Skip to Content

ASYLBOENDET I FUR rustades upp för 30 miljoner kronor, men är enligt ägaren i dag i ett sådant skick att inte ett enda rum skulle kunna användas. Foto: Wikipedia/Bernt Fransson
INRIKES

Asylsökande vandaliserar boenden för miljonbelopp

PappersupplaganNya Tider v. 03

Svenska asylboenden vandaliseras av de boende över hela Sverige, vilket medför skador som kan uppgå till miljonbelopp för en enskild ägare. Till Nya Tider säger en av dessa företagare att Migrationsverket är den värsta kund han någonsin haft, en bild som delas av fler. Om det inte uttryckligen har reglerats i ett avtal, menar Migrationsverket att de inte har ansvar för avsiktlig skadegörelse, och vägrar ersätta. Den mest kände entreprenören i branschen, Bert Karlsson, säger att han har försökt få politiker att ta itu med Migrationsverket och dess beteende, men inte fått gehör från något parti.

Publicerad: 16 januari, 2019, 12:22

  • Svenska

Läs även

Enligt Migrationsverket har det sedan 2016 från avvecklade boenden inkommit hela 1 045 återställningskrav, men hittills har bara 251 ärenden avgjorts. Totalt uppgår anspråken på återställningskostnader under denna period till 115 miljoner kronor, och av dessa har 23 miljoner hittills utbetalats.

Nordin berättar vidare att skadegörelsen inleddes omgående och sedan pågick under hela perioden som asylverksamheten bedrevs.

Ett av dessa boenden låg i Fur utanför Karlskrona och drevs av den tidigare nöjesarrangören Anders Nordin, genom företaget Stimulans Invest. Själv har han, i likhet med andra aktörer i asylindustrin, tjänat miljoner på hanteringen, men sedan boendet avvecklades 2017 har Nordin krävt Migrationsverket på 4,3 miljoner kronor. Han säger till SVT:

– Våra lokaler ser bedrövliga ut. Det har snart gått två år sedan den första byggnaden var utflyttad och de har fortfarande inte haft någon dialog om hur de vill ersätta oss.

Konstant skadegörelse

För Nya Tider berättar Nordin att Stimulans Invest ännu inte fått något svar på sitt krav, och förklarar:

– När vi köpte den här anläggningen renoverade vi för 30 miljoner kronor för att den skulle anpassas enligt Migrationsverkets krav och standarden skulle vara bra boendemiljö och så vidare.

ANDERS NORDIN är en av de asylentreprenörer som kräver Migrationsverket på miljonbelopp. Foto: Privat

 

Summans storlek beror på att boendet är ett tidigare sjukhus, som har 150 rum och har hyst upp till 700 asylsökande. Vid verksamhetens start fräschades rummen upp, de målades om och tapetserades, men enligt Nordin är rummen i dag i ett sådant skick att han inte skulle vilja placera hyresgäster i ett enda av dem. En stor del av slitaget utgörs av klotter, sönderrivna tapeter och inslagna hål i väggarna, allt orsakat av de som Nordin kal­lar ”Migrationsverkets gäster”.

Nordin berättar vidare att skadegörelsen inleddes omgående och sedan pågick under hela perioden som asylverksamheten bedrevs. Att polisanmäla skadegörelse menar han är tämligen meningslöst:

– Nej, det gör man absolut inte. Vi kan ju aldrig ta reda på vem som är skyldig till detta. Vi har gjort polisanmälningar löpande under de här två åren, och polisen lägger bara ner förundersökningen, för de kan aldrig styrka brott eller vem som är skyldig. Så vi slutade anmäla, för det fungerar ju inte.

Migrationsverket vägrar ersätta

Vid lägenhetsuthyrning ersätter Migrationsverket endast det som klassificeras som slitage, och bara i de fall där slitaget bedöms vara större än normalt. Framför allt ersätts ägare och hyresvärdar inte för ”uppsåtlig skadegörelse”, trots att just sådana skador är både vanliga och kostsamma. På verkets egen hemsida är svaret på varför stöld, brand och uppsåtlig förstörelse inte ersätts:

”Migrationsverket informerar de sökande som bor i Migrationsverkets boenden om vilka regler som gäller för lägenhetsboende i Sverige. De som bor i en lägenhet är, på samma sätt som andra hyresgäster, själva ansvariga för eventuell skadegörelse.”

