Skip to Content

En 40-årig man försvarade sig i december förra året när två män trängde in i hans och familjens bostad. När en av rånarna föll i en trappa under flykten slog han honom med ett tillhygge. Nu väntar sannolikt åtal vid Blekinge tingsrätt. Foto Blekinge tingsrätt/Rådhuset i Karlskrona: Udo Schröter/Wikimedia; Genrebild rånförsök: Youtube/MEN Media
REPORTAGE

Åtal förbereds mot man som misshandlade rånare – Nödvärnsrätten åter på tapeten i aktuellt rättsfall

PappersupplaganNya Tider v. 16

Förra året trängde sig två rånare in i en lägenhet i Blekinge där en 40-åring bodde med sin familj. 40-åringen svarade med att gå till angrepp och jagade rånarna på flykten. Under flykten föll en av angriparna i en trappa och bröt benet, varpå han fick ta emot slag med ett tillhygge av den uppretade 40-åringen. Nu förbereds ett åtal mot 40-åringen för grov misshandel samtidigt som angriparen ska åtalas för rånförsöket.

Publicerad: 15 april, 2020, 17:25

 • Svenska

Läs även

Det var den 20 december förra året som polis och räddningstjänst kal­la­des till en adress i Ronneby där förbipasserande påträffat en skadad 20-årig man som de trodde varit med om en trafik­olycka. Det visade sig vara helt fel – 20-åringen hade försökt genomföra ett rån i en bostad och blivit misshandlad av den 40-årige man som de försökt råna.

Fallet fick stor uppmärksamhet trots knapphändig information eftersom lägenhetsinnehavaren anhölls för grov misshandel. Nya Tider kan nu avslöja att åtal tycks vara på gång mot både rånaren och lägenhetsinnehavaren när åtalsfristen löper ut den 23 april. Detta trots att 40-åringens familj ska ha befunnit sig i lägenheten när 20-åringen och hans okände kumpan trängde in i den.

”Flera gärningsmän tar sig in i en lägenhet där målsäganden bor med sin familj. Detta är försök till grovt rån. När gärningsmännen flyr springer de åt olika håll. Den ena ramlar i en trappa och bryter benet, då kommer målsäganden från lägenheten och slår mannen som brutit benet med ett tillhygge. Detta är den grova misshandeln”, skriver åklagare Stina Brindmark i en kommentar till Nya Tider.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Har ni lagt märket till hur många åklagare nu som är kvinnor ??

  • Swatch

   Värdegrund, känslor, feminism, kommunism….. vad kan gå fel.

  • Kentaru

   Ja, över 50 % lär vara kvinnor. Alla dessa bör bära ett märke så att vi vanliga medborgare inte av misstag råkar hjälpa någon av dem på stan om de skulle behöva hjälp. De kan gott få betala för den skit som de själva är med och skapar.

 • samuelafugglas

  Det är på tiden att frågan får en lösning. Skall det verkligen invandrare till för att socialisterna bekvämar sig till att diskutera problemet. Har dom hittat pistolerna som försvann från Rosenbad. Vad med en husrannsakan hos Reinfeldt? 7 pistoler och 20 millar i utflyttningsbonus.

 • Save Sweden

  Ser ut som att dräggen gick in i fel bostad, tummen upp till 40-åringen som skyddat sitt hem och sin familj. Givet är att i bästa scenario ska offret inte ha slagit mannen som brutit benet. Men det är svårt det här, ligger mycket i psyket och pyr hos många dels vet man inte vem man har att göra med och hur långt dessa kan gå.

  Man får inte heller glömma att dessa individer är olagligen hemma hos någon annan och som händelse hur triggar det psyket hos innehavarna. Tycker nästan att inbrottstjuvarna har kommit lindrigt undan, tänk och komma hem till en med få spärrar och få sin livs genomkörare. Då är det game over helt enkelt!

  • RL, Vallentuna

   Om en angripare tar sig in i ditt hem bör nödvärnsrätten vara total. Dvs angriparen får skylla sig själv.

   • Tommy Johansson

    man vet ju aldrig ifall inbrottstjuven/arna är beväpnade så då tar man nog hellre det säkra före det osäkra och ger dom en helvetes omgång så att dom varken kan fly eller gå till motangrepp…

  • Swatch

   Jag håller med – -de kom undan billigt. Åtalet mot tjuvarna ska leda till 10 timmars samhällstjänst. Om de hinner, eller vill, eller har lust. För så kan man också göra i Sverige. Speciellt om man heter MENA.

   • Knutkalas

    straffarbete plocka lingon eller jordgubbar mängden avgörs av markägaren

 • Börje

  Hemfridsbrott bör utökad nödvärn gälla och detta måste bli en ändring i rättspraxis så att aldrig åklagaren kan ställa den drabba inför skranket.

