Skip to Content

Anders Tegnell under dagens pressträff. Foto: Stillbild SVT
INRIKES

AstraZenecas vaccin stoppas i Sverige

Digital utgåva

I torsdags förra veckan menade Anders Tegnell att AstraZenecas vaccin, som är det sämsta godkända vaccinet på marknaden, var ”helt okej” och säkert efter att allt fler länder valt att stoppa vaccineringen. Sverige skulle fortsätta massvaccinationerna med det kritiserade vaccinet även när elva länder i Europa än så länge stoppat sin användning av vaccinet. Idag kom istället beskedet att även Sverige väljer att stoppa massvaccineringen med AstraZenecas vaccin. Anledningen är att man oroas över fler allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärnblödningar – och även dödsfall – som kanske kan kopplas till vaccinet och nu tvingar fram nya studier.

Publicerad: 16 mars, 2021, 19:03

  • Svenska

Läs även

Under förra veckan kom allt fler nyheter om att land efter land i Europa valt att stoppa AstraZenecas vaccin AZD1222, det otvivelaktigt sämsta vaccinet som används av Sverige för att bekämpa Covid-19. Anledningen var oroväckande rapporter om misstänkta allvarliga biverkningar och dödsfall som skulle kunna kopplas till vaccinet. När åtta europeiska länder, inklusive Danmark, Norge och Island, valt att stoppa vaccinet gick Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell ut till försvar av vaccinet och menade att det var ”helt okej” och säkert.

Men Tegnell har gjort sig känd för att konstant ha fel och tvingas backa från evigt positiva uttalanden om allt från att coronaviruset SARS-CoV-2 skulle komma till Sverige, spridas i Sverige, eller att vi skulle uppnå flockimmunitet redan efter någon månad och många fler påståenden.

Under måndagen meddelade även Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien att man ansluter sig till raden av länder som på kort tid, av säkerhetsskäl, pausar användningen av AstraZenecas vaccin. Under tisdagsmorgonen valde Sverige att följa de andra större EU-länderna och stoppa vaccinet på grund av oron för eventuellt mycket allvarliga biverkningar.

Sämsta vaccinet på marknaden

AstraZenecas vaccin AZD1222 är utan tvekan det sämsta vaccinet som Sverige använder sig av för att bekämpa Covid-19-spridningen. Skyddseffekten för AstraZenecas vaccin är bara 59,5 procent enligt läkemedelsverket. Det är avsevärt lägre än de två tidigare godkända vaccinerna mot Covid-19 som Sverige även använder sig av. Pfizers vaccin Comirnaty har som jämförelse en bedömd skyddseffekt på 95 procent och Modernas vaccin Covid-19 Vaccine Moderna har en bedömd skyddseffekt på 94,1 procent.

Sputnik V, som ännu inte godkänts i Sverige, men som utreds för godkännande inom EU, har en skyddseffekt på 91,6 procent och dessutom inga allvarliga biverkningar visar större internationella vetenskapliga studier. Det ryska vaccinet är ett vektorvaccin och precis som vaccinet från Astrazeneca bygger det på ett modifierat förkylningsvirus. En skillnad är dock att Sputnik V innehåller två olika förkylningsvirus som används vid dos ett och dos två. Genom att använda två olika förkylningsvirus förebygger man det potentiella problemet att kroppen blir immun mot själva vektorviruset, vilket kan vara anledningen till den låga skyddseffekten hos AstraZenecas vaccin spekulerar vissa forskare i.

Samtidigt som det har låg skyddseffekt är AstraZenecas vaccin det vaccin som har flest inrapporterade biverkningar enligt statistik från Läkemedelsverket. Av 153 000 vaccinerade svenskar som fått AstraZenecas vaccin har hela 7 490 rapporter om misstänkta biverkningar kommit in till myndigheten än så länge. Av dessa var 129 bedömda som allvarliga biverkningar. Enligt Läkemedelsverket är en allvarlig biverkning är en sådan som leder till döden, är livshotande, nödvändiggör sjukhusvård eller förlängd sjukhusvård, leder till invalidisering, medför missbildning eller är annan medicinskt viktig händelse.

Gällande Pfizer/Biontech har i stället bara 4 661 rapporter kommit in på 517 000 vaccinerade. I Modernas fall är siffran 618 rapporter på 53 000 vaccinerade.

