Året som gått

Nu har vi tryckt det sista numret för i år. Vi kan blicka tillbaka på ett händelserikt år med många intressanta reportage och avslöjanden. Nya Tider har bara funnits i drygt ett år, men redan fått stort genomslag. Tack vare alla läsare som spridit tidningen bland familj och vänner, och så klart alla trogna prenumeranter, har vi på rekordtid kunnat etablera Sveriges första oberoende alternativa presstödstidning som skriver utan politiskt korrekta skygglappar.

Vi har tagit på oss den roll som gammelmedia svikit: att granska makten.

Ett av våra första reportage handlade om kommunpolitikern Stefan Windh (S) som försökte stoppa en opinionsundersökning på öppen plats, bara för att han inte gillade frågeställningen. Vi har uppmärksammat att statliga Svenska filminstitutet svartlistar filmare, bland andra dokumentärfilmaren Jüri Lina, som nekades att visa en film om en estnisk musiker under våren. Filmen drog storpublik då den senare hade premiär på Estniska filminstitutet i Tallinn.

Eftersom gammelmedia numera är en integrerad del av maktapparaten har det varit en självskriven uppgift för oss att även granska dem. Vi har avslöjat hur man förvrängt rapporteringen om Polisens så kallade ”register över romer” och flera direkta lögner, bland annat när DN påstod att invandringen skulle vara lönsam för Sverige.

När debattens vågor gick höga om det så kallade ”näthatet”, som journalister kände sig drabbade av och som de påstod kom från sympatisörer till Sverigedemokraterna, kunde vi visa att en av de största näthatarna var en socialdemokratisk valarbetare, adopterad från utlandet.

Vi har gett förtryckta och hunsade människor en röst, något som de inte ges i gammelmedia. Vi har skrivit om pensionären Sophie som tvingades fly från Hässelby Villastad i Stockholm på grund av den tilltagande otrygg­heten, och om handikappade Stig som nekas assistans. Vi har också följt upp sverigedemokrater som behandlats illa på grund av sitt politiska engagemang, bland andra Maria Cimini som uteslutits ur sitt fack.

Ett återkommande tema har varit gruvbolagens exploatering av svenska naturtillgångar, som staten numera skänker bort för en spottstyver, samt demonstrationerna mot detta.

Senaste avslöjandet för i år var skandalen i Lerbäck, där kommunen valde att ”hyrsälja” ett före detta äldreboende till en spekulant som vill driva det som asylförläggning, trots att människor på orten erbjudit sig att köpa det kontant för att åldringarna skulle kunna få bo kvar i sin hembygd. När människor vände sig till lokalpressen fick de kalla handen och blev i princip kallade för rasister. Turerna i Lerbäck får vi säkerligen anledning att återkomma till.

Ett mycket uppskattat inslag i vår rapportering har varit initierade artiklar från olika konflikthärdar i världen, främst Mellanöstern, där vi haft kontinuerlig bevakningen av konflikten i Syrien.

Viceredaktör Sanna Hill befinner sig i skrivande stund i Sydafrika, där hon rapporterar om utvecklingen i ”regnbågsnationen” och boernas utsatta situation. I vårt första nummer i januari kommer vi att rapportera om Nelson Mandelas begravning med dignitärer från alla världens hörn, och kommer då att passa på att berätta om Mandelas mindre kända bakgrund.

Nu tar vi en paus över jul och nyår och laddar batterierna. 2014 blir ett spännande år med både EU-val och riksdagsval. Den 7 februari är det också återigen dags för USA att höja lånetaket, vilket senast i oktober orsakade en hel del dramatik. I världen håller vi ett särskilt öga på utvecklingen i västra Stilla havet, som kan bli nästa stora konflikthärd.

Vi vill önska alla våra läsare ett riktigt gott nytt år. Vi är tillbaka igen i januari!

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Nya Tider de stora vinnarna

Nya Tider de stora vinnarna

🟠 Under flera veckors tid var Nya Tiders medverkan på Bokmässan ett av de mest diskuterade ämnena i svensk media – och är fortfarande. Dagens Nyheter, som Nya Tider granskar ingående i det nummer som delades ut gratis under Bokmässan, har bedrivit en hetskampanj mot tidningen och klistrat på de mest fula av epitet för att skrämma folk från att läsa våra nyheter. Dock fick drevet en motsatt effekt – intresset kring Nya Tider växte och vi fick nya läsare och prenumeranter som inte hade hört talas om tidningen innan. Det tackar vi för!

Läs även:

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

🟠 DEBATT. All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Så lyder definitionen av demokrati enligt den tyngsta av Sveriges grundlagar, Regeringsformen. Om det förhåller sig på detta sätt, ja då är allt frid och fröjd. Vald regeringen har därefter till uppgift att omsätta folkets vilja till politiskt ställningstagande och praktisk handling för att folkstyret, demokratin, ska anses fylla sin grundläggande funktion. Utgick makten från folkets val av politik efter valet 2018 eller fick folk­styret stryka på foten till förmån för etablissemangets lösning som ingen röstat för? Den frågan ställer sig veckans debattör, Curt Linderholm.

