Skip to Content

Australien häver hård lockdown: tusentals ser tennisfinalen

Publicerad: 21 februari, 2021, 07:30

  • Svenska

Delstaten Victoria i Australien gick för en vecka sedan in i hård lockdown efter att man upptäckt ett (1) covid-19-fall. Under samma tid pågick en av världens största tennisturneringar, Australian Open i Melbourne, inför storpublik.

Från att ha tillåtit 30 000 personer som åskådare, förbjöds plötsligt all publik helt och hållet – mitt under pågående turnering, något som beskrivits som ett dråpslag mot arrangörerna sedan inga biljetter längre fått säljas.

Nu har delstaten i Victoria meddelat att inga nya covidfall har hittats, efter att man testat rekordmånga – över 40 000 per dag . Därför häver de sin lockdown efter fem dagar och tillåter återigen tusentals personer på tennisarenorna (50 procent av maxkapacitet) när turneringen går in i slutskedet. Omkring 7500 personer ser söndagens final mellan serben Novak Djokovic och ryssen Daniil Medvedev.

Flera delstater i Australien har sedan coronavirusets utbrott vidtagit drakoniska åtgärder för att bekämpa smittspridningen, ofta med hårda lockdowns som sedan följts av att delar av landet öppnat upp, och sedan stängt igen. Landet har till exempel anordnat det evenemang med störst publik i hela världen under det senaste året. Det skedde i november, då närmare 50 000 personer såg en rugbymatch.

Hittills har landet endast cirka 900 dödsfall, trots en befolkning på 25 miljoner.

Källa: Sydney Morning Herald, Irish Times

 

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Stockholms affischnamn för vaccinering på sjukhus för corona – efter vaccinering

Publicerad: 6 maj, 2021, 00:02

Region Stockholm fick nyligen utstå skratt och hån på internet, sedan människor uppmärksammat att deras affischnamn för vaccineringen i själva verket är en världsberömd meme, känd som ”Hide the Pain”-Harold. Den gamle mannen Harold används skämtsamt på internet för situationer där någon ler trots att han eller hon mår dåligt. Harolds speciella leende ser i själva verket ut som att ha  försöker dölja smärta.

”Hans leende i kombination med blicken gör att han ser ut att lida”, beskrev SVT memen.

Efter att Region Stockholm uppmärksammats på att bilden i själva verket är en meme som kan sända ut signaler om att vaccinering är problematisk, bytte man snabbt ut den.

Men historien slutar inte där. Nu rapporterar nämligen ungerska medier att Harold, som är ungersk medborgare, vårdats på sjukhus. Han smittades av corona efter att ha tagit första vaccinsprutan.

”Pensionären Harold blev sjuk en och en halv vecka efter att ha fått den första dosen av det kinesiska vaccinet, eftersom han inte utvecklat antikroppar under tiden”, skriver Hungary Today.

Harold säger till medier att han blev så dålig att han skrev testamente innan han sökte sjukhusvård. Idag är han friskförklarad.

Ungern är ett av de länder i Europa som vaccinerat störst andel av sin befolkning. Landet är på tredje plats med 62 doser per 100 invånare, efter Malta (77) och Storbritannien (73). Ungern har vaccinerat dubbelt så många som Sverige, som ligger på 32 doser per 100 invånare. Siffrorna avser första sprutan.

Premiärminister Viktor Orbán försökte in i det sista att inte stänga ned landet, men valde ända i våras att införa en hård lockdown sedan antalet döda steg i höjden och sjukvårdssystemet utsattes för stora påfrestningar. Sedan dess har landet gradvis öppnat upp.

Källa: Statista, Hungary Today

[email protected]

Florida: Dryga böter för företag som kräver att få se vaccinationsintyg

Publicerad: 5 maj, 2021, 16:41

Delstaten Florida kommer att bötfälla företag och skolor upp till 5 000 dollar, för varje tillfälle som de kräver att personer uppvisar vaccinationsintyg.

En klar majoritet i Floridas senat röstade i slutet av april för att godkänna en lag där åtgärden föreslås.

