Är Trump Pentagons gisslan i frågan om Afghanistan?

Den amerikanske presidenten Donald Trump "tar slaviskt hänsyn till de militär- och affärseliter som nu fyller hans regering", hävdar The Economist i en intervju med den nu avskedade strategen Steve Bannon. Detta betyder också fler trupper i Afghanistan.

Bannon sade bland annat:
– Men vad gjorde eliterna? Det är samma människor som skönmålade Irak.

Washington Post var ännu mer bekymrade över att Trump enligt dem verkar fylla sin administration med krigshetsare, och hävdade rentav att en militärjunta nu styr USA:
”Inuti Vita huset styr generaler samtidigt Trumps aktiviteter timme för timme och viskar i hans öra, och dessa viskningar, som exempelvis beslutet att utöka amerikanska militära insatser i Afghanistan, blir ofta den politiska linjen. Längst in i Trumps cirkel finns en härdad trio generaler med erfarenhet av slagfältet: Vita husets stabschef John F Kelly, försvarsminister Jim Mattis och den nationelle säkerhetsrådgivaren HR McMaster.”

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov menar att Trumps plan att skicka fler trupper till Afghanistan inte kan bli framgångsrik, eftersom den huvudsakligen bygger på våldsanvändning.

Kelly, Mattis och McMaster är inte de enda militärerna som innehar höga poster i Trump-administrationen. CIA-direktören Mike Pompeo, justitieministern Jeff Sessions, energiministern Rick Perry och inrikesministern Ryan Zinke har alla tjänstgjort i olika militära grenar.

Den tidigare armégeneralen Mark S Inch förbereds för att leda den federala fängelseadministrationen, och det nationella säkerhetsrådet har ytterligare två generaler bland sina viktigare medlemmar.

Pentagon har nu avlägsnat nästan alla oberoende antikrigsröster i Vita huset, vilket tydliggjordes i Trumps tillkännagivande där han lovade att amerikanska trupper ”ska strida för att vinna”, trots att han tidigare har sagt att han var för att dra tillbaka trupperna från Afghanistan. Han menar nu att en avslutning på den 16 år långa insatsen i landet genom en ”förhastat tillbakadragande” skulle gynna terroristerna.

Washington Post skrev också:
”Det nya systemet, som har beskrivits i två skrivelser författade av Kelly och Porter och delats ut till regeringsmedlemmar och tjänstemän vid Vita huset nyligen, har skapats för att säkerställa att presidenten inte kommer att se några externa politiska dokument, interna politiska skrivelser, underrättelserapporter eller ens nyhetsartiklar som inte har granskats.”

Den nya amerikanska strategin i Afghanistan, som presenterades av Trump på militärbasen Joint Base Myer-Henderson Hall, var en ”kovändning”, menar Bannon. Han hade uppmanat presidenten att dra sig ur Afghanistan och hävdar att Trumps ”nya” linje endast är Barack Obamas gamla impopulära politik.

Till The Economist sade Bannon vidare att en kamp mellan västerländska idéer som yttrandefrihet, religionsfrihet och självbestämmande mot det ”merkantilistiska och konfucianska” systemet i ett Kina på uppgång, var oundviklig. Det kan dock vara mer än en konflikt mellan idéer som står på spel.

Muhammad Maroof, vice ordförande för byggföretaget Duniya i Afghanistan, som arbetade för den amerikanska militären som tolk, berättade för den ryske journalisten Andrej Vitsjek:
– De största maffiorna här har direkta kopplingar till både Storbritannien och USA. Väst ljuger om att de vill stoppa narkotikahandeln i Afghanistan. De kommer aldrig att låta den upphöra. Min bror är författare och har bilder av hur den amerikanska armén delar ut vattenpumpar, pinnar och andra enkla saker för odling av opiumvallmo. Den störste anhängaren av odling och export av droger i Afghanistan är den brittiska regeringen. De handlar direkt med lokalbefolkning och ger dem rentav pengar. Storbritannien är också den största exportmarknaden.

Han fortsatte:
– Från Helmand, Kandahar och så vidare lyfter transportflyg och åker direkt till Europa och till och med USA. Västerlänningarna är de som fysiskt lägger droger i flygplan på våra flygplatser. Min släkting var tolk för britterna. Han dödades av dem efter att ha bevittnat och tolkat ett möte mellan brittiska tjänstemän och lokala drogkarteller.

