag den 2 maj hölls årets första partiledardebatt i SVT Agenda, och det blev en tidvis infekterad debatt. Centerledaren Annie Lööf tappade i det närmaste fattningen när Jimmie Åkesson menade att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. ”Jag känner sånt förakt när jag hör ditt resonemang!”, utbrast Lööf. Dessutom blev sprickan mellan Annie Lööf och Nyamko Sabuni allt tydligare. De två liberala partierna har de senaste åren varit som ler och långhalm, och båda ingick januariöverenskommelsen med regeringen Löfven. I debatten frågade Lööf om Sabuni vill ”skicka ut” invandrare, varpå Sabuni syrligt frågade: ”Skall du ta hit hela världen?”.

Statliga myndigheters ”effektivisering” leder till ännu mer administration

ANALYSI en rapport från Riksrevisionen slås det fast att regeringens arbete med att effektivisera statens verksamhet istället lett till mer administration. Frigjorda resurser från olika effektiviseringsåtgärder går, enligt rapporten, i större utsträckning till ny administration än till dess egentliga kärnuppgifter. Man menar också att det satsas mer på att digitalisera verksamheten än de administrativa funktionerna. Gjorda satsningar går dessutom långsamt. Ökad andel chefer och kvalificerad administrativ personal tynger ner utvecklingen.

Arrangör av frihetsdemonstration fick vite på 30 000 kronor av Länsstyrelsen – bestrider betalning

INRIKESFilip Sjöström, en av huvudarrangörerna av de senaste månadernas frihetsdemonstrationer mot pandemilagen och coronarestriktionerna har nu ålagts att betala ett vite på 30 000 kronor till Länsstyrelsen i Stockholm för protesterna. Enligt medieuppgifter skall han också ha dömts för brott mot ordningslagen till 50 dagsböter på sammanlagt 2 500 kronor för den första frihetsmanifestationen den 6 mars. I en kommentar till Nya Tider säger Filip Sjöström att han inte ens kände till den domen än.

Gå till arkivet

Send this to a friend