”Man har rätt att delta i samhället, besöka restauranger, biografer, sportevenemang – alla möjliga saker, utan att behöva visa upp den typen av information”, sade DeSantis på en presskonferens där han meddelade att han skrivit under lagen.

Dessutom föreslås andra åtgärder som syftar till att minska delstatens möjlighet till nedstängningar, bland annat att restriktioner inte får gälla längre än 30 dagar innan de måste förlängas genom nytt beslut.

DeSantis har under pandemin profilerat sig som en kritiker mot så kallade ”lockdown states”, ofta delstater som styrs av Demokraterna med normalt sett mycket mer långtgående restriktioner än i republikanska delstater.

”Jag kommer också att skriva under en order som upplöser all kvarvarande undantagslagstiftning, vilket gäller från och med 1 juli”, sade DeSantis, som även framhöll att nästan alla restriktioner redan upphört i Florida. Han menar att de som ännu inte vaccinerat sig i Florida, är ovaccinerade utifrån egen vilja och inte utifrån vaccinbrist och att delstaten därför nått en punkt där vaccinationsprocessen inte kommer längre. Därför behöver också livet nu återgå till det normala.

Den populäre DeSantis tros bli en av republikanernas presidentkandidater i nästa val, 2024.

Flera andra delstater, som New York, planerar att vara ”helt öppet” från och med den 1 juli.

Källa: Washington Examiner,  Ystads allehanda

[email protected]

Texas lagstadgar mot vaccinpass

Publicerad: 5 maj, 2021, 14:43

I ett dokument från Texas guvernör daterat den 5 april 2021 slås fast att hälsoinformation är en privatsak och att delstatens myndigheter inte får efterfråga dessa till exempel i form av ”vaccinpass”:

”En individs status avseende vaccinering mot Covid-19 utgör privat hälsoinformation och ingen delstatlig myndighet får kräva att få ta del av denna information genom att kräva så kallade ’vaccinpass’ avseende Covid-19 eller på annat sätt villkora erbjudande av tjänster till individen baserat på dennes vaccinationsstatus mot Covid-19.”

Vidare meddelar man att delstaten aldrig kommer att kräva att någon låter vaccinera sig mot Covid-19:

”Att motta ett av vaccinen mot Covid-19 som erhållit auktorisering för nödanvändning uppmuntras starkt, men kommer alltid att vara frivilligt i Texas och delstatsregeringen kommer aldrig att göra detta obligatoriskt.”

[email protected]

En tredjedel av Sveriges vuxna befolkning vaccinerad

Publicerad: 5 maj, 2021, 10:27

Närmare en tredjedel av de som är 18 år och äldre har fått en dos vaccin. Det visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten den 4 maj.

Det totala antalet vaccinationer uppgår till drygt 3,4 miljoner. Omkring 2,7 miljoner har fått första sprutan, vilket motsvarar 32,7 procent av den vuxna befolkningen. Omkring 770 000 har fått båda sprutorna, vilket motsvarar 9,4 procent av den vuxna befolkningen.

Hos den tydligaste riskgruppen, boende på SÄBO, har 94 procent fått första dosen och 89 procent båda doser.

Samtidigt medger Folkhälsomyndigheten att det finns risk att smittas även efter vaccination.

”Alla vacciner mot covid-19 är effektiva, men inget skyddar till hundra procent. Det är därför förväntat att en del individer kommer att smittas trots att de är vaccinerade. Folkhälsomyndigheten följer förekomsten av dessa så kallade genombrottsinfektioner”, skriver myndigheten.

Folkhälsomyndigheten rapporterade den 23 april att 1 624 personer (av 710 636 fullvaccinerade) testat positivt för covid-19 två veckor efter att de fått andra sprutan, alltså vid den tidpunkt då vaccinet sägs uppnå sitt högsta skydd. Det innebär att 0,2 procent av de färdigvaccinerade ändå smittats av corona.

Enligt myndigheten har 0,3 procent av alla bekräftade coronafall sedan årsskiftet drabbat fullvaccinerade.

