Skip to Content

RICARDO HAUSMANN, 63, är en venezuelansk-amerikansk neoliberal ekonom som är direktör vid Center for International Development och professor i Practice of Economic Development vid John F. Kennedy School of Government vid det prestigefyllda Harvarduniversitetet i USA. Hausmann var Venezuelas planeringsminister 1992 till 1993 under dåvarande president Carlos Andrés Pérez. När Venezuela var under USA:s inflytande genomförde han långtgående åtstramningsprogram och privatiseringar, som ledde till växande fattigdom och protester som skördade tusentals liv. Foto: YVKE Mundial Infälld bild: JOANNA HAUSMANN, 30, är en venezu­elansk-amerikansk komiker, skådespelerska och skribent. Hon är dotter till ekonomen Ricardo Hausmann och journalisten Ana Julia Jatar, tidigare nyhetsankare vid spanskspråkiga CNN. I videon (denna stillbild) ger hon som första och viktigaste ”fakta” att försöken till kuppen i Venezuela inte är uppbackad av USA (sic). Stillbild: [email protected] Hausmann
UTRIKES

Bakom kulisserna: Harvardprofessor drivande i Venezuela-kupp

PappersupplaganNya Tider v. 16

”Följ pengarna”, brukar det sägas när man vill ta reda på motiv eller vem som ligger bakom något. Nya Tider fick tips om just detta avseende den pågående kuppen i Venezuela, där tipslämnaren med erfarenhet av landet menar att det i grunden uteslutande handlar om ekonomiska drivkrafter. Är ekonomin i centrum måste det också finnas drivande ekonomer och affärsmän med nyckelroller i kulisserna. Enligt vår källa är en av dessa den venezuelansk-amerikanske ekonomen och Harvardprofessorn Ricardo Hausmann. Nya Tider tittar här närmare på vem han är.

Publicerad: 19 april, 2019, 16:20

 • Svenska

Läs även

Hösten 2014 anklagade Venezuelas president Nicolás Maduro den venezuelansk-amerikanske neoliberale ekonomen Ricardo Hausmann för att destabilisera landet genom att vara ”inblandad i en kampanj för att skada vårt fosterland” och kallade honom en ”financial hitman”.

– Vi har bevisen i dina uttalanden och artiklar, uppe i dina herrgårdar där du bor med pengar som stulits från Venezuela, sade Maduro efter att ha gett justieministern i uppdrag att undersöka Hausmann.

– Jag har skydd av USA. Jag har skydd av Harvard. Jag känner mig som en fri man, sade Hausmann när han med illa dold överlägsenhet svarade på anklagelserna den gången.

Propaganda säljs som fakta

På Youtube finns en kort video som heter ”What’s Happening in Venezuela?: Just the Facts” (Vad händer i Venezuela?: Bara fakta), vilken inte bara hamnar högst upp när man söker ”Venezuela” och ”fakta”, utan också lyfts fram av västmedia och vissa sociala medier. Den lades upp den 28 januari, fem dagar efter att Juan Guaidó utropat sig själv till interimspresident, och hade vid vår pressläggning setts mer än 388 000 gånger.

Förment fakta i klippet består av allt från att den pågående kuppen i Venezuela inte är USA-stödd (sic) till att Guaidó inte är självutnämnd, ett ordval som både västmedia och regeringsföreträdare i USA nu själva börjat använda, speciellt efter den misslyckade provokationen med den amerikanska hjälpsändningen den 23 februari (se NyT v.10/2019).

Det knappt sex minuter långa propagandaklippet framförs av en känslosam och orerande Joanna Hausmann, en populär venezuelansk-amerikansk komiker och skådespelerska. Det västmedia dock glömmer att informera om är att den ”venezuelanska kvin­nan”, som på slutet av videon känslosamt vädjar om sympati och hjälp, kommer från en familj som varit ledande inom den USA-stödda oppositionen ända sedan Hugo Chavez kom till makten 1999 och då genomförde den nationalistiskt och socialistiskt inspirerade ”bolivarianska revolutionen”, som USA bekämpat alltsedan dess.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Varför skall vi tvivla på att det inte är socialisten Maduro som står för eländet i Venezuela?

  • Christer Ericsson

   Det krävs en tämligen hög grad av faktaresistens för att inte begripa att Venezuelas nuvarande problem till största delen är orsakade av krafter inom och främst utom landet genom sanktioner, dolt ekonomiskt krig och sabotage. Inget land oavsett styrelseskick klarar det, utan omfattande hjälp och stöd utifrån och även då kommer det ta sig uttryck i skenande inflation, brist på basvaror, svårighet att upprätthålla sjukvård och andra samhällsviktiga funktioner. Vi såg det i Irak och vi ser det i Iran. I båda fallen var och är krafter i USA drivande, med stort lidande för målländernas befolkning som följd. Bara i Irak uppges en miljon barn dött som en följd av det. Låt den siffran sjunka in.

