Australien inför unikt socialbidragssystem

Australien testar nu att införa ett nytt och världsunikt socialbidragssystem som förespråkare menar leder till mindre kriminalitet, minskat beroende av olika substanser och bättre integration. Kritikerna menar å andra sidan att systemet slår specifikt mot aboriginerna, den australiensiska ursprungsbefolkningen, som är de primära mottagarna av socialbidrag i Australien.

Istället för att få pengar i handen har man i Australien påbörjat ett projekt som man kallar för ”inkomstbudgetering”, där bidragsmottagaren beroende på olika kriterier får 50-80 procent av sitt socialbidrag utbetalat till ett låst konto. De pengarna kan han endast komma åt genom ett specifikt statligt utfärdat bankkort som bara kan användas för begränsade syften.

Kortet kan i dagsläget användas i 15 500 affärer runt om i Australien och varorna användaren kan köpa är begränsade till mat, kläder, hygienartiklar, mediciner, bränsle och möbler. De kan till exempel inte köpa alkohol, pornografi, tobak eller varor på kredit. Dessutom är de begränsade till att spendera maximalt 1 500 australiska dollar om dagen (ca 9 450 kr). De pengar som de inte använder sparas och kan användas senare. Den resterande delen av socialbidragen kan mottagaren fortfarande ta ut som kontanter.

Det primära syftet med systemet, som har namnet Basics, är att minska mängden pengar som bidragstagaren har tillgängliga till droger, alkohol, att spela för och andra former av spenderande som anses negativt för individen. Fortfarande kan alltså bidragstagaren göra av med mellan 20 och 50 procent av bidraget på dessa saker, men så pass många gör tydligen av med mer än så varje månad att systemet anses vara en radikal förändring.

Systemet infördes på prov i en förstudie redan 2007 av den dåvarande regeringen under den australiensiske premiärministern John Howard. Området var dock begränsat till de Norra Territorierna och Queensland. Den stora förändringen från tidigare system var att detta inte var ett val, bidragstagarna tvingades till den här formen av statlig kontroll och systemet anses ha gett så pass goda resultat att det nu införs i fler områden runt om i landet med målet att det skall vara nationstäckande i framtiden.

Men systemet är inte utan kritiker. Dessa, likt den aboriginske senatorn Pat Dodson, kallar systemet för en ”statlig piska” och menar enligt tidningen The Guardian att införandet är ett sätt för staten att utöka kontrollen över Australiens ca 550 000 aboriginer. Andra stämmer in i den uppfattningen och menar att det är direkt rasistiskt att staten försöker kontrollera hur aboriginerna spenderar sina bidragspengar.

– Jag hatar det, säger Barbara Shaw, en aboriginkvinna och mor till tre, boende i Alice Springs som ligger i centrala Australien, till brittiska BBC.

En stor del av bidragstagarna är aboriginer. Liksom indianfolk är de särskilt sårbara för alkohol. Foto: Twitter
En stor del av bidragstagarna är aboriginer. Liksom indianfolk är de särskilt sårbara för alkohol. Foto: Twitter

 

– Det är förtryckande och stigmatiserar mig som någon på bidrag, säger bidragstagaren.

– Människor stirrar när jag tar fram mitt kort, förklarar hon. – Även butikspersonalen stirrar på mig när de ser det. Det är pinsamt.

Att vara aborigin i sig är dock stigmatiserande även utan kortet, då en majoritet av alla aboriginer är beroende av bidrag. Australian Human Rights Commission publicerar regelbundet statistik om gruppen, men den senaste rapporten på organisationens hemsida som publicerades 2012 berör siffror från 2008. Enligt statistik är 54 procent av aboriginerna i arbetsför ålder tillgängliga för arbetsmarknaden. Av dessa arbetade 76 procent medan resten var arbetssökande. Aboriginerna får även särskilt ekonomiskt bistånd för till exempel studier.

– Det här är inte bara överförmynderi, säger Barbara Shaw till BBC. – Det är också rasistiskt, eftersom de flesta på bidrag är aboriginer.

Enligt det australiensiska socialdepartementet som handhar projektet utgjorde aboriginer hela 90 procent av de 17 000 användarna av bidrag kopplade till inkomstbudgeteringssystemet Basics. I de nya områden som nu testas i västra Australien sedan årsskiftet, i småstäderna Ceduna och Kununurra och som omfattar 232 personer, är 60 procent aboriginer.

Den australiensiska staten förnekar i en intervju med BBC att systemet skulle ha några rasmotiverade inslag. I stället pekar man på genomgående sociala fördelar för alla involverade i projektet, oavsett etnicitet. Dock argumenterar statliga företrädare att aboriginerna historiskt varit mer benägna till att missbruka bidrag, speciellt genom alkoholrelaterade problem, och därför är det inte märkligt att just denna grupp blir överrepresenterad i det med tvång införda systemet där valmöjligheten minimeras för brukaren.

Framstegen går verkligen att mäta i konkreta resultat, vilket tidningen The Australian rapporterat om efter en oberoende undersökning tidningen initierat för att utvärdera projektet i västra Australien. Fyra av tio i pilotprogrammet uppger att de dricker mindre alkohol och antalet omhändertagande av berusade har minskat med 14 procent, enligt tidningen. Fyra av tio föräldrar i programmet uppger att de lägger ner mer tid på sina barns skolarbeten. Sjukhuset i Ceduna rapporterar att antalet alkoholrelaterade besök har minskat med 37 procent.