Källa: Folkhälsomyndigheten

[email protected]

Ingen förhöjd risk för barn till coronasjuka mödrar

Publicerad: 2 maj, 2021, 08:30

En studie över nästan alla barn som fötts i Sverige under coronapandemin, visar att risken för att nyfödda blir svårt sjuka eller dör är lika låg om mamman varit smittad av corona eller inte.

”Det här är goda nyheter för alla gravida och även för vården”, säger Mikael Norman, professor i neotanalvård och huvudförfattare till studien som publiceras i tidskriften JAMA.

I studien ingår 88 000 barn som fötts från 11 mars 2020 till 31 januari i år.  Av de 88 000 som studerats, föddes 2 323 barn av mammor som haft corona under graviditeten eller vid förlossningen.

Alla barn har coronatestats under första vecka​n efter förlossningen. Endast 21 barn hade smittats av viruset, men forskarna tror att de smittats först efter födseln. Av dessa barn behövde nio vård, men det berodde inte på coronaviruset utan på andra problem.

”Vi ​känner oss därför trygga med slutsatsen att viruset inte ökar risken för död hos nyfödda”, säger Mikael Norman.

Däremot ökar coronavirusinfektion risken för att modern blir sjuk eller att förlossningen startar tidigare än planerat.

Källa: SVT

[email protected]

Nytt publikrekord under corona: 78 000 såg match i Melbourne

Publicerad: 1 maj, 2021, 23:39

Över 78 000 åskådare fanns på plats på Melbourne stadium när Collingwood Magpies och Essendon Bombers möttes i australisk fotboll, under Anzac Day den 25 april. Dagen är helgdag i Australien och Nya Zeeland och instiftades för att hedra de soldater som stred för länderna under första världskriget, och firas numera ofta med folkfester och nöjen, så som stora sportevenemang.

Åskådarantalet på 78 311 överträffar med råge det aktuella rekordet under coronapandemin, från november. Även då handlade det om ett sportevenemang i Australien – en rugbymatch i Brisbane som sågs av 49 000 australiensare.

Som Nya Tider rapporterade i samband med tennisturneringen Australian Open, har flera delstater i landet vidtagit drakoniska åtgärder – ofta total nedstängning – för att bekämpa smittspridningen då enskilda coronafall upptäckts, som därefter följts av att landet öppnat upp när de smittade satts i karantän. Under Australian Open tilläts tusentals personer se matcherna under de första dagarna, varpå publik sedan förbjöds helt sedan ett enda coronafall upptäckts i delstaten Victoria. Efter några dagar med noll registrerade fall, tilläts återigen storpublik på de sista matcherna i turneringen.

Delstaten Victoria, där Melbourne ligger, har så gott som utrotat smittspridningen och registrerar under de flesta dagar 0 positiva fall, trots att tiotusentals personer testas dagligen.

Källa: FirstPost

[email protected]

Storbritannien slopar planer på vaccinationsintyg till pubar

Publicerad: 30 april, 2021, 08:19

Läs även

Den brittiska regeringens tankar på vaccinationsintyg för att få tillträde till pubar och restauranger kommer inte att bli verklighet. Det rapporterar The Guardian.

”Det viktigaste jag vill säga till alla som lyssnar och tittar, är att det absolut inte är fråga om att människor ombeds att visa ett Covid-intyg när de går till butiken, puben eller frisören”, sade Boris Johnson på en presskonferens.

Däremot finns fortfarande långtgående planer på att den som besöker nattklubbar, konserter och andra större evenemang ska kunna uppvisa intyget, när Storbritannien planerar att öppna upp ytterligare den 12 juni.

Källa: Metro, The Guardian

 

 

[email protected]

Regeringen vill se ”nytt normalläge” med restriktioner

Publicerad: 29 april, 2021, 23:31

Regeringen har, genom socialminister Lena Hallengren, gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en plan för hur och när restriktionerna ska hävas. Men i planen ingår också ett önskemål om att vissa restriktioner förblir, även då pandemin är över.

”Vilka typer av restriktioner, begränsningar eller åtgärder som möjligen kan vara en del i ett nytt normalläge, det är det vi ber myndigheten att titta på”, sade Lena Hallengren till TT.

