Skip to Content

Valturné. Alternativ för Sverige håller torgmöten i 50 städer innan valet. På stora bilden håller partiet möte i Linköping. Riksdagsledamot Olle Felten (längst upp till höger) höll tal i Norrköping. Foton: Nya Tider
INRIKES

Återvandring i fokus under AfS torgmötesturné

PappersupplaganNya Tider v. 34

Hela Sverige ska få besök. Alternativ för Sverige (AfS) vill låta folket veta att de är här för att stanna, och är i skrivande stund ute på en landsomfattande torgmötesturné. Torgmötena har hittills skett utan några större störningsmoment från antidemokrater. Partiet har dock fått medial uppmärksamhet eftersom de turnerar med det nystartade Återvandringsverket – partiets svar på Migrationsverket. Verket ska genomföra utvisningar av ”minst en halv miljon” invandrare om partiet får makten.

Publicerad: 22 augusti, 2018, 17:13

 • Svenska

Läs även

”Hög energi!” har kommit att bli Alternativ för Sveriges paroll, och det bevisar man genom en landsomfattande turné med tal, musik och flygbladsutdelningar. Mest uppmärksamhet har partiet fått för sin invandringspolitik, där man vill se hårdare tag än Sverige­demokraterna.

I ett tal i Linköping beskrev vice ordförande William Hahne att invandringen till Sverige kan liknas vid en båt med hål i – det räcker inte bara att täta hålet, man måste ösa ut vatten för att inte båten skall sjunka. Han sade även att svenskar håller på att bli en minoritet i sitt eget land och att vi måste agera nu om vi ska ha en chans att få tillbaka det Sverige vi en gång hade.

Partiet vill inte bara stoppa invandringen, utan vill även se en rejäl återvandring. Personer som vistas illegalt i landet, invandrare som trots år av svenskt medborgarskap inte bidrar till det svenska samhället och kriminella invandrare ska alla åka hem, menar man. Vilket brott man har begått spelar ingen roll, sade man i talen. ”Är du inbrottstjuv och invandrare ska du ut ur Sverige!”.

Gustav Kasselstrand håller tal i ett soligt Norrköping. Foto: Nya Tider

 

Riksdagsledamot Jeff Ahl sade i sitt tal i Östersund att ”budskapet måste vara tydligt: Sverige är svenskarnas land, i Sverige lever vi som svenskar och i Sverige ska pengarna gå till svensk välfärd och trygghet”.

Bakom talarna hade partiet låtit trycka upp en större banderoll som ser ut som informationstavlorna på flygplatser, med fiktiva avgångar för resande mot bland annat Syrien, Afghanistan och Somalia. Innan talen drog igång spelade partiet upp en slinga där en högtalarröst utannonserade att flygen nu är redo att avgå för alla som ”ska tillbaka hem igen”.

Återvandringsverket väcker reaktioner

Under Almedalsveckan 2018 lanserade partiet Återvandringsverket, som kommer att vara den myndighet som ansvarar för att över en halv miljon invandrare åker hem till sina hemländer. Loggan är snarlik Migrationsverkets, något som har väckt medial uppmärksamhet eftersom partiet under sin turné har flaggor och t-shirtar med Återvandringsverket på.

Återvandringsverket lanserades under Almedalen 2018. Foto: Nya Tider

Migrationsverket vill nu att Återvandringsverket byter sin logga eftersom folk kan ”bli förvirrade”. William Hahne, vice partiledare för AfS, tycker dock att kravet är ”trams” och menar att reaktionen var väntad med tanke på att alla dessa tjänstemän kommer att få sparken.

– Alternativ för Sverige vill stoppa asylfesten, lägga ned Migrationsverket och istället upprätta Återvandringsverket, något som säkerligen har kränkt en och annan batikhäxa, säger Hahne i en kommentar till Nya Tider.

