Skip to Content

SYRIEN

Attackerar Syrien: Trump gör oväntad u-sväng

Trumps starka åsikter om USA:s Syrienpolitik under den förre presidenten Obama daterar sig tillbaka till 2013, då han åtskilliga gånger kritiserade en föreslagen amerikansk inblandning. Beslutet att använda militära medel mot Syrien är därför en anmärkningsvärd åsiktsförändring hos Trump.

Publicerad: 7 april, 2017, 14:34

 • Svenska

Läs även

Innan Donald Trump blev president, så tweetade han regelbundet att USA inte borde bomba Syrien. Från 2013-2014 varnade Trump mot ett militärt ingripande i Syrien, inklusive en tweet som bad Obama-administrationen att ”ge f*n i Syrien”.

Trump var fortfarande emot militär aggression mot Syrien efter det att han blev republikanernas kandidat under kampanjen till presidentvalet år 2016. Han menade att Obama-administrationen lät sina förpliktelser till den politiska korrektheten stå i vägen för kampen mot terrorism.

I en intervju bara några veckor innan valdagen sade han att hans motståndares politik vad gäller Syrien, vilket inkluderade etablerandet av flygförbudszoner, skulle leda till ett världskrig.

”Vad får vi ut av att bomba i Syrien, förutom mer skulder och en förmodat långsiktig konflikt?” svarade Trump i en tweet. ”Obama behöver kongressens godkännande.”

Han tweetade även: ”Vad vi ska fokusera på är ISIS. Vi ska inte fokusera på Syrien.”

När Vita Huset beordrade angrepp mot Syrien sent på torsdagen, cirkulerade åtskilliga av dessa antikrigs-tweets återigen på Twitter, särskilt två stycken där Trump manade till kongressens godkännande innan man skulle starta något militärt ingripande mot Syrien.

Det finns fortfarande inte några bevis att Syriens president Bashar al-Assad använde sig av kemiska vapen mot sitt eget folk, vilket dödade mer än 80 människor, men trots det beordrade Trump torsdagens attack i ett officiellt uttalande.

Nu menar Trump att eftersom han är en ”flexibel person”, har han ändrat åsikt vad gäller Syrien. ”Attacken mot barnen igår, gjorde ett djupt intryck hos mig. Djupt intryck”, sade han. ”Min inställning till Syrien och Assad har förändrats mycket.”

Bara för lite över en månad sedan ville Trump stoppa inresor för alla syriska flyktingar till USA, inkluderande barn.

En av sex döda soldater efter USA:s attack: Issa Ali, kapten i Syriska armén.

”Åratal av tidigare försök att förändra Assads uppträdande har alla misslyckats och misslyckats mycket dramatiskt. Som ett resultat fortsätter flyktingkrisen att förvärras och området fortsätter att destabiliseras och det hotar USA och dess allierade”, sade presidenten vidare.

Trump avslutade tillkännagivandet av torsdagens anfall med det storslagna målet att få ett slut på ”terrorism av alla slag och alla sorter”.

Den snabba förändringen hos administrationen angående Syrienkonflikten blev emellertid tydlig redan när USA:s ambassadör i FN, Nikki Haley, började anklaga den syriska regeringen för de kemiska attackerna utan att presentera några bevis.

Förra veckan sade Trumps FN-ambassadör, Nikki Haley, om Assad: ”Tycker vi att han är ett hinder? Ja. Ska vi sitta där och fokusera på att få ut honom? Nej.”

USA:s utrikesminister Rex Tillerson sade på torsdagen: ”Vi är mycket övertygade om” att anfallen i tisdags ”kom från Bashar al-Assad-regimens flygplan” och i hög grad är vi säkra på att det var ”nervgasen Sarin”.

En mängd vittnen rapporterade om en ”stinkande doft” och en grönaktig färg. Både Sarin och Soman är dock i ren form färglösa, smaklösa och doftlösa.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • plexgear

  Nu är Trump marionett på riktigt! I USA röstar inte halva befolkningen för man vet att man väljer nästa sprattelgubbe som ska sitta där i fyra år och spela president inför världen. Patetiskt!

  • KrugalSvylse

   Det tragiska är att många människor som aldrig röstat förut röstade på Donald Trump, eftersom han lyckades få dem att tro att han faktiskt skulle kunna göra en skillnad. Kanske trodde han på det själv också.

