Skip to Content

Tiggar- eller bärplockarläger. Det ligger kläder och bråte och gamla matrester och stöldgods från länsade stugor utspridda överallt. Runtom i skogen finns människobajs och papper, inte nödvändigtvis toapapper utan även reklamblad och tidningspapper som man torkat sig med. Det kommer att kosta kommunen 100 000 kronor att sanera detta läger, och det är inte det enda.
Inrikes

Bärplockartider i Rättvik

Sensommaren och hösten är den tid då många så kallade bärplockare kommer till Sverige. Vissa är skötsamma och gör rätt för sig, andra skräpar ned, förorenar och det är tveksamt om det egentligen är bären de är ute efter. En av våra läsare berättar om förödelsen utanför Rättvik, Dalarna.

Publicerad: 18 oktober, 2015, 17:47

  • Svenska

Läs även

Bilderna är från bärplockarläger och tiggarläger mellan byarna Born och Gravsjö i Rättvik. Det verkar inte vara skillnad på om det är bärplockare eller tiggare, det verkar mest vara samma grupp av människor.

Dessa läger är övergivna. Vart invånarna tagit vägen är okänt, men de flyttar än hit, än dit. Snart kanske de kommer tillbaka. Lägret är fullt av uppenbart stöldgods, eller resterna efter dem. Flyttkartonger ligger på hög, kläder likaså. De godhjärtade som tycker att man ska samla in kläder och skänka för att man tror att det är vad migranterna vill ha kan ju titta på bilderna hur mycket kläder värderas hos migranterna.

Lite längre ut i skogen fann man de utsållade värdesakerna liggande under en plåt, vilket tycks vara förfaringssättet, att dessa saker hämtas av migranterna vid senare tillfälle.

Detta bärplockarläger kommer att kosta kommunen cirka 100 000 kronor att sanera, och det måste göras i dagarna, då jaktsäsongen sätter igång snart och jägarna och hundar inte kan klampa omkring i människobajset som ligger överallt. Det andra lägrets sanering går på över 50 000 kronor.

Det är stor skillnad mot till exempel läger där thailändska bärplockare bott någon vecka för att sen flytta vidare till nästa bärställe. Det enda spår man hittar efter dem är en fyrkant av tillplattat gräs efter tältet. De gör verkligen rent och snyggt efter sig.

Folket här har fått nog. EU-migranterna har blivit hotade alternativt redan fått stryk, enligt somliga man pratar med. Man får intryck att de man pratar med känner till vilka som gjort vad. Polisen har i radio fördömt hoten mot ”EU-migranterna”, men det biter inte på de som är arga över situationen. ”Om det inte finns lagar som reglerar sånt här så kan man väl inte heller säga att vi tar lagen i egna händer…” säger de.

Var migranterna slagit läger nu är okänt, men när det kommer fram är risken stor att folket ser till att även detta läger utryms, med eller utan våld. Och sen tillkommer ytterligare saneringskostnader.

Kommunen står maktlös och söker efter något sätt att lösa dessa problem på. Det har varit ett litet reportage om detta lägret i en lokaltidning, men många tycker inte att problemet belyses ordentligt. Man tystar ner saken. Markägarna sätter upp bommar. Allemansrätten blir begränsad. Man måste ta till rationella lösningar när det inte finns något stöd i lagen.

Vid läger nummer två, som ligger några hundra meter längre bort, har tiggarna bott. Detta läger har blivit attackerat på ett grövre sätt. Det ska ha kastats hemmagjorda bomber av kaustiksoda. Man har även eldat upp tre av tiggarnas bilar. Dessa är helt utbrända och spekulationer florerar ifall några migranter sov i bilarna då de brann, men polis har varit på plats och gjort teknisk undersökning och sedan lämnat stället för att sanering ska kunna utföras. Tiggare sitter kvar utanför butiker i Rättvik med omnejd.

_DSC0019

Attacker. Någon i byn hade fått nog och gått till våldsamt angrepp för att köra bort de ovälkomna gästerna. Bomber med kaustiksoda hade kastats och migranternas bilar hade bränts upp. Polisen har inga misstänkta än så länge.

Attacker. Någon i byn hade fått nog och gått till våldsamt angrepp för att köra bort de ovälkomna gästerna. Bomber med kaustiksoda hade kastats och migranternas bilar hade bränts upp. Polisen har inga misstänkta än så länge.