Anders Nordin menar dock att i det kontrakt som han har skrivit med Migrationsverket fastställs att hans företag ska ersättas även för ren skadegörelse, och säger om ett eventuellt sådant undantag:

– Det står nog inte i något avtal som jag skrivit under, utan det är en efterhandskonstruktion i så fall. Så jobbar de hela tiden. De sätter upp villkor för leverantörerna och under resans gång ändrar de så att det passar dem. Det är den absolut värsta kund jag har haft under mina 20 år som egen företagare. De betalar i tid och enligt avtal, men med allting annat är det den värsta kunden jag har jobbat med någonsin.

Enligt den information Nya Tider fått från Migrationsverket varierar ersättningen för skadegörelse från fall till fall. Leverantören får utgå från avtalet, och om denna aspekt inte regleras där hänvisas leverantören till sitt eget försäkringsbolag, vilket i sin tur kräver att polisanmälan görs.

På Nya Tiders fråga om man inte kan se dessa kostnader som en del av verksamheten i en ändå lukrativ bransch, svarar Nordin:

– Det skulle man ju kunna göra, men då ska det ingå i avtalet från början, och det har det ju inte gjort.

Han medger samtidigt att skadegörelsen i sig kunde ha förutsetts, men att det också var anledningen till att han fick detta inskrivet i avtalet:

– Absolut, självklart. Det är ingen överraskning för mig att det skulle kunna vara så här, eftersom vi hade kontakt med andra asylboenden innan vi startade, för att vi ville veta hur de jobbar och vad förutsättningarna är. Då fick vi klart för oss att det skulle bli en hel del skadegörelse. Men det förändrar inte situationen att Migrationsverket är ersättningsskyldig för de skador som uppstår.

Uppsala betalade halv miljon

Det finns många liknande berättelser under de senaste åren. Skogsvikens Hotell och Pensionat i Kolmårdens avtal med Migrationsverket avslutades 2017, men kunde inte återgå till hotellverksamhet, eftersom lokalerna var alltför sönderslagna. Året dessförinnan ledde missnöje med mat till skadegörelse på ett asylboende i Sunne, några månader senare drabbades ett boende i Västervik, och listan kan göras mycket längre.

HOTELL KVARNTORGET skickade en faktura på över en halv miljon kronor till Uppsala kommun för förstörd och försvunnen inredning. Foto: Booking.com

 

Uppsala kommun tvingades i maj i år betala en faktura på 506 908 kronor för förstörelse och stöld vid ett vandrarhem som använts som asylboende under hösten 2016 till hösten 2017. Redan återställandet av en korridormatta kostade 115 000 kronor, och bland de övriga kostnader som tillkom för försvunna eller förstörda föremål fanns 258 lakanset, 15 kastruller, 13 stekpannor, 318 tallrikar och 460 bestick. Att vandrarhemmet anlitades som boende berodde på att kommunen tog emot fler asylsökande än vad som kunde absorberas av de befintliga lösningarna.

När Nya Tider vill kontrollera historien med Uppsala kommun bekräftar presskommunikatör Maria Hasselgren att fakturan på drygt en halv miljon har betalats. Hon berättar vidare att kommunen har inspekterat boendet fortlöpande, men då alltså inte kunnat konstatera någonting mer anmärkningsvärt än ”ordinärt slitage”.

En intressant aspekt är att ingen polisanmälan har gjorts, med motiveringen att det inte gick att fastslå vem eller vilka som i så fall skulle kunna anmälas. Ingen vet vad som egentligen har skett i detta fall, men i princip skulle en fastighets­ägare alltså kunna tömma sina egna lokaler, och sälja alla inventarier, för att sedan fakturera ett mer eller mindre godtyckligt belopp till kommunen.

