Skip to Content

Valturné. Alternativ för Sverige håller torgmöten i 50 städer innan valet. På stora bilden håller partiet möte i Linköping. Riksdagsledamot Olle Felten (längst upp till höger) höll tal i Norrköping. Foton: Nya Tider
INRIKES

Återvandring i fokus under AfS torgmötesturné

PappersupplaganNya Tider v. 34

Hela Sverige ska få besök. Alternativ för Sverige (AfS) vill låta folket veta att de är här för att stanna, och är i skrivande stund ute på en landsomfattande torgmötesturné. Torgmötena har hittills skett utan några större störningsmoment från antidemokrater. Partiet har dock fått medial uppmärksamhet eftersom de turnerar med det nystartade Återvandringsverket – partiets svar på Migrationsverket. Verket ska genomföra utvisningar av ”minst en halv miljon” invandrare om partiet får makten.

Publicerad: 22 augusti, 2018, 17:13

  • Svenska

Läs även

”Hög energi!” har kommit att bli Alternativ för Sveriges paroll, och det bevisar man genom en landsomfattande turné med tal, musik och flygbladsutdelningar. Mest uppmärksamhet har partiet fått för sin invandringspolitik, där man vill se hårdare tag än Sverige­demokraterna.

I ett tal i Linköping beskrev vice ordförande William Hahne att invandringen till Sverige kan liknas vid en båt med hål i – det räcker inte bara att täta hålet, man måste ösa ut vatten för att inte båten skall sjunka. Han sade även att svenskar håller på att bli en minoritet i sitt eget land och att vi måste agera nu om vi ska ha en chans att få tillbaka det Sverige vi en gång hade.

Partiet vill inte bara stoppa invandringen, utan vill även se en rejäl återvandring. Personer som vistas illegalt i landet, invandrare som trots år av svenskt medborgarskap inte bidrar till det svenska samhället och kriminella invandrare ska alla åka hem, menar man. Vilket brott man har begått spelar ingen roll, sade man i talen. ”Är du inbrottstjuv och invandrare ska du ut ur Sverige!”.

Gustav Kasselstrand håller tal i ett soligt Norrköping. Foto: Nya Tider

 

Riksdagsledamot Jeff Ahl sade i sitt tal i Östersund att ”budskapet måste vara tydligt: Sverige är svenskarnas land, i Sverige lever vi som svenskar och i Sverige ska pengarna gå till svensk välfärd och trygghet”.

Bakom talarna hade partiet låtit trycka upp en större banderoll som ser ut som informationstavlorna på flygplatser, med fiktiva avgångar för resande mot bland annat Syrien, Afghanistan och Somalia. Innan talen drog igång spelade partiet upp en slinga där en högtalarröst utannonserade att flygen nu är redo att avgå för alla som ”ska tillbaka hem igen”.

Återvandringsverket väcker reaktioner

Under Almedalsveckan 2018 lanserade partiet Återvandringsverket, som kommer att vara den myndighet som ansvarar för att över en halv miljon invandrare åker hem till sina hemländer. Loggan är snarlik Migrationsverkets, något som har väckt medial uppmärksamhet eftersom partiet under sin turné har flaggor och t-shirtar med Återvandringsverket på.

Återvandringsverket lanserades under Almedalen 2018. Foto: Nya Tider

Migrationsverket vill nu att Återvandringsverket byter sin logga eftersom folk kan ”bli förvirrade”. William Hahne, vice partiledare för AfS, tycker dock att kravet är ”trams” och menar att reaktionen var väntad med tanke på att alla dessa tjänstemän kommer att få sparken.

– Alternativ för Sverige vill stoppa asylfesten, lägga ned Migrationsverket och istället upprätta Återvandringsverket, något som säkerligen har kränkt en och annan batikhäxa, säger Hahne i en kommentar till Nya Tider.

Just återvandring är nyckel­ordet i partiets valturné, som man har valt att döpa till Återvandringsturnén. Med sig på turnén har man flygblad som även de har väckt reaktioner eftersom de liknar Socialstyrelsens uppmärksammade folder ”Information för dig som är gift med ett barn”. Man har dock bytt ut texten till ”Information för dig som ska återvandra”, och i foldern kan man läsa exakt vilka grupper det rör sig om som ska tillbaka till sina hemländer. Flygbladen delas ut till invandrare under turnén, och har blivit virala på Twitter.

Socialstyrelsen säger dock att de är rädda för att flygbladet förknippas med dem, och vill – liksom Migrationsverket – att partiet byter utseende på sina flygblad. Partiet menar dock att all medial uppmärksamhet kring snarlika loggor är bra uppmärksamhet och gör att partiets namn sprids snabbare.

Markus Jonsson arbetade tidigare som pressekreterare åt Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M). I dag är han riksdagskandidat för Alternativ för Sverige och talade bland annat om värdet av alternativmedia. Foto: Nya Tider

Blandade reaktioner

På turnén talar partiledare Gustav Kasselstrand i varje stad, och har hittills fått sällskap av bland andra William Hahne, Jessica Ohlsson och riksdagsledamöterna Jeff Ahl och Olle Felten. Till Nya Tider säger Hahne att det märks att samhällsklimatet har förändrats. Han har tidigare varit på valturné med Sverigedemokraterna inför valet 2014 och märker en tydlig skillnad.

