Skip to Content

Kulturminister Amanda Lind vid dagens pressträff. Foto: Stillbild Youtube
INRIKES

Beskedet: Lättade restriktioner i slutet av september

Digital utgåva

Efter den 29 september kommer flera av de restriktioner som införts i kampen mot coronapandemin att lättas meddelar regeringen. Detta kommer som ett led i regeringens plan för att avveckla restriktionerna. Bland annat tas begränsningarna bort för krognäringen och deltagandet vid allmänna sammankomster.

Publicerad: 7 september, 2021, 19:39

  • Svenska

Läs även

Folkhälsomyndigheten har gjort bedömningen att planen för avveckling av de restriktioner som införts i Sverige på grund av Covid-19 kan fortsätta. Det innebär att det så kallade fjärde steget i avvecklingsplanen kan tas i slutet av september meddelar Folkhälsomyndigheten och regeringen under en pressträff på tisdagen.

Det nya beskedet innebär att från och med den 29 september tas bland annat råden om att jobba hemma bort. Även begränsningarna för hur många som får delta i en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning samt att kravet på sittande servering på restauranger tas bort.

Det är glädjande nyheter för både restaurangnäringen, sportälskare och kulturbesökare som återigen kommer kunna få på både fotbollsmatcher eller konserter, men även för politiskt engagerade som åter kan delta i demonstrationer och andra sammankomster utan de restriktioner som använts som ett verktyg av polisen för att förhindra politisk opposition mot regeringens politik.

– Vi tar nu ett steg mot en normal vardag, sade socialminister Lena Hallengren (S) på pressträffen.

Avvecklingsplanen - nu når vi steg fyra i slutet av september. Källa: Regeringskansliet

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Lättade restriktioner från den 29 september

• Begränsningarna för hur många som får delta i en allmänna sammankomster tas bort. (Demonstrationer, föreläsningar, religiösa sammankomster, teaterföreställningar, biografföreställningar, konserter.)

• Begränsningarna för hur många som får delta i offentliga tillställningar tas bort. (idrottsevenemang, marknader, mässor, tivolin och festtåg)

• Begränsningarna för hur många som får delta i privata sammankomster tas bort. (Privata fester och företagsevenemang)

• Kravet på sittande servering på restauranger tas bort.

• Regleringar av öppettider och avstånd mellan borden på restauranger tas bort.

• Begränsningen på 8 personer i ett sällskap inomhus på restaurang och kafé tas bort.

• Folkhälsomyndighetens allmänna råd om att arbeta hemifrån tas bort.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Regeringens valårsbudget för 2022 – flera fläskiga flirtar

ANALYSInnehållet i regeringens förslag till statsbudget för valåret 2022 har portionerats ut till media under de senaste veckorna. Den slutliga presentationen, när finansministern lämnar över hela budgetförslaget till riksdagen, sker den 20 september. Regeringens förslag flirtar med både Centerpartiet och Vänsterpartiet, eftersom deras aktiva stöd för budgeten är avgörande för att den skall gå igenom. Regeringen flirtar också med de stora invandrargrupperna i storstädernas utanförskapsområden, genom kraftigt ökade bidrag.

Åtta dog på äldreboende – sju var fullvaccinerade

INRIKESEfter att åtta boende på ett äldreboende i Överkalix dött på kort tid med Covid-19, varav sju var fullvaccinerade, ställs frågor gällande om vaccinationerna verkligen ger det skydd de lovar. Men istället för att ta ett steg tillbaka och värdera resultaten av vaccineringen höjs istället röster för en tredje dos.

Medborgargarde misshandlade invandrare

INRIKESEfter ett mycket stort antal återkommande händelser där en invandrare antastar kvinnor och jagar barn i Perstorp i Skåne har lokalborna fått nog av polisens oförmåga att lösa situationen. Efter flera varningar och händelser där mannen angripits under sommaren var det dags igen. Han söktes upp under tisdagskvällen och misshandlades av ett flertal maskerade gärningsmän beväpnade med tillhyggen.

Efterspelet till tumultet vid Kapitolium: Nu förföljs systemkritiker öppet i USA

USAEfter ”stormningen” av Kapitolium den 6 januari, där anhängare till president Trump trängde in i byggnaden för att protestera mot valfusk och korruption, har USA:s myndigheter tagit i med hårdhandskarna mot regimkritiker, ivrigt påhejade av merparten av landets massmedier.

Efter kyrkovalet: AfS får tre mandat i kyrkomötet

INRIKESResultatet av kyrkovalet den 19 september innebär att det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) tar sig in i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. De fick tre mandat och 1,24 procent av rösterna. Sverigedemokraterna å sin sida backar med några procentenheter. Socialdemokraterna är fortsatt största partigrupp vid kyrkomötet.

S-politiker misstänkt för flera våldtäkter

INRIKESJomark Polintan,31, är en politiker som har viktiga uppdrag inom Socialdemokraterna i Värmland. Efter att han begärts häktad på den högre misstankegraden för ett flertal våldtäkter han ska ha begått mot en närstående kvinna under två års tid tvingas han nu lämna sina politiska uppdrag meddelar Socialdemokraterna.

Rekordhöga elpriser i Sveriges södra halva

INRIKESJust nu är elpriset rekordhögt i den södra halvan av Sverige. Detta beror på en mängd faktorer, berättar Björn Björnsson, affärsutvecklingsanalytiker på elhandelsbolaget Godel, för Nya Tider. Han säger att vi på sikt kan få lägre elpriser genom utbyggd vindkraft, men att det å andra sidan skulle bli större prisuppgångar i tider av lite blåst. Det som skulle kunna stabilisera prisbilden över tid skulle exempelvis vara utbyggd kärnkraft.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

Gå till arkivet

Send this to a friend