Bert Karlsson: ”De gör som de vill”

År 2015 började Bert Karlsson att genom sitt bolag Jokarjo AB placera ett hundratal asylsökande i Guö Värdshus, en byggnad från 1800-talets mitt utanför Åryd i Blekinge. I januari i år stämde värdshusets ägare Jokarjo på nästan sex miljoner kronor, för den omfattande skadegörelse som ägt rum sedan byggnaden togs i bruk som asylboende. Företaget, som tidigare har drivit runt 60 asylanläggningar, har också stämts av ägare till boenden i Bohuslän, Västra Götaland och Uppland.

Bert Karlsson har drivit runt 60 asylanläggningar och hävdar att
Migrationsverket är skyldigt hans bolag 40 miljoner kronor. Foto: Pressbild

 

När Nya Tider talar med Bert Karlsson menar han att Jokarjo i sin tur vill stämma Migrationsverket, och fortsätter:

– Vi har en dialog med Migrationsverket nu. Det hade vi inte förut. De kör så långt att folk ger upp.

Samtidigt bekräftar Karlsson den beskrivning som Anders Nordin gav av Migrationsverket som kund:

– De kör så jävla fult spel så det är inte sant, mot svaga, och jag går inte med på det. De är fruktansvärda och utnyttjar sin storhet. De gör som de vill.

Han hävdar att Jokarjos fordringar på Migrationsverket i nuläget uppgår till runt 40 miljoner kronor, som inte enbart handlar om skador på anläggningarna, utan också olika typer av avtalsbrott. Karlsson menar att ansvaret vilar tungt på politikerna:

– Att ingen har granskat Migrationsverket är ofattbart. Inget politiskt parti har tagit initiativ till det. Inte någon, och jag har varit på alla. Enda statliga verket som inte granskas, med en budget på ett hundra miljarder.

Under valrörelsen bedrev Bert Karlsson kampanj tillsammans med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, men inte ens där tycker han att han har fått gehör:
– Jag har försökt med KD, SD, Socialdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet och Miljöpartiet. Ingen har varit intresserad.

En samlad bild av inkompetens

Bilden av Migrationsverket som en inkompetent och ohederlig kund i dessa sammanhang är inte ny. I december 2016 kunde Nya Tider berätta om hur verket bokade upp kryssningsfartyg för att använda dem som asylförläggningar. När dessa inte längre skulle behövas, försökte Migrationsverkets boendeenhet på olika sätt dra sig ur kontraktet. En av leverantörerna, TEC Farragon, hade fakturerat 58 miljoner kronor, och vägran att betala kommenterades då för Nya Tider av företagets vd Patrik Olsson:

– Det är en historia som är så patetiskt sorglig så det finns inte.

Han beskrev enhetens åtta anställda som ”människor med alldeles för mycket ansvar, som de inte borde tillåtas ha”, eftersom de inte har varken tillräcklig utbildning, kompetens eller erfarenhet för att utföra sina arbetsuppgifter. Ett annat av dessa företag, Floating Accomodations, vars fartyg Ocean Gala skulle fyllas med upp till 1 800 asylsökande till en kostnad av 800 000 kronor per dygn, planerade samtidigt att stämma verket på 250 miljoner kronor.

Även Bert Karlsson tar upp den inkompetens han tycker att Migrationsverkets företrädare uppvisar:

– Problemet är att de anställde så många inkompetenta människor när det gick så fort. De skulle anställa flera tusen, och de människorna fanns ju inte ens. Därför säger jag, återigen, att jag tror att man vinner på att ta striden till tingsrätten.

Han förutser en ny våg av asylsökande, som den 2015, med anledning av det migrationsavtal som antagits i FN och som regeringen ställt sig positiv till:

– Skriver de på det så blir det 300 000 till.

