Skip to Content

Leif Lagerkvist, 77, började jobba som 16-åring, var aldrig sjuk och gick i pension först flera år efter den formella pensionsåldern. Foto: Nya Tider
REPORTAGE

Arbetat över 50 år – nu lever Leif på 4 500 kronor i månaden

PappersupplaganNya Tider v. 39

I skuggan av den ”humana stormakten”, som Fredrik Reinfeldt lanserade, tvingas pensionären Leif Lagerkvist att leva under existensminimum på bara 4 500 kronor i månaden.

Publicerad: 28 september, 2017, 17:51

 • Svenska

Läs även

Det är lite svårt att förstå när 17-åriga asylsökare med skägg kramar nallar och blir omstoppade i sängen inför tidningsfotografer. För det var inte länge sedan som det ansågs helt normalt att vid den åldern redan ha börjat arbeta. Leif Lagerkvist gick ut i arbetslivet som 16-åring, precis som de flesta andra unga män vid den tiden som kom att lägga grunden till den svenska välfärd som skulle bli internationellt känd.
– Jag började som banarbetare på SJ, jag har också kört truck, berättar Leif. Han gick inte i pension vid 65 utan fortsatte arbeta några år därefter. Det blir ett yrkesliv på över femtio år.

Sverige har beviljat bidrag till påstådda flyktingar som vill resa hem på semester till landet de säger sig ha flytt ifrån, men några liknande utsvävningar har Leif inte blivit beviljad.

NyT: Har du någonsin varit sjukskriven eller fått bidrag för arbetslöshet?
– Aldrig.
NyT: Men skatt har du betalat?
– Hahaha, oj, ja det måste man ju.
Femtio år av fysiskt påfrestande arbete har naturligtvis varit tärande på kroppen. Mest besväras Leif av en nackskada han fick på arbetsplatsen när han blev påkörd av en lastbil. I dag är han 77 år och kan knappast räkna med någon rehabilitering.

Lever under existensminimum

Leif har en folkpension som gör att han får ut 11 000 kronor efter skatt. Hyran är 6 500 kronor, men han betonar att 500 kronor av den faktiskt är kostnad för garage. Det återstår 4 500 kronor att köpa mat, kläder och betala räkningar.
NyT: Det låter inte möjligt att ens få det att gå ihop. Hur gör du?
– Kläder har jag inte köpt på flera år, och så blir det att leta extrapriser på Lidl. Jag går aldrig på ICA och de där dyra affärerna.
Leif har också tvingats hyra ut rum i sin lägenhet. Just nu till två studenter som övernattar i varsitt rum.
– Det blir trångt och är jobbigt att behöva leva med andra personer i sitt hem, men som det är nu har jag inget val, säger han.

Sverige har beviljat bidrag till påstådda flyktingar som vill resa hem på semester till landet de säger sig ha flytt ifrån, men några liknande utsvävningar har Leif inte blivit beviljad.
– De säger att jag kanske kommer få 132 kronor i bostadsbidrag. Några nöjen blir det inte. Jag har faktiskt bara rest en gång i livet, till Mallorca när jag var ung.

När Nya Tider berättar att en syrisk familj nyligen fått bostadsrätter för 14 miljoner tror han knappt att det är sant.
– Det låter ju inte klokt.
Han ger inte mycket för argumentet att man inte ska ställa grupp mot grupp.
– Vissa säger ju att det är fel att ställa grupp mot grupp. Att bara för att man hjälper migranter betyder inte det att man inte ska hjälpa svenska pensionärer.

Han fortsätter:
– Så kan de ju säga. Men uppenbarligen så får vi ju ingen hjälp. Om de tror att vi kan ha en värld med oändliga resurser så får de tro det. Men här och nu är det inte en så’n värld, och då måste även de prioritera. Uppenbarligen prioriterar de andra än oss.

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Det är för jävligt! om det är någon tröst för Leif, så är det säkert 100 tusentals pensionärer som har det som honom – och värre kommer det att bli. Fattigpensionärerna i vårt land ökar för var månad och om några år lär de vara över en miljon. Våra politiker vill inte förbjuda tiggeriet av en enda anledning, att det kommer vara svenska pensionärer, som sitter utanför affärer och varuhus och tigger. Framtiden ser inte ljus ut för de som pensioneras om några år, även om det finns politiker som säger att det går bra för Sverige?
  Fredrik Reinfeldt vill höja pensionsåldern till 75 år, men det lär knappast höja pensionen. Det viktigaste synes vara ansiktet utåt, “titta vad bra vi är”! Verkligheten talar ett annat språk.

