Skip to Content

Robert Aschberg är ordförande för Medietikens förvaltningsorgan. Foto: Trolljägarna/Collage
INRIKES

Aschberg skickar bluffaktura till Nya Tider

PappersupplaganNya Tider v. 20

Nya Tider har fått en faktura från den ideella föreningen Medieetikens förvaltningsorgan (MEFO) på 13 000 kronor. Som motivering skrev MEFO att man valt att kland­ra Nya Tider för en publicering. Inte förrän Nya Tider hotat med polisanmälan för bedrägeri valde föreningen att dra tillbaka fakturan.

Publicerad: 12 maj, 2020, 16:15

 • Svenska

Läs även

Förra veckan skrev vi om att Mediernas etiknämnd, som TV3:s ”uthängningsprofil” Robert Aschberg är chef över, kland­rat Nya Tider för en publicering förra året. Nu har föreningen skickat en bluffaktura till oss.

Mediernas etiknämnd tog den 1 januari i år över rollen som Pres­sens opinionsnämnd tidigare haft. Liksom sin föregångare är den ett privat samarbete mellan ett antal tidningsägare, TV4, Journalistförbundet samt den statliga televisionen och radion. Det är frivilligt att vara med i systemet och Nya Tider har inte gått med.

Organisationen bakom Medier­nas etiknämnd är Medieetikens förvaltningsorgan, en ideell förening vars styrelse har följande sammansättning:

Robert Aschberg, ordförande
Cilla Benkö, Sveriges Radio
Ulrika Hyllert, Journalistförbundet
Casten Almqvist, TV4
Hanna Stjärne, SVT
Kerstin Neld, Sveriges Tidskrifter
Sofia Wadensjö Karén, UR
Jeanette Gustafsdotter, TU

Observera snedfördelningen vad gäller kön.
Vi återger här den något märkliga e-postkonversationen som utspelade sig efter att vi erhållit fakturan.

MEFO:

Hej,
Bifogat finner ni er faktura samt tidigare sänt underlag avseende expeditionsavgift i ärende 19207

Ha en fin dag,
Ruth Mekonem
Ekonomiassistent

Nya Tider:

Hej!
Vi har inte beställt något av er. Vänligen skicka bekräftelse på att denna faktura skickades till oss av misstag och att den är makulerad.
Med vänlig hälsning
Vávra Suk
redaktör

MEFO:
Fakturan gäller den administrativa avgift som följer av att tidningen blivit fälld för brott mot god publicistisk sed i Mediernas Etiknämnd, se nämndens stadgar § 11 (bifogas).
Med vänliga hälsningar
Carina Raak Olsson
Nämndsekreterare, Mediernas Etiknämnd

Nya Tider:
Hej!
Det låter på dig som att du företräder någon slags myndighet. Jag vill påminna om att du företräder en ideell förening. Om jag inte får ett besked från dig omgående att denna bluffaktura krediterats kommer jag att polisanmäla dig personligen för bedrägeri. En ideell förening är ingen idé att polisanmäla.


MEFO:

Hej,
Bifogar er kreditfaktura som en bekräftelse på att den är makulerad.
Med vänlig hälsning
Ruth Mekonem
Ekonomiassistent

Hur många and­ra medier har denna ideella förening försökt bluffa med falska fakturor, som bygger på ett ”brott” som de skrivit in i sina egna föreningsstadgar? Men man kanske inte ska förvänta sig något annat av en verksamhet som Robert Aschberg basar över.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Utmärkt handläggning !!
  ..
  Jag har märkt att många ideella föreningar får hybris. Alla har dom skaffat sig pretensiösa titlar som till ex : ” Generalsekreterare ”
  Amnesty håller sig med ” Syriensamordnare ” och ”Migrationsansvarig ” osv…

  Aschbergs lekstuga håller sig med ”Ekonomiassistent ” och Nämndsekreterare ” ….undrar hur många fler titlar man hittat på..??

 • Drutten67

  Hahahahaha. Väldigt effektivt att kontra med anmälan.
  Kanske skulle en anmälan göras ändå för att få dom att sluta med sitt ofog.

