Skip to Content

En 40-årig man försvarade sig i december förra året när två män trängde in i hans och familjens bostad. När en av rånarna föll i en trappa under flykten slog han honom med ett tillhygge. Nu väntar sannolikt åtal vid Blekinge tingsrätt. Foto Blekinge tingsrätt/Rådhuset i Karlskrona: Udo Schröter/Wikimedia; Genrebild rånförsök: Youtube/MEN Media
REPORTAGE

Åtal förbereds mot man som misshandlade rånare – Nödvärnsrätten åter på tapeten i aktuellt rättsfall

PappersupplaganNya Tider v. 16

Förra året trängde sig två rånare in i en lägenhet i Blekinge där en 40-åring bodde med sin familj. 40-åringen svarade med att gå till angrepp och jagade rånarna på flykten. Under flykten föll en av angriparna i en trappa och bröt benet, varpå han fick ta emot slag med ett tillhygge av den uppretade 40-åringen. Nu förbereds ett åtal mot 40-åringen för grov misshandel samtidigt som angriparen ska åtalas för rånförsöket.

Publicerad: 15 april, 2020, 17:25

 • Svenska

Läs även

Det var den 20 december förra året som polis och räddningstjänst kal­la­des till en adress i Ronneby där förbipasserande påträffat en skadad 20-årig man som de trodde varit med om en trafik­olycka. Det visade sig vara helt fel – 20-åringen hade försökt genomföra ett rån i en bostad och blivit misshandlad av den 40-årige man som de försökt råna.

Fallet fick stor uppmärksamhet trots knapphändig information eftersom lägenhetsinnehavaren anhölls för grov misshandel. Nya Tider kan nu avslöja att åtal tycks vara på gång mot både rånaren och lägenhetsinnehavaren när åtalsfristen löper ut den 23 april. Detta trots att 40-åringens familj ska ha befunnit sig i lägenheten när 20-åringen och hans okände kumpan trängde in i den.

”Flera gärningsmän tar sig in i en lägenhet där målsäganden bor med sin familj. Detta är försök till grovt rån. När gärningsmännen flyr springer de åt olika håll. Den ena ramlar i en trappa och bryter benet, då kommer målsäganden från lägenheten och slår mannen som brutit benet med ett tillhygge. Detta är den grova misshandeln”, skriver åklagare Stina Brindmark i en kommentar till Nya Tider.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Har ni lagt märket till hur många åklagare nu som är kvinnor ??

  • Swatch

   Värdegrund, känslor, feminism, kommunism….. vad kan gå fel.

  • Kentaru

   Ja, över 50 % lär vara kvinnor. Alla dessa bör bära ett märke så att vi vanliga medborgare inte av misstag råkar hjälpa någon av dem på stan om de skulle behöva hjälp. De kan gott få betala för den skit som de själva är med och skapar.

 • samuelafugglas

  Det är på tiden att frågan får en lösning. Skall det verkligen invandrare till för att socialisterna bekvämar sig till att diskutera problemet. Har dom hittat pistolerna som försvann från Rosenbad. Vad med en husrannsakan hos Reinfeldt? 7 pistoler och 20 millar i utflyttningsbonus.

 • Save Sweden

  Ser ut som att dräggen gick in i fel bostad, tummen upp till 40-åringen som skyddat sitt hem och sin familj. Givet är att i bästa scenario ska offret inte ha slagit mannen som brutit benet. Men det är svårt det här, ligger mycket i psyket och pyr hos många dels vet man inte vem man har att göra med och hur långt dessa kan gå.

  Man får inte heller glömma att dessa individer är olagligen hemma hos någon annan och som händelse hur triggar det psyket hos innehavarna. Tycker nästan att inbrottstjuvarna har kommit lindrigt undan, tänk och komma hem till en med få spärrar och få sin livs genomkörare. Då är det game over helt enkelt!

  • RL, Vallentuna

   Om en angripare tar sig in i ditt hem bör nödvärnsrätten vara total. Dvs angriparen får skylla sig själv.

   • Tommy Johansson

    man vet ju aldrig ifall inbrottstjuven/arna är beväpnade så då tar man nog hellre det säkra före det osäkra och ger dom en helvetes omgång så att dom varken kan fly eller gå till motangrepp…

  • Swatch

   Jag håller med – -de kom undan billigt. Åtalet mot tjuvarna ska leda till 10 timmars samhällstjänst. Om de hinner, eller vill, eller har lust. För så kan man också göra i Sverige. Speciellt om man heter MENA.

   • Knutkalas

    straffarbete plocka lingon eller jordgubbar mängden avgörs av markägaren

 • Börje

  Hemfridsbrott bör utökad nödvärn gälla och detta måste bli en ändring i rättspraxis så att aldrig åklagaren kan ställa den drabba inför skranket.

