Skip to Content

Marilyn Manson. Foto: Wikipedia/Andreas Lawen, Fotandi
KULTUR

Antikrist är tillbaka och han blöder rött

Digital utgåva

Betyg: ++++

Fredagen den 11 september släppte Marilyn Manson sitt tolfte album med titeln We are chao. Kan det vara just den som vi väntat på, som har styrkan att mäta sina krafter med bandets gyllene antikrist-era? I denna recension tar Robin Carell reda på svaret.

Publicerad: 5 november, 2020, 10:10

  • Svenska

Läs även

Så kom dagen jag fick min första idol. Det var någon gång under mina tidiga tonår som jag öppnade förseglingen till en platta jag av ren beslutsångest köpt på Söder-CD i Helsingborg. Och nog var det den spännande och för min generation typiska dragningen till satanism jag nyligen upptäckt som gjorde att jag valde just det albumet, för visst var lockelsen till albumets titel omöjlig att motstå. Givetvis pratar jag om den numera ikoniska och totalhyllade Antichrist Superstar av industrirockaren och pionjären Marilyn Manson.

Att förklara den intensiva upplevelsen att för första gången bli bekant med Marilyn Manson och hans musik kan utan hämningar beskrivas som religiös. Det är nämligen svårt att glömma hur mina små vita fjun i nacken stod som järnpilar till plattans öppningsspår Irresponsible Hate Anthem som dundrade i min Sony Walkman; hur trumslagens tempo var som om självaste hunnernas miljonarmé med sina frambrytande hästars hovslag stötte in rummet; hur den förskräckligt vibrerande rösten vräkte ut allt det som jag trodde låg förborgat i mitt egna bröst; hur gitarrslingan förlöste världen in i det mest perfekta kaos; hur basen fick golvet under mina bara fötter att spricka upp. Nog fan var det en religiös upplevelse.

Det har gått snart två årtionden sedan jag pröjsade för plattan och sedan dess har mitt intresse kommit och gått i takt med Mansons upp- och nedgångar. Det råder ingen tvekan att 90-talet var Mansons gyllene tidsålder. Med storstilade albumtitlar som A Portrait of an American Family, Antichrist Superstar, Mechanical Animals och Holy Wood satte Manson sin prägel på den alternativa industrirocken som trängde djupt in i mainstream.

Argare än Kurt Cobain, läskigare än Alice Cooper och mer mångfacetterad än David Bowie utforskade och levde Marilyn Manson en helt ny sida av rocken – han fick det utvattnade konceptet ”chockera borgaren” att revitalisera sina krafter och i kölvattnet av hans image spreds moralpaniken.

Och hans kulturkritik var inte obefogad, inte heller var den gotiska estetiken så nedrig som den uppfattades av många, främst äldre konservativa. När en svartmålad Manson iklädd latexkjol sjunger ”det vackra folket [...] kan inte lukta er egen skit i ert knä” så gick det upp för kanske tre, fyra skallar i publikhavet vem det egentligen var han pikade, och det måste ha svidit när de insåg att det var de själva som var slutklämmen på skämtet. Denna ironiska attityd dolde sig väl bakom det tunga, nyskapande industri-soundet.

Gott så.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Robin Carell

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sveriges största järnbruk

INRIKESBruksdriften på Lövsta i norra Uppland lades ned 1926, men under familjen De Geers tid hade det här järnbruket varit det största och mest förnäma i Sverige. Det började som ett bondebruk på 1500-talet innan det blev ett kronobruk.

Nazist- och misshandelsanklagelser mot Marilyn Manson

KULTURChockrockaren Marilyn Manson anklagas nu för att vara antisemit, nazistsympatisör och manipulativ kvinnomisshandlare. Det är hans ex-flickvän, Evan Rachel Wood, som gått ut med påståendena på Instagram om förhållandet som tog slut för mer än tio år sedan. Efter utspelet har andra kvinnor kommit med liknande anklagelser. Media har sedan hakat på, och Manson har nu förlorat skivkontrakt, roller i TV-serier och även sin manager.

Så säger världsbyggarna själva om att utnyttja pandemin för en ”återställning”

BOKRECENSION”The great reset”, den stora återställningen eller nystarten, har blivit ett begrepp som först viskades i maktens korridorer, men som nu finns på varje politikers läppar. Forskaren Jacob Nordangård berättade i förra veckans stora intervju i Nya Tider om hur makteliten använder coronapandemin för att stärka sitt grep om mänskligheten och inrätta en form av världsdiktatur. Men vad säger globalisterna själva? Klaus Schwab, en av de främsta pionjärerna för ”The great reset”, har skrivit en hel bok i ämnet.

Stenåldersbyn i Ljungaviken, ett Pompeji på Lister

ARKEOLOGIUnder våren och sommaren 2020 pågick arkeologiska undersökningar i Ljungaviken i Sölvesborgs kommun i Blekinge. Man hittade flera stenåldersboplatser som förmodades vara upp till 8 400 år gamla. Dessa boplatser visade sig vara ovanligt välbevarade, och flera viktiga upptäckter gjordes. Bland annat kunde man konstatera att platsen användes som en form av vinterboende.

Ulf Lundell – den siste arbetarklasshjälten

KULTURUlf Lundell, 71, är en av Sveriges mest omtyckta och produktiva artister. SVT har nyligen visat en dokumentärfilm om den svenske ikonens liv. I denna krönika reflekterar Karl Mikael Larson över Lundells avtryck på den svenska kulturen.

Volvos dramatiska överlevnad

BOKRECENSIONSaab lades ned, men Volvo överlevde. Detta är känt för alla som hängt med i nyheterna de senaste åren. Detta är svensk bilindustri i ett nötskal, en avgörande aspekt av svensk industriell nutidshistoria. Gemensamt för båda märkena var att man måste söka utländska samarbetspartners samt gå upp i kvalitet, bli ”premiummärken”. Långt om länge lyckades, som vi nu vet, Volvo med det. Men det krävdes en kinesisk entreprenör för att det hela skulle ros i hamn. Nya Tider har läst två böcker om Volvo.

Pat Buchanan skissar hoten mot vår civilisation

BOKRECENSIONI boken Suicide of a Superpower: Will America Survive to 2025? sveper Buchanan med en klarsynt överblick över USA:s utveckling, Europas avsteg från de traditionella värderingarna och den övriga världens förändringar framför allt i fråga om demografi. Att boken kom ut för några år sedan har bara låtit tiden stärka Buchanans teorier om en degradation av den europeiska civilisationen.

Hur såg julfirandet ut på 1800-talet?

JULHISTORIAJULHISTORIA: I dag förknippar kanske inte så många julen med firandet av det nyfödda Jesusbarnet som kom till jorden för att frälsa mänskligheten. Högtiden har blivit mer av en familjefest med god mat, julklappar och Kalle Anka. Det sekulära samhället har mer och mer trängt undan firandet både av Jesu födelse och de lite mer vidskepliga traditioner som var vanliga förr, och som ofta dateras till långt innan det kristna julfirandet var påtänkt. Julen var oerhört viktig förr och man lade stor vikt vid de olika förberedelserna inför julfirandet.

Gå till arkivet

Send this to a friend