Skip to Content

RICARDO HAUSMANN, 63, är en venezuelansk-amerikansk neoliberal ekonom som är direktör vid Center for International Development och professor i Practice of Economic Development vid John F. Kennedy School of Government vid det prestigefyllda Harvarduniversitetet i USA. Hausmann var Venezuelas planeringsminister 1992 till 1993 under dåvarande president Carlos Andrés Pérez. När Venezuela var under USA:s inflytande genomförde han långtgående åtstramningsprogram och privatiseringar, som ledde till växande fattigdom och protester som skördade tusentals liv. Foto: YVKE Mundial Infälld bild: JOANNA HAUSMANN, 30, är en venezu­elansk-amerikansk komiker, skådespelerska och skribent. Hon är dotter till ekonomen Ricardo Hausmann och journalisten Ana Julia Jatar, tidigare nyhetsankare vid spanskspråkiga CNN. I videon (denna stillbild) ger hon som första och viktigaste ”fakta” att försöken till kuppen i Venezuela inte är uppbackad av USA (sic). Stillbild: [email protected] Hausmann
UTRIKES

Bakom kulisserna: Harvardprofessor drivande i Venezuela-kupp

PappersupplaganNya Tider v. 16

”Följ pengarna”, brukar det sägas när man vill ta reda på motiv eller vem som ligger bakom något. Nya Tider fick tips om just detta avseende den pågående kuppen i Venezuela, där tipslämnaren med erfarenhet av landet menar att det i grunden uteslutande handlar om ekonomiska drivkrafter. Är ekonomin i centrum måste det också finnas drivande ekonomer och affärsmän med nyckelroller i kulisserna. Enligt vår källa är en av dessa den venezuelansk-amerikanske ekonomen och Harvardprofessorn Ricardo Hausmann. Nya Tider tittar här närmare på vem han är.

Publicerad: 19 april, 2019, 16:20

 • Svenska

Läs även

Hösten 2014 anklagade Venezuelas president Nicolás Maduro den venezuelansk-amerikanske neoliberale ekonomen Ricardo Hausmann för att destabilisera landet genom att vara ”inblandad i en kampanj för att skada vårt fosterland” och kallade honom en ”financial hitman”.

– Vi har bevisen i dina uttalanden och artiklar, uppe i dina herrgårdar där du bor med pengar som stulits från Venezuela, sade Maduro efter att ha gett justieministern i uppdrag att undersöka Hausmann.

– Jag har skydd av USA. Jag har skydd av Harvard. Jag känner mig som en fri man, sade Hausmann när han med illa dold överlägsenhet svarade på anklagelserna den gången.

Propaganda säljs som fakta

På Youtube finns en kort video som heter ”What’s Happening in Venezuela?: Just the Facts” (Vad händer i Venezuela?: Bara fakta), vilken inte bara hamnar högst upp när man söker ”Venezuela” och ”fakta”, utan också lyfts fram av västmedia och vissa sociala medier. Den lades upp den 28 januari, fem dagar efter att Juan Guaidó utropat sig själv till interimspresident, och hade vid vår pressläggning setts mer än 388 000 gånger.

Förment fakta i klippet består av allt från att den pågående kuppen i Venezuela inte är USA-stödd (sic) till att Guaidó inte är självutnämnd, ett ordval som både västmedia och regeringsföreträdare i USA nu själva börjat använda, speciellt efter den misslyckade provokationen med den amerikanska hjälpsändningen den 23 februari (se NyT v.10/2019).

Det knappt sex minuter långa propagandaklippet framförs av en känslosam och orerande Joanna Hausmann, en populär venezuelansk-amerikansk komiker och skådespelerska. Det västmedia dock glömmer att informera om är att den ”venezuelanska kvin­nan”, som på slutet av videon känslosamt vädjar om sympati och hjälp, kommer från en familj som varit ledande inom den USA-stödda oppositionen ända sedan Hugo Chavez kom till makten 1999 och då genomförde den nationalistiskt och socialistiskt inspirerade ”bolivarianska revolutionen”, som USA bekämpat alltsedan dess.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Varför skall vi tvivla på att det inte är socialisten Maduro som står för eländet i Venezuela?

  • Christer Ericsson

   Det krävs en tämligen hög grad av faktaresistens för att inte begripa att Venezuelas nuvarande problem till största delen är orsakade av krafter inom och främst utom landet genom sanktioner, dolt ekonomiskt krig och sabotage. Inget land oavsett styrelseskick klarar det, utan omfattande hjälp och stöd utifrån och även då kommer det ta sig uttryck i skenande inflation, brist på basvaror, svårighet att upprätthålla sjukvård och andra samhällsviktiga funktioner. Vi såg det i Irak och vi ser det i Iran. I båda fallen var och är krafter i USA drivande, med stort lidande för målländernas befolkning som följd. Bara i Irak uppges en miljon barn dött som en följd av det. Låt den siffran sjunka in.