Ett sådant inflöde, menar Karlsson, kommer främst att drabba kommunernas ekonomi, eftersom de sitter med kostnaderna när migranternas etableringsfas löper ut efter två år. Han målar upp en mörk bild av Sverige och landets framtid:

– Det här är inte klokt alltså. När den här notan kommer fram kommer folk bli vansinniga. Varför tror man att det ser ut som det gör i sjukvård, polis och hela samhället? Och inga resurser.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Flixtrain på svenska spår

INRIKESFlixtrain inledde i maj sin snabbtågstrafik mellan Göteborg och Stockholm från 129 kronor. Efter viss ”coronaförsening” kan man nu köpa biljetter till det gräsgröna lågpriståget. 2022 kör Flixtrain även Uppsala – Köpenhamn.

Sularpsfarmens ägare i nya skandaler

INRIKESFamiljen Fakhro som äger Sularpsfarmen är i nytt blåsväder med sina trädgårdsfirmor som lurat av skånska kommuner 12 miljoner kronor och privatpersoner ett ännu okänt belopp. I familjens spår följer nu också skövlade trädgårdar och en lång rad juridiska processer.

Riksrevisionen riktar återkommande kritik mot allvarliga brister i statsförvaltningen

ANALYSI sin årliga granskning av statsförvaltningens effektivitet återkommer påpekanden om allvarliga brister i hur de statliga myndigheterna styrs, bristande kontroll och stora brister i beslutsunderlag. Årets effektivitetsgranskning, som avser år 2020 och offentliggjordes den 4 juni, är inget undantag. Även i den ekonomiska revisionen riktas skarp kritik mot både regeringen och flera myndigheter, även i år avseende brister i styrning, uppföljning och kontroll.

Statsministern om misstroendeomröstningen: Farligt för landet, inte ansvarsfullt

INRIKESVid en presskonferens på torsdagseftermiddagen gick statsminister Stefan Löfven till hårt angrepp mot V, SD, M och KD och anklagade dem för att utsätta Sverige för fara. Exakt vari faran med att Stefan Löfven skulle tvingas avgå ligger utvecklade han inte. Han talade om omstart efter epidemin, grön omställning med mera men inget om exakt vilka faror det skulle medföra för detta. Han sade vid ett tiotal tillfällen i olika varianter att de partier som stöder misstroendeförklaringen inte är ansvarsfulla.

Göteborgskravallerna den 16 juni 2001

INRIKESDen tredje dagen av kravaller under EU-toppmötet i Göteborg avlöpte betydligt lugnare än de tidigare. Polisen hade den här dagen återtagit kommandot med bryska metoder. För bryska tyckte en del i en tilltagande polisfientlig opinion, för milda tyckte göteborgare i allmänhet. Hundratals av de misstänkta var omhändertagna, utvisade eller jagades av Säpo. En hel del av de som fortfarande var kvar på fri fot hade också fått tillräckligt med stryk, antingen av polisen eller av enskilda medborgare, för att dämpa kravallusten.

SD begär misstroendeomröstning

INRIKESYrkandet kom efter Vänsterpartiets presskonferens där Nooshi Dadgostar utlovade att Vänsterpartiet kommer att stödja en misstroendeförklaring mot Löfven. Det var dock med förbehållet att det måste finnas parlamentariskt stöd i övrigt för det, det vill säga att M och KD också uttalar att de kommer att stödja en misstroendeförklaring. Under eftermiddagen förklarade först KD och sedan M att de kommer att stödja en misstroendeförklaring. Omröstning kommer att äga rum på måndag klockan 10 nästa vecka.

Insamlingsgala för samhällets utsatta och bortglömda

GALAEn insamlingsgala för att samla in pengar till utsatta svenskar gick av stapeln den 5 juni i Stockholm och sänds på nätet i fyra delar. I denna första del får vi ta del av några berättelser ur verkligheten om hur våldet blivit allt råare och påverkar fler och fler.

Covidpass från första juli – även ovaccinerade ska kunna få passet

INRIKESFrån och med den första juli kommer alla svenskar som vaccinerat sig kunna beställa ett covidpass, ett bevis att man vaccinerat sig, med målet att det ska göra det lättare att resa inom EU. Senare under sommaren är planen även att passen ska kunna visa om man testat negativt för coronaviruset eller om man haft det men tillfrisknat.

Gå till arkivet

Send this to a friend