Skip to Content

GRÄSHOPPSSVÄRMARNA är ständigt i rörelse och drar vidare så snart de ätit allt i området som svärmen täcker. De kan flyga så långt som 150 kilometer på en dag. De kan korsa från en provins eller från ett land till ett annat på bara några timmar. FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) har beskrivit de nu aktiva svärmarna med orden ”De är mycket aktiva, mycket glupska och mycket rörliga”. Svärmarna är oftast flera kvadratkilometer stora och innehåller per kvadratkilometer ungefär 40 miljoner stora gräshoppor, vilka äter ungefär lika mycket som 35 000 människor per dag. I Kenya registrerades en ofantlig svärm som täckte en yta på 40 gånger 60 kilometer, alltså 2 400 kvadratkilometer. Den uppgavs ha bestått av närmare tvåhundra miljarder gräshoppor och bara den åt upp mat för miljontals människor. På bilden syns en desperat kenyansk bonde förgäves försöka jaga bort dem från sin mark. Systemmedia rapporterar felaktigt – i syfte att underblåsa ”global warming”-narrativet – att det är torka och värme som triggat gräshoppskatastrofen. Men det är tvärtom regn och väta som aktiverar äggen, vilka kan ha legat i jorden i många år. Regn ger också grönska i tidigare torra områden, vilket är en förutsättning för dem att kunna växa till sig. Situationen förvärras också av att det globalt finns betydligt färre fåglar i dag. Stillbild: Al-Jazeera
LIVSMEDELSFÖRSÖRJNING

Bibliska gräshoppssvärmar hotar nu jordbruksnationen Brasilien – Ödelägger redan skördar på fyra kontinenter

PappersupplaganNya Tider v. 32

De gigantiska gräshoppssvärmarna som ödelagt jordbruk i Paraguay och Argentina befaras nu komma att ta sig över gränsen till Brasilien, en av väldens största jordbruksnationer, och vintergrödorna där. Det skulle skapa än mer tryck på den redan svårt ansatta globala matproduktionen som drabbats hårt av virusnedstängningar, ovanligt kyligt väder på många platser och stora översvämningar i länder som Kina. Samtidigt rapporteras gräshoppor redan ha dykt upp i Centralamerika. Experter befarar att Mexiko och kanske även USA står på tur. Gigantiska svärmar har redan ödelagt vidsträckta områden i Östafrika, Mellanöstern, Pakistan, Indien och har nu också dykt upp i södra Europa och västra Kina. Det är den värsta invasionen på minst 70 år och miljontals människor hotas nu av svält.

Publicerad: 6 augusti, 2020, 11:25

  • Svenska

Läs även

Väderförhållanden håller på att formas som gör det möjligt för de gigantiska gräshoppssvärmarna i norra Argentina att ta sig över till både Uruguay och Brasilien, vilket hotar vintergrödorna där. Det är extra allvarligt då Brasilien är en av världens största livsmedelsproducenter. Landet är störst på sojabönor, biffkött, kaffe, bioetanol och näst störst på majs samt storexportör av otaliga andra jordbruksprodukter.

Meteorologen Celso Oliveira vid det brasilianska vädertjänstföretaget Somar Meteorologia i São Paulo varnar att vindarna kan vända och blåsa in de fruktade insekterna över gränsen till Brasilien.

I slutet av juli var gräshopporna bara cirka 10 mil från gränsen och Brasiliens sydligaste delstat Rio Grande do Sul. I den västra delen nära gränsen finns grödor av vete, raps och majs som nu riskerar att slukas av de många kvadratkilometer stora svärmarna om de tar sig österut in i Brasilien.

Brasiliens jordbruksdepartement utropade redan i juni undantagstillstånd i två södra delstater i syfte att tillåta tjänstemän att vidta förberedelser i den mån det går. Sedan i juni har gräshopporna slukat olika grödor på argentinskt territorium, efter att de drog in från Paraguay i maj. En stor svärm finns kvar i Paraguay och många befarar att även den kan komma att röra sig in i Brasilien.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Efter kyrkovalet: AfS får tre mandat vid kyrkomötet

INRIKESSom ett resultat av kyrkovalet den 19 september tar sig det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) in vid kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. De fick tre mandat och 1,24 procent av rösterna. Sverigedemokraterna å sin sida backar med några procentenheter. Socialdemokraterna är fortsatt största partigrupp vid kyrkomötet.

S-politiker misstänkt för flera våldtäkter

INRIKESJomark Polintan,31, är en politiker som har viktiga uppdrag inom Socialdemokraterna i Värmland. Efter att han begärts häktad på den högre misstankegraden för ett flertal våldtäkter han ska ha begått mot en närstående kvinna under två års tid tvingas han nu lämna sina politiska uppdrag meddelar Socialdemokraterna.

Rekordhöga elpriser i Sveriges södra halva

INRIKESJust nu är elpriset rekordhögt i den södra halvan av Sverige. Detta beror på en mängd faktorer, berättar Björn Björnsson, affärsutvecklingsanalytiker på elhandelsbolaget Godel, för Nya Tider. Han säger att vi på sikt kan få lägre elpriser genom utbyggd vindkraft, men att det å andra sidan skulle bli större prisuppgångar i tider av lite blåst. Det som skulle kunna stabilisera prisbilden över tid skulle exempelvis vara utbyggd kärnkraft.

Passionerat om jämtska

KULTURJämtskan är ett av Sveriges genuina folkmål och vissa menar att det mer är ett eget språk än en dialekt. Det finns runt 30 000 talare och kanske dubbelt så många förstår jämtska. En svårighet för jämtskans bruk och bevarande har länge varit att det saknats ett enhetligt skriftspråk. År 1995 författade Akademien för jamska en vägledning för hur man ska skriva, men den som verkligen gått till botten med skriftspråket är Håkan Roos, fil. mag. i nordiska språk, som nyligen gett ut en bok i ämnet. Frågan är i hur god jord den faller hos de jämtsktalande.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

IMF vill kartlägga internetvanor vid låneansökan – får mothugg av EU

INRIKESStrax innan årsskiftet 2020/2021 föreslog Internationella valutafonden (IMF) att kreditprövningar av privatpersoner även ska beakta människors internetvanor och hälsostatus. Detta får nu mothugg av EU:s datatillsynsman, EDPS, som avråder medlemsländerna från att göra ytterligare intrång i människors privatliv, i detta fall för att bedöma eventuell kreditvärdighet.

Sverige ska börja vaccinera barn – trots vaccinrisker för just barn

INRIKESUnder torsdagens extrainsatta pressträff bekräftade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer godkänna vaccinering av barn från 12 år efter höstlovet. Samtidigt har en ny studie från USA visat att just pojkar mellan 12-15 år kan löpa sex gånger högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av coronavaccin, än risken de löper av att bli allvarligt sjuk i Covid-19. ”Det här gör vi för barnens skull”, sade Stefan Löfven.

Ökad elförbrukning, obalanser och risk för avveckling av kärnkraften trycker upp elpriset

ANALYSRegeringen har under det senaste året satsat hårt på ett antal olika projekt som går ut på att öka elektrifieringen av allt från transporter till tunga industriella processer. Samtidigt inleds en storskalig satsning på elektrifiering av både gods- och persontransporter på väg. Expansionen av energislukande datorhallar kräver också enorma mängder el. Bara dessa tre sektorer kräver tillsammans tillskott på el motsvarande cirka 70-80 procent av nuvarande elkonsumtion i Sverige fram till 2030. Samtidigt agerar regeringen för att snabbavveckla kärnkraften, cirka 30 procent av Sveriges elproduktion.

Gå till arkivet

Send this to a friend