Skip to Content

Israeliska prickskyttar skrattar när de skjuter en palestinier som står still på andra sidan stängslet. Stillbild: YouTube

Arab här inte samma som arab där?

PappersupplaganNya Tider v. 21

Publicerad: 24 maj, 2018, 21:55

  • Svenska

Läs även

Det är vanligt att man i Sverige får höra en före­läsning om mänskliga rättigheter eller får floskeln ”alla människors lika värde” kastad i ansiktet av dem som anser att det är fel att vänligt men bestämt stoppa utlänningar vid Sveriges gräns, tusentals mil från deras eget hemland. Det anses ondskefullt och hjärtlöst att inhysa dem i en byggnad med alla bekvämligheter och ge dem gratis uppehälle, för att sedan, återigen helt gratis, flyga hem dem.

Var är alla dessa godhetsivrare i dag, när Israel skjuter ihjäl människor vid en påhittad gräns inne i dessa människors eget land? Man prickskjuter på civila, uniformerad ambulanspersonal, barn, tydligt utmärkta journalister – och tjoar och skrattar samtidigt. Vad gör den ”humanitära stormakten”?

Är det inte samma araber, samma ”människovärde”? Eller har det helt enkelt aldrig varit en fråga om att faktiskt hjälpa människor, utan syftet har hela tiden varit att genom mångkultur rasera det gamla Sverige för att tvinga på oss sin egen politiska utopi, ett gigantiskt samhällsexperiment?

Ja, Sverige har varit en ”humanitär stormakt”, eller ska vi säga diplomatisk stormakt. Det var på den tiden man mäklade fred i världen, vilket man kunde göra tack vare högt förtroende som en rättvis aktör med integritet. En av de främsta var Folke Bernadotte, son till prins Oscar Bernadotte, känd för att bland annat organisera de ”vita bussarna” under andra världskriget. När han 1948 utsågs till FN:s medlare i Mellanöstern presenterade han en tvåstatslösning som gav judarna ett eget land, men samtidigt tillät fördrivna palestinier att återvända hem. Dagen efter att planen presenterades sköts han ihjäl i Jerusalem. Mördarna hyllades som israeliska folkhjältar och dekorerades med medalj.

Bernadotte gav sitt liv för freden och att människor kunde bo i sitt eget land, såväl judar som araber. I dag verkar hans land, Sverige, för raka motsatsen. Man blundar för uppenbara brott mot civila och verkar i stället för ”humanism” som innebär enorma folkomflyttningar som gör alla hemlösa.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Österrikes tidigare vicekansler: ”Vill återskapa frihetens sanna värden”

INTERVJU: Heinz-Christian StracheHeinz-Christian Strache, Österrikes tidigare vicekansler och under lång tid partiledare för Frihetspartiet (FPÖ), berättar om sina framtida planer i en exklusiv intervju. Hans nya parti kommer att börja med att ställa upp i lokalvalen i Wien som skulle ha hållits tidigare i år men skjutits upp.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Avsentimentalise­rings­verket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Gå till arkivet

Send this to a friend