Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Attacken på Ungern kan bli EU:s fall

PappersupplaganNya Tider v. 39

Publicerad: 27 september, 2018, 17:22

 • Svenska

Läs även

I förra numret skrev vi om Dalai Lama som vid sitt besök i Malmö sade att Europa tillhör européerna och att flyktingar redan från början måste få beskedet att när deras land är säkert så ska de tillbaka och hjälpa till att bygga upp det.

Efter vår publicering visade det sig att DN och flera andra tidningar hade bytt ut sina artiklar om besöket. DN:s rubrik, som tidigare löd ”Dalai Lama: Flyktingar ska återvända”, hävdar nu att ”Dalai Lama ser EU som förebild”. Detta trots att EU bara nämns i ingressen, och inte i resten av artikeln.

Göteborgs-Postens nätupplaga gjorde ett identiskt rubrikbyte. När vi ringer upp tidningen skyller man på TT.
– Det är nyhetsbyrån TT som skriver och uppdaterar den artikeln, säger Dennis Jönmark till Nya Tider.

TT:s Rebecka Fogelmarck avfärdar frågorna om varför nyhetsbyrån i efterhand redigerat om Dalai Lama-intervjun som ”konspiratoriska”:
– Vi uppdaterar ju hela tiden våra texter. Vi gör olika versioner under dagarna, säger hon och påpekar att fredspristagarens uttalande om migranter fortfarande finns med.
– Det står också om flyktingar i den… i slutet, säger hon.

Låt oss nu titta på den rubrik man ändrade till. Lyssnar man till vad Dalai Lama egentligen säger, så är det långt ifrån den hyllning av EU som TT vill få läsarna att tro. Tvärtom, den tibetanske andlige ledaren har bitter erfarenhet av att hans land blev invaderat av kinesiska trupper och han själv fick gå i landsflykt tillsammans med delar av sitt folk.

Den tibetanska kulturen, sättet att leva och inte minst den buddhistiska religionen håller på att utraderas. Till och med tibetanerna själva håller på att trängas undan av en storskalig invandring av han-kineser.

När Dalai Lama säger att man kanske kunde tänka sig en union mellan Tibet och Kina, ungefär som EU, så att hans land kunde ges åtminstone lite autonomi, så är det knappast en hyllning.
Det är precis så Ungerns premiärminister Viktor Orbán uppfattar EU. Den europeiska kulturen som byggts på kristendom är hotad och en massinvandring riskerar att tränga undan de europeiska folken.

– Varje europeiskt land har rätt att skydda sin kristna kultur och traditionella familjemodell, liksom att säga nej till massinvandring, sade han i ett tal i slutet av juli.

Han kritiserade vidare den ”integration” som EU-eliten med alla medel försöker påtvinga Europas folk:

– Vi vill inte leva i ett imperium igen, sade han med referens till den union som hans land senast löd under, Sovjetunionen.

Han är inte en motståndare till EU, men hans vision skiljer sig från globalisternas.

– Vi centraleuropéer anser att det finns ett alternativ till globalisering och att Centraleuropa valt vägen av en allians av fria nationer.

I detta nummer berättar vi om hur EU vill straffa Ungern för att man inte böjer sig för EU-diktaten. Orbán kallar EU:s steg mot sanktioner ”en ynklig hämnd” och anklagar ”EU:s liberala elit” för att bygga en ”liberal demokrati som står för mångkultur”, medan ”kristen demokrati prioriterar kristen kultur, reglering av invandringen och den kristna familjen”.

– Tro inte att ni kan avgöra EU:s framtid själva, sade han, och tillade att till skillnad från EU-eliten vill ”vi ungrare att Europa förblir europeiskt”.

Striden om vem som står för ”demokrati” är faktiskt ganska underhållande att se, och det var träffande när Nigel Farage, förre partiledaren för UKIP, i EU-parlamentet påpekade att de makthavare som står och anklagar Ungern för att inte vara tillräckligt demokratiskt själva inte är folkvalda, utan utsedda enligt samma system som man hade i det gamla Sovjet.

En av punkterna som man lastar Ungern för blir särskilt komisk för oss i Sverige, då anklagelsen lyder att Orbán-vänliga medieoligarker nu har en dominerande och nästan monopolliknande kontroll över landets media, och att rapporteringen är ensidig och positiv till regeringen. EU kanske borde besluta om sanktioner mot Sverige i stället, där situationen är avsevärt allvarligare?

Viktor Orbán har ett enormt folkligt stöd i sin kamp mot den globalistiska EU-eliten. När EU hotade med sanktioner mot landet på grund av att Orbán sagt blankt nej till invandringskvoter, demonstrerade 100 000 människor i Budapest sitt stöd till hans politik. Det senaste valet i april i år vann han med två tredjedelars majoritet, mycket på en valplattform riktad mot EU:s överstatlighet.

Att attackera Ungern, som flera andra länder sluter upp bakom och vars politik har ett så stort folkligt stöd, kan mycket väl leda till att hela EU-bygget krackelerar, och det vore inte en dag för tidigt.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Anna Sandgren

  Amen!

 • Dacke

  Inte ens konstgjord andning hjälper för att hålla EU vid liv? Angreppet från EU mot Ungern är en av de värsta påhoppen i modern tid mot en demokrati och en suverän stat, tillika ett Västland. Luften håller på att pysa ur EU som mer och mer liknar en ”jätte på lerfötter”. EU pratar om demokrati och är dem sista som skall tala om demokrati. Nu är det hög tid, att en gång för alla, knäppa EU,s makthungriga politiker på näsan!

 • Agne Torsson

  EU är inte för Europa och dess infödda folk, tvärtom.

 • latmask

  Apropå tryckfrihet: I en mindre stad i Ungern såg jag vid valet i april följande plakat av Jobbik:
  ”Ti dolgoztok. Ök lopnak. Ezért nincs pénz az oktatásra.”
  ”Ni arbetar. De stjäl. Därför finns det inga pengar till utbildning.”
  Två personer avbildas i svartvitt för att verka skurkaktiga. Den ena är Viktor Orbán, den andra en av hans minstrar.
  Kan du föreställa dig en sådan här valaffisch i Sverige av ett oppositionsparti? Knappt ens MP:s ungdomsförbund skulle ställa upp.

Österrikes tidigare vicekansler: ”Vill återskapa frihetens sanna värden”

INTERVJU: Heinz-Christian StracheHeinz-Christian Strache, Österrikes tidigare vicekansler och under lång tid partiledare för Frihetspartiet (FPÖ), berättar om sina framtida planer i en exklusiv intervju. Hans nya parti kommer att börja med att ställa upp i lokalvalen i Wien som skulle ha hållits tidigare i år men skjutits upp.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Avsentimentalise­rings­verket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Gå till arkivet

Send this to a friend