   I denna artikel framkommer det också tydligt att dessa krafter tidigare plundrat landet och kastat det i misär. Denna gång var det verkligen styrelseskickets fel och med många döda som följd. Men då förblev dock västs media och etablissemang tysta. Troligen du också.

   • Knutkalas

    i sverige behöver vi ingen hjälp utifrån för att förstöra landet det klarar vi så bra själva men det finns nog krafter utifrån som gärna hjälper till för att det ska gå fortare

   • samuelafugglas

    Berätta för oss vem/vilka som lånar pengar till Maduroregimen, hur stora beioppen är och vad de kostar i form av räntor?

76 procent av danska muslimer vill förbjuda islamkritik

DANMARKI en undersökning utförd av det danska justitiedepartementet uppger 76 procent av landets muslimer, från både första och andra generationen, att det bör vara olagligt att kritisera islam.

Covid 1984 – övervakning är ”det nya normala”

DEBATTKanske är viruset SARS-CoV-2 naturligt, kanske har det sluppit ut från ett labb av misstag, kanske har det konstruerats och planterats avsiktligt. Det kommer nog aldrig att kunna avgöras. Säkert är att läkemedelsindustrin och de stora drakarna (Gates, Wellcome, Rockefeller, med flera) som opererar i skymningslandet bakom politiken, är väl förberedda. De har väntat på det här. Det visade sig kanske för svårt och tidsödande att skrämma fram den nya världsordningen med klimatfrågan. De har nu på tre månader åstadkommit mer för att förverkliga sin plan än de gjort på 30 år med klimatskrämseln. Debattör Åke Blomdahl menar att coronapandemin används som svepskäl till att införa omfattande kontroll och restriktioner.

13-åring halshuggen av sin muslimske pappa

UTRIKESEn 13-årig iransk flicka halshöggs med en skära när hon sov. Gärningsmannen var hennes egen pappa som mördade flickan för att bevara sin familjs ”heder”. Mordet skedde efter att han upptäckt att 13-åringen blivit kär i en 35-årig man och rymt med denne. Iran har dödsstraff men på grund av islamsk lagstiftning kan pappan komma att gå fri och ostraffad.

Trump hotar stänga ner Twitter

UTRIKESEfter att den sociala mediekanalen Twitter markerade två inlägg, så kallade ”tweets” från den amerikanska presidenten Donald Trump igår har presidenten reagerat kraftigt och hotar med nedstängning av Twitter. Han menar att de sociala medierna tystar konservativa röster vilket leder till en ensidig politisk debatt.

Trumps administration diskuterar USA:s första kärnvapenprov på årtionden

UTRIKESTrumpadministrationen har överlagt om att genomföra det första amerikanska kärnvapentestet sedan 1992 i ett drag som skulle få långtgående konsekvenser för förbindelserna med andra kärnvapenmakter och upphäva ett decennier långt moratorium för sådana provsprängningar uppger högt uppsatta tjänstemän inom administrationen.

Skandal runt processen mot Salvini

UTRIKESDen anti-migrationspolitik som genomfördes av Matteo Salvini var laglig, men den italienska rättvisan valde trots det att väcka åtal, enligt en WhatsApp-konversation mellan domare, avslöjar den italienska pressen.

WHO: Vi ska gå från hus till hus och ”ta bort” sjuka familjemedlemmar – ”Armé” av kontaktspårare rekryteras globalt

UTRIKESMassövervakning och kontaktspårning uppges vara en del av ”The New Normal” som är ett begrepp som lanseras hårt i alla länder med nedstängningar, vilka är nästan alla världens länder i varierande grad där Sverige är ett av mycket få undantag. Endast genom att acceptera ”Det nya normala” kan folk få lämna sina hus och få ha en inkomst igen påstår de maktföreträdare som aldrig saknar en ursäkt för att förlänga nedstängningar och restriktioner. Efter att Världshälsoorganisationen och flera amerikanska delstatsguvernörer sagt att människor måste kunna kontrolleras och vid behov föras bort från sina hem så rekryteras nu ”kontaktspårare” världen över som ska ingå i en ”armé” med egna ”insatsstyrkor”.

Merkel och Macron vill ge bidrag till coronadrabbade ekonomier

UTRIKESTysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron, representanter för EU:s största länder (sedan England lämnat) framträdde var för sig den 18 maj med föreslaget att EU skall bevilja ett paket på 500 miljarder euro i bidrag till coronadrabbade sektorer och regioner i EU. Motståndare till planerna är framför allt Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz samt Nederländerna, Sverige och Danmark, som föreslår lån istället för bidrag.

Gå till arkivet

Send this to a friend