Uttalandet har lett till stor kritik, och när statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT Aktuellt fick frågor om Hallengrens önskemål om ett ”nytt normalläge” försökte han tona ned det med att det möjligen kunde handla om sådant beteende som vi frivilligt anammat, så som hemarbete i större utsträckning. Till flera medier betonar han att avvecklingen av restriktioner måste ske ”successivt” där man gradvis tar bort de restriktioner som har minst effekt.

Flera partiledare från de etablerade partierna, som röstade för pandemilagen i januari, säger sig nu vara upprörda över Hallengrens tal om ”nytt normalläge”. Dit hör bland andra Annie Lööf, Nyamko Sabuni och Jimmie Åkesson.

Lena Hallengren utvecklar sitt resonemang i en kommentar till Expressen:

”Målet är så klart att återgå till ett samhälle helt utan åtgärder och restriktioner kopplade till covid-19. Det är dit vi vill. Samtidigt behöver vi även efter pandemin ha beredskap för exempelvis nya mutationer eller klusterutbrott. Därför ska också Folkhälsomyndigheten resonera kring vad en gradvis återgång till ett ’nytt normalläge’ i samhället skulle kunna innebära – till exempel någon typ av fortsatta rekommendationer, åtgärder mot klusterutbrott, fortsatt testning eller fortsatt vaccinering.”

Källa: Expressen

[email protected]

Vill inte ta vaccinet – tvingas betala straffavgift

Publicerad: 28 april, 2021, 18:51

I region Kalmar får de som skall vaccinera sig mot Covid-19 varken reda på vilket vaccin de får, eller någon valmöjlighet mellan de olika vaccinen. Först när patienten skall ges sprutan får de reda på vilket vaccin det är. Men om de inte vill ta just det vaccinet, till exempel för att de hellre vill ta ett effektivare eller ett som orsakar färre eller mindre allvarliga biverkningar, så beläggs de istället med en straffavgift på 200 kronor rapporterar SVT.

Tackar man nej till vaccin vid vaccinationstillfället ser Region Kalmar nämligen det som ett uteblivet vårdbesök, trots att man befinner sig på vårdinrättningen för att få vård. Detta är något som har kritiserats av vårdtagare som vill kunna ha valmöjlighet gällande vilket vaccin de skall ta.

Ett par som skulle vaccinera sig mot Covid-19 i mitten av april tackade nej till den tilldelade vaccinsorten, vilket sannolikt var det starkt kritiserade vaccinet från AstraZeneca, och paret gick sedan därifrån. Kort därefter fick de en faktura hemskickad på 400 kronor då de enligt regionen nu var skyldiga 200 kronor var för att de inte ville ta det vaccin som erbjöds.

JO-anmäler Region Kalmar 

Mannen i paret har nu JO-anmält Region Kalmar län. Han menar, enligt SVT, att han och hustrun aldrig hade tagit sig till vårdinrättningen, och utsatt sig och andra för eventuell smitta, om de redan innan känt till vaccinfabrikatet.

Anmälaren likställer intressant nog debiteringsskyldigheten med att det är som att gå till affären för att köpa fläsk men endast bli erbjuden bananer.

– Om jag går till affären för att köpa fläsk men endast blir erbjuden bananer menar jag att jag inte skall kunna faktureras för den vara jag inte gick dit för att köpa, alltså den vara jag aldrig köpte på grund av säljarens/Region Kalmars hemlighållande av produktens namn/märke/ursprung/tillverkare, skriver mannen i sin JO-anmälan enligt SVT.

Flera regioner har valt att hemlighålla vilket vaccin det är som de kommer att erbjuda patienter eftersom man upplever att många svenskar inte vill ta det starkt kritiserade vaccinet från AstraZeneca, vilket förutom ett avsevärt högre antal biverkningar, inklusive allvarliga sådana, dessutom har det absolut sämsta skyddet mot Covid-19. Enligt läkemedelsverket är AstraZenecas vaccin bara effektivt till 59,5 procent. Det skall sättas i relation till de övriga godkända vaccinen som används i Sverige: Pfizer har 95 procents effektivitet och Modernas 94 procent.

