Skip to Content

Den armeniske soldaten Arthur Danielyan har intervjuats av Nya Tider. Foto: Arthur Danielyan
UTRIKES

Armenisk soldat: ”Knivhuggen i ryggen”

Digital utgåva

Nya Tider har fått en intervju med Arthur Danielyan som är ledare för den armeniska oppositionsrörelsen ”Adekvat”. Han anmälde sig som frivillig i Nagorno Karabach-kriget. I en exklusiv intervju med Nya Tider talar han om den senaste tidens politiska turbulens i Armenien och avtalet mellan Armenien och Azerbajdzjan. Danielyan greps tidigare av den armeniska polisen för sin politiska verksamhet. Denna intervju genomfördes direkt efter hans frigivning.

Publicerad: 17 november, 2020, 16:28

  • Svenska

Läs även

Arthur Danielyan, du greps av polisen den 14 november. Vad var skälet till det kidnappningsliknande gripandet?

Danielyan: Jag anklagas för att förespråka våld och ett av mina Facebook-inlägg används som bevis för det. Vad jag hade sagt var att som ett resultat av detta förräderi kommer de vid makten inte att bli långlivade. Detta var min prognos för den politiska process som kommer att äga rum i Armenien efter den skamliga förlusten i kriget mot Turkiet och Azerbajdzjan.

Vad anklagas du och din rörelse för?

Danielyan: Under de senaste två och ett halvt åren har vi anklagats för att sprida desinformation och skapa rädsla. Nu har det visat sig att varenda varning vi utfärdade har besannats och att vi hela tiden hade rätt. Makthavarna har sedan dess bytt narrativ i sin propagandamaskin: Vi anklagas nu för att ”sprida hat”. Sanningen är att redan våren 2018 ägde en statskupp sponsrad av främmande makter rum i Armenien. Syftet med kuppen var att riva våra institutioner för nationell säkerhet och garantera resultatet av en planerad militär aggression. Den aggressionen har nu ägt rum, och vi förlorade. I verkligheten hade vi inte ens en chans att slå tillbaka eftersom våra fiender fanns både framför oss och bland oss, i vår egen huvudstad.

Varför har den armeniska regeringen varit så nervös på sistone?

Danielyan: Hittills har de lyckats övervinna flera skandaler och kriser. Till och med det faktum att Armenien har haft problem med utfallet av coronavirusepidemin har inte orsakat någon politisk turbulens. Detta beror främst på att sociala medier censurerar oppositionella röster. Men nu när tusentals soldater har bevittnat hur den politiska ledningen hugger sitt eget folk i ryggen, är risken ganska hög att ilskna röster kan komma att fylla gator och torg där censur inte är lika lätt att implementera som i den virtuell världen. Detta orsakar i sin tur nervositet hos politikerna. De är rädda för det faktum att vanliga armenier kommer att bli desillusionerade av vad de matas med av traditionella medier och kommer att gå ut på gator och torg.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Manuel Ochsenreiter

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Facebook uppmanar politiska oliktänkare att söka hjälp

INTERNETDen sociala mediejätten Facebook har lanserat en ny funktion, där användare varnas om att de kan ha utsatts för ”extremistiskt innehåll” på plattformen. Användarna uppmanas nu att ”få stöd av experter” och att ”höra vad personer som har flytt våldsamma grupper har att säga”.

Australiens premiärminister: De som dör av vaccin skulle ha tagit reda på riskerna

Australiens premiärminister Scott Morrison menar att ingen är tvingad att ta covid-vaccin, att alla har haft möjlighet att informera sig om riskera och att de som låter sig vaccineras har gjort ett informerat val.

Rondell under havet på Färöarna besågs av Drottning Margarethe

UTRIKESEtt nytt tunnelsystem som förbinder Färöarnas största öar fördelar trafiken genom en konstnärligt utsmyckad rondell under havet. Trafiklösningen, som är helt skyddad från alla väder, väckte stor uppmärksamhet först när den konstnärliga rondellen som ett PR-trick presenterades för Drottning Margrethe åtta månader efter trafiköppningen.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Storvuxen man tävlar mot kvinnor i tyngdlyftnings-OS

AUSTRALIENGavin Hubbard är en 117 kg tung man som genomgått könsbyte och numera kal­lar sig Laurel. Han blir nu den förste transsexuelle idrottsmannen att tävla mot kvinnor i OS i tyngdlyftning.

FPÖ:s nye partiledare kritiserar regeringens coronarestriktioner

ÖSTERRIKEDen 19 juni valde Österrikiska frihetspartiet den tidigare inrikesministern Herbert Kickl till ny partiledare. Den tyska tidskriften Zuerst! har talat med FPÖ:s nye starke man och hur han vill lyfta upp sitt parti igen. Översatt av Nya Tider.

Ungern, Polen och Frankrike i förändringarnas tid

UTRIKESEndast under den senaste veckan inträffade händelser som tolkats olika i den svenska mediesfären. I vanlig ordning görs Ungerns premiärministern Viktor Orbán till den mest skyldige, tätt åtföljd av sina polska kolleger. Däremot tuktas den protesterande befolkningen till lydnad och hörsamhet i Europas kulturland Frankrike.

EU-domstolen: Arbetsgivare kan förbjuda muslimsk huvudduk

UTRIKESDen 15 juli kom ett principiellt viktigt beslut i EU-domstolen. Arbetsgivare har nu nämligen rätt att neka anställda att bära exempelvis muslimsk huvudduk, som hijab och burka, förutsatt att arbetsgivaren kan påvisa att det skulle uppstå sociala konflikter eller om neutraliteten gentemot kunder kan riskeras. Beslutet väntas återverkningar även i Sverige

Gå till arkivet

Send this to a friend