Skip to Content

Robert Aschberg är ordförande för Medietikens förvaltningsorgan. Foto: Trolljägarna/Collage
INRIKES

Aschberg skickar bluffaktura till Nya Tider

PappersupplaganNya Tider v. 20

Nya Tider har fått en faktura från den ideella föreningen Medieetikens förvaltningsorgan (MEFO) på 13 000 kronor. Som motivering skrev MEFO att man valt att kland­ra Nya Tider för en publicering. Inte förrän Nya Tider hotat med polisanmälan för bedrägeri valde föreningen att dra tillbaka fakturan.

Publicerad: 12 maj, 2020, 16:15

  • Svenska

Läs även

Förra veckan skrev vi om att Mediernas etiknämnd, som TV3:s ”uthängningsprofil” Robert Aschberg är chef över, kland­rat Nya Tider för en publicering förra året. Nu har föreningen skickat en bluffaktura till oss.

Mediernas etiknämnd tog den 1 januari i år över rollen som Pres­sens opinionsnämnd tidigare haft. Liksom sin föregångare är den ett privat samarbete mellan ett antal tidningsägare, TV4, Journalistförbundet samt den statliga televisionen och radion. Det är frivilligt att vara med i systemet och Nya Tider har inte gått med.

Organisationen bakom Medier­nas etiknämnd är Medieetikens förvaltningsorgan, en ideell förening vars styrelse har följande sammansättning:

Robert Aschberg, ordförande
Cilla Benkö, Sveriges Radio
Ulrika Hyllert, Journalistförbundet
Casten Almqvist, TV4
Hanna Stjärne, SVT
Kerstin Neld, Sveriges Tidskrifter
Sofia Wadensjö Karén, UR
Jeanette Gustafsdotter, TU

Observera snedfördelningen vad gäller kön.
Vi återger här den något märkliga e-postkonversationen som utspelade sig efter att vi erhållit fakturan.

MEFO:

Hej,
Bifogat finner ni er faktura samt tidigare sänt underlag avseende expeditionsavgift i ärende 19207

Ha en fin dag,
Ruth Mekonem
Ekonomiassistent

Nya Tider:

Hej!
Vi har inte beställt något av er. Vänligen skicka bekräftelse på att denna faktura skickades till oss av misstag och att den är makulerad.
Med vänlig hälsning
Vávra Suk
redaktör

MEFO:
Fakturan gäller den administrativa avgift som följer av att tidningen blivit fälld för brott mot god publicistisk sed i Mediernas Etiknämnd, se nämndens stadgar § 11 (bifogas).
Med vänliga hälsningar
Carina Raak Olsson
Nämndsekreterare, Mediernas Etiknämnd

Nya Tider:
Hej!
Det låter på dig som att du företräder någon slags myndighet. Jag vill påminna om att du företräder en ideell förening. Om jag inte får ett besked från dig omgående att denna bluffaktura krediterats kommer jag att polisanmäla dig personligen för bedrägeri. En ideell förening är ingen idé att polisanmäla.


MEFO:

Hej,
Bifogar er kreditfaktura som en bekräftelse på att den är makulerad.
Med vänlig hälsning
Ruth Mekonem
Ekonomiassistent

Hur många and­ra medier har denna ideella förening försökt bluffa med falska fakturor, som bygger på ett ”brott” som de skrivit in i sina egna föreningsstadgar? Men man kanske inte ska förvänta sig något annat av en verksamhet som Robert Aschberg basar över.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Demokratiska partiet har utfärdat en dödsdom mot det vita Amerika

OPINION: Paul Craig RobertsUSA borde inte längre kal­las för Amerikas förenta stater, utan Amerikas delade stater. Mellan delstater styrda av Demokraterna respektive Republikanerna går en avgrundsdjup klyfta, och det blir inte bättre av att president Joe Biden kal­lar Trump-anhängare för ”inhemska terrorister” och sätter dem i fängelse. Supermakten håller i snabb takt på att rasera sig själv inifrån, något som kommer att sända chockvågor genom hela västvärlden, varnar veckans debattör Paul Craig Roberts.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Ilskan växer i Europa och världen – den är berättigad och inte en dag för tidig

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETVarje vecka demonstrerar miljontals människor och i helgen reste sig australiensarna i Melbourne mot tyranniet där. Bara i Frankrike demonstrerar man varje lördag i mer än 200 städer. Protesterna reflekterar den snabbt växande ilskan, då alltfler vaknar upp till den obehagliga sanningen – vi har blivit förda bakom ljuset – det var aldrig vår hälsa eller trygghet det handlade om, utan ett fult trick att ta ifrån oss våra friheter. Vi rapporterar ofta om motståndet, men denna vecka fick det inte plats, trots att demonstrationerna fortsatt pågår för fullt världen över.

Passionerat om jämtska

KULTURJämtskan är ett av Sveriges genuina folkmål och vissa menar att det mer är ett eget språk än en dialekt. Det finns runt 30 000 talare och kanske dubbelt så många förstår jämtska. En svårighet för jämtskans bruk och bevarande har länge varit att det saknats ett enhetligt skriftspråk. År 1995 författade Akademien för jamska en vägledning för hur man ska skriva, men den som verkligen gått till botten med skriftspråket är Håkan Roos, fil. mag. i nordiska språk, som nyligen gett ut en bok i ämnet. Frågan är i hur god jord den faller hos de jämtsktalande.

Kvinnor kan inte ensamma ”ta natten tillbaka”

LEDAREFredagen den 13 augusti tågade feminister och transpersoner i Göteborg för att ”ta natten till­baka” från våldsamma män. Inga män var välkomna i tåget. Det är förstås ren dumhet – för att ta tillbaka natten från elaka män behövs goda män.

Ökad elförbrukning, obalanser och risk för avveckling av kärnkraften trycker upp elpriset

ANALYSRegeringen har under det senaste året satsat hårt på ett antal olika projekt som går ut på att öka elektrifieringen av allt från transporter till tunga industriella processer. Samtidigt inleds en storskalig satsning på elektrifiering av både gods- och persontransporter på väg. Expansionen av energislukande datorhallar kräver också enorma mängder el. Bara dessa tre sektorer kräver tillsammans tillskott på el motsvarande cirka 70-80 procent av nuvarande elkonsumtion i Sverige fram till 2030. Samtidigt agerar regeringen för att snabbavveckla kärnkraften, cirka 30 procent av Sveriges elproduktion.

Varför ingen acceptabel utbildning anpassad till en ”mopedbil”?

KRÖNIKA

Paris undergång är också Europas

OPINION: MAGNUS STENLUNDDagens Industri hade den 3 september en artikel om att Paris ska ta bort ytterligare 60 000 parkeringsplatser och sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela centrum. Åtgärden är paketerad som att staden ”tar nya krafttag för att förbättra luftkvaliteten”, men det är bara en i raden av vansinniga åtgärder som gör livet omöjligt för vanliga pendlare. Dessutom skapar det mer köer och därmed mer luftföroreningar. Det skriver veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund.

Gå till arkivet

Send this to a friend