   Jag HOPPAS innerligen att detta är något slags trick från Trumps sida för att ta sig ur den hopplösa situationen där han motarbetas från alla håll. Angreppet var trots allt mycket begränsat och han varnade ryssarna i förväg. Men jag tror tyvärr att det är så enkelt som att han med sin bristande politiska erfarenhet blev ett lätt byte för den oheliga neocon-liberala alliansens intriger — att de lyckats lura i honom att han måste visa sig “handlingskraftig” genom att göra som de säger. Träsket som Trump skulle dränera sjönk han istället ner i.

   Massmediernas världsbild är så sjukt uppochnervänd. De självutnämnda “goda” vänsterliberalerna och “moderata” konservativa hetsar fram krig mot en oberoende nations folkvalde ledare och gör sitt bästa för att hetsa fram ett krig mot Ryssland, som mycket väl kan bli hela världens undergång. Medan de “hemska rasisterna” i alt-right-rörelsen — Trumps mest radikala och hårdföra anhängare — protesterar och vill ha fred. Vilka är då de verkligt goda och de verkligt onda?

  • bukett

   Varför använda missiler ? När ska de börja använda dialogen? Nordkorea gör likadant?

 • DexterSverige

  Det är över gott folk – mindre än 100 dagar in i sitt presidentskap har samma neocons som stod bakom Obama helt tagit över Vita Huset.

  Tydliga tecken har redan setts tidigare då Flynn fick sparken och nu senast Brennan. De som fortfarande tvivlat kan sluta nu. Trump är körd och vi har i bästa fall denna typ av begränsade konflikter att se fram emot – i värsta fall världskrig på riktigt.

 • DexterSverige

  “Både Sarin och Soman är dock i ren form färglösa, smaklösa och doftlösa”

  Man kan även tillägga att sarinoffer får en blå hudton, spyr och gör på sig – alltid.

  Inget av de påstådda “Assad-offren” uppvisar dessa kännetecken – deras hudton är mer konsistent med kolmonoxid eller cyanidförgiftning.

  Bara det faktum att de ökända Soros-spronsrade “White Helmets” sprang runt bland liken fick varningslampor att lysa direkt.

  • Vax

   En kristen syrisk bekant kommenterade dådet:” Assad har aldrig tidigare angripit en kristen by, och nu detta bestialiska dåd. Aldrig att han är skyldig till det.”

  • salrol

   Att döda kristna genom att sätta dem som mänskliga sköldar är IS taktik. Det har varit kristna som dödats i alla de False Flag-operationer media tidigare trumpetat ut, som Fake News. Det finns hur många fel som helst på bilderna och videos. Enbart mängden exponerad hud hos hjälparbetarna bevisar falsariet. Allt är regisserat av “White Helmets” och utom de dödade kristna (detta är verklighet) film resp fiction. Det finns så många delar, “som händelsvis” passar in.
   *White Helmets
   *Mängder med ambulanser står och väntar.
   *Ambulanspersonalen helt oskyddade och exponerade under upp mot timmar under transporten.
   *Räddningspersonal utan skyddskläder.
   *Barnet mördas inför kamera genom injektion i hjärtat.
   *Läkaren fråntagen legitimationen i väst och känd superradikal IS-aktivist.
   *Hög FN-tjänsteman i partisk FN-organisation på plats.
   *Fransk hjälporganisation närvarande på plats samt vid mottagande sjukhus i Turkiet
   *Offren främst kristna
   *IS attackerar på bred front samtidigt med misilanfallet. (men slogs omedelbart tillbaka). En dylik attack sker inte utan förberedelser typ framtransport av soldater, bränsle resp ammunition, vilket tar tid.

   Detta måste börjat förberedas av Trump redan före jul. Det ser ut som om utbytena av vissa tänkta medarbetare i inre kretsen har att göra med förberedelser dessa har motsatt sig, nu senast då Bannon. Trumps behandling av Xi? Han tror sig visa styrka, men vad som sker är att Trump fört BRICS tätare samman och i fortsättningen lär inga förhandlingar där BRICS-länder medverkar ske annat än i BRICS-länder. Trump har förlorat allt det internationella förtroendekapital han startade sitt presidentskap med.

 • andeklas

  Jag är nog lite rädd för att Nya Tider haft lite för höga tankar om Donald Trump. Man kan inte lita på USA överhuvudtaget – för min del behövs inga fler bevis – jag tar ställning FÖR Ryssland o Syrien MOT USA.
  När USA var Vilda Västern var den kontinenten sig själv – nu är den nånting ytterst få vill ha med att göra.

 • Anna Catherine af Trampe

  President al-Assad hade ju inget att vinna på ett sådant tilltag, vilket inte kan sägas om andra “aktörer” i gamet.

