Den som undrade över alla spekulationer efter dådet den 4 februari gick antagligen in på Flashback för att få veta vad som egentligen hänt. Det gjorde alla andra också, med resultatet att sajten blev överbelastad och stundtals omöjlig att komma in på.
Nu går alltså Bahnhof, som även de konsekvent har värnat yttrandefriheten, in och tryggar svenskarnas tillgång till Flashback i datacentret Pionen i Stockholm. Där får forumet inte bara nya servrar och en snabbare fiberlina för att klara trafiktoppar; centret är dessutom byggt för att klara olika former av hot inklusive kärnvapenkrig.

Bahnhof skriver i ett pressmeddelande:
Flashback är mer än ett forum på nätet – det är en institution för yttrandefrihet. Här ställs de frågor man inte vågar lyfta någon annanstans. Det är en säkerhetsventil där vem som helst kan göra sin röst hörd, visselblåsa och dela information utan censur. Här når verkliga vittnesmål ofta allmänheten långt innan traditionella medier rapporterar.
Till skillnad från techjättars sociala medier styrs inte samtalet av algoritmer som gömmer obekväma sanningar eller bekräftar våra filterbubblor. Människor möts och tvingas resonera och argumentera. Det är demokratisk motståndskraft i sin renaste form.
Här finns heller inga ”ledare för den fria världen” som kan släcka hela infrastrukturer med ett pennstreck. Och i kristider – när journalister fortfarande letar efter bekräftade källor, eller avstår från att publicera – blir Flashbacks roll ovärderlig.
Bahnhof pekar även på att Flashback är en viktig plattform för fri information och därmed en del av Sveriges totalförsvar i en tid av växande cyberhot och osäkerhet i omvärlden.
– Flashback är en del av en robust, decentraliserad digital infrastruktur, som är särskilt viktig i kristider. Visst kan anonymiteten på Flashback ha sin baksida, men uppsidan är så mycket större. I sin helhet är Flashback en bastion för yttrandefrihet och en grundsten i Sveriges totalförsvar, säger Bahnhofs VD Jon Karlung i samma pressmeddelande.