  • argveteran

   pensionskassan är i stort sett tom. Många miljarder som Persson “lånade” och aldrig återbetalats. Är visst en sånt där utlåning på gång igen.Att arbeta tills vi är 75 för att vi blivit friskare!!! Politikersnack, säger en sak och menar något annat. Snarare är det så att “pensionsräddarna” inte är intresserade av arbete samt att 3/4 av dem saknar kunnighet. Finns inga pengar till pension att betala ut då dom går till räddarna.!

   • Bertil Andersson

    Persson lånade 358 miljarder ur pensionsfonderna. Han sög in ordentligt med luft och yttrade”
    Skall betalas tillbaka krona för krona”. Inte en spänn har betalats tillbaka! Han lade även hemligstämpel på vad han fick i fallskärm, tros att i Sverige så gäller offentlighetsprincipen.
    Han fick minst 50 miljoner i fallskärm, detta är inte så svårt att räkna ut när hans finansminister Ringholm fick 50 miljoner så kan jag garantera att inte Persson nöjde sig med mindre. Ringholm, svensk finansminister var för övrigt underkänd i mattematik i skolan.

    • Mattias Håkansson

     358 miljarder?
     Det vanliga gnölet brukar vara att prata om 258 miljarder.

     Och det var inte Persson som LÅNADE utan _regeringen Persson_ som _överförde_. Vilket i sin tur inte var en exklusiv sossegrej vilket du försöker påstå, utan något man verkställde utifrån vad alla fem partier (C, FP, KD, M, S) bestämt inom pensionsöverenskommelsen. Vilken i huvudsak gjordes 1994.

     Du har alltså inte ett enda rätt i sak.

 • Urballat

  Man tar sej för pannan..

 • jävla skitsamhälle

  Sedan SD kom in i riksdagen 2010 så har allt fokus hamnat på dom. Något som har lett till att människors allra sämsta sidor har kommit fram. Inte minst inom sociala medier. Skulle inte bli förvånad om anti-Trump anhängarna är likadana.

 • Bertil Andersson

  Gränsen för att kallas fattigpensionär går vid 11830 kr mån efter skatt. I Sverige finns det 355.000 pensionärer som lever på detta och i många fall mycket mindre än så. Det finns även väldigt många som lever under detta pga av sjukdom. När man sedan ser Annie Lööf erbjuda pensionärerna 100 kr mer i månaden och menar på att det är jättebra och pensionärerna skall vara tacksamma för denna generositet. Eller när Löfven står och flinar och försvarar höjningarna av arvodena för riksdagsledamöterna med flera tusen kr i månaden. Och de har höjt sina arvoden minst 3 gånger sedan valet.
  Och man blir nedslagen av att alltför många för svenskar totalt ignorerar dessa fakta.

  • Rickard Andersson

   Sedan undrar dom varför man tänker rösta på SD.

   • KRAFT DURCH PEPE

    SD är ju lika värdelösa som alla andra i Riksdagen. SD gör inte ett skit för svenska barn, gamla och sjuka. Tvärtom.

    • Tommmy

     Politiker älskar att slösa med andras pengar och SD är inget undantag,, tyvärr..

  • SvenneiLund

   70000 svälter dessutom, otroligt att en välfärdsstat inte prioriterar dem som byggt upp samhället.

  • Bert Alfson

   Håller med om att det är en skam när Annie Lööf “erbjuder” 100:- mer i månaden.
   Löfven (S) kommer i stället att höja pensionerna med 450:-/ månad och dessutom höja bostadsbidraget till pensionärer med 460:-/månad. Det innebär att kommer att få nästan 1.000:- mer i månaden.
   Borgarna vill i stället sänka skatten för de som tjänar bra och har god ekonomi.

 • BengtI

  Problemet är ju att Leif har en massa “kompisar” i samma situation. Och trots deras dilemma röstar de sosse. Om det beror på att de inte förstår sitt eget bästa eller och de anser sig ha det gott är ju frågan. De saknar inte sällan förmågan att tänka ett steg till. Ergo, den äldre generationen är sin egen fiende.