Du döda nya värld

Du döda nya värld

🟠 DOKUMENTÄR. I en spektakulära dokumentären Died Suddenly kommer flera yrkesmänniskor till tals som hanterat det som framstår som dödliga biverkningar av vaccinen mot covid-19. Filmen, som nu utsätts för omfattande censur av it-jättarna, aktualiserar frågan om vad en dokumentär egentligen är.

EU tvingar Sverige att införa Natura 2000- områden som hindrar lantbruk och turism

EU tvingar Sverige att införa Natura 2000- områden som hindrar lantbruk och turism

🟠 Länsstyrelserna tvingas att ”strunta i sedvanliga hänsyn” till andra samhällsintressen. EU anser att Sverige inte har tagit sitt ansvar för att uppfylla fågeldirektivets krav på att skydda tillräckligt stora områden av fågelrika kuststräckor genom införande av så kal­la­de Natura 2000-områden. Ett Natura 2000-område är inte okontroversiellt, då det riskerar att lägga en våt filt över många mänskliga aktiviteter och kan stoppa viktiga exploateringar.

Katastrofsiffror för Norges regeringspartier

Katastrofsiffror för Norges regeringspartier

🟠 UTRIKES Norska Senterpartiet har endast 4,7 procent av väljarstödet kvar i den sämsta mätningen någonsin. Inför valet 2021 var Senterpartiet ett drygt 20-procentsparti i flera mätningar, men i Stortingsvalet nådde de endast 13,5 procent. Med Senterledaren som finansminister straffas de hårdare än Arbeiderpartiet som har statministerposten.

Nyhetsdygnet

De senkomnas förundran

🟠 Bokrecension. Mustafa Panshiri och Jens Ganman har nu i flera år tillsammans och var för sig skrivit och debatterat om hur Sverige håller på att förändras. De förstår att det mångkulturella samhället inte fungerar, de tar upp gängkriminaliteten, och de provar att bryta mot gamla PK-normer om hur debatten ska föras. De känner sig för, bit för bit, kan man säga. Denna bok innehåller resereportage runtom i Sverige gjorda under 2022 och 2023, och de reser även till Frankrike och Finland. Men de har inte mycket att säga.

Peter Gøtzsche i härnadståg mot psykiatrin

🟠 Bokrecension. Den stridbare och frispråkige Peter Gøtzsche är specialistläkare i internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet. Han har publicerat över 75 artiklar i fem stora vetenskapliga tidskrifter. Han har skrivit flera böcker där han inte håller igen på kritiken. Läkemedelsindustrin kal­lar han regelmässigt för kriminalindustrin.

Sugen på att äta i rymden?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ett franskt start-upbolag, Zephalto, som grundades av flygingenjören Vincent Farret d'Astiès, kommer att låta sex personer lyfta 25 kilometer över jorden i en tryckkapsel fäst vid en ballong. Passagerarna kommer att serveras måltider tillagade av stjärnkockar (sic!) och franskt vin samtidigt som de betraktar jorden från ovan jorden

Så kan en fientlig AI teoretiskt utplåna mänskligheten

🟠 Artificiell intelligens förbättrar sig själv. Med en ofattbar intelligens och förmågor som vida överstiger våra egna kan en artificiell intelligens (AI) komma att bli en välsignelse för mänskligheten. Men allt fler experter varnar för att risken finns att vi tappar kontrollen och att en AI blir vår undergång. En sak som dock sällan utforskas när media belyser ämnet är hur en skadlig eller fientlig AI praktiskt skulle kunna agera.

Vindkraft till havs hotar Östersjö­tumlaren – riskerar utrotning

🟠 Samtidigt som vindkraften prisas som ”klimatvänlig”, riskerar konsekvenserna för djur och natur att bli ödesdigra. För Östersjöns enda val – tumlaren – är läget särskilt allvarligt. Populationen på 500 individer är sedan länge utrotningshotad, och nu varnar forskare för att de stora vindkraftsparkerna till havs ökar belastningen ytterligare. ”Undervattensbuller kan leda till både hörselskador och död. Tumlarna är helt beroende av att kunna använda sina klickljud för att navigera och hitta mat. När deras hörsel försämras eller försvinner helt riskerar de att svälta ihjäl”, varnar Magnus Danbolt, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län. I denna del två av Nya Tiders reportageserie om havsbaserad vindkraft granskar vi dess förbisedda miljöeffekter.

Paschs säkra tändstickor

🟠 HISTORIA Tändstickan har en lång historia – de första nämns i en kinesisk källa från cirka 950 e.Kr. – och har i Europa utvecklats av olika uppfinnare. Det var dock den svenske kemisten Gustaf Erik Pasch som utvecklade säkerhetständstickorna och tog patent på denna uppfinning 1844.

Stig Dagerman och Tyskland

🟠 HISTORIA Tysk höst, som är skriven av Stig Dagerman, är en reportagebok av stort historiskt värde än idag. I den här reportageboken berättar Dagerman nämligen om vad han såg och fick veta av olika personer han mötte och talade med under ett besök i ett sönderbombat Tyskland hösten 1946.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.