Skip to Content

Anders Tegnell under dagens pressträff. Foto: Stillbild SVT
INRIKES

AstraZenecas vaccin stoppas i Sverige

Digital utgåva

I torsdags förra veckan menade Anders Tegnell att AstraZenecas vaccin, som är det sämsta godkända vaccinet på marknaden, var ”helt okej” och säkert efter att allt fler länder valt att stoppa vaccineringen. Sverige skulle fortsätta massvaccinationerna med det kritiserade vaccinet även när elva länder i Europa än så länge stoppat sin användning av vaccinet. Idag kom istället beskedet att även Sverige väljer att stoppa massvaccineringen med AstraZenecas vaccin. Anledningen är att man oroas över fler allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärnblödningar – och även dödsfall – som kanske kan kopplas till vaccinet och nu tvingar fram nya studier.

Publicerad: 16 mars, 2021, 19:03

  • Svenska

Läs även

Under förra veckan kom allt fler nyheter om att land efter land i Europa valt att stoppa AstraZenecas vaccin AZD1222, det otvivelaktigt sämsta vaccinet som används av Sverige för att bekämpa Covid-19. Anledningen var oroväckande rapporter om misstänkta allvarliga biverkningar och dödsfall som skulle kunna kopplas till vaccinet. När åtta europeiska länder, inklusive Danmark, Norge och Island, valt att stoppa vaccinet gick Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell ut till försvar av vaccinet och menade att det var ”helt okej” och säkert.

Men Tegnell har gjort sig känd för att konstant ha fel och tvingas backa från evigt positiva uttalanden om allt från att coronaviruset SARS-CoV-2 skulle komma till Sverige, spridas i Sverige, eller att vi skulle uppnå flockimmunitet redan efter någon månad och många fler påståenden.

Under måndagen meddelade även Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien att man ansluter sig till raden av länder som på kort tid, av säkerhetsskäl, pausar användningen av AstraZenecas vaccin. Under tisdagsmorgonen valde Sverige att följa de andra större EU-länderna och stoppa vaccinet på grund av oron för eventuellt mycket allvarliga biverkningar.

Sämsta vaccinet på marknaden

AstraZenecas vaccin AZD1222 är utan tvekan det sämsta vaccinet som Sverige använder sig av för att bekämpa Covid-19-spridningen. Skyddseffekten för AstraZenecas vaccin är bara 59,5 procent enligt läkemedelsverket. Det är avsevärt lägre än de två tidigare godkända vaccinerna mot Covid-19 som Sverige även använder sig av. Pfizers vaccin Comirnaty har som jämförelse en bedömd skyddseffekt på 95 procent och Modernas vaccin Covid-19 Vaccine Moderna har en bedömd skyddseffekt på 94,1 procent.

Sputnik V, som ännu inte godkänts i Sverige, men som utreds för godkännande inom EU, har en skyddseffekt på 91,6 procent och dessutom inga allvarliga biverkningar visar större internationella vetenskapliga studier. Det ryska vaccinet är ett vektorvaccin och precis som vaccinet från Astrazeneca bygger det på ett modifierat förkylningsvirus. En skillnad är dock att Sputnik V innehåller två olika förkylningsvirus som används vid dos ett och dos två. Genom att använda två olika förkylningsvirus förebygger man det potentiella problemet att kroppen blir immun mot själva vektorviruset, vilket kan vara anledningen till den låga skyddseffekten hos AstraZenecas vaccin spekulerar vissa forskare i.

Samtidigt som det har låg skyddseffekt är AstraZenecas vaccin det vaccin som har flest inrapporterade biverkningar enligt statistik från Läkemedelsverket. Av 153 000 vaccinerade svenskar som fått AstraZenecas vaccin har hela 7 490 rapporter om misstänkta biverkningar kommit in till myndigheten än så länge. Av dessa var 129 bedömda som allvarliga biverkningar. Enligt Läkemedelsverket är en allvarlig biverkning är en sådan som leder till döden, är livshotande, nödvändiggör sjukhusvård eller förlängd sjukhusvård, leder till invalidisering, medför missbildning eller är annan medicinskt viktig händelse.

Gällande Pfizer/Biontech har i stället bara 4 661 rapporter kommit in på 517 000 vaccinerade. I Modernas fall är siffran 618 rapporter på 53 000 vaccinerade.