[email protected]

Fauci pudlar om masker utomhus – ”extremt låg smittrisk”

Publicerad: 28 april, 2021, 14:26

Läs även

USA:s coronaansvarige Anthony Fauci sade i en intervju med CNN den 25 april att ”det är vanligt sunt förnuft att förstå att risken [för smitta] när man vistas utomhus – vilket vi hela tiden sagt – är extremt låg”.

TV-kanalen CNBC har följt upp detta med att intervjua doktor Isaac Bogoch, specialist på smittsamma sjukdomar vid Torontos universitet, som instämmer:
– Att bära mask utomhus ger troligen inte särskilt mycket extra skydd.

Att Fauci tvärvände på detta sätt och dessutom påstod att ”vi hela tiden sagt” detta, väckte både förvåning och löje på nätet. Många påminde om hans och hälsomyndighetens tidigare uttalanden om att ”lita på vetenskapen” och bära munskydd även utomhus. Om nu Fauci ”hela tiden sagt detta”, varför är det då så många delstater som har krav på munskydd utomhus? frågar sig många.

President Joe Biden utfärdade en order på sin första dag på jobbet, där det blev obligatoriskt att bära munskydd i kollektivtrafiken och på federal mark, men tillade att ”maskbärande uppmuntras över hela USA”.

Den amerikanska hälsomyndigheten CDC:s rekommendationer är sedan länge att munskydd skall bäras även utomhus om social distans inte kan upprätthållas. Åtskilliga delstater har infört detta som krav, att munskydd är obligatoriskt om man är tillsammans med andra, medan andra kräver att mask alltid skall bäras så fort man lämnar hemmet. Maskbärande gäller alla vuxna och barn äldre än två år.

I en intervju med tv-kanalen Today den 21 januari i år, menade Fauci till och med att folk som bär dubbla munskydd ”troligen” skyddas bättre och att detta är ”vanligt sunt förnuft”.

Detta är Faucis andra tvärvändning angående masker. När pandemin spred sig över världen förra våren och många bar munskydd i Asien, hävdade han att detta inte behövs i USA. Nya Tider kunde då till och med rapportera om att hälsovårdspersonal straffades om de bar mask. Sedan hösten 2020 straffas man istället om man inte bär mask.

Källor:
https://twitter.com/SKMorefield/status/1386418126783401984?s=20
masks4all.co

[email protected]

Dramatik i Finland när coronafonden klubbades igenom

Publicerad: 28 april, 2021, 12:03

EU:s planerade skuldsättningspaket på 750 miljarder euro måste godkännas av samtliga nationella parlament för att träda i kraft.

De senaste dagarna har frågan varit en het potatis i Finland, sedan finska riksdagens grundlagsutskott beslutat att coronafonden måste röstas igenom med två tredjedelars majoritet – till skillnad från i Sverige, där frågan behandlades som vilken fråga som helst och därför kunde röstas igenom med enkel majoritet.

Finland befann sig plötsligt i en situation där Samlingspartiet – landets motsvarighet till Moderaterna – hade vågmästarroll i frågan. Om de skulle rösta nej till återhämtningsfonden, tillsammans med patriotiska Sannfinländarna och konservativa Kristdemokraterna, skulle hela paketet ha stoppats genom att dessa tre partier tillsammans utgör mer än en tredjedel av riksdagens ledamöter.

Grundlagsutskottets beslut möttes av vrede från landets regeringspartier, bland annat globalistiska Svenska Folkpartiet som befarade att riksdagen skulle stoppa hela EU-fonden.

”En omröstning i ett så stort ärende med så knapp marginal, det bådar inte gott. Vi har diskussioner här på Ständerhuset som vi inte vet var de kommer att sluta”, sade justitieminister Anna-Maja Henriksson om den splittring som fanns mellan EU-vänliga och EU-kritiska partier i grundlagsutskottet.