Just återvandring är nyckel­ordet i partiets valturné, som man har valt att döpa till Återvandringsturnén. Med sig på turnén har man flygblad som även de har väckt reaktioner eftersom de liknar Socialstyrelsens uppmärksammade folder ”Information för dig som är gift med ett barn”. Man har dock bytt ut texten till ”Information för dig som ska återvandra”, och i foldern kan man läsa exakt vilka grupper det rör sig om som ska tillbaka till sina hemländer. Flygbladen delas ut till invandrare under turnén, och har blivit virala på Twitter.

Socialstyrelsen säger dock att de är rädda för att flygbladet förknippas med dem, och vill – liksom Migrationsverket – att partiet byter utseende på sina flygblad. Partiet menar dock att all medial uppmärksamhet kring snarlika loggor är bra uppmärksamhet och gör att partiets namn sprids snabbare.

Markus Jonsson arbetade tidigare som pressekreterare åt Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M). I dag är han riksdagskandidat för Alternativ för Sverige och talade bland annat om värdet av alternativmedia. Foto: Nya Tider

Blandade reaktioner

På turnén talar partiledare Gustav Kasselstrand i varje stad, och har hittills fått sällskap av bland andra William Hahne, Jessica Ohlsson och riksdagsledamöterna Jeff Ahl och Olle Felten. Till Nya Tider säger Hahne att det märks att samhällsklimatet har förändrats. Han har tidigare varit på valturné med Sverigedemokraterna inför valet 2014 och märker en tydlig skillnad.

– Det är en enorm skillnad gentemot tidigare valrörelser. Jag har aldrig tidigare mötts av sådan entusiasm och energi. Det blåser sannerligen nya friska vindar i Sverige!, säger Hahne.

Han berättar även att det gäller att aldrig vika sig för vänstern, som sin vana trogen försökte tysta partiets torgmöten i ett par städer. Nyligen avbröt Jimmie Åkesson ett möte i Luleå efter att vänsteraktivister stört ordningen genom att gapa och föra oväsen.

Vice partiledare William Hahne. Foto Nya Tider

 

Några avbrutna möten blir det dock inte tal om under denna turné, säger Hahne:

– Att kasta in handduken och låta vänstern vinna kommer aldrig att vara ett alternativ för oss. Med vår höga energi kör vi över vänstern som en ångvält!

Livesänder talen

Sociala medier är viktigt för det nystartade partiet, och är något man satsar stort på för att nå ut. Alternativ för Sverige har på ett par månader nått en stor räckvidd i sociala medier, enligt Facebooks mätverktyg. Under vecka 33 var det endast Sverigedemokraterna av alla partier som nådde ut bredare med sina inlägg.

Alternativ för Sverige livesänder samtliga tal via sina kanaler på bland annat Twitter och Facebook, så att även personer som inte kan ta sig till mötena kan ta del av vad som sägs.

Torgmötesturnén kommer att avslutas med en valfinal den 7 september med ett större event i Stockholm.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Kung Benitez

  Bra att dom börjar visa hur trötta och frustrerade vi svenskar är.

 • latmask

  Hur kan lilla AfS stå emot högljutt vänsterfolk som stör valtalande, när SD blir utsatt gång på gång? SD börjar ju dessutom bli nästan otäckt PK. Är det bättre att konfrontera vänstern än att anpassa sig till dem?

 • ab

  AfS dundrar in i riksdagen med HÖG ENERGI!!!!!!

 • Eva Dahl

  Om AFS genomför dessa nödvändiga punkter finns det hopp för välfärdsstaten: 1) Lägg ner SIDA 2) Utöka poliskåren med 20 000 individer. 3) Noll invandring samt återvandring. Det är enkelt och det går om det finns en politisk vilja att rädda Sveriges kommuner.Annars är det bankrutt och adjöss! Kommunalskatterna kommer då få arbetande människor att fly landet. Bara att välja! Norge har ju återvandring utav missanpassade Somaliier. Varför inte Sverige?

