Anti-etablissemangspartier får egen majoritet i Tjeckien

Tjeckien är det senaste i raden av EU-länder där etablissemanget skakats om. Medan Socialdemokraterna rasade till 7 procent fick tre anti-etablissemangspartier tillsammans över hälften av rösterna: det eurokritiska ANO, Piratpartiet och SPD, vars partiledare vill förbjuda islam.

Andrej Babiš parti ANO, som betyder ”ja” på tjeckiska, fick 29,7 procent av rösterna. Det är nästan 20 procentenheter från den närmaste rivalen. Två andra anti-etablissemangspartier, Pirat-partiet (10,8 procent) och det konservativa EU-skeptiska partiet SPD (10,6 procent) kom på tredje och fjärde plats. På andra plats kom partiet som tidigare presidenten Václav Klaus grundat, ODS, med 11,3 procent. Andrej Babiš förespråkar bland annat sänkta skatter, krafttag mot korruption och är motståndare till de flyktingkvoter EU vill införa.

Andrej Babiš, ledare för ANO.
Andrej Babiš, ledare för ANO. Foto: ANO

Partiet Frihet och direktdemokrati (SPD) grundades så sent som i juni 2015, vilket gör dess prestation i valet närmast spektakulär. Partier har med dess ledare Tomio Okamura drivit en kompromisslös invandringskritisk kampanj, och de kräver en folkomröstning om huruvida Tjeckien ska gå ur EU. Okamura är av tjeckisk-japank-koreansk härkomst.

BBC:s korrespondent i Prag, Rob Cameron, menade att SPD:s prestation var särskilt anmärkningsvärd eftersom partiet vill förbjuda islam i Tjeckien. Partiledaren har gått så långt att han råder tjecker att promenera med grisar i närheten av moskéer. Jiří Pehe, chefen för New York University i Prag, har observerat att Okamura har varit framgångsrik i att attrahera väljare som tidigare röstat på andra partier.

– Det här är en jordbävning. Det är ett fullständigt uppror mot etablissemangs- och mainstream-partier, säger Milan Nič på German Council on Foreign Relations till British Financial Times.

– Jag kan inte påminna mig om att något val, sedan 1990-talet, har ändrat det politiska landskapet i denna utsträckning.

Tomio Okamura, ledare för SPD. Foto: SPD
Tomio Okamura, ledare för SPD. Foto: SPD

ANO:s seger följer på National Fronts uppsving i det franska valet, inträdet för AfD i den tyska Förbundsdagen och den betydelsefulla framgången för Frihetspartiet (FPÖ) i Österrike. Precis som Babiš var de starkt kritiska till EU:s migrationspolitik. På det hela taget gick det dåligt för de tjeckiska etablerade partierna, trots högkonjunktur och en av de lägsta arbetslöshetssiffrorna i EU. Socialdemokraterna fick se sitt valresultat kollapsa från 20,5 procent 2013 till 7,3 procent i år. De var de stora förlorarna i valet. Kristdemokraterna minskade från 6,8 procent till 5,8 procent.

Ivan_Bartoš, ledare för Piraterna. Foto: Wikipedia
Ivan_Bartoš, ledare för Piraterna. Foto: Wikipedia

De tre anti-etablissemangs-partierna är självklart inte överens på alla punkter och det faktum att Andrej Babiš själv är Tjeckiens näst rikaste person som nått valframgångar mycket tack vare sitt medieimperium tyder enligt kritiker på att han själv är en del av etablissemanget. Partierna har dock närmare till varandra än man skulle kunna tro med svenska mått mätt. Medan SPD är starkt invandringskritiska har Piraterna intagit en ställning där politiska flyktingar och krigsflyktingar ska kunna erbjudas temporär asyl, men ”självklart inte” alla ekonomiska migranter.

ANO:s vice ordförande, Jaroslav Faltýnek, säger att han är inställd på att prata med alla partier i parlamentet för att sätta samman en koalition. Babiš menar dock att de inte kommer att samarbeta med vare sig de konservativa, anti-EU Freedom, ODS och inte heller Kommunistpartiet. ODS har sagt sig inte vara beredda att ingå i en koalition med ANO, vilket betyder att de kommer att behöva en tre-parti-koalition för att säkra en majoritet.

Babiš har lovat att han ska hålla Tjeckien utanför eurozonen, men han vill att landet ska vara kvar i EU. Han berättade för Reuters att han kommer att föreslå ändringar till EU-kommissionen vad gäller frågor som ”kost-kvalité” och även sådant som rör ”lösningar angående invandringen”. Tjeckien behöver en ”ny regering som verkligen tacklar människors problem”, sade han innan valet.

Babiš är 63 år, född i Slovakien och har rankats av Forbes som Tjeckiens näst rikaste medborgare. Hans parti grundades 2012 och förvånade etablissemanget genom att komma tvåa i parlamentsvalet redan året efter.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

No Content Available
Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Orbán: Föd fler barn i stället för att ta in invandrare från tredje världen

Orbán: Föd fler barn i stället för att ta in invandrare från tredje världen

🟠 Internationell demografikonferens hölls i Ungern Den 23-24 september hölls en banbrytande konferens i Ungern som lockade många utländska dignitärer. Politiska och religiösa ledare, vetenskapsmän och representanter för näringsliv och media träffades för att diskutera västerlandets misslyckande med att skapa stabila familjer som håller uppe barnafödandet – och vad som kan göras för att ändra på det. Viktor Orbán förklarade att Ungern kommer att ta kampen mot Bryssel, som vill tvinga alla medlemsländer att ersätta sina befolkningar med invandrare istället för att föda fler barn.

Muslimsk terrorattack i Norge – fem döda och två skadade

Muslimsk terrorattack i Norge – fem döda och två skadade

🟠 UTRIKES En muslimsk konvertit, Espen Andersen Bråthen, 37, står nu misstänkt för att ha dödat fem personer och skadat ytterligare två med en pilbåge som vapen i norska Kongsberg under gårdagen. Nu höjs frågor om den norska polisens agerande under händelsen, den viktigaste av dem alla: Kunde Espen, som konfronterades av polisen innan morden begicks, ha stoppats?

Rekordkall och snörik vinter på norra halvklotet är att vänta

Rekordkall och snörik vinter på norra halvklotet är att vänta

🟠 Kallaste vinterhalvåret på Antarktis någonsin. Meteorologer varnar för en extremt kall och snörik vinter. Den globala medeltemperaturen har sjunkit de senaste fem åren och trenden för nederbörd i form av snö är stigande. Energikrisen som drabbat Europa och stora delar av världen hårt riskerar att allvarligt förvärras om det nu dessutom blir en ovanligt kall vinter.

Éric Zemmour utmanar i franska presidentvalet

Éric Zemmour utmanar i franska presidentvalet

🟠 UTRIKES Frankrikes president Emmanuel Macron har i stort ignorerade honom. Högerpartiledaren Marine Le Pen är nervös. Vem exakt är den märklige ”icke-kandidaten” Éric Zemmour, som stiger i de franska opinionsmätningarna och hotar de etablerade kandidaterna?

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.