Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Attacken på Ungern kan bli EU:s fall

PappersupplaganNya Tider v. 39

Publicerad: 27 september, 2018, 17:22

 • Svenska

Läs även

I förra numret skrev vi om Dalai Lama som vid sitt besök i Malmö sade att Europa tillhör européerna och att flyktingar redan från början måste få beskedet att när deras land är säkert så ska de tillbaka och hjälpa till att bygga upp det.

Efter vår publicering visade det sig att DN och flera andra tidningar hade bytt ut sina artiklar om besöket. DN:s rubrik, som tidigare löd ”Dalai Lama: Flyktingar ska återvända”, hävdar nu att ”Dalai Lama ser EU som förebild”. Detta trots att EU bara nämns i ingressen, och inte i resten av artikeln.

Göteborgs-Postens nätupplaga gjorde ett identiskt rubrikbyte. När vi ringer upp tidningen skyller man på TT.
– Det är nyhetsbyrån TT som skriver och uppdaterar den artikeln, säger Dennis Jönmark till Nya Tider.

TT:s Rebecka Fogelmarck avfärdar frågorna om varför nyhetsbyrån i efterhand redigerat om Dalai Lama-intervjun som ”konspiratoriska”:
– Vi uppdaterar ju hela tiden våra texter. Vi gör olika versioner under dagarna, säger hon och påpekar att fredspristagarens uttalande om migranter fortfarande finns med.
– Det står också om flyktingar i den… i slutet, säger hon.

Låt oss nu titta på den rubrik man ändrade till. Lyssnar man till vad Dalai Lama egentligen säger, så är det långt ifrån den hyllning av EU som TT vill få läsarna att tro. Tvärtom, den tibetanske andlige ledaren har bitter erfarenhet av att hans land blev invaderat av kinesiska trupper och han själv fick gå i landsflykt tillsammans med delar av sitt folk.

Den tibetanska kulturen, sättet att leva och inte minst den buddhistiska religionen håller på att utraderas. Till och med tibetanerna själva håller på att trängas undan av en storskalig invandring av han-kineser.

När Dalai Lama säger att man kanske kunde tänka sig en union mellan Tibet och Kina, ungefär som EU, så att hans land kunde ges åtminstone lite autonomi, så är det knappast en hyllning.
Det är precis så Ungerns premiärminister Viktor Orbán uppfattar EU. Den europeiska kulturen som byggts på kristendom är hotad och en massinvandring riskerar att tränga undan de europeiska folken.

– Varje europeiskt land har rätt att skydda sin kristna kultur och traditionella familjemodell, liksom att säga nej till massinvandring, sade han i ett tal i slutet av juli.

Han kritiserade vidare den ”integration” som EU-eliten med alla medel försöker påtvinga Europas folk:

– Vi vill inte leva i ett imperium igen, sade han med referens till den union som hans land senast löd under, Sovjetunionen.

Han är inte en motståndare till EU, men hans vision skiljer sig från globalisternas.

– Vi centraleuropéer anser att det finns ett alternativ till globalisering och att Centraleuropa valt vägen av en allians av fria nationer.

I detta nummer berättar vi om hur EU vill straffa Ungern för att man inte böjer sig för EU-diktaten. Orbán kallar EU:s steg mot sanktioner ”en ynklig hämnd” och anklagar ”EU:s liberala elit” för att bygga en ”liberal demokrati som står för mångkultur”, medan ”kristen demokrati prioriterar kristen kultur, reglering av invandringen och den kristna familjen”.

– Tro inte att ni kan avgöra EU:s framtid själva, sade han, och tillade att till skillnad från EU-eliten vill ”vi ungrare att Europa förblir europeiskt”.

Striden om vem som står för ”demokrati” är faktiskt ganska underhållande att se, och det var träffande när Nigel Farage, förre partiledaren för UKIP, i EU-parlamentet påpekade att de makthavare som står och anklagar Ungern för att inte vara tillräckligt demokratiskt själva inte är folkvalda, utan utsedda enligt samma system som man hade i det gamla Sovjet.

En av punkterna som man lastar Ungern för blir särskilt komisk för oss i Sverige, då anklagelsen lyder att Orbán-vänliga medieoligarker nu har en dominerande och nästan monopolliknande kontroll över landets media, och att rapporteringen är ensidig och positiv till regeringen. EU kanske borde besluta om sanktioner mot Sverige i stället, där situationen är avsevärt allvarligare?