Den förre socialdemokratiske statsministern Antti Rinne, ordförande för utskottet, vädjade till politikerna att rösta igenom skuldsättningen.

”Riksdagen bör noga överväga vilka fördelar paketet för med sig och vilka förluster ett förkastande skulle innebära. Jag hoppas innerligt att riksdagen tar sitt ansvar”, sade Rinne.

Ska Finland vara landet som stjälper hela 750-miljarderspaketet? Det kan Samlingspartiets ledning ha svårt att förklara för sina EU-kolleger”, sade Ålands riksdagsledamot Mats Löfström, i ett försök att sätta ytterligare press på Samlingspartiet.

Regeringens press lönade sig. Efter den politiska nervositet som rått i Helsingfors de senaste dagarna, meddelade till slut Samlingspartiet att de lägger ned sina röster och passivt låter fonden gå igenom. De gör därför på samma sätt som svenska Moderaterna, som kunde ha fällt fonden om de och Kristdemokraterna aktivt hade röstat nej till den (tillsammans med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet). Finska Kristdemokraterna väljer dock, till skillnad från sin svenska motsvarighet, att aktivt rösta nej till fonden.

Flera medier spekulerade i en fullskalig politisk kris med regeringens avgång om återhämtningspaketet hade fällts, något som nu inte blir verklighet.

Källa: Svenska Yle

[email protected]

Kanadensisk stad erbjuder vaccin till alla som inte är vita

Publicerad: 28 april, 2021, 06:05

Hamilton, en kanadensisk hamnstad vid Lake Ontario, agerar nu mot det stigande antalet covidsmittade genom att göra vacciner tillgängliga för alla vuxna i särskilt drabbade så kallade ”hot spot” -områden – men bara för invånare som inte har vit hud.

Staden meddelade på sin twitter att  vaccinet ges till ”svarta och andra rasifierade” personer i åldern 18 år och uppåt.

En speciell klinik som inrättats för att vaccinera endast icke-vita invånare blev fullbokad på några timmar, rapporterar RT.

Källa: RT

[email protected]

Ytterligare ett dödsfall efter AstraZeneca-vaccinering

Publicerad: 27 april, 2021, 12:00

En kvinna i 70-årsåldern har avlidit två veckor efter att ha vaccinerats med AstraZenecas vaccin Vaxzevria. Kvinnan, som var fullt frisk, drabbades av blodpropp och låga nivåer av blodplättar. Efter att ha vårdats på intensivvårdsavdelning en tid, avled hon.

Dödsfallet är det andra i Sverige efter vaccinering med Astra Zenecas vaccin.

Folkhälsomyndigheten vidhåller fortfarande att nyttan med vaccinet överstiger riskerna. Sedan en tid tillbaka ges vaccinet endast till personer över 65 år, eftersom allvarliga biverkningar framför allt drabbat yngre personer. Strategin förändras inte efter det aktuella dödsfallet, trots att kvinnan tillhörde den åldersgrupp som antas ha lägst risk att drabbas av blodproppar.

Totalt har 2,8 miljoner personer fått minst en vaccinspruta (uppgifter från 23 april). Omkring 800 000 doser av AstraZenecas vaccin har levererats till regionerna.

Källa: SVT, Folkhälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten

 

[email protected]

Vaccinationspasset får namnet ”Gröna beviset”

Publicerad: 27 april, 2021, 08:42

E-hälsomyndigheten, som arbetar med att utveckla regeringens EU-anpassade digitala vaccinationsintyg, meddelar nu att intyget kommer att kallas Gröna beviset. Redan den 1 juni ska systemet vara klart, enligt planen, men det är ändå oklart när systemet ska börja användas av medborgarna eftersom Sverige inväntar direktiv i frågan av Europeiska unionen.

”Gröna beviset är en kommande kostnadsfri e-tjänst där du kan få ett digitalt bevis på att du är vaccinerad mot covid-19. Den tekniska infrastrukturen ska vara klar till den 1 juni 2021. Datum för när Gröna beviset öppnar är ännu inte bestämt eftersom arbete med regelverket för vaccinationsbevis pågår”, står det på hemsidan.