Trots den låga skyddsgraden och den höga andelen biverkningar menas AstraZenecas vaccin ändå uppfylla kravet för en positiv ”nytta-riskbalans” menar Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”En våldtäkt på Astrid Lindgrens ursprungsverk”

KULTURSVT:s planer på att göra en historierevisionistisk rekonstruktion av Astrid Lindgrens klassiska filmserie ”Vi på Saltkråkan” har väckt stor ilska hos svenska folket. Det framgår nu även att den folkkära filmen inte bara ska placeras i modern miljö, utan också byta ut svenska karaktärer mot invandrare. Den kände skådespelaren Ulf Brunnberg är kritisk till planerna och säger till Nya Tider att nyinspelningen är en våldtäkt på Astrid Lindgrens ursprungsverk.

HD stoppar långtgående försök att angripa nationalisters demonstrationsrätt

INRIKESHögsta domstolen har nu fattat beslut att inte pröva den friande domen mot Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och organisationens symbol, tyrrunan, efter att riksåklagaren försökt driva ett åtal om hets mot folkgrupp mot 16 deltagare i en NMR-demonstration i Göteborg 2017. Det innebär att det fortfarande är lagligt att demonstrera även när politiskt korrekta drar paralleller till ”30-talet” om demonstrationsdeltagarna bär fanor med runor, har snarlik klädsel, eller till och med råkar gå i takt.

NMR övar målskytte mot Jimmie Åkesson

INRIKESPå en bild som den vänsterextrema organisationen Expo kommit över syns måltavlor i form av bilder på politiker som användes vid luftvapenskytte på en tillställning som Näste 3, NMR:s avdelning i Skåne och Blekinge, anordnade. En av bilderna föreställer Jimmie Åkesson.

Skolinspektionen stänger islamistiska skolor

INRIKESSkolinspektionen återkallar Al-Azharstiftelsens tillstånd att bedriva skolverksamhet i Örebro. Det innebär att Al-Azharskolan i Vivalla och Al-Azharskolan i Mellringe kommer att stängas från och med 15 juli. Anledningen till återkallandet är kopplingar till våldsbejakande islamism. Beslutet kommer efter att Säpo larmat om missförhållandena.

Liten hund plågades svårt i flera år – fick avlivas av veterinär

INRIKESEtt fall av grovt djurplågeri har lett till att en 80-årig man nu står åtalad vid Malmö tingsrätt. Mannen hade enligt åtalet tvingat en hund som var sjuk, blind och döv att bo i en liten förvaringslåda i plast under vidriga förhållanden. En veterinär beslutade att avliva hunden omedelbart för att den skulle slippa lida mer. ”Det var ett utav de värsta fall jag någonsin har sett vad gäller djurplågeri och vanvård”, sade veterinären i polisförhör.

Radikalfeministisk mediakändis gör avbön och ångrar manshatande drev på nätet

INRIKESMediaprofilen Cissi Wallin, som ofta gjort sig känd för upptrissade hatdrev mot män, väljer nu att krypa till korset i en avbönskrönika i Expressen den 1 juni. Reaktionerna på hennes ”avbön” har dock inte varit odelat positiva, särskilt att hon inte har bett någon om ursäkt för den skada hennes olika hatdrev orsakat enskilda människor.

Framgångar för SD i Skånes regionstyrelse

INRIKESVid sitt sammanträde den 3 juni fattade regionstyrelsen i Skåne beslut om att bifalla två initiativärenden från Sverigedemokraterna, där de fick igenom att regionstyrelsen ska skicka två skarpa brev till regeringen. Det ena handlar om att man från Skånes sida vill se en omstart av kärnkraftsreaktorn Ringhals 1, samt att Bromma flygplats inte läggs ner. SD:s gruppledare och regionråd Niclas Nilsson säger i en kommentar till Nya Tider att framgången var symboliskt viktig som politisk isbrytare.

Stödet för EU fortsätter att sjunka – SCB: ”Säkerställd minskning”

INRIKESStatistiska centralbyrån presenterade under tisdagen den 8 juni den stora EU-sympatiundersökningen, som kommer ut två gånger per år. Anhängarna till unionen minskar för fjärde mätningen i rad, och är nu nere på 56,4 procent.

Gå till arkivet

Send this to a friend