Skip to Content

Katedralen i Nantes eldhärjades idag. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Ännu en fransk katedral eldhärjad

Digital utgåva

Larmet gick kvart i åtta i morse om en brand i katedralen i Nantes, i västra Frankrike. Branden kommer ett drygt år efter branden som förstörde taket på Notre Dame i Paris. Branden är nu under kontroll men skadorna är betydande. En preliminär undersökning visar på tre preliminära eldhärdar, en på orgelläktaren och två andra i sidoskeppen. Detta antyder att branden kan vara anlagd, och en polisutredning har öppnats.

Publicerad: 18 juli, 2020, 13:21

 • Svenska

Läs även

Ovärderliga kulturskatter har förstörts i vad som tros vara en anlagd brand. Foto: Stillbild Youtube

Den 400 år gamla orgeln, som var en av katedralens mest kända element, uppges vara helt förstörd i branden. Även flera av de antika blyinfattade fönstren har förstörts, vissa från 1500-talet. Brandkåren uppger också att strukturella element har skadats, varför byggnaden kan vara instabil. Ett drygt hundratal brandmän har jobbat med släckningsarbetet sedan i morse, och branden sägs nu vara under kontroll, även om släckningsarbetet fortfarande pågår, och beräknas fortsätta hela dagen.

Efter det trauma som branden i Notre Dame orsakade har franska politiker reagerat snabbt på händelsen och Twitter fylls av beklaganden och hyllningar till brandmännen. Den nye premiärministern, Jean Castex, har ställt in alla dagens aktiviteter och begett sig till Nantes med inrikesministern ”för att förstå vad som hänt”.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Kentaru

  Det eldas minst en kyrka i Frankrike varje vecka. Ingen som skriver om det, eller?

  ”Den nye premiärministern, Jean Castex, har ställt in alla dagens aktiviteter och begett sig till Nantes med inrikesministern ’för att förstå vad som hänt’.”

  Fransmännen lyckas också tillsätta korkade ministrar. Det kanske finns en massa människor i Frankrike som inte gillar kyrkor. Av någon konstig anledning går det sönder kyrkor över hela världen där det bor en massa människor som dyrkar fredens religion.

  • birgerr

   dom vill väl ha moskeer i stället så klart uindrar när dom skall börja elda kyrkor här tillsammans med allt annat dom bänner upp tex.skolor hyreshus m.m

 • Swatch

  Exakt vilka handlingar våra korkade ministrar och franska för den delen också, vilka handlingar ska till att dessa infantila PK maskiner ska förstå: VI ÄR I KRIG!

  • birgerr

   det är en invsion på bred front

Svenska politiker i rysk television

UTRIKESI sin senaste sändning av Lördagens nyheter presenterade redaktör Sergej Briljov några intressanta inslag. Briljovs program är efter Dmitrij Kisjelovs Veckans nyheter det mest intrikata programmet i den ryska kanalen Rossija24. Inför sommaruppehållet blev det extra intervjuer och kittlande avslöjanden.

Vänsterextrema Antifa och BLM i gemensamma upplopp

USAI över en månad har upplopp dagligen ägt rum i Portland, där polis och federala byggnader angripits med gatstenar, raketer och sprängmedel. Polisens insats med tårgas lovordades av president Donald Trump som varnade att upplopp kommer att ”kväsas igen” om det behövs.

IMF kräver nedstängning av Vitryssland för att bevilja lån

VITRYSSLANDVitryssland och dess president Aleksandr Lukasjenko har valt att gå sin egen väg och ignorerat krav från omvärlden att införa olika drakoniska åtgärder mot coronapandemin. Presidenten avslöjar att även Internationella valutafonden (IMF) ställt sådana villkor för att bevilja lån. Protester mot regeringen utbröt kort efter att presidenten avslagit IMF:s krav på nedstängning av landet och de övergick i mitten av juli till att bli våldsamma. Minsk har sedan start motstått flera liknande påtryckningar från Världshälsoorganisationen (WHO).

Uteslutningen av AfD-ledaren Kalbitz står fast – fortsatt oenighet i partiet

UTRIKESDen 25 juli meddelade partiets högsta skiljedomstol att uteslutningsbeslutet gällande Andreas Kalbitz, gruppledaren för partiet Alternativ för Tyskland i delstatsparlamentet i Brandenburg, är giltigt. Kalbitz väntas nu vända sig till statlig civil domstol och kräva att beslutet förklaras ogiltigt. Kalbitz förklarades utesluten ur partiet av partistyrelsen för hela Tyskland den 15 maj. Han överklagade beslutet till den högsta instansen bland partiets interna skiljedomstolar.

New Yorks borgmästare förbjuder alla stora sammankomster – förutom BLM:s

USANew Yorks borgmästare Bill de Blasio förbjöd den 9 juli alla tillståndspliktiga sammankomster för att minska spridningen av Covid-19. Demonstrationer organiserade av BLM undantas dock från förbudet.

Baden-Württemberg vill förbjuda niqab och burka i skolorna

UTRIKESDen tyska delstaten Baden-Württemberg vill förbjuda heltäckande muslimsk klädsel för både lärare och elever, allt enligt ett förslag från delstatens utbildningsministerium. Det hela görs enligt myndigheterna för att främja så kallat ”tillsammansskap i skolan”.

IKEA:s personalchef åtalas i Polen – sparkade troende katolik

UTRIKESPolska åklagare väcker åtal mot en kvinnlig personalchef på IKEA. Detta sedan chefen beslutat att sparka en troende katolik som uttryckt sig kritiskt mot homosexualitet. Åklagarna menar att IKEA inkräktat på den anställdes religiösa frihet. Nu riskerar personalchefen upp till två år i fängelse.

Beväpnad svart milis marscherade i Georgia

USADen 4 juli marscherade cirka ett tusen beväpnade svarta medlemmar av en ny milisgrupp, ”No Fucking Around Coalition” (NFAC), genom Stone Mountain Park i delstaten Georgia i södra USA.

Gå till arkivet

Send this to a friend