Socialminister Alan Tudge säger till The Australian att det är få initiativ som på så kort tid lett till så goda resultat.
– Kortet är inte en universallösning, men det har lett till fundamentala förbättringar i de här samhällena. Det är få andra initiativ som har haft ett så gott resultat.

Sedan européerna kom till kontinenten har ursprungsbefolkningen dragits med omfattande alkoholproblem. Foto: Twitter
Sedan européerna kom till kontinenten har ursprungsbefolkningen dragits med omfattande alkoholproblem. Foto: Twitter

 

Uppfattningen delas även av flera av de som tvingats in i systemet. När BBC gjorde ett inslag om detta valde de att intervjua Karen Tremain, en ensamstående vit mor med två barn som bor i staden Perth. Hon lider av depression och är ovanlig i att hon bad om att få det nya systemet istället för det vanliga socialbidraget.

– Det är det bästa jag någonsin gjort. Utan inkomstbudgetering skulle vi antagligen ha förlorat huset och vi hade hamnat på gatan. Nu vet jag hur mycket pengar jag har och jag har till och med kunnat spara undan lite att använda till en semester, säger hon.

Till skillnad från aboriginen Barbara Shaw så ser hon ingen förlorad stolthet i att använda kortet.

– Nej, jag känner mig inte stigmatiserad. Så många affärer tar det nu och jag ser ut och beter mig precis som vilken annan handlare som helst.

Efter att den australiensiska regeringen gav beskedet att de planerar att expandera systemet till allt större delar av Australien har det varit en del protester, bland annat i ett låginkomstområde i landets största stad Sydney. En aktivist, Paddy Gibson, berättade för BBC om varför han deltog i protesterna mot programmet och införandet av systemet på fler orter:

– Vi tycker att tvånget med inkomstbudgetering har potentialen att göra den personens liv hårdare, att göra den personens liv svårare.

Som ett exempel på hur detta skulle ske menar han att en del personer fått försöka be myndigheter att föra över pengar så att de kunde köpa konsumtionsvaror som märkeskläder från affärer som inte inkluderades i det nya systemet.

Som svar på den sortens kritik om att det nya systemet begränsar människors valmöjligheter sade familjeministern Jenny Machlin till BBC att tanken är att bidragen bara ska vara temporära och att människor ska känna en press att börja bidra till samhället:

– Bidrag borde inte vara en destination eller ett sätt att leva sitt liv. Regeringen är fast besluten att fortsätta med den progressiva reformationen av bidragssystemet för att fostra individuellt ansvarstagande.

Men Australien kommer inte att stanna vid det nuvarande systemets utformning. Enligt regeringen finns det planer på att redan 2018 starta ett test där stickprov av bidragsmottagare kommer att genomföras. Om det visar sig att de som testas har använt droger kommer de automatiskt att hamna i den övre klassen i inkomstbudgeteringen: 80 procent av deras bidrag kommer att låsas in på deras Basics-kort. Söndagen den 27 augusti klargjorde regeringen att starten på testet kommer att inkludera 5 000 personer och kommer att hållas i städerna Canterbury-Bankstown, Logan och Mandurah, alla med stor andel kriminalitet, bidragsberoende och missbruk.

Konstnär okänd.
Konstnär okänd.
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Är Covid en rökridå och lydnadsträning inför kommande #ClimateLockdown?

Är Covid en rökridå och lydnadsträning inför kommande #ClimateLockdown?

🟠 UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDET Försörjningskedjan har redan i praktiken kollapsat, priset på en mängd varor skjuter i höjden och till och med amerikanska Fed tvingas nu erkänna att inflationen inte är ”temporär” som de sade tidigare i år. Vid sidan av mat är energi den mest förödande att bli en dyr bristvara. Där är vi redan med skenande priser på kol, olja och naturgas. Den sista har gått upp nästan 2 000 procent på ett år. Det leder till stigande bränsle- och elpriser som redan svider i europeiska plånböcker. Men handlar det om en verklig brist eller är den medvetet skapad av globalisterna och deras lydstater för att framtvinga den totala omställning av världen och våra liv som dessa ljusskygga krafter kräver?

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

🟠 UTRIKES Den förre amerikanske presidenten Donald Trump kommer under november att lansera en egen plattform bland de sociala medierna, som han säger ska kunna konkurrera med de ”liberala techjättarna”. Plattformens namn kommer att bli TRUTH Social, rapporterar bland annat den amerikanske TV-kanalen CNBC.

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter.

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

🟠 UTRIKES Bangladeshs biträdande informationsminister Murad Hassan sade att ett lagändringsförslag snart kommer att läggas fram i parlamentet och sannolikt kommer att antas utan motstånd. Om beslutet blir verklighet kommer islam inte längre att vara det muslimska landets statsreligion. Islam gjordes till statsreligionen vid en konstitutionell ändring under general HM Ershads regeringstid i slutet av 80-talet. Murad Hassans utspel kom samma dag som Bangladesh drabbades av en mängd våldsamma islamistiska attacker mot hinduiska tempel.

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

🟠 UTRIKES Colin Powell, tidigare utrikesminister i USA, har avlidit efter sviterna av Covid-19 trots att han var fullvaccinerad. Powell blev 84 år gammal. Han var internationellt känd för att ha ljugit inför FN med påståenden om att Irak hade massförstörelsevapen vilket ledde till den amerikanska invasionen av landet – och över en miljon döda.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.