Skip to Content

Robert Aschberg är ordförande för Medietikens förvaltningsorgan. Foto: Trolljägarna/Collage
INRIKES

Aschberg skickar bluffaktura till Nya Tider

PappersupplaganNya Tider v. 20

Nya Tider har fått en faktura från den ideella föreningen Medieetikens förvaltningsorgan (MEFO) på 13 000 kronor. Som motivering skrev MEFO att man valt att kland­ra Nya Tider för en publicering. Inte förrän Nya Tider hotat med polisanmälan för bedrägeri valde föreningen att dra tillbaka fakturan.

Publicerad: 12 maj, 2020, 16:15

 • Svenska

Läs även

Förra veckan skrev vi om att Mediernas etiknämnd, som TV3:s ”uthängningsprofil” Robert Aschberg är chef över, kland­rat Nya Tider för en publicering förra året. Nu har föreningen skickat en bluffaktura till oss.

Mediernas etiknämnd tog den 1 januari i år över rollen som Pres­sens opinionsnämnd tidigare haft. Liksom sin föregångare är den ett privat samarbete mellan ett antal tidningsägare, TV4, Journalistförbundet samt den statliga televisionen och radion. Det är frivilligt att vara med i systemet och Nya Tider har inte gått med.

Organisationen bakom Medier­nas etiknämnd är Medieetikens förvaltningsorgan, en ideell förening vars styrelse har följande sammansättning:

Robert Aschberg, ordförande
Cilla Benkö, Sveriges Radio
Ulrika Hyllert, Journalistförbundet
Casten Almqvist, TV4
Hanna Stjärne, SVT
Kerstin Neld, Sveriges Tidskrifter
Sofia Wadensjö Karén, UR
Jeanette Gustafsdotter, TU

Observera snedfördelningen vad gäller kön.
Vi återger här den något märkliga e-postkonversationen som utspelade sig efter att vi erhållit fakturan.

MEFO:

Hej,
Bifogat finner ni er faktura samt tidigare sänt underlag avseende expeditionsavgift i ärende 19207

Ha en fin dag,
Ruth Mekonem
Ekonomiassistent

Nya Tider:

Hej!
Vi har inte beställt något av er. Vänligen skicka bekräftelse på att denna faktura skickades till oss av misstag och att den är makulerad.
Med vänlig hälsning
Vávra Suk
redaktör

MEFO:
Fakturan gäller den administrativa avgift som följer av att tidningen blivit fälld för brott mot god publicistisk sed i Mediernas Etiknämnd, se nämndens stadgar § 11 (bifogas).
Med vänliga hälsningar
Carina Raak Olsson
Nämndsekreterare, Mediernas Etiknämnd

Nya Tider:
Hej!
Det låter på dig som att du företräder någon slags myndighet. Jag vill påminna om att du företräder en ideell förening. Om jag inte får ett besked från dig omgående att denna bluffaktura krediterats kommer jag att polisanmäla dig personligen för bedrägeri. En ideell förening är ingen idé att polisanmäla.


MEFO:

Hej,
Bifogar er kreditfaktura som en bekräftelse på att den är makulerad.
Med vänlig hälsning
Ruth Mekonem
Ekonomiassistent

Hur många and­ra medier har denna ideella förening försökt bluffa med falska fakturor, som bygger på ett ”brott” som de skrivit in i sina egna föreningsstadgar? Men man kanske inte ska förvänta sig något annat av en verksamhet som Robert Aschberg basar över.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Utmärkt handläggning !!
  ..
  Jag har märkt att många ideella föreningar får hybris. Alla har dom skaffat sig pretensiösa titlar som till ex : ” Generalsekreterare ”
  Amnesty håller sig med ” Syriensamordnare ” och ”Migrationsansvarig ” osv…

  Aschbergs lekstuga håller sig med ”Ekonomiassistent ” och Nämndsekreterare ” ….undrar hur många fler titlar man hittat på..??

 • Drutten67

  Hahahahaha. Väldigt effektivt att kontra med anmälan.
  Kanske skulle en anmälan göras ändå för att få dom att sluta med sitt ofog.

