Skip to Content

Leif Lagerkvist, 77, började jobba som 16-åring, var aldrig sjuk och gick i pension först flera år efter den formella pensionsåldern. Foto: Nya Tider
REPORTAGE

Arbetat över 50 år – nu lever Leif på 4 500 kronor i månaden

PappersupplaganNya Tider v. 39

I skuggan av den ”humana stormakten”, som Fredrik Reinfeldt lanserade, tvingas pensionären Leif Lagerkvist att leva under existensminimum på bara 4 500 kronor i månaden.

Publicerad: 28 september, 2017, 17:51

  • Svenska

Läs även

Det är lite svårt att förstå när 17-åriga asylsökare med skägg kramar nallar och blir omstoppade i sängen inför tidningsfotografer. För det var inte länge sedan som det ansågs helt normalt att vid den åldern redan ha börjat arbeta. Leif Lagerkvist gick ut i arbetslivet som 16-åring, precis som de flesta andra unga män vid den tiden som kom att lägga grunden till den svenska välfärd som skulle bli internationellt känd.
– Jag började som banarbetare på SJ, jag har också kört truck, berättar Leif. Han gick inte i pension vid 65 utan fortsatte arbeta några år därefter. Det blir ett yrkesliv på över femtio år.

Sverige har beviljat bidrag till påstådda flyktingar som vill resa hem på semester till landet de säger sig ha flytt ifrån, men några liknande utsvävningar har Leif inte blivit beviljad.

NyT: Har du någonsin varit sjukskriven eller fått bidrag för arbetslöshet?
– Aldrig.
NyT: Men skatt har du betalat?
– Hahaha, oj, ja det måste man ju.
Femtio år av fysiskt påfrestande arbete har naturligtvis varit tärande på kroppen. Mest besväras Leif av en nackskada han fick på arbetsplatsen när han blev påkörd av en lastbil. I dag är han 77 år och kan knappast räkna med någon rehabilitering.

Lever under existensminimum

Leif har en folkpension som gör att han får ut 11 000 kronor efter skatt. Hyran är 6 500 kronor, men han betonar att 500 kronor av den faktiskt är kostnad för garage. Det återstår 4 500 kronor att köpa mat, kläder och betala räkningar.
NyT: Det låter inte möjligt att ens få det att gå ihop. Hur gör du?
– Kläder har jag inte köpt på flera år, och så blir det att leta extrapriser på Lidl. Jag går aldrig på ICA och de där dyra affärerna.
Leif har också tvingats hyra ut rum i sin lägenhet. Just nu till två studenter som övernattar i varsitt rum.
– Det blir trångt och är jobbigt att behöva leva med andra personer i sitt hem, men som det är nu har jag inget val, säger han.

Sverige har beviljat bidrag till påstådda flyktingar som vill resa hem på semester till landet de säger sig ha flytt ifrån, men några liknande utsvävningar har Leif inte blivit beviljad.
– De säger att jag kanske kommer få 132 kronor i bostadsbidrag. Några nöjen blir det inte. Jag har faktiskt bara rest en gång i livet, till Mallorca när jag var ung.

När Nya Tider berättar att en syrisk familj nyligen fått bostadsrätter för 14 miljoner tror han knappt att det är sant.
– Det låter ju inte klokt.
Han ger inte mycket för argumentet att man inte ska ställa grupp mot grupp.
– Vissa säger ju att det är fel att ställa grupp mot grupp. Att bara för att man hjälper migranter betyder inte det att man inte ska hjälpa svenska pensionärer.

Han fortsätter:
– Så kan de ju säga. Men uppenbarligen så får vi ju ingen hjälp. Om de tror att vi kan ha en värld med oändliga resurser så får de tro det. Men här och nu är det inte en så’n värld, och då måste även de prioritera. Uppenbarligen prioriterar de andra än oss.

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Svenskarnas EU-motstånd ökar – för tredje mätningen i rad

INRIKESMotståndet mot Europeiska unionen fortsätter att öka. Detta enligt Statistiska Centralbyråns stora EU-sympatiundersökning, som utkom i november 2020.

Neuropsykiatriska problem? Bli polis eller soldat!

INRIKESPolismyndigheten har blivit DO-anmälda för att personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) inte får lov att bli poliser och rensas bort automatiskt. Nu utreder DO Polisen, Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten – resultatet kan komma att bli att människor med NPF kan börja arbeta inom polisen och försvaret.

Dan Eliasson lämnar MSB efter ”nödvändig” resa till gayklubb på Kanarieöarna

INRIKESAllt fler avslöjanden dyker nu upp i härvan kring Dan Eliassons julresa till Kanarieöarna. Eliasson, dåvarande generaldirektör för Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap (MSB), var huvudansvarig för det sms som skickades ut inför julen, där svenskar uppmanades att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, bland annat att endast genomföra ”nödvändiga resor”. Samtidigt försvarar han sin solsemesterresa till Kanarieöarna med att den var just ”nödvändig”. Nu hopar sig fler skandaler kring Eliassons semesterhärva.

Kommunfullmäktige drog in SD:s partistöd – förvaltningsrätten river upp beslutet

INRIKESI Uppvidinge i Småland beslutade kommunfullmäktige i november 2019 att dra in Sverigedemokraternas partistöd för år 2020. Detta med hänvisning till att ansökans underlag skulle vara bristfälligt. Alla andra partier beviljades dock partistöd.

Vårdpersonal vägrar vaccin

INRIKESI Skåne är det många av vårdpersonalen som vägrar att ta coronavacciner. I Burlövs kommun vill fyra av tio anställda inte ta vaccinet. I Helsingborg har tre av tio i vårdpersonalen på ett flertal äldreboenden gjort samma bedömning. Men de som står på sig riskerar omplacering.

Så begränsar pandemilagen dina demokratiska friheter

REPORTAGERedan samma dag som den nya pandemilagen infördes kom den att användas för att upplösa en demonstration utanför riksdagen. Den nya förordningen, Begränsningsförordningen, började gälla redan den 10 januari efter att ha antagits av riksdagen två dagar tidigare. Lagen ger regeringen rätt att införa långtgående inskränkningar i invånarnas friheter och rättigheter, och en rad restriktioner infördes omedelbart. Vissa menar dock att lagen strider mot såväl grundlagen som EU-lag. Nya Tider fanns på plats i riksdagen den 8 januari när lagen röstades igenom.

Storbråk om riskkostnaderna för Modernas coronavaccin

INRIKESMånga har oroats över att de nya snabbframställda vaccinerna mot Covid -19 skulle kunna medföra en våg av allvarliga biverkningar. Läkemedelsföretagens producentansvar för de eventuella skador deras produkter kan ställa till med hanteras normalt av Läkemedelsförsäkringen. Läkemedelsföretaget Moderna är dock inte med i försäkringen och risken ligger därför till stor del på regionerna som injicerar vaccinet i patienterna. Nu stoppar flera regioner Modernas vaccin i väntan på formella besked från regeringen.

Över 500 000 smittade – massvaccineringarna i gång

INRIKESAntalet smittade i coronaviruset Sars-CoV-2 i Sverige har nu överstigit 500 000 enligt Folkhälsomyndigheten. Samtidigt har totalt 9 667 personer dött med Covid-19. Trots att belastningen på sjukvården ännu är mycket hög och flera regioner varnar för den allvarliga situationen vill Tegnell lugna ner folket – massvaccineringarna är igång och 80 000 doser har redan använts, vilket dock är mycket mindre än det totala antalet doser, 170 000, som Sverige fått än så länge.

Gå till arkivet

Send this to a friend