Skip to Content

Tiggar- eller bärplockarläger. Det ligger kläder och bråte och gamla matrester och stöldgods från länsade stugor utspridda överallt. Runtom i skogen finns människobajs och papper, inte nödvändigtvis toapapper utan även reklamblad och tidningspapper som man torkat sig med. Det kommer att kosta kommunen 100 000 kronor att sanera detta läger, och det är inte det enda.
Inrikes

Bärplockartider i Rättvik

Sensommaren och hösten är den tid då många så kallade bärplockare kommer till Sverige. Vissa är skötsamma och gör rätt för sig, andra skräpar ned, förorenar och det är tveksamt om det egentligen är bären de är ute efter. En av våra läsare berättar om förödelsen utanför Rättvik, Dalarna.

Publicerad: 18 oktober, 2015, 17:47

  • Svenska

Läs även

Bilderna är från bärplockarläger och tiggarläger mellan byarna Born och Gravsjö i Rättvik. Det verkar inte vara skillnad på om det är bärplockare eller tiggare, det verkar mest vara samma grupp av människor.

Dessa läger är övergivna. Vart invånarna tagit vägen är okänt, men de flyttar än hit, än dit. Snart kanske de kommer tillbaka. Lägret är fullt av uppenbart stöldgods, eller resterna efter dem. Flyttkartonger ligger på hög, kläder likaså. De godhjärtade som tycker att man ska samla in kläder och skänka för att man tror att det är vad migranterna vill ha kan ju titta på bilderna hur mycket kläder värderas hos migranterna.

Lite längre ut i skogen fann man de utsållade värdesakerna liggande under en plåt, vilket tycks vara förfaringssättet, att dessa saker hämtas av migranterna vid senare tillfälle.

Detta bärplockarläger kommer att kosta kommunen cirka 100 000 kronor att sanera, och det måste göras i dagarna, då jaktsäsongen sätter igång snart och jägarna och hundar inte kan klampa omkring i människobajset som ligger överallt. Det andra lägrets sanering går på över 50 000 kronor.

Det är stor skillnad mot till exempel läger där thailändska bärplockare bott någon vecka för att sen flytta vidare till nästa bärställe. Det enda spår man hittar efter dem är en fyrkant av tillplattat gräs efter tältet. De gör verkligen rent och snyggt efter sig.

Folket här har fått nog. EU-migranterna har blivit hotade alternativt redan fått stryk, enligt somliga man pratar med. Man får intryck att de man pratar med känner till vilka som gjort vad. Polisen har i radio fördömt hoten mot ”EU-migranterna”, men det biter inte på de som är arga över situationen. ”Om det inte finns lagar som reglerar sånt här så kan man väl inte heller säga att vi tar lagen i egna händer…” säger de.

Var migranterna slagit läger nu är okänt, men när det kommer fram är risken stor att folket ser till att även detta läger utryms, med eller utan våld. Och sen tillkommer ytterligare saneringskostnader.

Kommunen står maktlös och söker efter något sätt att lösa dessa problem på. Det har varit ett litet reportage om detta lägret i en lokaltidning, men många tycker inte att problemet belyses ordentligt. Man tystar ner saken. Markägarna sätter upp bommar. Allemansrätten blir begränsad. Man måste ta till rationella lösningar när det inte finns något stöd i lagen.

Vid läger nummer två, som ligger några hundra meter längre bort, har tiggarna bott. Detta läger har blivit attackerat på ett grövre sätt. Det ska ha kastats hemmagjorda bomber av kaustiksoda. Man har även eldat upp tre av tiggarnas bilar. Dessa är helt utbrända och spekulationer florerar ifall några migranter sov i bilarna då de brann, men polis har varit på plats och gjort teknisk undersökning och sedan lämnat stället för att sanering ska kunna utföras. Tiggare sitter kvar utanför butiker i Rättvik med omnejd.

_DSC0019

Attacker. Någon i byn hade fått nog och gått till våldsamt angrepp för att köra bort de ovälkomna gästerna. Bomber med kaustiksoda hade kastats och migranternas bilar hade bränts upp. Polisen har inga misstänkta än så länge.

