Skip to Content

Bildtext: Hur blir Afghanistans framtid med talibanerna vid rodret? Foto: Talibanerna
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Är talibanerna slutet för Afghanistan?

PappersupplaganNya Tider v. 34

Publicerad: 24 augusti, 2021, 14:12

  • Svenska

Läs även

USA lyckades inte att bygga någon demokrati i Afghanistan. Det var det kanske inte heller någon som räknat med, även om man gjorde ett stort nummer av att man anordnade val och tillsatte en ”demokratisk” regering. USA:s president Joe Biden sade faktiskt rakt ut i ett tal den 16 augusti att ockupationen aldrig handlade om att bygga en nation, utan hade som syfte att förebygga terrordåd mot USA på hemmaplan.

Det visade sig dock ganska snabbt efter att USA år 2001 drev bort talibanerna från makten att dessa inte hade något att göra med attackerna på World Trade Center i New York. Det har sedan dess spekulerats i vad USA egentligen gör i Afghanistan. Handlar det om de enorma mineral- och metallfyndigheterna? Ville man tjäna på knarket?

Talibanerna hade vid sitt makt­övertagande av ideologiska orsaker totalt stoppat opiumproduktionen, medan landet åter stod för nästan all heroinproduktion i världen så fort Nato hade börjat skydda opiumodlingarna och knarklaboratorierna. Eller handlar det helt enkelt om att en supermakt behöver krig av politiska orsaker minst lika mycket som det militärindustriella komplexet behöver det av ekonomiska orsaker?

Under USA förföll det afghanska samhället till ett typiskt feodalsamhälle med krigsherrar och oligarker som den formella makten i Kabul stödde sig på. Det är inte i närheten av demokrati. Men kan ett samhälle som det afghanska, där det är kutym att till och med polisstationer håller sig med bacha bazi, minderåriga pojkar som hålls som sexslavar av männen, på några år förstå demokratiska värderingar?

Betänk att den svenska insatsen att utbilda afghanska poliser vid en officiell ceremoni avtackades med en för oss något udda gåva; en ung åsna som ännu inte fått tänder. Afghanerna förlänade detta djur de svenska befälen, så att de kunde njuta sexuellt av dess mun, såsom är kutym i Afghanistan. Kan ett sådant folk ens förstå hur ett västerländsk samhälle fungerar?

Vi vet att talibanerna är teologiska fanatiker som utdelar hårda straff för alla som inte följer sharia till punkt och pricka. Men med tanke på det klanbaserade rövarsamhälle som Afghanistan faktiskt är, kan det faktiskt innebära en uppryckning.

För att bygga en stat måste folket lära sig organisation. Man måste erkänna gemensamma principer, som gäller lika för dig som för mig. Ett objektivt rättssystem. En förmåga hos individen att organisera sig för nationens bästa. Det ger inte automatiskt demokrati, men det är ett nödvändigt steg på vägen. Och detta ger faktiskt talibanerna, i alla fall i högre grad än USA.

Tänk på att Europa också hade livegenskap under en mörk tid. Först när ekonomin tog fart och de enskilda människorna fick det bättre började de även kräva politiska reformer. Denna princip har vi för övrigt även kunnat se i många länder i modern tid, där ett ekonomiskt uppsving leder till att medborgarna kräver en större del av den politiska makten.

I Afghanistans fall kan detta gå snabbare än det gjorde för det medeltida Europa. Kina har redan gjort klart att man tänker samarbeta med talibanerna. Man vill bygga den nya Sidenvägen (Belt and Road Initiative) och är villiga att investera i Afghanistans ekonomi och infrastruktur.

Det hade Amerika också kunnat göra. Som vi skriver i detta nummer så kostade kriget rena fantasisummor, i genomsnitt cirka 300 miljoner dollar per dygn, och det bara för USA:s del. I 20 år. Hur mycket hade man inte kunnat bygga i Afghanistan för de pengarna? Innan USA:s invasion hade Afghanistan 0 kilometer järnväg. Efter USA:s uttåg har man fortfarande 0 kilometer järnväg. Men järnväg är nödvändig för att utvinna Afghanistans enorma naturrikedomar.

Afghanistan har genomgått en befolkningsexplosion de senaste decennierna och har gått från strax över 10 miljoner invånare 1990 till 40 miljoner år 2020. Ändå skulle de pengar USA satsat på kriget räckt till 56 500 dollar per person, cirka en halv miljon svenska kronor per man, kvinna och barn i hela landet.

