Skip to Content

Valturné. Alternativ för Sverige håller torgmöten i 50 städer innan valet. På stora bilden håller partiet möte i Linköping. Riksdagsledamot Olle Felten (längst upp till höger) höll tal i Norrköping. Foton: Nya Tider
INRIKES

Återvandring i fokus under AfS torgmötesturné

PappersupplaganNya Tider v. 34

Hela Sverige ska få besök. Alternativ för Sverige (AfS) vill låta folket veta att de är här för att stanna, och är i skrivande stund ute på en landsomfattande torgmötesturné. Torgmötena har hittills skett utan några större störningsmoment från antidemokrater. Partiet har dock fått medial uppmärksamhet eftersom de turnerar med det nystartade Återvandringsverket – partiets svar på Migrationsverket. Verket ska genomföra utvisningar av ”minst en halv miljon” invandrare om partiet får makten.

Publicerad: 22 augusti, 2018, 17:13

  • Svenska

Läs även

”Hög energi!” har kommit att bli Alternativ för Sveriges paroll, och det bevisar man genom en landsomfattande turné med tal, musik och flygbladsutdelningar. Mest uppmärksamhet har partiet fått för sin invandringspolitik, där man vill se hårdare tag än Sverige­demokraterna.

I ett tal i Linköping beskrev vice ordförande William Hahne att invandringen till Sverige kan liknas vid en båt med hål i – det räcker inte bara att täta hålet, man måste ösa ut vatten för att inte båten skall sjunka. Han sade även att svenskar håller på att bli en minoritet i sitt eget land och att vi måste agera nu om vi ska ha en chans att få tillbaka det Sverige vi en gång hade.

Partiet vill inte bara stoppa invandringen, utan vill även se en rejäl återvandring. Personer som vistas illegalt i landet, invandrare som trots år av svenskt medborgarskap inte bidrar till det svenska samhället och kriminella invandrare ska alla åka hem, menar man. Vilket brott man har begått spelar ingen roll, sade man i talen. ”Är du inbrottstjuv och invandrare ska du ut ur Sverige!”.

Gustav Kasselstrand håller tal i ett soligt Norrköping. Foto: Nya Tider

 

Riksdagsledamot Jeff Ahl sade i sitt tal i Östersund att ”budskapet måste vara tydligt: Sverige är svenskarnas land, i Sverige lever vi som svenskar och i Sverige ska pengarna gå till svensk välfärd och trygghet”.

Bakom talarna hade partiet låtit trycka upp en större banderoll som ser ut som informationstavlorna på flygplatser, med fiktiva avgångar för resande mot bland annat Syrien, Afghanistan och Somalia. Innan talen drog igång spelade partiet upp en slinga där en högtalarröst utannonserade att flygen nu är redo att avgå för alla som ”ska tillbaka hem igen”.

Återvandringsverket väcker reaktioner

Under Almedalsveckan 2018 lanserade partiet Återvandringsverket, som kommer att vara den myndighet som ansvarar för att över en halv miljon invandrare åker hem till sina hemländer. Loggan är snarlik Migrationsverkets, något som har väckt medial uppmärksamhet eftersom partiet under sin turné har flaggor och t-shirtar med Återvandringsverket på.

Återvandringsverket lanserades under Almedalen 2018. Foto: Nya Tider

Migrationsverket vill nu att Återvandringsverket byter sin logga eftersom folk kan ”bli förvirrade”. William Hahne, vice partiledare för AfS, tycker dock att kravet är ”trams” och menar att reaktionen var väntad med tanke på att alla dessa tjänstemän kommer att få sparken.

– Alternativ för Sverige vill stoppa asylfesten, lägga ned Migrationsverket och istället upprätta Återvandringsverket, något som säkerligen har kränkt en och annan batikhäxa, säger Hahne i en kommentar till Nya Tider.

Just återvandring är nyckel­ordet i partiets valturné, som man har valt att döpa till Återvandringsturnén. Med sig på turnén har man flygblad som även de har väckt reaktioner eftersom de liknar Socialstyrelsens uppmärksammade folder ”Information för dig som är gift med ett barn”. Man har dock bytt ut texten till ”Information för dig som ska återvandra”, och i foldern kan man läsa exakt vilka grupper det rör sig om som ska tillbaka till sina hemländer. Flygbladen delas ut till invandrare under turnén, och har blivit virala på Twitter.

Socialstyrelsen säger dock att de är rädda för att flygbladet förknippas med dem, och vill – liksom Migrationsverket – att partiet byter utseende på sina flygblad. Partiet menar dock att all medial uppmärksamhet kring snarlika loggor är bra uppmärksamhet och gör att partiets namn sprids snabbare.

Markus Jonsson arbetade tidigare som pressekreterare åt Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M). I dag är han riksdagskandidat för Alternativ för Sverige och talade bland annat om värdet av alternativmedia. Foto: Nya Tider

Blandade reaktioner

På turnén talar partiledare Gustav Kasselstrand i varje stad, och har hittills fått sällskap av bland andra William Hahne, Jessica Ohlsson och riksdagsledamöterna Jeff Ahl och Olle Felten. Till Nya Tider säger Hahne att det märks att samhällsklimatet har förändrats. Han har tidigare varit på valturné med Sverigedemokraterna inför valet 2014 och märker en tydlig skillnad.

– Det är en enorm skillnad gentemot tidigare valrörelser. Jag har aldrig tidigare mötts av sådan entusiasm och energi. Det blåser sannerligen nya friska vindar i Sverige!, säger Hahne.