_DSC0090

Maria

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Federley ställer upp i kyrkovalet – och hoppar av efter en dag, Byborna har fått nog av den självömkande centerpartisten och vill kasta ut honom.

INRIKESDen homosexuelle Fredrick Federley (C) valde att lämna politiken efter att det avslöjades att han var ihop med en dömd pedofil. Federley har hela tiden slagit ifrån sig att han skulle ha gjort något fel, något som fått tålamodet att tryta för Federleys grannar som vill kasta ut honom från byn. Trots att Federley sagt att han lämnar politiken, meddelade han den 7 april att han ställer upp i kyrkovalet. Proteststormen fick honom att hoppa av redan följande dag.

SVT hyllar Hallengren – trots att Åkesson har högre förtroende

INRIKESI början av april presenterades två olika förtroendemätningar för svenska politiker, den ena avseende partiledare och den andra avseende regeringens ministrar. SVT:s hantering av de två undersökningarna väcker frågor om det finns en politisk agenda där fakta fulvinklas för att framställa folkets förtroende för regeringen som högre än det i själva verket är.

Ales stenar – ett solur från bronsåldern

KULTURArkeoastronomen Bob G Lind har i över 25 år noga observerat och dokumenterat solens upp- och nedgångar vid Ales stenar. Det är enligt honom uppenbart att dagens historiker har helt fel när de hävdar att detta är en skeppssättning från järnåldern. I stället menar han att de strategiskt utplacerade stenarna är en solkalender från bronsåldern – vilket sätter de forna nordbornas astronomiska kunskaper för 2 700 år sedan i nivå med den tidens egyptier och mayaindianer.

Vänsterjournalisten som planerade väpnad revolution släppt på fri fot

INRIKESVänsterextremisten och journalisten Jonas Linde, 34, blev frigiven från anstalten Hall den 24 mars. När han greps av polisen i juli 2018 hade Linde långtgående planer på en vänsterextrem revolution och hade börjat samla på sig vapen och smått spektakulär utrustning som förklädnader för det ändamålet, men hovrätten sänkte ändå hans straff till fyra år, som nu är avtjänade. Under sin tid bakom galler ska han ha betett sig ”udda och obehagligt”, enligt fängelsepersonalen.

Musikern Klas Qvist får upprättelse

INRIKESDen blinde musikern Klas Qvist tvingades bort från det skivbolag han drev med några kompanjoner efter att ha skrivit debattinlägg på en invandringskritisk nätsida, något som uppmärksammades av en lokaltidning. Kompanjonerna fortsatte dock att använda Klas musik, och efter flera turer får han nu ett skadestånd på 40 000 kronor. Till Nya Tider säger han att pengarna kanske inte betyder så mycket, men att han är glad att den kompanjon som varit mest drivande i drevet åtminstone är 40 000 kronor fattigare.

Före detta bankchef om EU:s återhämtningsfond: ”Ett desperat försök att rädda ett ohållbart tillväxtsystem”

INTERVJUJohan Sandwall är före detta chef inom Swedbank samt den medlemsägda banken JAK. Allt eftersom har han dock kommit att kritisera dagens ekonomiska system där bankerna kan skapa pengar ”ur luften” och har engagerat sig inom omställningsrörelsen, en strömning som menar att det inte går att ha evig tillväxt.

Elin från Höör bekräftad död – 25-årig man anhållen misstänkt för mord

INRIKESTidigt på kvällen den 31 mars kom det tragiska beskedet att Elin, 18 år gammal, hade påträffats mördad. Samtidigt kom nyheten att en 25-årig man anhållits på sannolika skäl, misstänkt för mord. Elin och 25-årigen skall enligt uppgifter ha haft någon form av bekantskap.

Lisas mamma brändes levande i barndomshemmet: ”Trygghet har kommit att bli en klassfråga i dagens Sverige”

REPORTAGEEn äldre kvinna i Nässjö ringer polisen efter att ungdomar upprepade gånger trakasserat henne genom att kasta sten mot hennes bostadshus. Omkring tio minuter senare stod hennes hus i lågor, och hennes kropp hittades strax innanför ytterdörren. Den äldre damen hade dött av rök- och brännskador. Nättidningen Exakt24 fick en intervju med mordoffrets dotter Lisa, som är ledsen över hur samhället har utvecklats sedan hon själv var barn.

Gå till arkivet

Send this to a friend