Man kan förstås ha invändningar mot att ett Afghanistan under ledning av talibanerna och med stöd av Kina kanske inte ger de optimala förutsättningarna för att utveckla en civilisation som påminner om de västerländska. Det är sant. Inte heller en amerikansk ockupation garanterar dock en utveckling mot demokrati eller medborgerlig frihet. Titta bara på Saudiarabien, en grym religiöst fundamentalistisk feodalstat utan en tillstymmelse till demokrati, men som hålls under armarna av USA som en ”strategisk partner”. Det känns som att ett stöd från Kina eller USA är hugget som stucket.

Kina har själv genomgått omfattande sociala och politiska förändringar i takt med att befolkningens ekonomiska situation förbättrats. Det är inte en demokrati med europeiska mått mätt, men det är inte heller ett despotiskt klanvälde. Det finns säkerhet, organisation och lag och ordning. Detta kan man uppnå även i Afghanistan, troligen inom bara några få generationer, med ekonomiska medel.

Något som USA definitivt bevisat är att med militära medel går det i alla fall inte.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

USA – frihetens högborg…?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET”Land of the free, home of the brave”. Inte så mycket längre. I detta nummer djupdyker vi i flera olika aspekter av det amerikanska samhället, som i snabb takt avvecklar medborgerliga friheter, med jakten på inhemsk terrorism och folkhälsans bästa som förevändning.

Demokratiska partiet har utfärdat en dödsdom mot det vita Amerika

OPINION: Paul Craig RobertsUSA borde inte längre kal­las för Amerikas förenta stater, utan Amerikas delade stater. Mellan delstater styrda av Demokraterna respektive Republikanerna går en avgrundsdjup klyfta, och det blir inte bättre av att president Joe Biden kal­lar Trump-anhängare för ”inhemska terrorister” och sätter dem i fängelse. Supermakten håller i snabb takt på att rasera sig själv inifrån, något som kommer att sända chockvågor genom hela västvärlden, varnar veckans debattör Paul Craig Roberts.

Ilskan växer i Europa och världen – den är berättigad och inte en dag för tidig

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETVarje vecka demonstrerar miljontals människor och i helgen reste sig australiensarna i Melbourne mot tyranniet där. Bara i Frankrike demonstrerar man varje lördag i mer än 200 städer. Protesterna reflekterar den snabbt växande ilskan, då alltfler vaknar upp till den obehagliga sanningen – vi har blivit förda bakom ljuset – det var aldrig vår hälsa eller trygghet det handlade om, utan ett fult trick att ta ifrån oss våra friheter. Vi rapporterar ofta om motståndet, men denna vecka fick det inte plats, trots att demonstrationerna fortsatt pågår för fullt världen över.

Kvinnor kan inte ensamma ”ta natten tillbaka”

LEDAREFredagen den 13 augusti tågade feminister och transpersoner i Göteborg för att ”ta natten till­baka” från våldsamma män. Inga män var välkomna i tåget. Det är förstås ren dumhet – för att ta tillbaka natten från elaka män behövs goda män.

Varför ingen acceptabel utbildning anpassad till en ”mopedbil”?

KRÖNIKA

Paris undergång är också Europas

OPINION: MAGNUS STENLUNDDagens Industri hade den 3 september en artikel om att Paris ska ta bort ytterligare 60 000 parkeringsplatser och sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela centrum. Åtgärden är paketerad som att staden ”tar nya krafttag för att förbättra luftkvaliteten”, men det är bara en i raden av vansinniga åtgärder som gör livet omöjligt för vanliga pendlare. Dessutom skapar det mer köer och därmed mer luftföroreningar. Det skriver veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund.

Visst finns det kapacitet för återvandring!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet var en massiv insats från ett flertal myndigheter som aktiverades för att på bara några få dagar slussa över tusen personer till Sverige. Regelverket ändrades över en natt för att möjliggöra transporten. Men går det åt ena hållet måste det väl gå åt andra hållet?

Så ljuger politikerna om att invandringen är lönsam

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGPolitikerna, understödda av de politiskt korrekta redaktionerna på Sveriges största medier, fortsätter att ljuga för svenska folket och sig själva om hur lönsam invandringen är. Ja, till och med nödvändig för att rädda välfärden. Professor Karl-Olov Arnstberg beskriver i veckans debattartikel hur politikerna anlitar propagandister snarare än forskare för att kunna fortsätta bygga sitt luftslott, samtidigt som välfärden raseras och allt fler kommuner närmar sig konkursens brant.

Gå till arkivet

Send this to a friend