Skip to Content

Den armeniske soldaten Arthur Danielyan har intervjuats av Nya Tider. Foto: Arthur Danielyan
UTRIKES

Armenisk soldat: ”Knivhuggen i ryggen”

Digital utgåva

Nya Tider har fått en intervju med Arthur Danielyan som är ledare för den armeniska oppositionsrörelsen ”Adekvat”. Han anmälde sig som frivillig i Nagorno Karabach-kriget. I en exklusiv intervju med Nya Tider talar han om den senaste tidens politiska turbulens i Armenien och avtalet mellan Armenien och Azerbajdzjan. Danielyan greps tidigare av den armeniska polisen för sin politiska verksamhet. Denna intervju genomfördes direkt efter hans frigivning.

Publicerad: 17 november, 2020, 16:28

  • Svenska

Läs även

Arthur Danielyan, du greps av polisen den 14 november. Vad var skälet till det kidnappningsliknande gripandet?

Danielyan: Jag anklagas för att förespråka våld och ett av mina Facebook-inlägg används som bevis för det. Vad jag hade sagt var att som ett resultat av detta förräderi kommer de vid makten inte att bli långlivade. Detta var min prognos för den politiska process som kommer att äga rum i Armenien efter den skamliga förlusten i kriget mot Turkiet och Azerbajdzjan.

Vad anklagas du och din rörelse för?

Danielyan: Under de senaste två och ett halvt åren har vi anklagats för att sprida desinformation och skapa rädsla. Nu har det visat sig att varenda varning vi utfärdade har besannats och att vi hela tiden hade rätt. Makthavarna har sedan dess bytt narrativ i sin propagandamaskin: Vi anklagas nu för att ”sprida hat”. Sanningen är att redan våren 2018 ägde en statskupp sponsrad av främmande makter rum i Armenien. Syftet med kuppen var att riva våra institutioner för nationell säkerhet och garantera resultatet av en planerad militär aggression. Den aggressionen har nu ägt rum, och vi förlorade. I verkligheten hade vi inte ens en chans att slå tillbaka eftersom våra fiender fanns både framför oss och bland oss, i vår egen huvudstad.

Varför har den armeniska regeringen varit så nervös på sistone?

Danielyan: Hittills har de lyckats övervinna flera skandaler och kriser. Till och med det faktum att Armenien har haft problem med utfallet av coronavirusepidemin har inte orsakat någon politisk turbulens. Detta beror främst på att sociala medier censurerar oppositionella röster. Men nu när tusentals soldater har bevittnat hur den politiska ledningen hugger sitt eget folk i ryggen, är risken ganska hög att ilskna röster kan komma att fylla gator och torg där censur inte är lika lätt att implementera som i den virtuell världen. Detta orsakar i sin tur nervositet hos politikerna. De är rädda för det faktum att vanliga armenier kommer att bli desillusionerade av vad de matas med av traditionella medier och kommer att gå ut på gator och torg.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Manuel Ochsenreiter

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Talibaner hotar européer och amerikaner

UTRIKESAfghanistans talibaner skickade en mycket speciell hälsning via tyska medierepresentanter under deras möte med den militära och civila ledningen för talibanerna i Waghaz-provinsen.

Bank of America gav kunders privata bankdata till FBI

UTRIKESDen 5:e februari gick den politiske kommentatorn Tucker Carlson ut på Fox News med att Bank of America delat ej brottsmisstänkta bankkunders transaktioner och finansinformation med FBI. Det skall ha skett i anslutning till kravallerna vid Capitolium i Washington. Nu väljer många Trumpanhängare att bojkotta banken, och flera lagkunniga menar att banken kan ha brutit mot USA:s konstitution.

Yngling kramade sina vänner i en stadspark – utlöste jakt med polisbil

UTRIKESFör knappt en vecka sedan hade en stor mängd ungdomar samlats i en stadspark i Tysklands näst största stad Hamburg för att festa i det vårlika vädret. När polisen kom till platsen såg de en kille i 17-årsåldern som kramade om sina vänner, något som ledde till att ordningsmaktens representanter ville kontrollera hans identitet. När han istället flydde från platsen uppstod en våldsam biljakt genom stadsparken. Efteråt har polisens agerande kritiserats hårt i sociala medier.

Frankrike försvarar sina bildningsideal och rätten att ha kött på matsedeln

UTRIKESUnder den förra helgen utfrågades Frankrikes utbildningsminister Jean-Michel Blanquer i en lång intervju om landets skolstrategi i samband med coronaepidemin. Apolline de Malherbe, en känd journalist hos BFM TV, mötte ministern i hans arbetsrum. Det skall inflikas att samma journalist samtalade länge och väl den 30 april förra året med professor Didier Raoult i Marseille om alla turer, möjligheter och behandlingsmetoder inför den annalkande Covid-19-pandemin.

Ryssland firar Fosterlandsförsvararnas dag

UTRIKESDen 23 februari firades Fosterlandsförsvararnas dag med kransnedläggning på den okände soldatens grav i Moskva vid en temperatur på 21 grader minus. Några kommentatorer förvånades över att president Putin inte hade någon huvudbonad. På kvällen sändes ett TV-tal av honom.

Borgerlig opposition tog strid för lättade coronarestriktioner i Danmark

UTRIKESSedan förra veckan har de borgerliga oppositionspartierna i Danmark tagit tydlig strid för att lätta avsevärt på de mycket strikta coronarestriktioner som präglat landet under flera månader. Det rapporterar bland annat SvD. Nu väljer den socialdemokratiskt ledda regeringen att göra små eftergifter, men det allt högre tonläget visar att det inte längre är full politisk enighet i hur strikta restriktionerna skall vara.

Greta Thunberg tweetar av misstag den påverkansmanual hon följer

UTRIKESKlimataktivisten Greta Thunberg skickade en märklig tweet som fick internationell uppmärksamhet. Meddelandet, som raderades strax efter att Greta skickat det till sina 4,8 miljoner följare, innehåller instruktioner för att påverka opinionen i Indien angående bondeprotesterna och verkar vara skrivet av hennes handledare. Nu har polisen börjat utreda kampanjen för misstänkt uppvigling.

Stjärna i The Mandalorian sparkad efter att ha kritiserat politiska förföljelser

UTRIKESMMA-fightern och skådespelerskan Gina Carano spelade fram tills helt nyligen karaktären Cara Dune i Star Wars-serien ”The Mandalorian” som sänds på Disney+. Nu har Carano fått sparken av Disney då hon i sociala medier kritiserat de tilltagande politiska förföljelserna i USA.

Gå till arkivet

Send this to a friend