Skip to Content

Ingrid Carlqvist fick sin mest älskade julklapp 1962 – tvättbjörnen Plasker. 58 år senare hänger han fortfarande med, om än luggsliten, lappad och lagad! Foto: Ingrid Carlqvist
KRÖNIKA: INGRID CARLQVIST

Återskapa den underbara julbubblan!

PappersupplaganNya Tider v. 51-53

Julen är svenskarnas mest älskade högtid och den kan vi fira utan att bry oss allt för mycket om vad massinvandringen ställt till med. Nej, julen har vi faktiskt själva ställt till genom de ständigt öppna butikerna, den eviga aktivitetshysterin och vårt oändliga behov av uppkoppling. Låt oss i stället försöka återskapa den underbara julbubblan!

Publicerad: 19 december, 2020, 20:46

  • Svenska

Läs även

Min barndoms jul- och nyårshelger firades alltid i mina farföräldrars underbara hus på Eskilsminne i Helsingborg. Alla var där: farmor och farfar, mamma och pappa, min lillebror Tomas, faster Gunnel och hennes man Tage. Dagarna var härligt långa och stördes egentligen inte av något. Vi läste våra julklappsböcker, spelade ett nytt sällskapsspel eller tog några rundor Canasta – jag ville alltid vara i lag med farmor Ingeborg. Hon som var så mild och god, men spelade klurigast av alla. Som jag minns det så vann jag och farmor nästan jämt.

Under julgranen byggde Ingrids farmor ett helt landskap med tomtar och slädar med pyttesmå inslagna julklappar. Foto: Privat

 

Ibland satt jag och farmor i köket och broderade. Hon hade gett mig ett julbroderi föreställande en tomte, ett par barn och texten ”Finns här några snälla barn?” Det tog mig åtskilliga jular att bli färdig med broderiet och man såg tydlig skillnad mellan de hopsnörda stygnen i mitten där jag börjat och de vackrare stygnen när jag blivit lite äldre. Åh, vad jag förbannar tjuven som stal min julkartong från en källare i Malmö och berövade mig broderiet och annat älskat julpynt från min barndom.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Ingrid Carlqvist

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Gästledare: Erik Almqvist, Exakt24

GÄSTKRÖNIKA

Diktaturer tillåter kritik, men inte handling

DEBATTNär Exakt24 stängdes av på Youtube, så var det förstås väntat. Alternativ svensk media håller i rask takt på att rensas ut från plattformen. Mycket får dock ligga kvar på Youtube, även till synes radikala påståenden och ovårdade nedsättande uttalanden. Veckans debattör, samhällsdebattören och programledaren Magnus Stenlund, resonerar om varför vissa blir censurerade medan andra får vara kvar, och gör en talande jäm­förelse med hur Kinas myndigheter hanterar oppositionen.

Slopa fordonsskatt när fordonet står stilla och inte används

KRÖNIKA

Husbyggen trots stigande hav?

KRÖNIKAJordbruk på den nordfrisiska ön Pellworm riskerar att översvämmas av stigande hav. Åtminstone enligt Dagens Nyheter och andra media.

Danmarks initiativ förändrar spelplanen

LEDAREDanmark har tagit ett historiskt steg då man den 3 juni bestämde sig för att flytta hela asylprocessen till Afrika. Inte ens de som får asyl beviljad kommer att tillåtas invandra till Danmark, utan fristad kommer att erbjudas dem i det afrikanska landet. Det innebär noll asylinvandrare till Danmark så snart det nya systemet är på plats – det första av två nödvändiga steg för att göra Danmark danskt igen.

Danmark lägger asylprocessen i Afrika

DANMARKDanmark tar ett historiskt steg då man som första europeiska land bestämt sig att förlägga hela asylprocessen i ett afrikanskt land istället för på dansk mark. Beslutet röstades igenom av en stor majoritet i folketinget och öppnar för ett avtal med något av de länder man förhandlar med. Antalet asylinvandrare som söker sig till Danmark ska snart hamna på noll, säger danska politiker till Nya Tider.

Den mystiska gravhögen Anundshög

KULTURAnundshög i Västerås är Sveriges största gravhög. Här hölls ting under 1300- och 1400-talen. År 1998 undersöktes en mindre del av högen och sedan 2008 har fler arkeologiska undersökningar gjorts på platsen. Trots detta är Anundshög ännu ett mysterium och relativt okänd för allmänheten.

Frankrike i ett tillstånd av la colère – vrede

OPINION: SOPHIE KIELBOWSKAEfter en tid av upprördhet övergick fransmännens känslor i vrede. I Sverige säger vi ”nu går skam på torra land”, i Frankrike agerar man med värdighet och vrede. I slutet av april och början av maj inträffade en rad händelser som fått fransmännen att visa, att nu går skam på torra land. Och mest en colère är polisen och militären. Det skriver Sophie Kielbowska som följt händelserna genom franska medier och ger här en lägesrapport.

Gå till arkivet

Send this to a friend