Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Attacken på Ungern kan bli EU:s fall

PappersupplaganNya Tider v. 39

Publicerad: 27 september, 2018, 17:22

 • Svenska

Läs även

I förra numret skrev vi om Dalai Lama som vid sitt besök i Malmö sade att Europa tillhör européerna och att flyktingar redan från början måste få beskedet att när deras land är säkert så ska de tillbaka och hjälpa till att bygga upp det.

Efter vår publicering visade det sig att DN och flera andra tidningar hade bytt ut sina artiklar om besöket. DN:s rubrik, som tidigare löd ”Dalai Lama: Flyktingar ska återvända”, hävdar nu att ”Dalai Lama ser EU som förebild”. Detta trots att EU bara nämns i ingressen, och inte i resten av artikeln.

Göteborgs-Postens nätupplaga gjorde ett identiskt rubrikbyte. När vi ringer upp tidningen skyller man på TT.
– Det är nyhetsbyrån TT som skriver och uppdaterar den artikeln, säger Dennis Jönmark till Nya Tider.

TT:s Rebecka Fogelmarck avfärdar frågorna om varför nyhetsbyrån i efterhand redigerat om Dalai Lama-intervjun som ”konspiratoriska”:
– Vi uppdaterar ju hela tiden våra texter. Vi gör olika versioner under dagarna, säger hon och påpekar att fredspristagarens uttalande om migranter fortfarande finns med.
– Det står också om flyktingar i den… i slutet, säger hon.

Låt oss nu titta på den rubrik man ändrade till. Lyssnar man till vad Dalai Lama egentligen säger, så är det långt ifrån den hyllning av EU som TT vill få läsarna att tro. Tvärtom, den tibetanske andlige ledaren har bitter erfarenhet av att hans land blev invaderat av kinesiska trupper och han själv fick gå i landsflykt tillsammans med delar av sitt folk.

Den tibetanska kulturen, sättet att leva och inte minst den buddhistiska religionen håller på att utraderas. Till och med tibetanerna själva håller på att trängas undan av en storskalig invandring av han-kineser.

När Dalai Lama säger att man kanske kunde tänka sig en union mellan Tibet och Kina, ungefär som EU, så att hans land kunde ges åtminstone lite autonomi, så är det knappast en hyllning.
Det är precis så Ungerns premiärminister Viktor Orbán uppfattar EU. Den europeiska kulturen som byggts på kristendom är hotad och en massinvandring riskerar att tränga undan de europeiska folken.

– Varje europeiskt land har rätt att skydda sin kristna kultur och traditionella familjemodell, liksom att säga nej till massinvandring, sade han i ett tal i slutet av juli.

Han kritiserade vidare den ”integration” som EU-eliten med alla medel försöker påtvinga Europas folk:

– Vi vill inte leva i ett imperium igen, sade han med referens till den union som hans land senast löd under, Sovjetunionen.

Han är inte en motståndare till EU, men hans vision skiljer sig från globalisternas.

– Vi centraleuropéer anser att det finns ett alternativ till globalisering och att Centraleuropa valt vägen av en allians av fria nationer.

I detta nummer berättar vi om hur EU vill straffa Ungern för att man inte böjer sig för EU-diktaten. Orbán kallar EU:s steg mot sanktioner ”en ynklig hämnd” och anklagar ”EU:s liberala elit” för att bygga en ”liberal demokrati som står för mångkultur”, medan ”kristen demokrati prioriterar kristen kultur, reglering av invandringen och den kristna familjen”.

– Tro inte att ni kan avgöra EU:s framtid själva, sade han, och tillade att till skillnad från EU-eliten vill ”vi ungrare att Europa förblir europeiskt”.

Striden om vem som står för ”demokrati” är faktiskt ganska underhållande att se, och det var träffande när Nigel Farage, förre partiledaren för UKIP, i EU-parlamentet påpekade att de makthavare som står och anklagar Ungern för att inte vara tillräckligt demokratiskt själva inte är folkvalda, utan utsedda enligt samma system som man hade i det gamla Sovjet.

En av punkterna som man lastar Ungern för blir särskilt komisk för oss i Sverige, då anklagelsen lyder att Orbán-vänliga medieoligarker nu har en dominerande och nästan monopolliknande kontroll över landets media, och att rapporteringen är ensidig och positiv till regeringen. EU kanske borde besluta om sanktioner mot Sverige i stället, där situationen är avsevärt allvarligare?

Viktor Orbán har ett enormt folkligt stöd i sin kamp mot den globalistiska EU-eliten. När EU hotade med sanktioner mot landet på grund av att Orbán sagt blankt nej till invandringskvoter, demonstrerade 100 000 människor i Budapest sitt stöd till hans politik. Det senaste valet i april i år vann han med två tredjedelars majoritet, mycket på en valplattform riktad mot EU:s överstatlighet.

