I videon till låten ”Jump Sit Stand March” ställs enskilda personer mot en kaotisk samhällsutveckling. Den börjar i solsken på en vanlig amerikansk diner, men så småningom dör inomhusbelysningen och landskapet utanför fönstren övergår i något som liknar ett inbördeskrig. Stillbild ur musikvideon

Awolnation: The Phantom Five

RECENSION
En dryg halvtimmes ögonblicksbild av en kaotisk samtid. Inte ofta det händer.

I slutet av den omskakande dokumentären Died Sud­denly från 2022, pulserade plötsligt trallvänlig a cappella fram ackompanjerad av en rytmisk bas­gång. Till musiken visades filmsekvenser av ame­rikanska TV-värdar som ville se ovaccinerade döda och politiker som intygade att en experimentell ke­misk cocktail var ”säker och effektiv”. Den medryckande sången uppmanade folk att dansa, eftersom världen ju var på väg att gå under.

Det var första gången jag hörde det Kalifornienbase­rade bandet Awolnation och låten hette ”Knights of Sha­me”. Det här nästan 15 minuter långa spåret från 2011, sticker ut i deras produktion. Man kan rentav kalla den symfonisk, men i stort ringar den in bandets essens: En euforisk optimism som krockar med en absurd och cy­nisk omvärld. Ett speciellt vemod finns i de starka me­lodierna som pyntats med kärleksfulla blinkningar till 80-talets metalgitarrer, Beach Boys-körer och feta key­boardriff. Jag har åtminstone svårt att värja mig.

The Phantom Five (Two Twenty Five Music, 2024) kan vara Awolnations sista skiva. Åtminstone om man får tro grundaren och frontfiguren Aaron Bruno, som fick idén till bandnamnet från vad han kallats av kamraterna i skolan. ”Awol” står för ”absence without leave” och kom sig av att han ofta lämnade skolkompisarna utan att säga hejdå. Om det är ett hejdå till publiken denna gång, så är det kort men koncist. Kvaliteten är hög i en vattentät produktion, och texterna speglar på ett nästan plågsamt träffande sätt den tid vi lever i. De musikvideor som gjorts till några låtar är också synkroniserade med temat. I dem, och på skivomslaget, springer småväxta personer omkring iklädda lila träningskläder och dödskallemasker. Det är oklart om de ska föreställa demoner eller någon sorts beskyddare. Kanske är de både och. De påminner hursomhelst om seriekaraktä­ren The Phantom, skapad av Lee Falk i mitten av 1930-talet. Gissningsvis representerar figurerna de fem album Bruno släppt med Awolnation. Ett coveralbum gjordes också, men det vill han inte räkna in. Och det fungerar konceptuellt, skulle jag säga.

The Phantom Five. Typiskt för Awolnation, är att lekfullhet och ironi blandas med apokalyptiska visioner. På skivomslaget och i videorna från skivan, återkommer fem små fantomer. Bild: Two Twenty Five Music

 

Videon till duettsången ”Jump Sit Stand March”, är som en blandning av det kända memet ”This is fine”, en Edward Hopper-målning och en ka­tastroffilm. I början ser vi en av minifantomerna sitta i en klassisk amerikansk diner. Han gungar nonchalant till musikens rytm i solljuset innan Aa­ron Bruno kommer in iklädd en avig turistklädsel. Sångaren dansar runt och slår sig ned vid ett bord mittemot den tredje personen i restaurangen, du­ettpartnern Emily Armstrong från punkbandet Dead Sara. De har en klassisk amerikansk milk­shake och en glassdrink mellan sig. Fönstren för­mörkas gradvis av brandrök och eldsvådor reser sig i landskapet. Skepnader syns röra sig bland flammorna. Kanske är det kravaller som pågår. Snart blir det dunklare i lokalen, vars bord nu i allt högre grad har börjat befolkas av gestalterna med dödskallemasker. Så småningom står Bruno och Arm­strong på serveringsdisken och dansar tätt intill var­andra i det dova skenet från eldarna utanför. Apatiskt repeterar de refrängens underliga befallning om att hoppa, sitta, stå och marschera. Dansen övergår allt mer i en omfamning. En TV-apparat på väggen visar explosio­ner. Den lilla fantomen i soffan vid ingången rör sig allt saktare till musiken för att till slut, när musiken tystnat, sitta helt still och stirra in i kameran.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

En historia om kreativitet som redskap att forma verkligheten

En historia om kreativitet som redskap att forma verkligheten

🟠 RECENSION Förr var böcker om rock-och popmusik inte något som skrevs av de bästa journalisterna. Men detta har ändrats. Ett exempel på detta är den brittiska journalisten Graeme Thomsons biografi om skotska rockbandet Simple Minds, som utkom 2022 till recensenternas hyllningskör. Themes for Great Cities finns bara på engelska, men är så välskriven att den är ett måste för alla fans av Simple Minds. Bandet är fortfarande verksamt, ger ut skivor och turnerar globalt. Boken är inte bara ett stycke musikhistoria, utan också en berättelse om att kämpa för det man tror på, mot alla odds.

