Skip to Content

GRÄSHOPPSSVÄRMARNA är ständigt i rörelse och drar vidare så snart de ätit allt i området som svärmen täcker. De kan flyga så långt som 150 kilometer på en dag. De kan korsa från en provins eller från ett land till ett annat på bara några timmar. FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) har beskrivit de nu aktiva svärmarna med orden ”De är mycket aktiva, mycket glupska och mycket rörliga”. Svärmarna är oftast flera kvadratkilometer stora och innehåller per kvadratkilometer ungefär 40 miljoner stora gräshoppor, vilka äter ungefär lika mycket som 35 000 människor per dag. I Kenya registrerades en ofantlig svärm som täckte en yta på 40 gånger 60 kilometer, alltså 2 400 kvadratkilometer. Den uppgavs ha bestått av närmare tvåhundra miljarder gräshoppor och bara den åt upp mat för miljontals människor. På bilden syns en desperat kenyansk bonde förgäves försöka jaga bort dem från sin mark. Systemmedia rapporterar felaktigt – i syfte att underblåsa ”global warming”-narrativet – att det är torka och värme som triggat gräshoppskatastrofen. Men det är tvärtom regn och väta som aktiverar äggen, vilka kan ha legat i jorden i många år. Regn ger också grönska i tidigare torra områden, vilket är en förutsättning för dem att kunna växa till sig. Situationen förvärras också av att det globalt finns betydligt färre fåglar i dag. Stillbild: Al-Jazeera
LIVSMEDELSFÖRSÖRJNING

Bibliska gräshoppssvärmar hotar nu jordbruksnationen Brasilien – Ödelägger redan skördar på fyra kontinenter

PappersupplaganNya Tider v. 32

De gigantiska gräshoppssvärmarna som ödelagt jordbruk i Paraguay och Argentina befaras nu komma att ta sig över gränsen till Brasilien, en av väldens största jordbruksnationer, och vintergrödorna där. Det skulle skapa än mer tryck på den redan svårt ansatta globala matproduktionen som drabbats hårt av virusnedstängningar, ovanligt kyligt väder på många platser och stora översvämningar i länder som Kina. Samtidigt rapporteras gräshoppor redan ha dykt upp i Centralamerika. Experter befarar att Mexiko och kanske även USA står på tur. Gigantiska svärmar har redan ödelagt vidsträckta områden i Östafrika, Mellanöstern, Pakistan, Indien och har nu också dykt upp i södra Europa och västra Kina. Det är den värsta invasionen på minst 70 år och miljontals människor hotas nu av svält.

Publicerad: 6 augusti, 2020, 11:25

 • Svenska

Väderförhållanden håller på att formas som gör det möjligt för de gigantiska gräshoppssvärmarna i norra Argentina att ta sig över till både Uruguay och Brasilien, vilket hotar vintergrödorna där. Det är extra allvarligt då Brasilien är en av världens största livsmedelsproducenter. Landet är störst på sojabönor, biffkött, kaffe, bioetanol och näst störst på majs samt storexportör av otaliga andra jordbruksprodukter.

Meteorologen Celso Oliveira vid det brasilianska vädertjänstföretaget Somar Meteorologia i São Paulo varnar att vindarna kan vända och blåsa in de fruktade insekterna över gränsen till Brasilien.

I slutet av juli var gräshopporna bara cirka 10 mil från gränsen och Brasiliens sydligaste delstat Rio Grande do Sul. I den västra delen nära gränsen finns grödor av vete, raps och majs som nu riskerar att slukas av de många kvadratkilometer stora svärmarna om de tar sig österut in i Brasilien.

Brasiliens jordbruksdepartement utropade redan i juni undantagstillstånd i två södra delstater i syfte att tillåta tjänstemän att vidta förberedelser i den mån det går. Sedan i juni har gräshopporna slukat olika grödor på argentinskt territorium, efter att de drog in från Paraguay i maj. En stor svärm finns kvar i Paraguay och många befarar att även den kan komma att röra sig in i Brasilien.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Kan tänka mig att miljöfreaksen skriker i högan om att det beror på den “globala uppvärmningen? Det blir väl till att kalla in en expert på området och varför inte Greta?

  • LookMoo

   Greta är numera virolog “expert” på CNN med spets på ungdomar och Corona. Miljögrejen är liksom lite död efter att senaste klimatmodellen var fel.

 • Varmlandstok

  Om vi människor vore lite mer praktiska, så skulle vi satsa på att göra mat av alla dessa biljoners gräshoppor.
  Vi kunde åtminstone göra fisk- och kycklingfoder av dom.

 • RL, Vallentuna

  Hur tycker miljömupparna t.e.x Fridolin att man skall bekämpa sånt ” ekologiskt ” ??

 • latmask

  Men gräshopporna ska väl också leva? Vilka är vi att avgöra över deras liv och död? Vi får väl minska på våra utsläpp och leva litet sparsammare. Alla ska få plats!
  Mvh Miljöpartisten

 • Imigrant

  Svelt? Er da bare at fånga dom inn ock börja spise dom!

12-årig flicka våldtagen

INRIKESEn 12-årig flicka blev våldtagen utomhus i Rågsved i Stockholm under tisdagskvällen. Hon skadades under den grova våldtäkten och tvingades uppsöka sjukhus för vård. Polisen har inte gripit någon misstänkt ännu.

DN:s Kristina Lindquist i säng med våldsvänstern

REPORTAGEDN-journalisten Kristina Lindquist var en av dem som högljuddast krävde att Nya Tider inte skulle få ställa ut på Bokmässan i Göteborg med hänvisning till ”värdegrunden”. Nu har sajten Avmaskerat avslöjat att Lindquist gift sig med den våldsbejakande vänsterextremisten Mats Runvall och skriver för DN från samma lägenhet varifrån Runvall säljer våldspropaganda.

Före detta SD-ledamot: ”Jag gav SVT öppet mål”

INRIKESMats Olsson från Östhammar satt tills helt nyligen som ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Ett invandringskritiskt mejl som han skickade direkt till SVT:s redaktion där han bland annat använde ordet ”negrer” ledde dock till att han av sitt eget parti ombads lämna sina politiska uppdrag. Han lämnade självmant partiet bara någon dag senare. Till Nya Tider säger Mats Olsson att han är ångerfull, men inte riktigt av den anledning systemmedia vill framställa det som, utan för att han använde ett radikalt språkbruk när han mejlade till SVT:s journalister.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Språkrörskandidat erkänner: ”Måste våga se att vi har problem med islamism inom partiet”

INRIKESMP:s språkrörskandidat Rebecka Le Moine menar att partiet behöver erkänna att det har funnits och finns problem med islamistisk infiltration samt att man behöver göra upp med hur man hanterat frågor om hedersförtryck. Det säger hon när Nya Tider wallraffar henne genom att låtsas vara en medlem.

Man gruppvåldtagen i Stockholm – sökte skydd hos ordningsvakter

INRIKESEn man har anmält att han blivit gruppvåldtagen natten till måndagen i en lägenhet i södra Stockholm. Han flydde sedan från platsen och sökte skydd hos ordningsvakter som ringde polisen.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Plastpåseskatten ett ekonomiskt fiasko

INRIKESPlastpåseskatten har redan från början kritiserats för att inte leda till de avsedda miljöförbättringarna. Enligt regeringens planer skulle den i alla fall ge över två miljarder i skatteintäkter per år. Nu visar det sig dock att även denna förhoppning kommit på skam, då endast en tiondel av den beräknade summan kommit in. Detta avslöjar högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell på sin blogg.

Gå till arkivet

Send this to a friend