Skattehöjning på plastkassar

INRIKESRegeringen går nu vidare med det tidigare omdiskuterade skatteförslaget på plastbärkassar vilket kommer höja priset till mellan fem och sju kronor styck. Samtidigt hoppas man få in 2,1 miljarder kronor i skatteintäkter. Men miljöeffekterna är försvinnande små.

Två minderåriga flickor våldtagna i Stockholm

INRIKESPolisen har inlett en förundersökning om två skilda fall av våldtäkt mot barn som skall ha skett i Stockholm under helgen, skriver polisen på sin hemsida. Det skall röra sig om två minderåriga flickor, varav den ena skall ha blivit våldtagen under natten mot lördagen och den andra under lördagskvällen. De båda flickorna har berättat för en vuxen om vad de utsatts för och denne har sedan kontaktat polisen för att göra en anmälan.

Turkiet går in i nordöstra Syrien

UTRIKESUSA lämnar plötsligt nordöstra Syrien och lämnar sina tidigare kurdiska allierade åt deras öde när turkiska styrkor går över gränsen och dess stridsflyg börjar hamra kurdiskdominerade gränsstäder och försvarsställningar. I bräschen går en styrka på runt 14 000 ”syriska rebeller” som är mestadels araber och i många fall jihadister med hämnd i sikte mot kurderna, som anklagats för att etniskt rensat araber från de områden de tidigare kontrollerat med USA:s beskydd. Turkiets president Erdogan som snabbt upptäcker att han har hela världen emot sig förblir trotsig och hotar EU med att skicka 3,6 miljoner flyktingar till Europa.

Att sätta bocken till trädgårdsmästare

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNär privatpersoner ska klaga på om de blivit orättvist behandlade i media kan de vända sig till tidningsbranschens egen pressombudsman. Den som basar över verksamheten är dock ingen mindre än Robert Aschberg, ökänd för att trampa på personlig integritet och hänga ut enskilda medborgare. Nu ska han bli chef för ett nytt och mera omfattande medieetiskt system.

Känsligt måleri, Prerafaeliten Edward Burne-Jones

UTSTÄLLNINGJust nu pågår en fin utställning på Waldemars udde i Stockholm, för den som har lite mer konservativ blick. Det är verk av den engelske konstnären Edward Burne-Jones som levde 1833-1898. Burne-Jones arbetade mycket med motiv från folksagor och har haft stor betydelse för fantasy-genren med J R R Tolkien och C S Lewis. Det handlar om kärlek, svek, hämnd och sexualitet. Utställningen pågår till 26 januari.

Gymnasielags-afghan tafsade på flickor i badhuset

INRIKESNoorallah Sanjar fick tillstånd att stanna i Sverige genom den kontroversiella gymnasielagen som drevs igenom förra året. Samtidigt hängde han på Gustavsviksbadet i Örebro där han tafsade på flickor i nedre tonåren.

2 miljoner utrikesfödda i Sverige – etniska svenskar blir snart minoritet

INRIKESEnligt SCB har mängden utrikesfödda nu nått drygt 2 miljoner och det demografiska skiftet – där etniska svenskar utgör en allt mindre del av befolkningen – fortgår med oförminskad takt. Över en tredjedel av Sveriges befolkning är nu av annat ursprung än majoritetsbefolkningen. Slutresultatet av en fortsatt invandring blir att de etniska svenskarna till slut blir en minoritet i sitt eget land, och det är något som sker inom bara några decennier visar flera rapporter.

Stor risk för ekonomisk brottslighet i bostadsrättsföreningar

ANALYSI efterspelet till några uppmärksammade bedrägerier mot bostadsrättsföreningar har Fastighetsägarna låtit Sweco genomföra en undersökning av hur utsatta bostadsrättsföreningar i allmänhet är för ekonomisk brottslighet. Resultatet av undersökningen, som presenterades i en rapport den 1 oktober i år, visar att risken för att utsättas för bedrägerier är mycket stor. Stora brister i den ekonomiska förvaltningen, dålig styrning och bristande engagemang från medlemmarna anges som viktiga riskmoment.

Gå till arkivet

Send this to a friend