Skip to Content

Robert Aschberg är ordförande för Medietikens förvaltningsorgan. Foto: Trolljägarna/Collage
INRIKES

Aschberg skickar bluffaktura till Nya Tider

PappersupplaganNya Tider v. 20

Nya Tider har fått en faktura från den ideella föreningen Medieetikens förvaltningsorgan (MEFO) på 13 000 kronor. Som motivering skrev MEFO att man valt att kland­ra Nya Tider för en publicering. Inte förrän Nya Tider hotat med polisanmälan för bedrägeri valde föreningen att dra tillbaka fakturan.

Publicerad: 12 maj, 2020, 16:15

 • Svenska

Läs även

Förra veckan skrev vi om att Mediernas etiknämnd, som TV3:s ”uthängningsprofil” Robert Aschberg är chef över, kland­rat Nya Tider för en publicering förra året. Nu har föreningen skickat en bluffaktura till oss.

Mediernas etiknämnd tog den 1 januari i år över rollen som Pres­sens opinionsnämnd tidigare haft. Liksom sin föregångare är den ett privat samarbete mellan ett antal tidningsägare, TV4, Journalistförbundet samt den statliga televisionen och radion. Det är frivilligt att vara med i systemet och Nya Tider har inte gått med.

Organisationen bakom Medier­nas etiknämnd är Medieetikens förvaltningsorgan, en ideell förening vars styrelse har följande sammansättning:

Robert Aschberg, ordförande
Cilla Benkö, Sveriges Radio
Ulrika Hyllert, Journalistförbundet
Casten Almqvist, TV4
Hanna Stjärne, SVT
Kerstin Neld, Sveriges Tidskrifter
Sofia Wadensjö Karén, UR
Jeanette Gustafsdotter, TU

Observera snedfördelningen vad gäller kön.
Vi återger här den något märkliga e-postkonversationen som utspelade sig efter att vi erhållit fakturan.

MEFO:

Hej,
Bifogat finner ni er faktura samt tidigare sänt underlag avseende expeditionsavgift i ärende 19207

Ha en fin dag,
Ruth Mekonem
Ekonomiassistent

Nya Tider:

Hej!
Vi har inte beställt något av er. Vänligen skicka bekräftelse på att denna faktura skickades till oss av misstag och att den är makulerad.
Med vänlig hälsning
Vávra Suk
redaktör

MEFO:
Fakturan gäller den administrativa avgift som följer av att tidningen blivit fälld för brott mot god publicistisk sed i Mediernas Etiknämnd, se nämndens stadgar § 11 (bifogas).
Med vänliga hälsningar
Carina Raak Olsson
Nämndsekreterare, Mediernas Etiknämnd

Nya Tider:
Hej!
Det låter på dig som att du företräder någon slags myndighet. Jag vill påminna om att du företräder en ideell förening. Om jag inte får ett besked från dig omgående att denna bluffaktura krediterats kommer jag att polisanmäla dig personligen för bedrägeri. En ideell förening är ingen idé att polisanmäla.


MEFO:

Hej,
Bifogar er kreditfaktura som en bekräftelse på att den är makulerad.
Med vänlig hälsning
Ruth Mekonem
Ekonomiassistent

Hur många and­ra medier har denna ideella förening försökt bluffa med falska fakturor, som bygger på ett ”brott” som de skrivit in i sina egna föreningsstadgar? Men man kanske inte ska förvänta sig något annat av en verksamhet som Robert Aschberg basar över.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Utmärkt handläggning !!
  ..
  Jag har märkt att många ideella föreningar får hybris. Alla har dom skaffat sig pretensiösa titlar som till ex : ” Generalsekreterare ”
  Amnesty håller sig med ” Syriensamordnare ” och “Migrationsansvarig ” osv…

  Aschbergs lekstuga håller sig med “Ekonomiassistent ” och Nämndsekreterare ” ….undrar hur många fler titlar man hittat på..??

 • Drutten67

  Hahahahaha. Väldigt effektivt att kontra med anmälan.
  Kanske skulle en anmälan göras ändå för att få dom att sluta med sitt ofog.

 • RollingHand

  Är det förmätet att gissa att snedfördelningen inte enbart gäller könsfördelningen? *asg*

  • latmask

   Kan tänka mig motsvarande snedfördelning när det gäller politiska åsikter.

 • Kumrif

  Att posera med ett basebollträ på det viset ger näring åt ryktena om en tvättäkta psykopat.

