Skip to Content

STEFAN LÖFVEN POSERAR med ett av de tiotusentals ensamkommande ”barnen”. Efter att i flera år kritiserat ålderstester beordrade han nyligen Migrationsverket att genomföra fler sådana kontroller. Kent Ekeroth är Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson. Foto: Sveriges Ensamkommandes Förening och Riksdagen

Ännu ett SD-förslag kopieras: Ålderstester av asylsökande

Statsministern har beordrat Migrationsverket att genomföra fler ålderskontroller av asylsökande som påstår sig vara barn. Sverige har inte haft några sådana kontroller, men efter flera uppmärksammade våldsdåd nyligen där invandrare varit offer, bland annat ett mord och en gruppvåldtäkt, har statsministern gått på Sverigedemokraternas linje. När Nya Tider ringer upp Migrationsverket får vi dock besked att det fortsatt är helt frivilligt med ålderstester.

Publicerad: 2 mars, 2016, 21:29

  • Svenska

Läs även

Det har blivit något av en offentlig hemlighet att ”de ensamkommande barnen” ofta är långt äldre än vad de utger sig för att vara och inte alls kommer ensamma, utan reser i grupp. Det var dock först efter två uppmärksammade våldsdåd som statsminister Stefan Löfven offentligt den 23 februari krävde att Migrationsverket skulle genomföra fler medicinska ålderstester. I januari knivmördades den 22-åriga Alexandra Mezher, som arbetade på ett HVB-hem i Mölndal utanför Göteborg, av en man som myndigheterna bokfört som 15-åring, men som senare bedömdes vara vuxen. Samma månad våldtog två asylsökande en 12- årig invandrarpojke. Tidningen Expressen skriver att ”trots pojkens låga ålder placerades han på ett hem för äldre ensamkommande flyktingbarn i Alvesta”. Att barn inte kan placeras på ett boende för ”barn” beror på att de två gärningsmännen, som klassats som 15-åringar, i själv verket är mycket äldre. Tandröntgen visade att den ene gärningsmannen var 18-19 år gammal, medan den andre kan vara uppåt 45 år gammal.

När Nya Tider ringer upp Migrationsverket hävdar de att statsministerns utspel ”bara är ett uttalande” och ”innebär inget i sak”. Verket genomför inga som helst kontroller på eget initiativ vid misstanke om att den asylsökande ljuger om sin ålder, utan erbjuder bara en åldersbedömning som är helt frivillig och ses som en service åt den asylsökande så att denne kan stärka sin historia. Migrationsverket utreder just nu hur medicinska åldersbedömningar skulle kunna göras praktiskt. Det är ett uppdrag man fått från regeringen i samband med den restriktivare migrationspolitiken som presenterades den 24 november förra året. Utredningen väntas dock inte bli klar förrän i maj. Att regeringen nu gett order till Migrationsverket om att öka antalet åldersbedömningar saknar därför praktisk betydelse.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Elev tvingades ta av kristet kors vid skolfotograferingen – muslimska invandrarflickor fick ha slöjan på

INRIKESI slutet av augusti, i samband med den årliga skolfotograferingen, tvingades en manlig 15-årig elev att ta av sig sitt kristna kors i form av ett halssmycke. Fotografen ansåg att korset skulle kunna upplevas som kränkande av elever med annan trosuppfattning. Detta gällde dock inte muslimska elever, vilket betydde att slöjan fick sitta kvar på invandrarflickornas huvuden. Händelsen är nu anmäld till Diskrimineringsombudsmannen, och den ansvariga fotofirman säger i en intervju med Nya Tider att fotografen som var på skolan vid det aktuella tillfället nu är avskedad.

Vávra Suk i paneldebatt på Alternativa Bokmässan 2020

VIDEOVávra Suk: ”In i det etablerade systemet och rör om!” Han förordar även att alternativmedia samarbetar mer med varandra och startar drev på samma sätt som systemmedia gör. I panelen även Erik Almqvist (Exakt24), Mats Dagerlind (Samhällsnytt) och Mikael Wilgert (Swebbtv).

Gäng belägger boende med utegångsförbud

BROTTI augusti uppmanade kriminella grupperingar boende i Tensta att inte vistas ute, och hotade dem med våld om de inte åtlydde utegångsförbudet. Händelsen i Tensta inträffade samtidigt som kriminella upprättade vägspärrar i Hammarkullen utanför Göteborg.

Ludvig, 14, brutalt misshandlad av f.d. SVT-chefens flyktingbarn

BROTT & KRIMINALFALL14-årige Ludvig blev i våras påhoppad och misshandlad av en syrisk invandrare som går på samma skola. Han berättade den 13 oktober om händelsen i SVT:s ”Veckans brott”. I programmet nämndes dock varken att gärningsmannen är invandrare eller att han är fosterbarn till före detta SVT-chefen Eva Hamilton.

Borås: 16-årig pojke skjuten i bröstet med hagelgevär – två jämnåriga invandrare häktade

BROTT & KRIMINALFALLEn 16-årig pojke blev skjuten i bröstet med ett hagelgevär i ett naturområde i utkanten av Borås. Innan dess ska han ha tvingats att ta av sig kläderna och försökt fly genom att hoppa i vattnet. Två jämnåriga ynglingar med bakgrund i Mellanöstern sitter nu häktade för mordförsök.

Läs studenternas brev om mångkulturella Tjärna ängar

BORLÄNGEDen 28 september skrev utländska gäststudenter ett kritiskt brev till ledningen för Högskolan i Dalarna, Borlänge, om hur de vantrivs med att behöva bo på studentboendet som ligger i det ökända området Tjärna Ängar. Läs här brevet i sin helhet.

Miljöpartister vill stoppa lokala slöjförbud

INRIKESTvå miljöpartistiska riksdagsledamöter, den klaninröstade somaliskan Leila Ali-Elmi samt Camilla Hansén, har nyligen lämnat in en motion där det föreslås att riksdagen skall ge uppdrag till regeringen att skapa en skyddsmekanism för religionsfrihet som kan hindra kommuner att införa lokala slöjförbud. De två miljöpartisterna menar att begreppet frihet dessutom måste börja problematiseras mer, om det exempelvis bara är den västerländska definitionen av kvinnans frihet som skall gälla i Sverige.

Hemkonservering – en värdefull kunskap som borde återerövras

HEM & HUSHÅLLI vårt moderna tidevarv har vi ofta föraktat och skrattat åt gamla tiders metoder och utrustning. När de moderna spisarna kom, försvann vedspisarna från köken. När kylskåp och frys gjorde sitt inträde i hemmen glömdes de gamla metoderna med bland annat kokkonservering bort. Det var ju så gammaldags och omodernt. Men faktum är att den gamla kunskapen när det gällde att förvara sin mat under en väldigt lång tid slår våra frysmetoder med hästlängder.

Gå till arkivet

Send this to a friend