Trots den låga skyddsgraden och den höga andelen biverkningar menas AstraZenecas vaccin ändå uppfylla kravet för en positiv ”nytta-riskbalans” menar Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tredje världen tar över: Var tolfte yngling i Sverige är afghan

INRIKESVid slutet av år 2020 var 12 procent av de 21-åriga männen i Sverige av afghansk härkomst. Det rapporterar nyhetssajten Fria Tider och hänvisar till siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB). I jämförelse med män med ursprung i tredje världen var å andra sidan andelen 21-åriga män med nordiskt ursprung försvinnande liten.

Regeringen valde att bryta mot grundlagen för att rädda Cementa

INRIKESLagrådet avstyrkte regeringens lagförslag med motiveringen att det strider mot grundlagen och att det ”skadar tilltron till det svenska rättssystemet”. Regeringen hamnade i ett svårt val, att rädda Cementa och svensk ekonomi, eller att följa grundlagen. Man valde det förstnämnda, rakt emot Lagrådets rekommendation. Den socialdemokratiskt styrda regeringen får nu betala priset för att ha låtit Miljöpartiet diktera en konsekvensresistent miljöpolitik. Makten korrumperar.

Brå: Andra generationens invandrare begår mer brott än första generationen

INRIKESIntegrationen har misslyckats – barn till invandrare begår fler brott än den första generationens invandrare. Så skulle man kunna sammanfatta en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, den första på 16 år. Det konstateras också att invandrare från västvärlden har lika låg brottslighet som svenskar, medan det i vissa invandrargrupper är så många som en av fem individer som blir brottsmisstänkta under en fyraårsperiod.

Massiv räddningsinsats efter kraftig explosion i Göteborg – över 20 förda till sjukhus

INRIKESTidigt på tisdagsmorgonen inträffade en kraftig explosion i centrala Göteborg vid Övre Husargatan som orsakade stor förödelse i ett flerfamiljshus med flera trapphus. En massiv räddningsinsats pågår fortfarande i skrivande stund och minst 20 personer är förda till olika sjukhus. Vad som orsakade explosionen är ännu inte klart, men när Nya Tider når polisens presstjänst visar det sig att uppgifterna går isär, inte bara inom polisen men även mellan polisen och räddningstjänsten om vad som kan ha orsakat förödelsen.

”Lastbilar dumpades från Estonia”

ESTLAND”Jag har sammanställt det här pusslet bit för bit och har kommit fram till den fasta övertygelsen att Estonias förlisning inte var en vanlig olycka”, säger Harri Ruotsalainen, en finsk räddningsexpert som år 1994 var involverad i räddningsinsatsen för M/S Estonia, till Estlands största tidning Õhtuleht. Enligt honom finns det anledning att tro att en del av lasten, närmare bestämt flera lastbilar, dumpades från fartyget under resan och att detta var kopplat till förlisningen som orsakade 852 människors död.

Regeringens valårsbudget för 2022 – flera fläskiga flirtar

ANALYSInnehållet i regeringens förslag till statsbudget för valåret 2022 har portionerats ut till media under de senaste veckorna. Den slutliga presentationen, när finansministern lämnar över hela budgetförslaget till riksdagen, sker den 20 september. Regeringens förslag flirtar med både Centerpartiet och Vänsterpartiet, eftersom deras aktiva stöd för budgeten är avgörande för att den skall gå igenom. Regeringen flirtar också med de stora invandrargrupperna i storstädernas utanförskapsområden, genom kraftigt ökade bidrag.

Åtta dog på äldreboende – sju var fullvaccinerade

INRIKESEfter att åtta boende på ett äldreboende i Överkalix dött på kort tid med Covid-19, varav sju var fullvaccinerade, ställs frågor gällande om vaccinationerna verkligen ger det skydd de lovar. Men istället för att ta ett steg tillbaka och värdera resultaten av vaccineringen höjs istället röster för en tredje dos.

Medborgargarde misshandlade invandrare

INRIKESEfter ett mycket stort antal återkommande händelser där en invandrare antastar kvinnor och jagar barn i Perstorp i Skåne har lokalborna fått nog av polisens oförmåga att lösa situationen. Efter flera varningar och händelser där mannen angripits under sommaren var det dags igen. Han söktes upp under tisdagskvällen och misshandlades av ett flertal maskerade gärningsmän beväpnade med tillhyggen.

Gå till arkivet

Send this to a friend