Blommor inom vår kultur

KULTURNu nalkas sommaren sitt slut och hösten står för dörren, men kvar har vi våra minnen av sköna soliga sommardagar, med ljuvligt fågelkvitter och vackra väldoftande blommor, vissa anspråkslösa och andra mer utmärkande och färgstarka. Blommor har i alla tider haft stor betydelse för människan. Ett liv utan blommor skulle vara svårt att föreställa sig. Att prata om kultur men inte nämna våra blommors inflytande över våra liv skulle inte vara rätt.

Forskare slår larm: Svenskar i minoritet om 45 år

INRIKESFolkutbytet är nu långt gånget i kommuner över hela landet. Nya Tider har granskat siffror från SCB som visar härkomsten hos de som föddes under 2019. Det visar sig att i hela 18 kommuner är barn till två svenskfödda föräldrar i minoritet. Minoritetssituation bland nyfödda råder nu i stora städer som Malmö, Helsingborg och Eskilstuna, men även i landsbygdskommuner som Lessebo, Hylte och Fagersta. ”Min forskning visar att svenskar är i minoritet år 2065, om 45 år. Omkring nästa sekelskifte blir muslimer den största befolkningsgruppen i Sverige”, säger Kyösti Tarvainen, PhD och docent emeritus i systemanalys vid Aalto-universitetet i Helsingfors.

Anthony Fauci: Mänsklig aktivitet och lantbruk skyldiga till coronapandemin – Lösningen: Nytt beteende och ny världsordning

USADen amerikanske läkaren Anthony Fauci, som varit pådrivande för både nedstängningar och vaccinationer, har skrivit en vetenskaplig text där han indirekt och direkt utpekar jordbruk och djurhållning som vållande till den nu pågående Covid-19-pandemin. Om inte ”mänskligt beteende såväl som andra radikala förändringar” görs, kommer snart än dödligare pandemier att drabba oss, hotar Fauci. Sammantaget med uttalanden från andra toppföreträdare och en tilltagande kampanj i systemmedia, som också utmålar lantbruk som något farligt, börjar en tidigare dold agenda komma i dagen. Nya Tider analyserar här Faucis uppsatsliknande artikel och den oroväckande trend den är en del av.

Ännu en etno-aktivist ljög om sin ”svarta” bakgrund

USABild vänster: Jessica Krug beskrev sig som en svart kvinna från Bronx, med rötter i Karibien, men har nu visat sig vara en judisk kvinna från Kansas City. Den påstådda identiteten var viktig för hennes karriär som ”svart aktivist”, och hon undervisade i ämnen kopplade till Afrika och afrikanska rötter. Krug har jämförts med Rachel Dolezal, en vit kvinna som också gjort karriär som svart på universitet och i politiska grupper, fram till att hennes riktiga etnicitet avslöjades år 2015. Foto: Privat. Bild höger: Rachel Dolezal gjorde karriär som etnoaktivist tills hennes föräldrar år 2015 avslöjade att hon i själva verket är vit. Foto: Wikipedia/ Aaron Robert Kathmanr.

”Oförklarligt” varför just Sverige är våldsdrabbat?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI veckans nummer berättar vi om vice rikspolischefen Mats Löfving som äntligen berättar sanningen om de kriminella klanerna. Trots de ovanligt tydliga uttalandena vill statsministern fortfarande inte koppla den eskalerande kriminaliteten till invandring från specifika länder, men inte ens vice rikspolischefen verkar vilja inse hur det ligger till och menar att de många dödsskjutningarna i Sverige inte går att förklara.

Vetenskap, modell Expo

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGStiftelsen Expo finansieras av statliga Kulturrådet och en rad organisationer som vill köpa sig PK-poäng. Man framställer sig gärna som en pålitlig källa till fakta om ”rasism och främlingsfientlighet”, och citeras regelbundet i systemmedia så fort dessa ämnen berörs. Men hur ligger det till med Expos skenbara saklighet? Professor Karl-Olov Arnstberg prövar om Expos logik möter grundläggande vetenskapliga kriterier.

Beundrande idolporträtt

KRÖNIKAExpressens klimatreporter Karin Sörbring har höga tankar om miljöprofessorn Johan Rockström. Dem luftade hon i en beundrande intervju i söndags 13/9. Där kallades Rockström ”en av världens främsta miljö- och klimatforskare”.

Löfven vet inte vad han skrev under

KRÖNIKANär Stefan Löfven skrev under EU-avtalet om 8 000 miljarder i ”coronastöd” till vissa länder förstod han inte dokumentets egentliga innehåll. Det är otänkbart att han då skulle skrivit på.

Gå till arkivet

Send this to a friend