Läs även:

Boken som blev profetisk

Boken som blev profetisk

🟠 BOKRECENSION Finns det någon roman som på ett intressant sätt gestaltat massinvandringen? Ja, Jean Raspails De heligas läger från 1973 är fortfarande läsvärd. Den lyckas kondensera hela folkutbytet genom att låta det vara något som sker omedelbart, snarare än som resultatet av en utdragen process. Det är en fascinerande bok, både på grund av dess målande stil och dess profetiska insikter.

Totalitarismens psykologi

Totalitarismens psykologi

🟠 BOKRECENSION Varför uppvisar västerländska samhällen allt starkare tendenser till att bli totalitära? Hur kommer det sig att politiska ledare – och deras befolkningar – allt oftare drabbas av ett så starkt grupptänkande att det utvecklas till en masshypnos?

Den Eldrökta – en historisk fantasyroman i Sveriges forntid

Den Eldrökta – en historisk fantasyroman i Sveriges forntid

🟠 BOKRECENSION Magnus Stenlunds bok Den Eldrökta är ett unikt verk i svensk författarhistoria. Det är både en fantasyroman och en noga uppbyggd historisk fiktion, avsedd att bilda en rimlig syntes av de fornnordiska sagorna, men även med inslag av andra mytologier som helt eller delvis står på samma grund. Detaljrikedomen, noggrannheten och berättarkonsten gör det till ett verk som bara kan beskrivas som fantastiskt, menar Nya Tiders recensent Gunnar Hellgren.

När konsten talar fritt: Förnimmelsen – Jüri Linas nya film väcker kraften inom oss själva

När konsten talar fritt: Förnimmelsen – Jüri Linas nya film väcker kraften inom oss själva

🟠 RECENSION Den oppositionelle regissören Jüri Linas film Förnimmelsen hade nyligen premiär. Filmen är ovanlig på så sätt att det endast är bilder och musik utan berättarröst, en konstnärlig framställning där betraktaren får lägga pusslet. Det handlar om kontroll över människan, både nu och förr. Trots många bittra öden, bland annat förintelsen av hela folk med framkallade svältkatastrofer och giftiga ämnen, är grundklangen positiv och visar oss den kraft som bor i var och en av oss.

Ett totalangrepp mot Västs uppblåsta självbild

Ett totalangrepp mot Västs uppblåsta självbild

🟠 BOKRECENSION Den franske antropologen Emmanuel Todd, som sedan många år är en väletablerad författare och debattör, utvecklar i Västerlandets nederlag en teori att det man kan kalla västländerna inte bara kommer att förlora striden om Ukraina, utan att de rent allmänt är på nedgång. Huvudanledningen är att de har blivit nihilistiska och lider av en falsk och uppblåst självbild. Todds huvudsakliga metod är att jämföra kulturerna hos detta krigs kontrahenter, och dra slutsatser av det. Denna bok är full med teorier som nog väcker en stor vrede hos maktetablissemangen i Väst, men det vore nyttigt för alla oss i Väst att läsa den och begrunda hur märkliga vi framstår i resten av världen.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Boken som blev profetisk

🟠 BOKRECENSION Finns det någon roman som på ett intressant sätt gestaltat massinvandringen? Ja, Jean Raspails De heligas läger från 1973 är fortfarande läsvärd. Den lyckas kondensera hela folkutbytet genom att låta det vara något som sker omedelbart, snarare än som resultatet av en utdragen process. Det är en fascinerande bok, både på grund av dess målande stil och dess profetiska insikter.

Den eldrökta

🟠 KULTUR Magnus Stenlund höll den 28 november boksläpp, arrangerat av Frihetsnytt, för den historiska äventyrsberättelsen Den eldrökta. ”Förhistorisk” kanske är en exaktare beskrivning. Berättelsen är givetvis fiktiv men väl förankrad i vad vi kan veta om vår förhistoria, i synnerhet för oss med rötter vid Mälaren och Uppland.

Forskare föreslår tankestyrning genom AI för att rehabilitera brottslingar

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK En uppmärksammad molekylärbiolog vill hacka kriminellas hjärnor för att göra dem till laglydiga medborgare. Teknologin är redan framgångsrikt testad på djur, och nu gäller det bara att ändra på den vetenskapliga etiken och öppna upp för experiment på människor. Han nämner specifikt ”diskriminering och hatbrott” som exempel, och enligt honom kan tekniken finnas på plats redan om tio år.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.