Viktor Orbán har ett enormt folkligt stöd i sin kamp mot den globalistiska EU-eliten. När EU hotade med sanktioner mot landet på grund av att Orbán sagt blankt nej till invandringskvoter, demonstrerade 100 000 människor i Budapest sitt stöd till hans politik. Det senaste valet i april i år vann han med två tredjedelars majoritet, mycket på en valplattform riktad mot EU:s överstatlighet.

Att attackera Ungern, som flera andra länder sluter upp bakom och vars politik har ett så stort folkligt stöd, kan mycket väl leda till att hela EU-bygget krackelerar, och det vore inte en dag för tidigt.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Anna Sandgren

  Amen!

 • Dacke

  Inte ens konstgjord andning hjälper för att hålla EU vid liv? Angreppet från EU mot Ungern är en av de värsta påhoppen i modern tid mot en demokrati och en suverän stat, tillika ett Västland. Luften håller på att pysa ur EU som mer och mer liknar en “jätte på lerfötter”. EU pratar om demokrati och är dem sista som skall tala om demokrati. Nu är det hög tid, att en gång för alla, knäppa EU,s makthungriga politiker på näsan!

 • Agne Torsson

  EU är inte för Europa och dess infödda folk, tvärtom.

 • latmask

  Apropå tryckfrihet: I en mindre stad i Ungern såg jag vid valet i april följande plakat av Jobbik:
  “Ti dolgoztok. Ök lopnak. Ezért nincs pénz az oktatásra.”
  “Ni arbetar. De stjäl. Därför finns det inga pengar till utbildning.”
  Två personer avbildas i svartvitt för att verka skurkaktiga. Den ena är Viktor Orbán, den andra en av hans minstrar.
  Kan du föreställa dig en sådan här valaffisch i Sverige av ett oppositionsparti? Knappt ens MP:s ungdomsförbund skulle ställa upp.

Feministernas spegelvärld

OPINION

Regeringens siffror över nyanländas sysselsättning är ren fake news

OPINION: THORALF ALFSSONRegeringens narrativ med ”kraftiga förbättringar” för nyanländas sysselsättning är rena falska nyheter. De siffror man slänger sig med saknar förankring i verkligheten och är resultat av trixande med låtsasjobb och statistik. Alltså rena politiska beställningsjobb och propaganda. Bakom propagandan står en skrupelfri, maktfullkomlig och därigenom också direkt farlig regering, menar debattören och före detta riksdagsledamoten Thoralf Alfsson.

Rätt och fel om Sabuni

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Så firas midsommar på andra sidan Östersjön

KRÖNIKANi kanske inte trodde det, men midsommar firas faktiskt också på andra sidan Östersjön och inte bara hos oss i Sverige. Okej, en del kände kanske till att midsommar även firas i Finland, men att det finns midsommarfirande i våra baltiska grannländer som både liknar och skiljer sig något från det svenska dito är det nog färre som vet. Därför, en vecka före midsommar, är det dags att bekanta sig kort med hur traditionerna ser ut just i Finland, Estland och Lettland under årets ljusaste dag och natt.

Ett nytt geopolitiskt landskap med Trump och Putin

OPINION: DAN AHLMARK”Länder har inte permanenta vänner utan bara permanenta intressen”, råder en utrikespolitisk maxim. Och nya intressen kan nu vara på väg att uppstå mellan Ryssland och USA, sedan Kina allt mer börjat exploatera den ryska Fjärran Östern. Denna ”mjuka invasion” kan möjliggöra för USA:s president Donald Trump att locka över Rysslands Vladimir Putin, speciellt som Trump på hemmaplan nu har friare händer sedan Mueller-utredningen fallit. Detta menar debattören Dan Ahlmark.

Eva Brunne i Sveriges Radio, mer muslim än kristen?

OPINION

Är inte BRÅ:s uppgift att förebygga brott?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETReportern Lara Logan blev strax efter att detta foto togs överfallen och utsatt för taharrush på Tahrirtorget i Kairo år 2011. Liknande scener utspelade sig i Köln (t.h.) på nyårsnatten till 2016, då många män från arabvärlden kommit till Europa. Ändå vägrar BRÅ att kartlägga kopplingen mellan etnicitet och sexualbrott. Foto: Reuters, Privat

Flyktingkrisen är över

Flyktingkrisen är över och antalet asylsökande minskar, får vi höra varje gång vår statsminister Stefan Löfven talar om flyktingsituationen i Sverige. Statsministerns tillkännagivande grundar sig antagligen på Migrationsverkets senaste rapport, som säger att under år 2018 har endast 21 502 personer sökt asyl i Sverige, jämfört med krisåret 2015, då motsvarande siffra var 162 887.

Gå till arkivet

Send this to a friend