Skip to Content

Donald Trump i dag i livesändning från Vita Huset. Stillbild: Vita huset

Beskedet från USA – Inget krig

Digital utgåva

Vid 17.30-tiden i dag kom det offentliga uttalandet från USA som världen väntat på sedan Iran besköt amerikanska trupper med 22 missiler under natten till onsdagen. Resultatet tycks vara en klar möjlighet för de-eskalering av situationen och ett val av sanktioner istället för ett amerikanskt militärt gensvar.

Publicerad: 8 januari, 2020, 18:23

  • Svenska

Läs även

Donald Trump inledde pressmötet med orden: ”Iran kommer aldrig få tillgång till kärnvapen.”

Därefter berättade han under sitt pressmöte i Vita Huset i dag klockan 17.30 svensk tid att USA väljer att de-eskalera situationen i regionen. Detta efter att man kunnat konstatera att attacken mot de två militärbaserna i Irak där USA har soldater inte orsakat några förluster och endast väldigt blygsamma materiella skador. USA:s militära svar uteblir därmed och istället väljer man att införa nya och ännu hårdare ekonomiska sanktioner mot Iran. Samtidigt uppmanar Donald Trump de övriga Natoländerna att engagera sig mer i Mellanöstern och lovade igen att Iran aldrig skall få ha kärnvapen, oavsett vad.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • DexterSverige

    Delar inte den analysen alls. Detta är första gången i mannaminne som USA inte svarar militärt på ett väpnat angrepp, och man kan bara spekulera i vad som ligger bakom. En stark misstanke är Irans publika hot att attackera Israel som svar på en amerikansk attack.

    Vad gäller skadorna som åsamkades av den iranska attacken har vi bara Pentagons uppgifter att gå på, inga bilder har visats som stöd för detta.

    Problemen är dessutom inte över för USA då iranierna inte är de enda som har hämnd att utkräva, och USA har dessutom förklarats oönskade av den irakiska regeringen. Så skulle knappast påstå att USA har kommit undan med något. Tvärtom är USA:s problem i Mellanöstern långt ifrån över, det här är bara början.

    Den här ronden går till Iran som ‘kommer undan med’ ett väpnat angrepp på amerikanska styrkor som inte skjuter tillbaka. En väl avvägd förudmjukelse som ligger under tröskeln för att tvinga en motattack från USA.

Tysklands författningsdomstol behandlar anmälan från Föreningen för frihetsrättigheter

UTRIKESTisdagen den 14 januari samlades den tyska författningsdomstolen, Bundesverfassungsgericht, för sin första sittning i ett ärende som berör många och som har väckt stort intresse bland media. Målet gäller avlyssningsrutiner och har som anklagad BND, Bundesnachrichtendienst, det vill säga Förbundsrepubliken Tysklands underrättelsetjänst.

Attentatet mot Soleimani kan fördjupa Indiens och Rysslands energisamarbete

UTRIKESFörra året tecknade Indien och Ryssland ett femårigt energiavtal som inkluderar gemensam utveckling av olje- och gasfält i Ryssland och Indien. Det spända läget i Persiska viken och runt Kashmir gör att Indien måste luta sig mot Ryssland för sin energiförsörjning, rapporterar The Hindu.

Bannon råder Trump att hålla sitt State of the Union-tal efter riksrätten

UTRIKESDen förre chefsstrategen i Vita huset, Steve Bannon, uppmanar presidenten att vänta med sitt State of the Union-tal tills efter att han frikänts av senaten i sin kommande riksrätt. Bannon intervjuades av Maria Bartiromo i Fox News i programmet Sunday Morning Futures.

WikiLeaks grundare Assange behöver mer tid för att tala med sin advokat

Enligt Reuters får WikiLeaks grundare Julian Assange inte den tid han behöver med sina juridiska rådgivare för att diskutera sin kamp mot att bli utlämnad till USA, vilket försenar fallet, sade hans advokat i en brittisk domstol i måndags.

Borgerliga ÖVP och de gröna bildar regering i Österrike

ÖSTERRIKEEfter nästan tre månaders intensiva förhandlingar presenterades Österrikes nya regering i form av en koalition mellan borgerliga ÖVP och det gröna partiet, Die Grünen. Förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) kal­lar den nya regeringen för det ”bästa från två världar”. Samtidigt som man lovar att den restriktiva migrationspolitiken skall stå fast säger sig den nya regeringen vilja motarbeta så kal­lad ”högerextremism” och ”främlingsfientlighet”.

IS jublar över den iranske generalens död

UTRIKESAP rapporterar att den Islamiska staten är lyriska över det amerikanska attentatet mot den höge iranske general som gjorde sig ett namn genom att stödja de styrkor som bekämpar IS-extremisterna.

Brittisk terroristpolis listar Extinction Rebellion som extremistisk ideologi

UTRIKESBrittiska polisen har nu återkallat sin rekommendation till lärare och myndigheter att jämställa klimataktivisterna med högerextremistiska och islamistiska grupper.

Siemens erbjöd Greta Thunbergs sidekick en plats i styrelsen

UTRIKESSiemens VD Joe Kaeser har erbjudit Fridays for Futures språkrör Luisa Neubauer en plats i styrelsen för det nya företaget Siemens Energy.

Gå till arkivet

Send this to a friend