Attacker. Någon i byn hade fått nog och gått till våldsamt angrepp för att köra bort de ovälkomna gästerna. Bomber med kaustiksoda hade kastats och migranternas bilar hade bränts upp. Polisen har inga misstänkta än så länge.

_DSC0090

Maria

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Pandemilagen slår till: 20 000 kronor i böter för demonstration

INRIKESEfter ”Tusenmannamarschen-demonstrationen” i lördags då runt 500 till 600 deltagare samlades för att demonstrera mot regeringens coronapolitik fick arrangören ett vite på 20 000 kronor. Men även deltagarna, som bara tagit del av sina grundlagsskyddade rättigheter om mötesfrihet, kan nu komma att riskera att få böta 2 000 kronor var. Polisen är nu i full färd med att gå igenom stora mängder film de tagit under dagen för att identifiera personer att lagföra.

Riksdagsmajoritet vill förbjuda deltagande i ”rasistiska” organisationer

INRIKESDet ska bli förbjudet att delta i organisationer som utpekas som ”rasistiska”. Det kommer kommittén som arbetar med frågan att föreslå i april, uppger TT. Detta samtidigt som statsministern pekar ut det näst största oppositionspartiet, Sverigedemokraterna, som just rasistiska.

Polisen begärde att välbesökt demonstration mot corona-restriktioner skulle upplösas

Under lördagen samlades ett tusental personer vid Medborgarplatsen i Stockholm för att demonstrera mot Covid-19-restriktionerna och för fri åsiktsbildning i Sverige. Man menar att restriktionerna inskränker medborgares rättigheter och friheter. Efter omkring en halvtimme av tal och sång meddelade polisen via högtalare att de upplöser demonstrationen på grund av den rådande pandemilagen, som gör gällande att endast åtta personer får samlas för en allmän sammankomst. 

Offret: Afghanen skrek ”Allahu akbar” när han högg folk

INRIKESEtt av offren för den bestialiska attacken i Vetlanda där sju män knivhöggs av den 22-årige afghanske asylsökaren Tamim Sultani har bekräftat för medborgarjournalisten Joakim Lamotte att gärningsmannen skrek ”Allahu akbar”, eller ”Gud är större”, på arabiska när han angrep.

Norrlänningar tar strid mot Rennäringslagen

INRIKESRennäringslagen ger särskilda rättigheter avseende renskötsel för dem som anses tillhöra det samiska folket. När lagen nu ska ses över tar debatten om denna sär­behandling ny fart, och många icke-samiska lantbrukare, markägare och jägare menar att det är fel att ha en lagstiftning som gör skillnad mellan olika etniciteter och att även de har en lång historisk tradition i Sveriges norra halva. ”Vi ifråga­sätter inte det samiska, men vi vill lyfta fram övriga folk”, säger en av de engagerade till Nya Tider.

Apatiska – En bok viktigare än andra

AKTUELL BOKDet torde vara svårt att föreställa sig en ur humanitär synvinkel viktigare bok för svensk publik än Ola Sandstigs prestation De apatiska barnen – och samhället som svek. Boken gavs ut i september 2020. Den föregicks av en längre dokumentär artikel ”Ohörda rop” i Magasinet Filter hösten 2019 som förlänade Ola Sandstig journalistpriset Guldspaden av Föreningen Grävande Journalister.

Kampen om Uppsala slott

INRIKESDen 16 februari släpptes nyheten om att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna i Uppsala kommunstyrelse har planer på en utbyggnad av Uppsala slott. Denna tillbyggnad, som är tänkt att vara byggd i modern, minimalistisk stil, har väckt upprörda känslor.

Staty av Joakim Lamotte vandaliserad

INRIKESDen 21 februari placerades en staty föreställande journalisten Joakim Lamotte med en dammsugare vid LO-borgen som ett inlägg i energidebatten. Den 2 mars saboterade någon installationen genom att förstöra statyn och stjäla delar av den. Sabotaget kom också att snabbt hyllas av en socialdemokratisk regionpolitiker.

Gå till arkivet

Send this to a friend