Skip to Content

Robert Aschberg är ordförande för Medietikens förvaltningsorgan. Foto: Trolljägarna/Collage
INRIKES

Aschberg skickar bluffaktura till Nya Tider

PappersupplaganNya Tider v. 20

Nya Tider har fått en faktura från den ideella föreningen Medieetikens förvaltningsorgan (MEFO) på 13 000 kronor. Som motivering skrev MEFO att man valt att kland­ra Nya Tider för en publicering. Inte förrän Nya Tider hotat med polisanmälan för bedrägeri valde föreningen att dra tillbaka fakturan.

Publicerad: 12 maj, 2020, 16:15

  • Svenska

Läs även

Förra veckan skrev vi om att Mediernas etiknämnd, som TV3:s ”uthängningsprofil” Robert Aschberg är chef över, kland­rat Nya Tider för en publicering förra året. Nu har föreningen skickat en bluffaktura till oss.

Mediernas etiknämnd tog den 1 januari i år över rollen som Pres­sens opinionsnämnd tidigare haft. Liksom sin föregångare är den ett privat samarbete mellan ett antal tidningsägare, TV4, Journalistförbundet samt den statliga televisionen och radion. Det är frivilligt att vara med i systemet och Nya Tider har inte gått med.

Organisationen bakom Medier­nas etiknämnd är Medieetikens förvaltningsorgan, en ideell förening vars styrelse har följande sammansättning:

Robert Aschberg, ordförande
Cilla Benkö, Sveriges Radio
Ulrika Hyllert, Journalistförbundet
Casten Almqvist, TV4
Hanna Stjärne, SVT
Kerstin Neld, Sveriges Tidskrifter
Sofia Wadensjö Karén, UR
Jeanette Gustafsdotter, TU

Observera snedfördelningen vad gäller kön.
Vi återger här den något märkliga e-postkonversationen som utspelade sig efter att vi erhållit fakturan.

MEFO:

Hej,
Bifogat finner ni er faktura samt tidigare sänt underlag avseende expeditionsavgift i ärende 19207

Ha en fin dag,
Ruth Mekonem
Ekonomiassistent

Nya Tider:

Hej!
Vi har inte beställt något av er. Vänligen skicka bekräftelse på att denna faktura skickades till oss av misstag och att den är makulerad.
Med vänlig hälsning
Vávra Suk
redaktör

MEFO:
Fakturan gäller den administrativa avgift som följer av att tidningen blivit fälld för brott mot god publicistisk sed i Mediernas Etiknämnd, se nämndens stadgar § 11 (bifogas).
Med vänliga hälsningar
Carina Raak Olsson
Nämndsekreterare, Mediernas Etiknämnd

Nya Tider:
Hej!
Det låter på dig som att du företräder någon slags myndighet. Jag vill påminna om att du företräder en ideell förening. Om jag inte får ett besked från dig omgående att denna bluffaktura krediterats kommer jag att polisanmäla dig personligen för bedrägeri. En ideell förening är ingen idé att polisanmäla.


MEFO:

Hej,
Bifogar er kreditfaktura som en bekräftelse på att den är makulerad.
Med vänlig hälsning
Ruth Mekonem
Ekonomiassistent

Hur många and­ra medier har denna ideella förening försökt bluffa med falska fakturor, som bygger på ett ”brott” som de skrivit in i sina egna föreningsstadgar? Men man kanske inte ska förvänta sig något annat av en verksamhet som Robert Aschberg basar över.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

UTRIKESCovid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Norrlänningar tar strid mot Rennäringslagen

INRIKESRennäringslagen ger särskilda rättigheter avseende renskötsel för dem som anses tillhöra det samiska folket. När lagen nu ska ses över tar debatten om denna sär­behandling ny fart, och många icke-samiska lantbrukare, markägare och jägare menar att det är fel att ha en lagstiftning som gör skillnad mellan olika etniciteter och att även de har en lång historisk tradition i Sveriges norra halva. ”Vi ifråga­sätter inte det samiska, men vi vill lyfta fram övriga folk”, säger en av de engagerade till Nya Tider.

En regel för dig, en annan för mig

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETTänk dig om anställda på ett av världens största företag fick gå kurser där de uppmanades att vara ”mindre svarta”. Detta eftersom svarthet förknippas med arrogans och okunskap. Du kanske anar hur reaktionerna skulle bli, men vita ska tydligen finna sig i att bli trampade på och diskriminerade.

Överdrivna klimathot skapar energibrist

OPINION: TEGE TORNVALLSverige har inom ramen för Agenda 2030 förbundit sig att förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselbilar från år 2030 (se NyT v48/2020). Veckans debattör Tege Tornvall i nätverket Klimatsans har svårt att föreställa sig hur samhället skulle kunna fungera med enbart elbilar, inte minst i vårt kalla klimat. När laddföretagen nu höjer sina laddpriser blir det i princip lika dyrt per mil att åka elbil som vanlig bil. Många nordliga kommuners elbilar gav helt upp nyligen när temperaturen kröp ner mot 20 minusgrader. Vi får elbrist om alternativa energikällor får problem, som översnöade solpaneler och vindmöllor med is på vingarna.

Filmstjärna kritiserade politisk förföljelse – sparkades från film

LEDARE

Familjen Khavari: uppfyller alla fördomar om afghanska invandrare

REPORTAGENågot som uppmärksammats av invandringskritiska medier – men aldrig av systemmedierna – är hur väl familjen Khavari hittills har uppfyllt samtliga så kal­la­de fördomar om afghanska invandrare. Här följer en sammanfattning, utan anspråk på att den ska vara komplett.

Sekretessbelagd skola är ett hot mot demokratin

KRÖNIKA

Ungas psykiska ohälsa skylls på skolan och finanskrisen

DEBATTÅterigen försöker statliga forskare utse en politiskt korrekt orsak till den ökade psykiska ohälsan bland unga. Denna gång pekas betygsstress och finanskrisen ut, men underlaget håller inte nu heller. Precis som tidigare är deras egentliga syfte att begrava misstankarna om att införandet av förskola för alla barn har bidragit till ohälsan. Något som ingen velat undersöka, trots att det finns ett klart tidssamband.

Gå till arkivet

Send this to a friend