Skip to Content

RICARDO HAUSMANN, 63, är en venezuelansk-amerikansk neoliberal ekonom som är direktör vid Center for International Development och professor i Practice of Economic Development vid John F. Kennedy School of Government vid det prestigefyllda Harvarduniversitetet i USA. Hausmann var Venezuelas planeringsminister 1992 till 1993 under dåvarande president Carlos Andrés Pérez. När Venezuela var under USA:s inflytande genomförde han långtgående åtstramningsprogram och privatiseringar, som ledde till växande fattigdom och protester som skördade tusentals liv. Foto: YVKE Mundial Infälld bild: JOANNA HAUSMANN, 30, är en venezu­elansk-amerikansk komiker, skådespelerska och skribent. Hon är dotter till ekonomen Ricardo Hausmann och journalisten Ana Julia Jatar, tidigare nyhetsankare vid spanskspråkiga CNN. I videon (denna stillbild) ger hon som första och viktigaste ”fakta” att försöken till kuppen i Venezuela inte är uppbackad av USA (sic). Stillbild: [email protected] Hausmann
UTRIKES

Bakom kulisserna: Harvardprofessor drivande i Venezuela-kupp

PappersupplaganNya Tider v. 16

”Följ pengarna”, brukar det sägas när man vill ta reda på motiv eller vem som ligger bakom något. Nya Tider fick tips om just detta avseende den pågående kuppen i Venezuela, där tipslämnaren med erfarenhet av landet menar att det i grunden uteslutande handlar om ekonomiska drivkrafter. Är ekonomin i centrum måste det också finnas drivande ekonomer och affärsmän med nyckelroller i kulisserna. Enligt vår källa är en av dessa den venezuelansk-amerikanske ekonomen och Harvardprofessorn Ricardo Hausmann. Nya Tider tittar här närmare på vem han är.

Publicerad: 19 april, 2019, 16:20

 • Svenska

Läs även

Hösten 2014 anklagade Venezuelas president Nicolás Maduro den venezuelansk-amerikanske neoliberale ekonomen Ricardo Hausmann för att destabilisera landet genom att vara ”inblandad i en kampanj för att skada vårt fosterland” och kallade honom en ”financial hitman”.

– Vi har bevisen i dina uttalanden och artiklar, uppe i dina herrgårdar där du bor med pengar som stulits från Venezuela, sade Maduro efter att ha gett justieministern i uppdrag att undersöka Hausmann.

– Jag har skydd av USA. Jag har skydd av Harvard. Jag känner mig som en fri man, sade Hausmann när han med illa dold överlägsenhet svarade på anklagelserna den gången.

Propaganda säljs som fakta

På Youtube finns en kort video som heter ”What’s Happening in Venezuela?: Just the Facts” (Vad händer i Venezuela?: Bara fakta), vilken inte bara hamnar högst upp när man söker ”Venezuela” och ”fakta”, utan också lyfts fram av västmedia och vissa sociala medier. Den lades upp den 28 januari, fem dagar efter att Juan Guaidó utropat sig själv till interimspresident, och hade vid vår pressläggning setts mer än 388 000 gånger.

Förment fakta i klippet består av allt från att den pågående kuppen i Venezuela inte är USA-stödd (sic) till att Guaidó inte är självutnämnd, ett ordval som både västmedia och regeringsföreträdare i USA nu själva börjat använda, speciellt efter den misslyckade provokationen med den amerikanska hjälpsändningen den 23 februari (se NyT v.10/2019).

Det knappt sex minuter långa propagandaklippet framförs av en känslosam och orerande Joanna Hausmann, en populär venezuelansk-amerikansk komiker och skådespelerska. Det västmedia dock glömmer att informera om är att den ”venezuelanska kvin­nan”, som på slutet av videon känslosamt vädjar om sympati och hjälp, kommer från en familj som varit ledande inom den USA-stödda oppositionen ända sedan Hugo Chavez kom till makten 1999 och då genomförde den nationalistiskt och socialistiskt inspirerade ”bolivarianska revolutionen”, som USA bekämpat alltsedan dess.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Varför skall vi tvivla på att det inte är socialisten Maduro som står för eländet i Venezuela?

  • Christer Ericsson

   Det krävs en tämligen hög grad av faktaresistens för att inte begripa att Venezuelas nuvarande problem till största delen är orsakade av krafter inom och främst utom landet genom sanktioner, dolt ekonomiskt krig och sabotage. Inget land oavsett styrelseskick klarar det, utan omfattande hjälp och stöd utifrån och även då kommer det ta sig uttryck i skenande inflation, brist på basvaror, svårighet att upprätthålla sjukvård och andra samhällsviktiga funktioner. Vi såg det i Irak och vi ser det i Iran. I båda fallen var och är krafter i USA drivande, med stort lidande för målländernas befolkning som följd. Bara i Irak uppges en miljon barn dött som en följd av det. Låt den siffran sjunka in.