– Det är en enorm skillnad gentemot tidigare valrörelser. Jag har aldrig tidigare mötts av sådan entusiasm och energi. Det blåser sannerligen nya friska vindar i Sverige!, säger Hahne.

Han berättar även att det gäller att aldrig vika sig för vänstern, som sin vana trogen försökte tysta partiets torgmöten i ett par städer. Nyligen avbröt Jimmie Åkesson ett möte i Luleå efter att vänsteraktivister stört ordningen genom att gapa och föra oväsen.

Vice partiledare William Hahne. Foto Nya Tider

 

Några avbrutna möten blir det dock inte tal om under denna turné, säger Hahne:

– Att kasta in handduken och låta vänstern vinna kommer aldrig att vara ett alternativ för oss. Med vår höga energi kör vi över vänstern som en ångvält!

Livesänder talen

Sociala medier är viktigt för det nystartade partiet, och är något man satsar stort på för att nå ut. Alternativ för Sverige har på ett par månader nått en stor räckvidd i sociala medier, enligt Facebooks mätverktyg. Under vecka 33 var det endast Sverigedemokraterna av alla partier som nådde ut bredare med sina inlägg.

Alternativ för Sverige livesänder samtliga tal via sina kanaler på bland annat Twitter och Facebook, så att även personer som inte kan ta sig till mötena kan ta del av vad som sägs.

Torgmötesturnén kommer att avslutas med en valfinal den 7 september med ett större event i Stockholm.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Svenskarnas EU-motstånd ökar – för tredje mätningen i rad

INRIKESMotståndet mot Europeiska unionen fortsätter att öka. Detta enligt Statistiska Centralbyråns stora EU-sympatiundersökning, som utkom i november 2020.

Många republikaner stödjer stormningen av Kapitolium

USATrumpanhängare ockuperade USA:s parlament Kapitolium i Washington DC den 6 januari, medan andra ropade att dessa var Antifa och provokatörer. Nu använder hela det politiska etablissemanget, massmedia och IT-jättarna det hela som en förevändning för att dra åt tumskruvarna mot Trumps anhängare, och presidenten själv ska ställas inför riksrätt därför att han påstås ha uppviglat till händelsen genom att försöka bevisa att omfattande valfusk förekommit.

Neuropsykiatriska problem? Bli polis eller soldat!

INRIKESPolismyndigheten har blivit DO-anmälda för att personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) inte får lov att bli poliser och rensas bort automatiskt. Nu utreder DO Polisen, Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten – resultatet kan komma att bli att människor med NPF kan börja arbeta inom polisen och försvaret.

Dan Eliasson lämnar MSB efter ”nödvändig” resa till gayklubb på Kanarieöarna

INRIKESAllt fler avslöjanden dyker nu upp i härvan kring Dan Eliassons julresa till Kanarieöarna. Eliasson, dåvarande generaldirektör för Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap (MSB), var huvudansvarig för det sms som skickades ut inför julen, där svenskar uppmanades att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, bland annat att endast genomföra ”nödvändiga resor”. Samtidigt försvarar han sin solsemesterresa till Kanarieöarna med att den var just ”nödvändig”. Nu hopar sig fler skandaler kring Eliassons semesterhärva.

Kommunfullmäktige drog in SD:s partistöd – förvaltningsrätten river upp beslutet

INRIKESI Uppvidinge i Småland beslutade kommunfullmäktige i november 2019 att dra in Sverigedemokraternas partistöd för år 2020. Detta med hänvisning till att ansökans underlag skulle vara bristfälligt. Alla andra partier beviljades dock partistöd.

Vårdpersonal vägrar vaccin

INRIKESI Skåne är det många av vårdpersonalen som vägrar att ta coronavacciner. I Burlövs kommun vill fyra av tio anställda inte ta vaccinet. I Helsingborg har tre av tio i vårdpersonalen på ett flertal äldreboenden gjort samma bedömning. Men de som står på sig riskerar omplacering.

Så begränsar pandemilagen dina demokratiska friheter

REPORTAGERedan samma dag som den nya pandemilagen infördes kom den att användas för att upplösa en demonstration utanför riksdagen. Den nya förordningen, Begränsningsförordningen, började gälla redan den 10 januari efter att ha antagits av riksdagen två dagar tidigare. Lagen ger regeringen rätt att införa långtgående inskränkningar i invånarnas friheter och rättigheter, och en rad restriktioner infördes omedelbart. Vissa menar dock att lagen strider mot såväl grundlagen som EU-lag. Nya Tider fanns på plats i riksdagen den 8 januari när lagen röstades igenom.

Inblick: De okända och oskyldiga fångarna i Sverige

REPORTAGEDet finns en särskild lag, med en tillhörande infrastruktur, vars syfte alla verkar ha enats om är att ”rädda liv”. Vad ingen däremot verkar kunna besvara är varför verksamheten ser ut som den gör, varför den är tvingande under så pass lång tid eller huruvida den över huvud taget faktiskt räddar några liv. Nya Tider har talat med en jurist, en administratör och en intagen – mannen längst ned i kedjan som suttit på fem av verksamhetens anläggningar.

Gå till arkivet

Send this to a friend