Det amerikanska kriget i Afghanistan är en av de längsta och dyraste militära operationerna i USA:s historia, enligt New York Times. Trump vägrade klargöra hur många soldater han avser skicka till landet, vilket följer ett mönster av att hemlighålla antalet soldater i Irak och Syrien.

Tjänstemän inom det amerikanska försvaret erkänner dock att USA redan har tusentals fler soldater i Afghanistan än vad de senaste officiella siffrorna från Pentagon visar. Det uppskattas att antalet ligger kring 11 000 eller 12 000 soldater. USA uppger ofta lägre siffror än de verkliga i länder där man ömsesidigt kommit överens om att minska truppnärvaron, men någon sådan begränsning finns inte för Afghanistan, vilket gör det oklart varför missledande siffror presenteras, menar Jason Ditz vid AntiWar.com.

Trump förklarar sin helomvändning med instinkt:
– Min första instinkt var att dra oss ur, och historiskt sett gillar jag att följa mina instinkter, men i hela mitt liv har jag hört att beslut är helt annorlunda när man sitter bakom skrivbordet i Ovala rummet. Det vill säga när man är USA:s president.

Trump skrev på Twitter om kriget i Afghanistan 2011, 2012 och 2013, och krävde då att USA skulle avsluta sin insats i landet.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

🟠 Den planerade expansionen av elkonsumtionen i Sverige kräver en omfattande ökning av stabil och tillförlitlig elproduktion. Den snabba utvecklingen av elproduktion med vindkraft som sker i Sverige, manar till eftertanke. Stora vindkraftparker med krav på att kunna anslutas gratis till stamnätet och höjda subventioner innebär höga extrakostnader för konsumenterna. Den intermittenta produktionen ställer också till stora problem i det svenska kraftnätet som skall distribuera elen till konsumenterna. Vindkraftslobbyn vill ansluta gratis, och det blir konsumenterna som får betala.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Orbán: Föd fler barn i stället för att ta in invandrare från tredje världen

Orbán: Föd fler barn i stället för att ta in invandrare från tredje världen

🟠 Internationell demografikonferens hölls i Ungern Den 23-24 september hölls en banbrytande konferens i Ungern som lockade många utländska dignitärer. Politiska och religiösa ledare, vetenskapsmän och representanter för näringsliv och media träffades för att diskutera västerlandets misslyckande med att skapa stabila familjer som håller uppe barnafödandet – och vad som kan göras för att ändra på det. Viktor Orbán förklarade att Ungern kommer att ta kampen mot Bryssel, som vill tvinga alla medlemsländer att ersätta sina befolkningar med invandrare istället för att föda fler barn.

Muslimsk terrorattack i Norge – fem döda och två skadade

Muslimsk terrorattack i Norge – fem döda och två skadade

🟠 UTRIKES En muslimsk konvertit, Espen Andersen Bråthen, 37, står nu misstänkt för att ha dödat fem personer och skadat ytterligare två med en pilbåge som vapen i norska Kongsberg under gårdagen. Nu höjs frågor om den norska polisens agerande under händelsen, den viktigaste av dem alla: Kunde Espen, som konfronterades av polisen innan morden begicks, ha stoppats?

Rekordkall och snörik vinter på norra halvklotet är att vänta

Rekordkall och snörik vinter på norra halvklotet är att vänta

🟠 Kallaste vinterhalvåret på Antarktis någonsin. Meteorologer varnar för en extremt kall och snörik vinter. Den globala medeltemperaturen har sjunkit de senaste fem åren och trenden för nederbörd i form av snö är stigande. Energikrisen som drabbat Europa och stora delar av världen hårt riskerar att allvarligt förvärras om det nu dessutom blir en ovanligt kall vinter.

Éric Zemmour utmanar i franska presidentvalet

Éric Zemmour utmanar i franska presidentvalet

🟠 UTRIKES Frankrikes president Emmanuel Macron har i stort ignorerade honom. Högerpartiledaren Marine Le Pen är nervös. Vem exakt är den märklige ”icke-kandidaten” Éric Zemmour, som stiger i de franska opinionsmätningarna och hotar de etablerade kandidaterna?

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.