 • Alejandro Del Cid

  Synd om Leif men han kommer säkerligen att rösta på sossarna nästa val ..Leif tillhör den 75 % av svenskar som fattar nada om det som pågår i Sverige. Han har troligen ingen vetskap om att landet håller på att islamiseras att no go zone multipliceras, våld. mord, rån, våldtäkt sker dagligen….

  Att polisen, politiker, rättsväsen har vänd ryggen åt sitt eget folk..att Sverige kommer att bli det första kalifatet i Nord och att hans liv är mindre värd än de muslimska parasiterar som Löven & Company har importerat hit.. på vår bekostnad!

  • LegeAtqueLacrima

   Så rätt så rätt.
   Har försökt kommunicerat detta med ett flertal äldre i min närhet som alltid röstat med socialdemokraterna.
   Tyvärr lever de kvar i de gamla där Per Albin Hansson, Tage Erlander, Hjalmar Branting mf var tongivande i den Socialdemokratiska rörelsen, där de faktiskt värnade om den homogena Svenska urbefolkningen och arbetarklassen.
   Att försöka förklara detta för dem att det inte fungerar så idag, det örat vill de inte lyssna på, de vill inte tro eller förstå att deras äskade socialdemokratiska parti skulle vända dem ryggen… Tyvärr..

 • Konstitutionspartiet

  Jag blir så arg att jag kokar när jag läser det här.
  Gör ett större reportage och översätt till engelska och sprid till utlandet.

  • Lennart Blomqvist

   håller heli och hållet med er.
   .

 • lenam

  Alla politiker ställer grupp mot grupp. Allt annat är en omöjlighet. Pengar från en grupp överförs till en annan som man av någon anledning vill gynna. Tyvärr kära Leif du har varit för snäll och röstat på ett parti som ville gynna en annan grupp än den du själv tillhör. Socialdemokraterna gör gärna så med dina skattepengar. Tyvärr. Sorry…Dom ställer väldigt gärna grupp mot grupp… Det ser vi alla.

 • Cugel

  Vi ställer inte grupper mot varandra sa en upprörd Löfven, nej han bara fimpar av gruppen gamla svenskar.

 • Bjørn Barstad

  Jag er norsk men bor før tiden i Sverige. Da jag var ung før 50 år senn fick vi veta och hørde att Sverige var Europas USA. numera er det mere som østeuropa var

 • Scandinavian Journal

  6500 per månad är dyrt boende för en ren folkpensionär som inte sparat. Han kanske. borde försöka bli sambo med någon gullig kvinnlig pensionär så kan båda få några tusen mer kvar i kassan.

  • Kenneth Lundgren

   Leif L. verkar ha en sambo, alternativt en kvinna och en ungdom inneboende hos sig. Jag tror inte artikeln är ordentligt faktakollad. Leif säger att kanske skulle få ca 132 kr i bostadsbidrag. Jag har försökt räkna bakvägen – via http://www.pensionarsskattekalkylatorn.se – vad hans 11000 kr efter skatt skulle ge för bruttopension. Jag kom fram till att om han bor i Upplands Väsby betalar ca 2565 kr i skatt. Alltså Leif har en pension på ca 13565 kr. Om jag använder pensionsmyndighetens beräkningshjälpmedel med denna pension och en månadshyra på 6000 kr så får jag fram att Leif skulle få ett bostadstillägg på 1800 kr i månaden. Dvs om han bor ensam.

   • Skeppsgossen

    Eftersom jag i stort sett befinner mig i samma situation som Leif men är några år äldre ifrågasätter jag uppgifterna. Som Kenneth Lundgren skriver i inlägget ovan bör Leif få ett hyggligt bostadstillägg och ta det hellre än att hyra ut rum. Troligen har han också pengar på banken och kanske bil eftersom han betalar 500 kr för garage. När jag blev änkling ville jag inte bo kvar i lägenheten, sålde bil och allt annat och flyttade till Spanien (eftersom jag är bypassopererad och har kärlkramp klarar jag inte längre trädgård och snöskottning). Nu betalar jag en total månadshyra på ca 4000 kr och de 7000 jag får över räcker gott och väl till både mat och ett och annat nöje. Plus att jag mår prima i värmen.