Han berättar även att det gäller att aldrig vika sig för vänstern, som sin vana trogen försökte tysta partiets torgmöten i ett par städer. Nyligen avbröt Jimmie Åkesson ett möte i Luleå efter att vänsteraktivister stört ordningen genom att gapa och föra oväsen.

Vice partiledare William Hahne. Foto Nya Tider

 

Några avbrutna möten blir det dock inte tal om under denna turné, säger Hahne:

– Att kasta in handduken och låta vänstern vinna kommer aldrig att vara ett alternativ för oss. Med vår höga energi kör vi över vänstern som en ångvält!

Livesänder talen

Sociala medier är viktigt för det nystartade partiet, och är något man satsar stort på för att nå ut. Alternativ för Sverige har på ett par månader nått en stor räckvidd i sociala medier, enligt Facebooks mätverktyg. Under vecka 33 var det endast Sverigedemokraterna av alla partier som nådde ut bredare med sina inlägg.

Alternativ för Sverige livesänder samtliga tal via sina kanaler på bland annat Twitter och Facebook, så att även personer som inte kan ta sig till mötena kan ta del av vad som sägs.

Torgmötesturnén kommer att avslutas med en valfinal den 7 september med ett större event i Stockholm.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Fritidsledare fick sparken – hade röstat på Sverigedemokraterna

INRIKESStefan Cronlund sparkades från jobbet som fritidsledare vid en ungdomsgård i Ockelbo. Anledningen är att han i en intervju för Expressen berättade att han röstat på Sverigedemokraterna, något som inte uppskattades av socialdemokratiska ABF som driver ungdomsgården. ”Det här är åsiktsförföljelse”, säger Stefan till Nya Tider.

Fem kvinnomord – Jämställdhets­myndigheten ointresserad av förövarnas härkomst

INRIKESDen senaste tidens händelser, då fem kvinnor mördats av sin partner, har lett till en stor debatt i Sverige. Endast en av de fem männen är etnisk svensk, något som förtigs av systemmedia. Jämställdhetsmyndigheten säger att de inte för någon statistik över kvinnomördarnas ursprung och heller inte är intresserade av det. ”Mäns våld mot kvinnor är den yttersta konsekvensen av ett ojämställt samhälle och det är utifrån den utgångspunkten vi arbetar och genomför våra uppdrag”, skriver utredaren Katarina Björkgren till Nya Tider.

Vattenfalls presschef uttryckte SD-hat på Twitter – företaget ser inga problem med agerandet

INRIKESTisdagen den 4 maj skrev det statliga energibolaget Vattenfalls presschef Natalie Sial en hatisk tweet riktad mot Sverigedemokraterna. Anledningen till inlägget skall ha varit en debatt i SR:s program P1-morgon angående den migrationspolitiska uppgörelse som nåddes mellan M, KD, L plus SD under Valborgshelgen. När Nya Tider når Natalie Sial själv försvarar hon utan omsvep sitt politiska agerande på Twitter, och företagets presstjänst ser inga som helst problem med att deras egen chef uttrycker sig politiskt på sociala medier.

”Rasistiska organisationer” ska inte förbjudas – däremot deltagande i sådana

INRIKESÅr 2019 tillsatte regeringen en kommitté med syftet att utreda huruvida man skulle kunna förbjuda ”rasistiska organisationer”, ett begrepp som inte definierades på ett tydligt sätt. En minoritet i riksdagen, däribland Socialdemokraterna, ville se ett förbud mot sådana organisationer, medan en majoritet kunde enas om att endast förbjuda personer att delta i dem, vilket också blev det besked som kommittén gav vid sin slutpresentation den 30 april.

Plötsliga och förljugna reaktioner på våldet

DEBATTEtt antal kvinnomord under kort tid har väckt svenska mediers intresse, vilket har följts av politikernas intresse av att synas. Veckans debattör, journalisten Tobias Svensson, menar att politikernas plötsliga förfäran inför detta våld ekar något tomt, eftersom vi inte ser samma starka reaktioner vid annat våld i Sverige. Nu utmålas dessutom hela gruppen män som skyldiga, en paradoxal metod som vanligen används för att styra bort diskussionen från icke-svenskars överrepresentation. I denna våg av kvinnomord var fyra av fem icke-svenskar, vilket kan förklara varför användandet av ”män” och ”mäns våld mot kvinnor” blev starkare och än mer desperat än vanligt.

Skulle dokumentera demonstration: Då greps Jesper Johansson för våldsamt motstånd

VIDEOReportern Jesper Johansson var på plats den 1 maj i centrala Stockholm för att dokumentera Frihetsdemonstrationen mot regeringens coronapolitik och restriktioner. När han filmade hur polisen förde bort demonstranter blev han själv angripen av polisen, medbrottad på marken och sedan delgiven misstanke om våldsamt motstånd.

Omfattande fusk med utländska examensbevis – syrierna värst

INRIKESUnder de senaste åren har antalet polisanmälningar rörande falska utländska examensbevis ökat kraftigt, rapporterar SVT. Enligt vad den statliga TV-jätten uppger konstateras det att så mycket som 60 procent av de förfalskade dokumenten härrör från Syrien.

Rapportering från 1 maj-demonstration i Stockholm

DEMONSTRATIONNya Tider är på plats för att bevaka 1 maj-demonstationen i Stockholm, som går under parollen "För frihet och sanning".

Gå till arkivet

Send this to a friend