 • salrol

  Grönaktigt och stinkande? Hmmm . . .
  Vad jag minns påminner detta om ammoniak. I o f s dödligt i överskott – men inte en traditionell stridsgas.

Polis gripen för att ha filmat en mamma när hon utförde oralsex på sin ettårige son

UTRIKESPolismannen Shaderick Jones, 33, står åtalad för att ha filmat våldtäkten på det unga barnet efter att ha förmått barnets mamma Iyehesa Todd, 26, att utföra oralsex på pojken för att han inte skulle gripa henne för ett trafikbrott.

Facebook planerar ny global valuta

UTRIKESLibra är namnet på den nya globala valutan som Facebook planerar att lansera redan nästa år. Den nya valutan är tänkt att vara en kryptovaluta, en helt elektronisk valuta, som är tänkt att nå en marknad på flera miljarder människor över hela världen. Målet är att kunna konkurrera med banker och nå de nästan två miljarder människor i framför allt utvecklingsländer som använder Facebook men inte använder banker.

Vit sydafrikansk kvinna våldtogs framför sitt barn

UTRIKESEn sydafrikansk mor tvingades genomlida ett rent helvete när en svart man bröt sig in på familjens gård. Efter att ha skjutit mamman försökte han tvinga hennes 15-åriga son att våldta henne innan den främmande mannen försökte våldta den 13-åriga dottern. Han övertalades av den skjutna modern till att istället våldta henne – vilket han gjorde flera gånger framför den skräckslagna dottern. Nu har familjen flytt till Australien och våldtäktsmannen fått sitt straff – flera livstiders fängelse.

Syrisk offensiv möter svåra motgångar

UTRIKESSedan sommaren 2018, efter att syriska armén på löpande band befriat stad efter stad i centrala och södra Syrien från utlands­stödda rebeller och terrorister, har alla väntat på offensiven mot deras sista stora fäste i nordvästra Idlibprovinsen. Den sista större militära insatsen för att segra och uppnå fred. Den 30 april drog den äntligen igång, men har mött upprepade motgångar både militärt och politiskt. Det hårt prövade syriska folkets dröm om fred verkar i dag mer avlägsen än den var för ett år sedan. Idlibprovinsen styrs militärt och administrativt av terrorgruppen al-Qaida i Syrien, något som etablissemanget i Väst talar tyst om samtidigt som europeiska skattepengar pumpas in i så kallat humanitärt bistånd.

De Gröna är nu största partiet i Tyskland enligt mätning

UTRIKESOm det vore val till tyska Förbundsdagen nu skulle die Grünen, motsvarande svenska Miljöpartiet, bli största parti med 26 procent. AfD växte samtidigt till tredje största parti. Det visar en opinionsmätning publicerad den 6 juni. Under EU-valet hölls även lokalval i Hamburg och delstatsval i Bremen. Samtliga var katastrofval för Socialdemokraterna, men gav rejäla framgångar för die Grünen som under mitten av juni inledde maktförhandlingarna.

Kina testskjuter ryska S-400 – Kinesisk militär på inspektion i Ryssland

UTRIKESKina kommer denna månad provskjuta nylevererade luftvärnsrobotar till det avancerade långdistans-luftförsvarssystemet S-400. Samtidigt befinner sig kinesiska militära experter på plats i södra Ryssland för att övervaka förberedelserna av den andra stora leveransen sedan 2017/2018. Varje leverans motsvarar ett S-400-regemente. Totalt har Kina beställt minst tre, vilka kraftigt kommer öka Kinas luftförsvarsförmåga och på ett betydande sätt påverka den geopolitiska balansen i regionen.

Riksdagen beslutade om nordiskt samarbete

UTRIKESNär Brexit genomförs och EU-samarbetet knakar i fogarna behandlade Utrikesutskottet ett betänkande kring samarbete inom Norden. Beslutet som fattades innebar inga större förändringar jämfört med i dag. De områden som beslutades anses viktiga var fördjupat samarbete kring miljö- och säkerhetsfrågor. Sverigedemokraterna var det parti som ville gå längst vad gäller att fördjupa det nordiska samarbetet.

Bilderbergmötet 2019: ”Välkommen till verkligheten”

INRIKESÅrets möte med den hemlighetsfulla Bilderberggruppen ägde rum i Montreux, Schweiz, i månadsskiftet maj-juni. Omkring 130 medlemmar av den internationella finansiella och politiska eliten deltog, som vanligt under sträng sekretess. Från Sverige deltog bland andra Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. – Välkommen till verkligheten, sade Kristersson när en medborgarjournalist anklagade honom för att tjäna Bilderberggruppen istället för allmänheten.

Gå till arkivet

Send this to a friend