  • Gösta

   Det tror jag han själv kan bestämma

 • Ulf Stenvall

  Hur kan det komma sig att det inte nämns ett enda ord om hur mycket han får i bostadsbidrag?
  Ny tider har en förmåga att vinkla nyheterna till det sämre.

 • Mats Johansson

  vilken felvinklad annons blir förbannad ,han har ju uthyrningsrum oxå det räcker gott åt honom,en lärare med 32000kr efter 30 år i slutlön har samma ers som han har,bajs bajs

 • Gösta

  Hur kan Sverige bevilja bidrag till flyktingar så de kan resa hem på semester, det är verkligen inte okej.
  Jag tycker istället att Sverige kan bevilja bidrag så vore gammal kan komma på semester varje år. Undra lite hur vore politiker vill ha det när dom blir pensionärer!!

 • Gösta

  Vad händer där i Sverige tycker det är på tiden att Regeringen ta sitt ansvar över för pensionärerna, så de får en värdi ålderdom och kan försörja sig själv efter de har jobbat som Leif i över 50 år.
  Använd vore skattepenga på dom äldra som har bygget vore välfärden upp till det vi har idag.
  Vora politiker ska förbjuda tiggeri i vort land, det handlar nog inte om fattigdom men istället om människor handel.

 • Nils Larsson

  Läser om alla som tycker och tror. Har en mor som fyller 75 i vinter. Hon har inte tio tusen i pension netto i månaden. Min mormor som jobbade som byggstäderska och slet sönder sig fullständigt hade inte mer än strax över sju tusen i pension. Det är så jävla skamligt av våra politiker att slå sig för bröstet och basunera ut att man minsann gjort någonting för våra pensionärer när man gett dem fyrahundre kronor mer i pension samtidigt som man höjer skatterna och tar igen hela summan med råge i andra änden. Sedan höjer man sin egen lön med drygt fyratusen kronor i månaden samtidigt som man har allt gratis för egen del. Finns bara ett parti kvar att rösta på och gör inte de någonting så är landet förlorat.

 • KRAFT DURCH PEPE

  Jag hoppas att Leif röstar på NMR nästa år. Alla andra partier har ju skapat situationen Leif mfl lever i.

 • Sussi Gärdén

  https://www.pensionsmyndigheten.se/for-pensionarer/ekonomiskt-stod/beraknabt
  Kan man nå mannen i artikeln? Det verkar nämligen som att han har rätt till bostadstillägg med ca 3200kr/mån.

  • Bert Alfson

   Sådana saker vill man inte nämna i artikeln att han har. Det vill säga att hans ekonomi är betydligt bättre än vad som framställs. Han har ju dessutom 2-4000:-/ månad för rummen han hyr ut.
   Men det vill man inte berätta för då kan man ju inte sprida sitt främlingshat.

 • Sven™

  Och endå fortsätter denna stackaren att rösta på Socialdemokraterna år efter år?

 • Bert Alfson

  Något i denna snyfthistoria stämmer inte.
  Har man jobbat i över 50 år och dessutom arbetat längre än 65 års ålder så har man mer i pension än 11.000:-
  Så vida man inte valt att ta ut SPP, ATP och övriga avtalspensioner tidigare. Dessutom hyr han tydligen ut två rum som troligen inbringar ca 4-6000:- i månaden.
  Alternativet
  är naturligtvis att han en stor del jobbat som egen företagare och då
  underlåtit att betala in olika pensionsavgifter.
  Nej denna artikeln är inte menad att beskriva hur synd det är om honom.
  Den är i stället skriven för att försöka sprida främlingshat.
  Detta
  är vad rasisterna gör. Vinklar historier för att de ska verka
  sanningsenliga för att därefter få folk att hata utlänningar.
  Tyvärr är det många personer som går på deras lögner och blir negativt inställa till främlingar.
  Det gäller att genomskåda rasisternas lögner och hatspridande.

 • xostream

  Han har 4500:- att leva på i månaden, vad bra så mycket har inte jag ,betydligt under så varför gnälla
  han kan ju leva gott, själv har jag när hyran är betald c:a 2500:- som skall täcka el ……

Terrordebatt i riksdagen

RIKSDAGENAdam Marttinen (SD) anklagade i en riksdagsdebatt om terrorism den sittande regeringen för att agera passivt när IS-terrorister återvänder från slagfältet i Syrien och Irak. Han krävde att utländska terrorister ska kunna utvisas på livstid från Sverige. Under debatten ifrågasatte Marttinen också Vänsterpartiets kopplingar till vänsterns terrororganisation AFA, en grupp som han tycker att det borde vara kriminellt att engagera sig i.

