Bahnhofs VD Jon Karlung utanför datacentret Pionen. Foto: Bahnhof

Bahnhof säkrar upp Flashback för kriser

”En bastion för yttrandefrihet”
Efter skolskjutningen i Örebro vände sig svenskarna till yttrandefrihetsforumet Flashback för att få reda på vad som egentligen hänt – men sajten klarade inte trycket. Nu går internetleverantören Bahnhof in för att stärka upp sajten med nya servrar placerade i ett kärnvapensäkert datacenter.

Den som undrade över alla spe­kulationer efter dådet den 4 februari gick antagligen in på Flashback för att få veta vad som egentligen hänt. Det gjorde alla andra också, med resultatet att sajten blev överbelastad och stundtals omöjlig att komma in på.

Nu går alltså Bahnhof, som även de konsekvent har värnat yttrande­friheten, in och tryggar svenskarnas tillgång till Flashback i datacentret Pionen i Stockholm. Där får forumet inte bara nya servrar och en snab­bare fiberlina för att klara trafiktop­par; centret är dessutom byggt för att klara olika former av hot inklusive kärnvapenkrig.

Flashback ska säkras av Bahnhof.

 

Bahnhof skriver i ett pressmedde­lande:

Flashback är mer än ett forum på nätet – det är en institution för yttran­defrihet. Här ställs de frågor man inte vågar lyfta någon annanstans. Det är en säkerhetsventil där vem som helst kan göra sin röst hörd, visselblåsa och dela information utan censur. Här når verkliga vittnesmål ofta allmänheten långt innan traditionella medier rap­porterar.

Till skillnad från techjättars sociala medier styrs inte samtalet av algorit­mer som gömmer obekväma sanning­ar eller bekräftar våra filterbubblor. Människor möts och tvingas resonera och argumentera. Det är demokratisk motståndskraft i sin renaste form.

Här finns heller inga ”ledare för den fria världen” som kan släcka hela in­frastrukturer med ett pennstreck. Och i kristider – när journalister fortfaran­de letar efter bekräftade källor, eller avstår från att publicera – blir Flash­backs roll ovärderlig.

Bahnhof pekar även på att Flash­back är en viktig plattform för fri in­formation och därmed en del av Sve­riges totalförsvar i en tid av växande cyberhot och osäkerhet i omvärlden.

– Flashback är en del av en robust, decentraliserad digital infrastruk­tur, som är särskilt viktig i kristider. Visst kan anonymiteten på Flashback ha sin baksida, men uppsidan är så mycket större. I sin helhet är Flash­back en bastion för yttrandefrihet och en grundsten i Sveriges totalför­svar, säger Bahnhofs VD Jon Karlung i samma pressmeddelande.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Svenskt internet  anpassas för  avlyssning

Svenskt internet anpassas för avlyssning

🟠 Det svenska IT-nätet ska byggas om för att underlätta övervakning, inte för att det ska fungera så bra som möjligt. Det avslöjar Internetleverantören Bahnhof, som fått tag i en utredning som läckt. Bahnhofs vd Jon Karlung jämför åtgärderna med vad som pågår i Kina.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.