Skip to Content

Marilyn Manson. Foto: Wikipedia/Andreas Lawen, Fotandi
KULTUR

Antikrist är tillbaka och han blöder rött

Digital utgåva

Betyg: ++++

Fredagen den 11 september släppte Marilyn Manson sitt tolfte album med titeln We are chao. Kan det vara just den som vi väntat på, som har styrkan att mäta sina krafter med bandets gyllene antikrist-era? I denna recension tar Robin Carell reda på svaret.

Publicerad: 5 november, 2020, 10:10

  • Svenska

Läs även

Så kom dagen jag fick min första idol. Det var någon gång under mina tidiga tonår som jag öppnade förseglingen till en platta jag av ren beslutsångest köpt på Söder-CD i Helsingborg. Och nog var det den spännande och för min generation typiska dragningen till satanism jag nyligen upptäckt som gjorde att jag valde just det albumet, för visst var lockelsen till albumets titel omöjlig att motstå. Givetvis pratar jag om den numera ikoniska och totalhyllade Antichrist Superstar av industrirockaren och pionjären Marilyn Manson.

Att förklara den intensiva upplevelsen att för första gången bli bekant med Marilyn Manson och hans musik kan utan hämningar beskrivas som religiös. Det är nämligen svårt att glömma hur mina små vita fjun i nacken stod som järnpilar till plattans öppningsspår Irresponsible Hate Anthem som dundrade i min Sony Walkman; hur trumslagens tempo var som om självaste hunnernas miljonarmé med sina frambrytande hästars hovslag stötte in rummet; hur den förskräckligt vibrerande rösten vräkte ut allt det som jag trodde låg förborgat i mitt egna bröst; hur gitarrslingan förlöste världen in i det mest perfekta kaos; hur basen fick golvet under mina bara fötter att spricka upp. Nog fan var det en religiös upplevelse.

Det har gått snart två årtionden sedan jag pröjsade för plattan och sedan dess har mitt intresse kommit och gått i takt med Mansons upp- och nedgångar. Det råder ingen tvekan att 90-talet var Mansons gyllene tidsålder. Med storstilade albumtitlar som A Portrait of an American Family, Antichrist Superstar, Mechanical Animals och Holy Wood satte Manson sin prägel på den alternativa industrirocken som trängde djupt in i mainstream.

Argare än Kurt Cobain, läskigare än Alice Cooper och mer mångfacetterad än David Bowie utforskade och levde Marilyn Manson en helt ny sida av rocken – han fick det utvattnade konceptet ”chockera borgaren” att revitalisera sina krafter och i kölvattnet av hans image spreds moralpaniken.

Och hans kulturkritik var inte obefogad, inte heller var den gotiska estetiken så nedrig som den uppfattades av många, främst äldre konservativa. När en svartmålad Manson iklädd latexkjol sjunger ”det vackra folket [...] kan inte lukta er egen skit i ert knä” så gick det upp för kanske tre, fyra skallar i publikhavet vem det egentligen var han pikade, och det måste ha svidit när de insåg att det var de själva som var slutklämmen på skämtet. Denna ironiska attityd dolde sig väl bakom det tunga, nyskapande industri-soundet.

Gott så.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Robin Carell

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

En glömd mästare, Carl Fredric von Bredas konstnärskap

KULTURDavid Klöcker Ehrenstrahl, Alexander Roslin och Lorens Pasch den yngre är några av de hovmålare som varit verksamma i Sverige och än idag är kända för sina verk. Detsamma gäller dock inte riktigt Carl Fredric von Breda, trots att han mer eller mindre förde det romantiska porträttmåleriet till Sverige, efter att ha levt och verkat i Storbritannien.

”Thor Heyerdahl” – en historisk rekonstruktion

KULTURBob G Lind är amatörarkeolog som tillsammans med experter har gjort undersökningar av stensättningen Ales stenar och området omkring. Han driver tesen att formationen är en avancerad solkalender som konstruerats redan på bronsåldern, och har skrivit flera böcker på detta tema. Nu vill han prova praktiskt hur det har gått till.

Magnus Stenlund om sin nya bok Runkalendern

VIDEOMagnus Stenlund berättar om hur han tror att det gick till när runmästaren skapade runorna, uppdelade på tre ätter med en vacker symmetri och med de viktigaste gudarna i mitten, som på ett schackbräde. Och han menar sig ha belägg för att detta gjordes redan på bronsåldern.

Upplev historiens vingslag i Gränna och på Visingsö

KULTURDe allra flesta förknippar nog Gränna norr om Jönköping med polkagrisar, men Gränna är mycket mer än så. Den pittoreska staden har ett mycket vackert läge vid foten av Grännaberget vid Vätterns östra strand, och har mycket att erbjuda även de mest kräsna turister. En färjetur bort ligger Visingsö där en tur med det berömda remmalaget är ett måste.

Tom MacDonald – den vite rapparen som dissar politisk korrekthet inför växande miljonpublik

KULTURDen kanadensiske rapparen Tom MacDonald har genom sin musik envist attackerat politisk korrekthet. Men han är ingen obetydlig artist med klen publik. Han har chockat etablissemanget genom att som vit man parodiera woke-kulturen, håna Eminem, tvivla på coronaviruset och uppnå miljoner spelningar av sina videoklipp på Youtube.

Apotekens historia i Sverige

KULTURVi känner igen den klassiska apoteksskylten. Som en lanterna lyser den upp våra städer och förkunnar budskapet om att här finns hjälp att få i både hälsa och sjukdom. Apoteket Hjärtat och apoteket Kronan förkunnar samma budskap. I dessa skyltar figurerar dock inte någon orm som dricker ur en skål. Apotekens utbud är brett. Där finns även örtpreparat som man för ett par år sedan främst införskaffade i hälsokostaffärerna. Men det var med läkeörterna som allting började.

Ny bok om polisers sexuella övergrepp

BOKRECENSIONDen nyutgivna boken Gärningsmannen är polis belyser sexuella trakasserier och tystnadskultur inom svensk polis. Författarna är Kerstin Dejemyr, som tidigare arbetat som polis, samt journalisten Lisa Bjurwald, känd för att hitta på lögner om Nya Tider.

Gamla Linköping – ett givet resmål i sommarsverige!

KULTURÄr du intresserad av historia, gamla miljöer, djur och natur? Allt detta hittar du på ett och samma ställe om du beger dig till friluftsmuseumet Gamla Linköping, beläget cirka två kilometer väster om Linköpings centrum. I denna natursköna miljö finns lärorika aktiviteter för alla åldrar.

Gå till arkivet

Send this to a friend