   I denna artikel framkommer det också tydligt att dessa krafter tidigare plundrat landet och kastat det i misär. Denna gång var det verkligen styrelseskickets fel och med många döda som följd. Men då förblev dock västs media och etablissemang tysta. Troligen du också.

   • Knutkalas

    i sverige behöver vi ingen hjälp utifrån för att förstöra landet det klarar vi så bra själva men det finns nog krafter utifrån som gärna hjälper till för att det ska gå fortare

   • samuelafugglas

    Berätta för oss vem/vilka som lånar pengar till Maduroregimen, hur stora beioppen är och vad de kostar i form av räntor?

Tolv israeler gripna misstänkta för gruppvåldtäkt av brittisk kvinna

UTRIKESEn 19-årig brittisk kvinna har anmält till den cypriotiska polisen att hon blivit gruppvåldtagen i ett hotell i turistorten Ayia Napa på Cypern. Nu har tolv israeler blivit gripna av polisen misstänkta för delaktighet i gruppvåldtäkten.

Polis tvingades dra pistoler för att skydda invandringskritisk politiker

UTRIKESPolis drog sina tjänstevapen för att skydda den danske politikern Rasmus Paludan, partiledare för invandringskritiska Stram Kurs, när denne anfölls av tre maskerade invandrare under ett torgmöte.

Muslimer mördade skandinaviska kvinnor – döms till döden

UTRIKESDe tre muslimer som mördade två skandinaviska kvinnor när dessa klättrade i berg i Marocko har nu dömts till döden för sina brutala brott. Filmklippet som spreds över sociala medier upprörde många men det brutala dådet tonades ner i svenska massmedier.

Vänsterextremist försökte genomföra terrordåd mot Trumps invandringsstopp – blev ihjälskjuten

UTRIKESEfter att omfattande utvisningar av illegala invandrare planeras i USA och hårdare regler för asyl införts har olika grupper på vänsterkanten trappat upp sin retorik och sitt motstånd. Medan rasismanklagelser haglar över Donald Trump hittar vänsterorganisationer sätt att gömma illegala invandare. Andra mer radikala grupper uppmanar till väpnat motstånd och en vänsterextremist dödades efter att han anfallit en myndighetsbyggnad och hamnat i eldstrid med polisen.

Den österrikiska skandalen

INTERVJUDen tidigare chefsideologen för Österrikiska frihetspartiet (FPÖ) Andreas Mölzer, ger en exklusiv intervju till Nya Tider om den politiska krisen i Österrike efter den omtalade ”Ibizafilmen” som sänkte regeringen.

Midsommarfirande i Frankrike?

Nej, fransmännen firar generellt sett inte midsommar. Däremot så finns det ett allmänt medvetande om att sommarsolståndet infaller den 21 juni, något som inspirerade den dåvarande franske kulturministern, Jack Lang, att instifta dagen som ”Fête de la musique, Musikfesten 1982. I Sverige gäller ju att midsommarafton infaller på en fredag mellan den 19 och 25 juni, och i år sammanföll dagarna.

14 juillet 2019 – Frankrikes nationaldag i en ny utformning

UTRIKESTraditionsenligt firade Paris nationaldagen med en militärparad. Årets presentation av den franska militära kapaciteten blev annorlunda. Framför allt presenterades den fransk-tyska brigaden som ett embryo till det kommande militära samarbetet. Samarbetet – vad man vet i dagsläget – kommer också att omfatta Spanien. Följaktligen deltog även ett spanskt kompani i den storslagna paraden. Regeringsrepresentanter från tio EU-länder fanns med på hederstribunen; Jean-Claude Juncker som Europeiska Unionens höge kommissionär fanns naturligtvis med. Kansler Angela Merkel var en självklar gäst, men hennes korta tal till de franska vännerna avslöjade tydliga andningssvårigheter.

Massinvandringen sätter spår i reserekommendationer rörande Sverige

UTRIKESBland annat Storbritannien, Australien och Nya Zeeland har ändrat sina reserekommendationer för de av sina medborgare som av olika anledningar vill resa till Sverige. Nu varnas öppet för gängrelaterad kriminalitet och terrorism kopplad till muslimsk extremism.

Gå till arkivet

Send this to a friend