 • RollingHand

  Är det förmätet att gissa att snedfördelningen inte enbart gäller könsfördelningen? *asg*

  • latmask

   Kan tänka mig motsvarande snedfördelning när det gäller politiska åsikter.

 • Kumrif

  Att posera med ett basebollträ på det viset ger näring åt ryktena om en tvättäkta psykopat.

När våldsvänstern blir maktens redskap och vanliga medborgare ”fascister”

OPINION: TOBIAS SVENSSONIdeologin fascism hade en gång makten i ett land, och dess motståndare kom följaktligen att kal­las antifascister. I dag har begreppen fått närmast omvänd betydelse, menar veckans debattör Tobias Svensson. Samtidigt som människor i flera länder protesterar mot vad de uppfattar som alltför totalitär lagstiftning i coronasmittans spår, utmålas de som ”fascister” och lovligt byte för de våldsamma grupperingar som kal­lar sig själva ”antifascister”. I själva verket har de sistnämnda blivit ett verktyg för makten, och tillåts attackera vanliga människor som inte gör som makthavarna säger.

EU vill förbjuda jakt på 10 procent av Sveriges yta

EUROPEISKA UNIONENEU-kommissionen föreslår att jakt ska förbjudas på en stor del av Sveriges yta. Detta enligt unionens strategi för biologisk mångfald, där minst 10 procent av EU:s yta skulle omfattas av så kal­lat ”strikt skydd”. Denna skyddsnivå ser även ut att upphäva den svenska allemans­rätten, då endast ”strikt kontrollerad turism” ska tillåtas. Svenska Jägareförbundet är starkt kritiska till förslaget och skriver att det är ”anmärkningsvärt att jakt – som är ett hållbart brukande – likställs med gruvdrift”. Nya Tider har talat med Jägareförbundets kommunikationschef Magnus Rydholm, som säger att det är tydligt att EU söker allt fler befogenheter inom jaktpolitiken.

EU angriper allemansrätten

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETAllemansrätten brukar kallas för något av det svenskaste vi har. ”Alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten”, fastslår till och med en av Sveriges grundlagar, regeringsformen. Nu vill EU-kommissionen att endast ”strikt kontrollerad turism” ska få förekomma på minst 10 procent av Sveriges yta, en åtgärd återigen motiverad med Agenda 2030.

”Ingrid och Maria” frikänns från hets mot folkgrupp

INRIKESDen 23 november friades de båda samhällskritiska journalisterna Ingrid Carlqvist och Maria Celander från hets mot folkgrupp. Åtalet gällde en debattartikel om risken med muslimer som arbetar på apotek, publicerad på deras hemsida i juli förra året. Till Nya Tider säger Carlqvist att hon egentligen inte befarade en fällande dom, men att frikännandet är oerhört viktigt för den svenska yttrandefriheten.

Solidaritet – ett ord med dubbelmoraliska bottnar

KRÖNIKAVi uppmanas ofta av politiker att visa solidaritet. Det kan vara allt från Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan” till Ylva Johanssons ”tvingande solidaritet”. Men hur började det, och hur ser det i praktiken ut?

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Vad är målet egentligen?

LEDAREI detta nummer berättar vi om de nya lagar som EU förbereder för att stoppa bilåkandet. Men det finns inte några alternativ. Hur föreställer man sig egentligen att samhället ska se ut, och kommer de som varnat för den totala samhällsomvälvning som skissas i Agenda 2030 att få rätt?

Armenisk soldat: ”Knivhuggen i ryggen”

INTERVJUArthur Danielyan är ledare för den armeniska oppositionsrörelsen ”Adekvat”. Han anmälde sig som frivillig i Nagorno Karabach-kriget. I en intervju med Nya Tider talar han om den senaste tidens politiska turbulens i Armenien och vapenstilleståndet efter Azerbajdzjans anfall på de kristna invånarna i Nagorno-Karabach.

Gå till arkivet

Send this to a friend