Initialt kommer endast intyg över att man är vaccinerad finnas att tillgå. Myndigheten arbetar för att intyg ska kunna ges även till den som har haft bekräftad covid-19, eller till den som nyligen testat negativt.

Foto: E-hälsomyndigheten

Källa: E-hälsomyndigheten

[email protected]

Tusentals protesterade i London mot restriktioner och vaccinpass

Publicerad: 26 april, 2021, 11:06

Läs även

I helgen demonstrerade minst 10 000 britter i centrala London mot coronarestriktioner, vaccinpass och masker. Det rapporterar Sky News.

Marschen gick genom centrala London under namnet ”Unite for Freedom” (Förenas för frihet). Huvudbudskapet är att stoppa nedstängningar av landet och att protestera mot mask- och vaccintvång samt vaccinationspass.

”Människor som handlade på Oxford Street fick höra av folkmassan att de skulle ta av sina masker”, skriver Sky News i sin beskrivning av demonstrationen. De skriver även att demonstranterna ”bar skyltar med konspirationsteorier om vacciner”.

Källa: Sky News

[email protected]

Fler hetsdricker innan puben stänger

Publicerad: 24 april, 2021, 11:15

Läs även

Regeringens restriktioner som förbjuder pubar att servera alkohol efter klockan 20.00 har fått en effekt som myndigheterna menar är oväntad. Många försöker dricka så mycket som möjligt innan klockan 20.00 och drickandet börjar även tidigare på dagen.

Uppgiften kommer från Länsstyrelsen i Stockholm som gör veckovisa uppdateringar av hur restriktionerna efterlevs. Stadens livsmedelskontroll konstaterar dock att trängseln på krogarna inte har ökat.

Kontrollerna visar att cirka en tredjedel av krogarna har ”avvikelser” från restriktionerna. Bland annat sitter gäster kvar på restauranger som egentligen bara får erbjuda hämtmat efter klockan 20.30.

[email protected]

Robot-bartender ska minska mänsklig kontakt

Publicerad: 23 april, 2021, 07:00

”Barney skiljer sig från en vanlig schweizisk bartender. Han är helt automatiserad, blandar dussintals olika cocktails och kan till och med berätta dåliga skämt.”

Så inleds en nyhetsartikel av Reuters den 21 april, om den nya bartendern Barney som utvecklats av F & P Robotics. Företaget tror att roboten kommer att efterfrågas av hotell, barer och köpcentra som vill begränsa mänsklig kontakt ”under och efter” coronapandemin.

Kunden gör beställningen via sin mobil, och roboten blandar sedan ihop drinken eller tar fram ölen som kunden beställt.

Roboten kan även använda handsprit.

Att köpa in en Barney-robot kostar omkring en miljon kronor. Hittills har robotar sålts till Kina och Oman.

“Vi får in dubbelt så många förfrågningar nu jämfört med förra året. Det kan definitivt vara en konkurrensfördel för företag som vill ha en bartender som arbetar dygnet runt och som serverar exakt de drinkar kunderna vill ha – och som dessutom minskar den mänskliga kontakten”, säger Gery Colombo, försäljningschef på bolaget.

Källa: Reuters

[email protected]

Vaccinambassadör dog dagen efter vaccinering – de som säger att det har med vaccin att göra hotas med stämning

Publicerad: 22 april, 2021, 10:31

Den kände indiske skådespelaren Vivek, 59, avled dagen efter att ha fått en vaccinspruta mot Covid-19. Han var delstaten Tamil Nadus hälsoambassadör och hade uppmanat sina följare att låta vaccinera sig, eftersom det är ”säkert och effektivt”.

Den 14 april hade den omtyckte tamiliske komikern framträtt offentligt då han vaccinerades med Indiens eget Covaxin. Han tog sprutan inför sina anhängare och Tamil Nadus hälsominister som ett led i att uppmana befolkningen att låta vaccinera sig.

Dagen efter, runt klockan 11, togs Vivek medvetslös in på sjukhus i Chennai med hjärtstillestånd. Där genomgick han en ballongvidgning av en artär, men hans liv stod inte att rädda.