 • Swatch

  det är så klassiskt Sverige och svensk rättvisa. Nu fattas bara att inbrottstjuven får en saftig skadestånd av staten (skattebetalarna)
  I civilisationen innebär ett stort risk att gå in objuden i andras hus och försöka råna folk.
  Slutsatts: även på den punkten ser vi att Sverige är INTE ett civiliserat land, utan ett kommunistisk diktatur.

 • Swatch

  Alla idéerna är välkomna…. skidmask?

 • Peter Dalin

  Han har tur som inte åtalas för hatbrott

 • Johan Persson

  Ja en golvad rånare med brutit ben får man inte klå upp utan man skall anmäla till polisen rånförsöket och kalla på ambulans.
  När min farfar blev utsatt för inbrottsförsök och tjuven föll i verandatrappan och bröt benet blev min farfar pliktad att betala sjukhusvården som arbetsgivare, tjuvens benbrott inträffade vid 03 tiden och då sov min farfar. Nej han hade inte beställt något inbrott.

 • Kentaru

  Precis. Jag bor ganska ödsligt och kommer det några rånare till mig kommer de att få stanna kvar i evighet. Någon tanke på att blanda in någon representant av staten som hatar oss svenskar har jag inte.

  • Storabluffen

   Precis samma här.

 • Djago

  Denne bør alle Svensker høre så forstår de hvorfor alt går så galt i Sverige.

  https://www.youtube.com/watch?v=LDVcBl_Pc70

Halmstads kommun ger gymnasielagsafghaner gräddfil till fasta jobb

INRIKESDen 1 oktober inför Halmstads kommun en ny anställningsrutin med syftet att ge afghaner som har fått uppehållstillstånd tack vare gymnasielagen förtur till fast jobb inom kommunen. Syftet är att de inte skall utvisas. När Nya Tider når Ann-Charlott Mankell, moderat ordförande i Hemvårdsnämnden, säger hon att det skulle vara ”förfärligt” om de unga afghanska männen skulle tvingas iväg efter avslutade studier, trots att de inte har några skyddsskäl.

Allmänna arvsfonden – miljardrullning utan kontroll

ANALYSAllmänna Arvsfonden har sedan 1928 ansvaret för att hantera kvarlåtenskapen från avlidna utan legala arvingar eller giltiga testamenten. Pengarna samlas in och förvaltas av Kommarkollegiet och fördelas till olika projekt av Arvfondsdelegationen. Arvfondsdelegationen gör sin egen uppföljning utan krav på öppen extern revision, som svenska myndigheter normalt är underkastade. Resultatet är en verksamhet som sprider avlidnas tillgångar på ett sätt som gör att många säkert vrider sig i graven.

12-årig flicka våldtagen

INRIKESEn 12-årig flicka blev våldtagen utomhus i Rågsved i Stockholm under tisdagskvällen. Hon skadades under den grova våldtäkten och tvingades uppsöka sjukhus för vård. Polisen har inte gripit någon misstänkt ännu.

DN:s Kristina Lindquist i säng med våldsvänstern

REPORTAGEDN-journalisten Kristina Lindquist var en av dem som högljuddast krävde att Nya Tider inte skulle få ställa ut på Bokmässan i Göteborg med hänvisning till ”värdegrunden”. Nu har sajten Avmaskerat avslöjat att Lindquist gift sig med den våldsbejakande vänsterextremisten Mats Runvall och skriver för DN från samma lägenhet varifrån Runvall säljer våldspropaganda.

Före detta SD-ledamot: ”Jag gav SVT öppet mål”

INRIKESMats Olsson från Östhammar satt tills helt nyligen som ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Ett invandringskritiskt mejl som han skickade direkt till SVT:s redaktion där han bland annat använde ordet ”negrer” ledde dock till att han av sitt eget parti ombads lämna sina politiska uppdrag. Han lämnade självmant partiet bara någon dag senare. Till Nya Tider säger Mats Olsson att han är ångerfull, men inte riktigt av den anledning systemmedia vill framställa det som, utan för att han använde ett radikalt språkbruk när han mejlade till SVT:s journalister.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Språkrörskandidat erkänner: Måste våga se att vi har problem med islamism inom partiet

INRIKESMP:s språkrörskandidat Rebecka Le Moine menar att partiet behöver erkänna att det har funnits och finns problem med islamistisk infiltration samt att man behöver göra upp med hur man hanterat frågor om hedersförtryck. Det säger hon när Nya Tider wallraffar henne genom att låtsas vara en medlem.

Man gruppvåldtagen i Stockholm – sökte skydd hos ordningsvakter

INRIKESEn man har anmält att han blivit gruppvåldtagen natten till måndagen i en lägenhet i södra Stockholm. Han flydde sedan från platsen och sökte skydd hos ordningsvakter som ringde polisen.

Gå till arkivet

Send this to a friend