 • Swatch

  det är så klassiskt Sverige och svensk rättvisa. Nu fattas bara att inbrottstjuven får en saftig skadestånd av staten (skattebetalarna)
  I civilisationen innebär ett stort risk att gå in objuden i andras hus och försöka råna folk.
  Slutsatts: även på den punkten ser vi att Sverige är INTE ett civiliserat land, utan ett kommunistisk diktatur.

 • Swatch

  Alla idéerna är välkomna…. skidmask?

 • Peter Dalin

  Han har tur som inte åtalas för hatbrott

 • Johan Persson

  Ja en golvad rånare med brutit ben får man inte klå upp utan man skall anmäla till polisen rånförsöket och kalla på ambulans.
  När min farfar blev utsatt för inbrottsförsök och tjuven föll i verandatrappan och bröt benet blev min farfar pliktad att betala sjukhusvården som arbetsgivare, tjuvens benbrott inträffade vid 03 tiden och då sov min farfar. Nej han hade inte beställt något inbrott.

 • Kentaru

  Precis. Jag bor ganska ödsligt och kommer det några rånare till mig kommer de att få stanna kvar i evighet. Någon tanke på att blanda in någon representant av staten som hatar oss svenskar har jag inte.

  • Storabluffen

   Precis samma här.

 • Djago

  Denne bør alle Svensker høre så forstår de hvorfor alt går så galt i Sverige.

  https://www.youtube.com/watch?v=LDVcBl_Pc70

När verkligheten knackar på

KRÖNIKA

EU-motståndet ökar – 150 000 svenskar har svängt

EUROPEISKA UNIONENDet svenska EU-motståndet har de senaste åren varit på en historiskt låg nivå, men nu ökar det återigen. Detta enligt Statistiska centralbyrån (SCB) som i juni presenterade sin stora EU-undersökning. Jämfört med samma tidpunkt för ett år sedan ökar EU-motståndet med omkring två procentenheter. Fortfarande är dock en majoritet av svenskarna, 57 procent, för EU-medlemskapet. Nya Tider har talat med Johan Eklund, chef för enheten för demokratistatistik på SCB, som säger att det kan vara ett trendbrott.

Barn och ungdomar stenar änder i stadspark – föräldrarna tittar på

INRIKESUnder sommaren har det kommit återkommande rapporter om djurplågeri mot vilda änder i en stadspark i Fagersta. Enligt det lokala Facebook-kontot ”Fagersta nyheter” skall det röra sig om barn och ungdomar med invandrarbakgrund från muslimska länder som plågar djuren. Fagerstas kultur- och fritidschef förnekar inte att problemet står att finna främst bland migrantungdomar, även om hon inte rakt ut vill peka ut några grupper. Hon tror istället på mer information till allmänheten om vad som är rätt och fel när det gäller djuretik.

Bussmordet i Kiruna: ”Hinder föreligger”

INRIKESÄr du är muslim och har begått brott i Sverige? Påstå att du konverterat så får du bo kvar! Afghanske medborgaren Ahmadi sitter häktad, misstänkt för mord. Migrationsverket ombeds lämna yttrande huruvida en utvisning till Afghanistan kan verkställas. Här är yttrandet.

Universitet stämplar korrekt grammatik som rasism

USAInstitutionen för det engelska språket vid Rutgers University i den amerikanska delstaten New Jersey har nu slagit fast att användning av korrekt grammatik är en dold form av rasism, eftersom studenter med utländsk eller icke-vit bakgrund missgynnas. Kritiker menar tvärtom att sådana sänkta krav helt enkelt är ett utslag av de låga förväntningarnas rasism.

Gängvåldet – nya åtgärder behövs

KRÖNIKAPolisens så omskrivna operation Rimfrost har misslyckats. Skjutningar har fortsatt i oförminskad skala. Sprängdåd förekommer. Uppseendeväckande mord har inte lösts. Men coronadimman har medfört att den politiska uppmärksamheten förskjutits till annat som för den stora allmänheten framstått som mera akut.

Den svenska statsskulden – på väg uppåt, men hur mycket?

ANALYSAlla åtgärder som vidtagits under coronapandemin, så här långt, har kännetecknats av en sällan skådad miljardrullning. Flera hundra miljarder i olika stöd och lån har lanserats under de hektiska månaderna efter det att pandemin invaderat det svenska samhället. De svenska åtgärderna mot pandemins verkningar finns uttaxerade i en prognos hos Riksgälden, men de åtaganden som statsminister Stefan Löfven skrivit under för svensk räkning i EU kan bli en, ännu okalkylerad, mardröm.

Kommunpolis kallar 12-åriga Adrianas mördare för ”offer”

”Jag ville väcka känslor”, menar lokalpolisen Martin Lazar, när Nya Tider frågar honom om debattartikeln där han skrev att de som skjuter också är offer. Det var efter dödsskjutningen av 12-åriga Adriana från Norsborg som kommunpolisen skrev en debattartikel i Expressen, där han menar att det gäng som besköt ett annat kriminellt gäng ”ville dämpa sin ångest genom våld och maktspel”.

Gå till arkivet

Send this to a friend