   I denna artikel framkommer det också tydligt att dessa krafter tidigare plundrat landet och kastat det i misär. Denna gång var det verkligen styrelseskickets fel och med många döda som följd. Men då förblev dock västs media och etablissemang tysta. Troligen du också.

   • Knutkalas

    i sverige behöver vi ingen hjälp utifrån för att förstöra landet det klarar vi så bra själva men det finns nog krafter utifrån som gärna hjälper till för att det ska gå fortare

   • samuelafugglas

    Berätta för oss vem/vilka som lånar pengar till Maduroregimen, hur stora beioppen är och vad de kostar i form av räntor?

FPÖ lämnar österrikisk regeringskoalition efter ”skandalvideo”

UTRIKESSamtliga ministrar från Österrikes frihetliga parti, FPÖ, lämnar regeringen i svallvågorna efter ett medialt blåsväder som bröt ut under helgen. Samarbetet med borgerliga ÖVP knakade rejält i fogarna då en hemlig videoinspelning avslöjade hur den nu avgångne vicekanslern och partiledaren Heinz-Christian Strache förhandlat med en ryska med påstådda oligarkkopplingar. Nu frågar sig många vem som ligger bakom den iscensatta videon och vilka följder det får för det stundande EU-valet.

Terrordebatt i riksdagen

RIKSDAGENAdam Marttinen (SD) anklagade i en riksdagsdebatt om terrorism den sittande regeringen för att agera passivt när IS-terrorister återvänder från slagfältet i Syrien och Irak. Han krävde att utländska terrorister ska kunna utvisas på livstid från Sverige. Under debatten ifrågasatte Marttinen också Vänsterpartiets kopplingar till vänsterns terrororganisation AFA, en grupp som han tycker att det borde vara kriminellt att engagera sig i.

Patriotisk styrkeuppvisning i Milano

EU-valetFler än 30 000 samlades när Salvinis nya, patriotiska allians samlades i Milano för en kraftmanifestation.

Den som bakar kakor för ”extremhögern” får ej ha uppdrag i kyrkan

TYSKLANDDen evangeliska kyrkans ledning i delstaterna Berlin och Brandenburg kräver politisk kontroll av sina medlemmar inför valet till kyrkoråd och styrelser i delstaterna, som hålls i november. Detta framkommer i kyrkans nya handledning och dess avsnitt om uteslutning ur kyrkoförsamlingarnas styrelser.

Frankrikes sista hyllning till två stupade soldater från Commando Hubert

UTRIKESNatten mellan den 9 och 10 maj dödades två franska officerare i samband med en lyckad insats i Burkina Faso/Benin (Opération Barkhane). Målet var att befria gisslan och neutralisera en terroristgrupp från IS. Alla fyra ur gisslan räddades men två officerare från Commando Hubert fick plikta med livet. Under tisdagen den 14 maj hölls i Paris en högtidlig och mycket känslomässigt laddad ceremoni på borggården framför Armémuseet.

Toppkandidat i AfD: ”Migrationen är alla problems moder”

UTRIKESDet nationalkonservativa Alternativ för Tyskland (AfD) var representerat på den paneuropeiska konferensen genom en av partiets toppkandidater till EU-parlamentsvalet, Nicolaus Fest. Fest har en bakgrund som vice chefredaktör på den tyska tidningen Bild am Sonntag, som med en upplaga på över en miljon exemplar är en av Tysklands största tidningar. Den journalistiska karriären slutade dock när han skrev en islamkritisk artikel.

Angela Merkels Afrikaresa, Matteo Salvinis Ungernbesök och franska soldaters heroiska insats

UTRIKESAtt flyktingströmmar från länder söder om Sahel (Saharas södra randområde) drivs mot Libyen för senare distribution inom Europa är allmänt känt. Lika känt är den tyska kanslerns käcka utrop från 2015 – ”Wir schaffen das!” – Vi klarar det”. Således blev det synnerligen angeläget att göra en blixtresa den 3 maj till fem länder i detta område kort innan valet till europeiska parlamentet.

Le Pen på besök i Danmark för att stärka den nya EU-gruppen EAPN

UTRIKESMarine Le Pen, partiledare för Rassemblement National, tidigare Front National, besökte förra veckan Dansk Folkeparti. Detta för att fördjupa diskussionerna kring den nya invandrings- och EU-kritiska gruppen EAPN. Både Le Pens parti Rassemblement National och Dansk Folkeparti är en del av denna nya grupp. Målet är att stoppa invandringen till Europa och minska EU:s makt över nationalstaterna.

Gå till arkivet