 • RollingHand

  Är det förmätet att gissa att snedfördelningen inte enbart gäller könsfördelningen? *asg*

  • latmask

   Kan tänka mig motsvarande snedfördelning när det gäller politiska åsikter.

 • Kumrif

  Att posera med ett basebollträ på det viset ger näring åt ryktena om en tvättäkta psykopat.

Kritik är inte hat

OPINION: FREDRIK LARSONDen vi inte får lov att kritisera styr våra liv. Oavsett vem som skrivit citatet är det ett sant idiom. Den som känner sig kränkt blandar ofta ihop kritik med hat. Man hävdar att hat genomsyrar kritiserande part. Men oftast är det hat som genomsyrar idén de försvarar från kritik. Veckans debattör Fredrik Larson skriver om den märkliga tid vi lever i just nu.

WHO: Vi ska gå från hus till hus och ”ta bort” sjuka familjemedlemmar – ”Armé” av kontaktspårare rekryteras globalt

UTRIKESMassövervakning och kontaktspårning uppges vara en del av ”The New Normal” som är ett begrepp som lanseras hårt i alla länder med nedstängningar, vilka är nästan alla världens länder i varierande grad där Sverige är ett av mycket få undantag. Endast genom att acceptera ”Det nya normala” kan folk få lämna sina hus och få ha en inkomst igen påstår de maktföreträdare som aldrig saknar en ursäkt för att förlänga nedstängningar och restriktioner. Efter att Världshälsoorganisationen och flera amerikanska delstatsguvernörer sagt att människor måste kunna kontrolleras och vid behov föras bort från sina hem så rekryteras nu ”kontaktspårare” världen över som ska ingå i en ”armé” med egna ”insatsstyrkor”.

Hur tar sig världen ur lockdown?

LEDAREI Sverige kan det vara svårt att föreställa sig hur det ser ut i resten av världen, men i princip alla andra länder har infört omfattande restriktioner. Hur hade de då tänkt sig komma ur dessa? Det verkar det inte finnas någon bra plan för.

Ett besök i den gamla snapphane-gården Sporrakulla

HISTORIAHär får vi följa med Alf Ronnby på en härlig utflyktstur en dag i maj. Färden går till Kullaskogen, som ligger i nordöstra Skåne. Djupt inne i Kullaskogen ligger en gammal snapphanegård som har klarat sig undan svenskarnas härjningar.

Sverige – världens gossen Ruda

KRÖNIKA

Mediers cyniska försök att likvidera och marginalisera oliktänkande röster

OPINION: RUNAR SøGAARDTiden har kommit för att säga det som behöver sägas. Inte för att det är populärt utan för att ens samvete kräver det. Det menar veckans debattör, författaren och ledarskapskonsulten Runar Søgaard. När media snävar in på yttrandefriheten är det nödvändigt att slå vakt om den offentliga debatten och respekten för olika åsikter, menar han.

Solkraften räcker till en brödrost

KRÖNIKAMichael Moore sågar i sin nya film ”Planet of the Humans” klimatpolitiken jäms med fotknölarna och visar i filmen hur klimatsekten bedrar folk. Det börjar med en uthängning av Al Gore och hans avgörande roll för denna globala hjärntvätt. Det visar sig att Gore sålde sitt tv-bolag till Al Jazeera, som tjänar miljarder på att sälja fossilt bränsle över hela världen. Han lever lyxliv med eget jetplan och en jättevilla som drar mer el än 20 vanliga hushåll.

Åtgärderna farligare än Wuhanviruset – Sverige gör i det stora hela rätt

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tiders kritik mot Anders Tegnell var lika befogad som han var olämplig i rollen. Sveriges agerande att inte korrekt informera eller varna befolkningen och inte heller adekvat skydda de sjuka och sårbara var också under all kritik och har troligen kostat hundratals svenskar livet helt i onödan. Däremot tog Folkhälsomyndigheten rätt beslut i stort då de valde att inte stänga ner Sverige, som stora delar av omvärlden valt att göra med förödande konsekvenser som vi troligen bara sett början på.

Gå till arkivet

Send this to a friend