Att attackera Ungern, som flera andra länder sluter upp bakom och vars politik har ett så stort folkligt stöd, kan mycket väl leda till att hela EU-bygget krackelerar, och det vore inte en dag för tidigt.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Anna Sandgren

  Amen!

 • Dacke

  Inte ens konstgjord andning hjälper för att hålla EU vid liv? Angreppet från EU mot Ungern är en av de värsta påhoppen i modern tid mot en demokrati och en suverän stat, tillika ett Västland. Luften håller på att pysa ur EU som mer och mer liknar en “jätte på lerfötter”. EU pratar om demokrati och är dem sista som skall tala om demokrati. Nu är det hög tid, att en gång för alla, knäppa EU,s makthungriga politiker på näsan!

 • Agne Torsson

  EU är inte för Europa och dess infödda folk, tvärtom.

 • latmask

  Apropå tryckfrihet: I en mindre stad i Ungern såg jag vid valet i april följande plakat av Jobbik:
  “Ti dolgoztok. Ök lopnak. Ezért nincs pénz az oktatásra.”
  “Ni arbetar. De stjäl. Därför finns det inga pengar till utbildning.”
  Två personer avbildas i svartvitt för att verka skurkaktiga. Den ena är Viktor Orbán, den andra en av hans minstrar.
  Kan du föreställa dig en sådan här valaffisch i Sverige av ett oppositionsparti? Knappt ens MP:s ungdomsförbund skulle ställa upp.

Politisk korrekthet i Sverige och Finland

OPINION: HENRIK PAETAUDen politiska korrekthet, som man i Finland hade att rätta sig efter i flera decennier från och med 1945, var i högsta grad pragmatiskt påkal­lad. Trots detta behövde man inte ge avkall på vare sig tryck- eller yttrande­frihet. I Sverige har den politiska korrektheten däremot byggts upp till ett repressivt verktyg för att rättfärdiga ett åsiktsförtryck som på sikt kommer att leda till en ödesdiger polarisering av samhället, skriver veckans debattör filosofie magister Henrik Paetau.

Vänsterns herrementalitet och behov av offer

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVänstermänniskor älskar att utmåla sig själva som altruister och filantroper, men för att kunna göra det behöver de konstruera offer – de andra – som de från sin inbillat överlägsna position av bättre vetande och högre moral ska sträcka ut en hjälpande hand till.

Sverigevänner med funktionsnedsättningar måste erövra vänstervridna organisationer

OPINIONJonas Serneholt, själv synskadad sedan födseln, menar att organisationer för funktionshindrade helt infiltrerats och tagits över av människor med en vänsteragenda. Det är dags att återerövra organisationerna och se till att de åter arbetar med det de skapades för: att företräda svenska funktions­hindrade.

I den försvunna bildningens spår

DEBATTNär Skolverkets förslag på att införa stora ändringar i läroplanerna för bland annat ämnet historia togs upp av media, blev det reaktioner av det förväntade slaget. Helt naturligt kom många synpunkter från lärare, men även kulturattachéer vid ambassader representerande Europas kulturländer höjde på ögonbrynen. Några andra log med en gnutta ironi. Nästan samtidigt kom Centerstämmans förslag om ett förbud mot omskärelse av pojkar. Och det är nu som allt börjar bli riktigt intressant.

Dissidenten framtidens hjälte?

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGMakteliten och mainstreammedias journalister tvingas efterhand till att verklighetsanpassa sin rapportering, men de kommer aldrig någonsin erkänna att Sveriges dissidenter hade rätt och de själva fel. Upprättelsen kommer istället från våra egna led, egna medier och egna nätverk.

Välfärdskollaps – och sen?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETKommuner larmar om besparingar och allt fler märker själva av vårdköerna, problemen i skolorna och myndigheters försämrade service. En välfärdskollaps med andra ord. Men vilket samhälle är vi på väg emot egentligen?

Terrorism i Europa – var det värre förr?

KRÖNIKA Är bombdåden terror eller ej? Myndigheternas nyspråk och motstridiga medieuppgifter förvirrar. En sammanställning av terrorhandlingar i Europa mellan 1970 och 2018 påvisar ett minskande antal dödsoffer genom terrordåd och att etnoseparatistiska grupper med vänsterideologi var värst.

Målmedvetet Kina har utnyttjat naivt väst i handelsfrågan

KRÖNIKAUnder decennier har Kina kunnat dra nytta av västerländsk naivitet genom en reglerad handel på ojämna villkor och därigenom även en överföring av teknologi från väst till Kina. Kina har dragit det längsta strået och det är detta som Donald Trump nu försöker få ett slut på – men han motarbetas på hemmaplan.

Gå till arkivet

Send this to a friend