Sjukhuset meddelar till media att en artär hade blockerats till hundra procent och att hans hjärtstillestånd ”därför inte kan bero på vaccinationen”. Kritiker påpekar dock att just kraftiga blodproppar är en känd biverkan av vaccin.

Den svenska sjuksköterskan, 61-åriga Christina, dog i mitten av februari, av bland annat hjärtstopp. Hon hade även proppar i flera andra organ, samt kraftiga interna blödningar. Hon mådde dåligt redan dagen efter vaccinet och avled cirka en vecka senare.

Myndigheterna i Chennai hotar nu alla som ”spekulerar” om skådespelarens död med stämning.

– Skådespelaren Vivek var en ambassadör för många av våra aktioner och stödde alltid regeringens initiativ. Hans sista meddelande var att människor borde låta vaccinera sig. För att respektera och hedra honom bör vi sprida detta budskap och inte rykten, sade Chennais kommissionär G Prakash till media den 18 april.

Vivek hade uppträtt på duken sedan 1987 och sörjs av två generationer fans.

Källor:
timesofindia.indiatimes.com
greatgameindia.com
www.aftonbladet.se

 

[email protected]

Forskare: Munskydd fungerar inte

Publicerad: 22 april, 2021, 08:15

En studie som publicerades i november 2020 av forskaren Baruch Vainshelboim, som tidigare varit verksam vid Stanford University, har nyligen rönt stor uppmärksamhet på alternativa nyhetssajter.

I studien Facemasks in the COVID-19 era: A health hypothesis skriver Vainsheilboim:

”De befintliga vetenskapliga bevisen ifrågasätter säkerheten och effektiviteten av att använda ansiktsmasker som en metod för att förhindra COVID-19. Data indikerar att både medicinska och icke-medicinska munskydd är ineffektiva för att förhindra överföring av smitta, som SARS-CoV2 och COVID-19, vilket ger stöd åt att ansiktsmasker inte bör användas. Att bära masker har visat sig ha klara negativa fysiska och psykiska effekter”, skriver han vidare och listar en rad möjliga negativa hälsoeffekter.

Vainsheilboim skriver att maskernas trådar är för stora för att kunna stoppa viruset. Han skriver att coronaviruset har en diameter från cirka 60-140 nanometer (miljarddel av en meter), medan ansiktsskyddens trådar har en diameter från 55 till 440 mikrometer (miljondel av en meter).

”På grund av skillnaderna i diameter mellan viruset och ansiktsskyddens trådar – viruset är 1000 gånger mindre – kan SARS-COV-2 enkelt passera genom vilken mask som helst”, skriver Vainsheilboim.

Studien har blivit föremål för artiklar hos olika factcheckers, som dessutom kontaktat Stanford University. Universitetet säger sig inte stå bakom studien och menar att Vainsheilboim bara varit gästprofessor på universitetet för några år sedan, och då i ett annat ämne. Andra forskare hävdar att studiens slutsatser redan motbevisats.

Källa: NCBI

[email protected]

Danmarks restauranger öppnar upp igen

Publicerad: 21 april, 2021, 07:59

Läs även

Idag onsdag lättar Danmark på de mest hårdföra restriktionerna och tillåter restauranger att öppna upp delvis – med restriktioner.

Längtan hos många danskar att få komma tillbaka till sociala sammanhang är stor, och redan nu kommer rapporter om att allt flera restauranger blivit fullbokade inför helgen. Omkring en kvarts miljon danskar har bokat bord till lördag som förmodas bli den mest hektiska dagen.

Om man vill sitta på en uteservering, krävs heller inget intyg om att man är vaccinerad.

Men det stora antalet som bokat bord är fortfarande långt mindre än en normal lördag, så som situationen var före mars förra året. Det minskade antalet tros bero på de restriktioner som restaurangerna tvingas efterleva, med krav på bordsbokning (inga spontanbesök), regler för hur många som får vara i samma sällskap, samt tidigare stängningstider.

Källa: Danmarks radio

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Send this to a friend