Afrikansk hemtjänstmedarbetare misstänks ha våldtagit 80-årig svensk kvinna – lokal pensionärsföreningsordförande vill se fler invandrarmän inom äldreomsorgen

INRIKESEn svensk 80-årig kvinna misstänks ha blivit våldtagen av en afrikansk manlig hemtjänstarbetare i Stockholmsförorten Bromma den 8 maj. Mannen i fråga är nu anhållen. När Nya Tider kontaktar Lena Hedquist, ordförande för den lokala pensionärsföreningen SPF Seniorerna i Bromma, säger hon sig inte ha hört talas om händelsen, trots att den rapporterats i såväl Aftonbladet som Expressen. När hon får veta att mannen som misstänks för våldtäkten är eritrean försvarar hon i förstone inte den utsatta 80-åriga kvinnan, utan hon vill tvärtom se fler exotiska män inom hemtjänsten.

Eurovision 2019: Sverige kom sexa och blev omsprunget av Ryssland

TEL AVIVOmröstningen i samband med Eurovision Song Contest i Israel under natten den 19 maj blev dramatisk och fick en snöplig avslutning för Sveriges musik- och medieelit. De hade nämligen kallt räknat med att John Lundvik med sitt bidrag ”To late to love” skulle vinna hela tävlingen med en promenadseger. Så blev det inte. Sverige slutade på en 6:e plats då de europeiska Tv-tittarna fått säga sitt, och fick dessutom se sig omsprunget av Sveriges absoluta hatobjekt, nämligen Ryssland som visserligen inte vann men likväl slutade på en tredje plats.

Salafister demonstrerar mot Säpos insats mot radikala imamer

INRIKESPå Norrmalmstorg i Stockholm 18 maj samlades de mest radikala muslimerna från Gävle, Västerås, Umeå och Göteborg till demonstration mot att fem av deras imamer tagit in i Migrationsverkets förvar. Mötet inleddes med kollektiv bön, sedan tågade man under tystnad till Gustav Adolfs torg och lämnade en petition till Regeringen.

Försvarsberedningens rapport ett paradigmskifte

FÖRSVARETFörsvarsberedningen presenterade sin rapport den 14 maj. Förslagen innebär omfattande organisationsförändringar och målsättningar som definitivt bryter med det tidigare utdömda insatsförsvaret. Detta är de första stegen till att återupprätta invasionsförsvaret. Försvarsberedningen är däremot till skillnad från förra gången oenig och det gäller ett infekterat bråk om skrivningar avseende finansiering där åsikterna går isär vad som gäller.

Jordbruksverket lobbar för miljöförstöring och fortsatt användning av farlig ogräskemikalie – på grund av påstått klimathot

INRIKESDen mycket giftiga kemikalien glyfosat, som används i det mycket vanliga ogräsbekämpningsmedlet Roundup, kan komma att förbjudas inom EU år 2022, om EU-parlamentet beslutar om detta. Nu vill dock det svenska jordbruksverket se en fortsatt användning av den farliga kemikalien genom att hänvisa till det påstådda klimathotet. Jordbruksverket sällar sig nu alltså till klimatlobbyn och vill offra reella miljöfördelar som ett mer varierat växt- och djurliv invid åkermarkerna till förmån för en just nu rådande klimattrend.

Södertälje hårt drabbat av socialbidragsfusk – man med Ferrari ville få socialbidrag

INRIKESSödertälje, en kommun där de etniska svenskarna numera är i minoritet, är även en kommun med stora problem med bidragsberoende. 200 miljoner kronor om året betalar Södertälje ut i försörjningsstöd. Men en stor del av detta kan vara rent bidragsfusk.

SKL spår dyster framtid

INRIKESKommunernas finanser har inte varit så svaga sedan finanskrisen år 2008. Förra året gick 69 kommuner med underskott och tre av fyra kommuner uppvisade röda siffror i socialförvaltningsbudgeten varnar SKL i sin ekonomirapport. Den stora boven i dramat – massinvandringen.

Gå till arkivet