Skip to Content

Chefredaktör Vávra Suk. Foto: Nya Tider
LEDARE

Är det verkligen ”för vårt bästa” att vi inte får veta hårda fakta?

PappersupplaganNya Tider v. 30

I massmedia, på Facebook, ja även från myndigheter ser man försök att sopa fakta under mattan, stoppa diskussion och svartmåla budbärare av obekväma uppgifter. Detta gäller inte längre bara invandring, utan flera andra områden.

Publicerad: 28 juli, 2021, 19:12

  • Svenska

Läs även

Nya Tider berör detta tema i flera artiklar i veckans nummer. Att SSU vägrar diskussion med alla som inte tycker som dem och kastar en hängiven aktivist åt vargarna, bara för att han tagit en öl med en sverigedemokrat, förvånar kanske inte längre. Om inte annat säger det en hel del om deras tilltro till inte minst sina medlemmar, men också sin politik och förmåga att argumentera för den. Vi har sett dessa antidemokratiska tendenser många gånger.

Invandringspolitiken har dock numera ersatts av Covid-19 och vacciner som den hetaste och mest kontroversiella frågan. På Youtube och andra sociala plattformar blir man snabbt avstängd och får sina inlägg raderade om man trampar fel, och detta gäller idag i högre grad kritik av restriktioner och vaccinprogram än om man visar mångkulturens problem. Som vi kan läsa i veckans nummer har Facebook dessutom tagit Store­brorstänket till en ny nivå, när användare får upp en ruta om att man ska ”söka hjälp” hos Facebook för att man blivit ”utsatt för extremt innehåll”.

I USA sade president Joe Biden den 16 juli att felaktig information om vaccin på Facebook ”dödar människor” och hans rådgivare har lovat att sätta ännu större press på sociala medier att censurera kritik mot covidvacciner.

Detta samtidigt som man gör allt för att stoppa fakta om vacciners biverkningar från att nå allmänheten. I NyT v.20/2021 skrev jag under rubriken ”Hur många dör ’med’ vaccin?” om den europeiska databasen med misstänkta biverkningar från vaccin, EudraVigilance.

Där skrev man att det var viktigt att visa transparent information om Covid-19 och man fick veta att fram till den 3 juli hade 17 503 personer avlidit kort efter att ha fått sprutan. Den som tittar på Eudra­Vigilance idag blir dock besviken, den samlade statistiken är borta. Det går fortfarande att sammanställa de misstänkta dödstalen, men de är nu spridda på ett hundratal ställen.

Även USA har ett motsvarande system för att rapportera biverkningar från vaccin, VAERS. I detta nummer berättar utrikes­redaktör Christer Ericsson om en visselblåsare som arbetat med VAERS, och som under ed berättar att minst 45 000 människor i USA misstänks ha dött inom tre dagar efter vaccineringen. Vittnesmålet har nu lagts till en federal stämning mot hälsomyndighe­ter som CDC för att de försöker lura allmänheten.

En annan viktig aspekt är restriktionerna. Många system upprättas för övervakning och kontroll av invånarna, som knappast kommer att försvinna bara för att pandemin är över. I veckans nummer beskrivs en fullkompligt dystopisk krislag som planeras i Spanien, och som är tänkt att ge staten långtgående totalitära befogenheter om den utlyser en illa definierad ”kris”. Lagen har inspirerats av coronarestriktioner.

Och självklart sägs allt detta vara för vårt eget bästa. Det är för vår och våra käras skull som diskussion stoppas och experter som tycker ”fel” tystas och svartmålas.

Om man nu vill vårt bästa, varför bara inte presentera fakta som de är och låta medborgarna själva bestämma hur de vill göra? När diskussionen stoppas, när vissa uppfattningar censureras och fakta undertrycks, då ringer varningsklockorna och de röda lamporna blinkar, i alla fall hos mig. Den som undviker diskussion är helt enkelt inte säker på sina argument.

Glädjande nog är det allt fler som säger ifrån. I veckans reportage om naturlig immunitet efter genomgången sjukdom skriver vi om experter, läkare och politiker som sätter ned foten och kräver att myndigheterna börjar ge raka besked till befolkningen.

Vi har även sett massdemonstrationer i många länder, nu senast i Frankrike där långt över ett hundra tusen personer manifesterade mot vaccintvång och restriktioner. Medierna lägger visserligen fortfarande locket på och skriver inte om massdemonstrationerna, ens när folkmassorna tågar precis utanför fönstren till deras redaktionslokaler. Men det känns som att människor allt mer vägrar att blint låta sig ledas av maktfullkomliga politiker och myndigheter.

Så hur känner du dig? Behöver du att myndigheterna väljer ut de fakta som de tycker att du ska ha och fattar beslut åt dig, eller vill du själv granska alla fakta och på egen hand fatta beslut om din kropp och din framtid?

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Frankrike i en ny verklighet – utrikespolitiskt och inrikespolitiskt

KRÖNIKADen diplomatiska och militära konflikten mellan Frankrike och dess Nato-allierade (USA/Storbritannien) samt Australien ses i Femte republiken som ett exceptionellt förräderi. Frankrike hade ett kontrakt för leverans av 12 dieselubåtar till ett värde av 35 miljarder euro (enligt vissa källor upp till 50 miljarder euro) till Australien. Kontraktet bröts och ordern gick till amerikanska och engelska leverantörer av atomdrivna ubåtar. Den nya amerikanska ambassadören är inte välkommen till Paris och Frankrike kallade med omedelbar verkan hem sina ambassadörer från Washington och Canberra.

USA – frihetens högborg…?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET”Land of the free, home of the brave”. Inte så mycket längre. I detta nummer djupdyker vi i flera olika aspekter av det amerikanska samhället, som i snabb takt avvecklar medborgerliga friheter, med jakten på inhemsk terrorism och folkhälsans bästa som förevändning.

Demokratiska partiet har utfärdat en dödsdom mot det vita Amerika

OPINION: Paul Craig RobertsUSA borde inte längre kal­las för Amerikas förenta stater, utan Amerikas delade stater. Mellan delstater styrda av Demokraterna respektive Republikanerna går en avgrundsdjup klyfta, och det blir inte bättre av att president Joe Biden kal­lar Trump-anhängare för ”inhemska terrorister” och sätter dem i fängelse. Supermakten håller i snabb takt på att rasera sig själv inifrån, något som kommer att sända chockvågor genom hela västvärlden, varnar veckans debattör Paul Craig Roberts.

Ilskan växer i Europa och världen – den är berättigad och inte en dag för tidig

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETVarje vecka demonstrerar miljontals människor och i helgen reste sig australiensarna i Melbourne mot tyranniet där. Bara i Frankrike demonstrerar man varje lördag i mer än 200 städer. Protesterna reflekterar den snabbt växande ilskan, då alltfler vaknar upp till den obehagliga sanningen – vi har blivit förda bakom ljuset – det var aldrig vår hälsa eller trygghet det handlade om, utan ett fult trick att ta ifrån oss våra friheter. Vi rapporterar ofta om motståndet, men denna vecka fick det inte plats, trots att demonstrationerna fortsatt pågår för fullt världen över.

Kvinnor kan inte ensamma ”ta natten tillbaka”

LEDAREFredagen den 13 augusti tågade feminister och transpersoner i Göteborg för att ”ta natten till­baka” från våldsamma män. Inga män var välkomna i tåget. Det är förstås ren dumhet – för att ta tillbaka natten från elaka män behövs goda män.

Varför ingen acceptabel utbildning anpassad till en ”mopedbil”?

KRÖNIKA

Paris undergång är också Europas

OPINION: MAGNUS STENLUNDDagens Industri hade den 3 september en artikel om att Paris ska ta bort ytterligare 60 000 parkeringsplatser och sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela centrum. Åtgärden är paketerad som att staden ”tar nya krafttag för att förbättra luftkvaliteten”, men det är bara en i raden av vansinniga åtgärder som gör livet omöjligt för vanliga pendlare. Dessutom skapar det mer köer och därmed mer luftföroreningar. Det skriver veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund.

Visst finns det kapacitet för återvandring!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet var en massiv insats från ett flertal myndigheter som aktiverades för att på bara några få dagar slussa över tusen personer till Sverige. Regelverket ändrades över en natt för att möjliggöra transporten. Men går det åt ena hållet måste det väl gå åt andra hållet?

Gå till arkivet

Send this to a friend