Skip to Content

MJÖLK HÄLLS UT då efterfrågan på grund av Covid-nedstängningar plötsligt upphörde våren 2020 när skolor, restauranger och andra företag tvingades stänga. Bönderna hade inget val när tankarna i distributionskedjan, inklusive hos uppköparna, var fulla. Branschorganisationen Dairy Farmers of America gjorde då uppskattningen att 12-17 miljoner liter mjölk kasserades varje dag bara i USA. En ohållbar situation för mjölkbönder som i många fall tvingades slakta sina mjölkkor. Liknande skräckexempel gick under 2020 att hitta med de flesta färskvaror, något systemmedia talande nog sällan eller aldrig rapporterade om. Stillbild: US Farm Report
USA

Bidens presidentdekret förödande för USA:s lantbruk – Global matbrist hotar vid horisonten

PappersupplaganNya Tider v. 7

ANALYS: USA:s nye president Joe Biden har på kort tid undertecknat en mängd presidentdekret rörande Covid-19, klimathot och mycket annat. I skymundan hamnade sådana som kommer att bli förödande för amerikanskt jordbruk. Sammantaget med två års rekorddåliga skördar världen över, Covid-restriktioner, ekonomisk instabilitet, kraftigt höjda transportkostnader och Kina som dammsuger världsmarknaden på grödor så bådar det illa för matpriserna och den globala matsäkerheten. Fraktkostnader från Kina har gått upp 500 procent på ett år. Storhamnar världen över har på grund av Covid-restriktioner blivit flaskhalsar där fartyg och containrar fastnar och inte minst kyld mat blir förstörd. Detta adderar till alla djur som massavlivats och färsk mat som redan kasserats på grund av påtvingade Covid-nedstängningar.

Publicerad: 17 februari, 2021, 13:10

  • Svenska

Läs även

USA nye president Joe Biden, som anklagas för massivt valfusk, undertecknade inom ett dygn efter att ha installerats den 20 januari inte mindre än 17 presidentorder eller presidentdekret och promemorior (se NyT v.5/2021). Denna exempellösa rivstart följdes av än fler dekret och en dryg vecka senare, den 29:e januari, hade han undertecknat inte mindre än totalt 40 order och pm. Bland dessa finns några som kritiker anser är en direkt attack på lantbruket, det vill säga både jordbruk och djurhållning.

Några går så långt som att hävda att det är en attack på själva matproduktionen, vilken redan är mycket ansträngd på grund av köldknäppar och naturkatastrofer som drabbat de flesta av världens viktigaste odlingsområden sedan våren 2019 fram till idag och inte minst då Nordamerika.

Till det ska läggas diverse Covid-restriktioner, som infördes tidig vår 2020, vilka lett till stora förluster av mat på grund av nedstängningar, minskad efterfrågan, arbetskraftsbrist, logistikstörningar och kraftigt förlorad beredningskapacitet – inte minst hos västerländska slakterier, som av ej klara skäl drabbats mycket hårdare än andra arbetsplatser när en avvikande stor del av deras personal testat positivt för Covid-19. Bönder världen över har på grund av dessa problem tvingats avliva miljontals djur och gräva ned dessa samt kassera gigantiska mängder färskvaror. Dessutom har olika påstådda virusutbrott som drabbat främst höns och grisar framtvingat ännu mer masslakt.

FN varnade förra sommaren för att vi står på randen till en livsmedelskris värre än något världen sett på minst 50 år. FN uppmanade då också världens regeringar att agera skyndsamt för att undvika den kommande katastrofen (se bland annat NyT v.15 och v.45/2020).

PRESIDENT JOE BIDEN, 78, ses här redan dagen efter sitt tillträde signera en stor hög (t.v. i bild) med presidentdekret, där varje mapp innehåller ett. Den nye presidenten påtalade att den första och därmed indirekt viktigaste ordern han undertecknar gäller den påstådda pandemin med Covid-19:
– Den första [president]ordern jag kommer att skriva på här handlar om Covid och den påbjuder, som jag hela tiden sagt ... där jag har autkoritet ... påbjuder att mask bärs, att social distansering hålls på federal egendom och mellanstatlig handel etc, sade den åldrige Biden med masken på sniskan. Stillbild: Vita Huset, 21 januari 2020

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sekretessbelagd skola är ett hot mot demokratin

KRÖNIKA

EU:s superlån ska gynna ”de fattigaste” – men är Sverige så rikt som de påstår?

ANALYSEuropeiska rådet (ministerrådet) beslutade den 11 februari att inrätta den nya byråkrati som skall fördela den famösa så kal­la­de återhämtningsfondens huvuddel till medlemsländerna. Utbetalningen, varav 46 procent ges som bidrag och resten som lån, kommer att ske i två steg, med början i år och avslutas senast 2026. Fördelningen utgår från ländernas BNP-utveckling och skuldsättning samt en plan för hur man avser följa EU:s utvecklings­direktiv. Det finns dock många faktorer som EU undviker i bedömningen, vilket missgynnar Sverige.

Vänsterextremist döms för vandalisering av Karl XII-tavla – anställd av Filip och Fredrik för SVT-produktion

REPORTAGEI december 2019 greps Terry Lövkvist, 30, på bar gärning på Nationalmuseum, när han tryckte ett vänsterextremt klistermärke från AFA på en av de mest ikoniska tavlorna i svensk konsthistoria: ”Karl XII:s likfärd”. Lövkvist var berusad och hade även kniv på sig. Nu döms han för skadegörelse och brott mot kniv­lagen

Efter ny nödlagstiftning i Nederländerna: Utegångsförbudet kvar efter rättsligt kaos

UTRIKESFredagen den 19 februari fattade senaten i Nederländerna beslut om en nödlagstiftning med koppling till coronaläget, en lagstiftning som gör att det hårt kritiserade utegångsförbudet nattetid nu förlängs på obestämd tid. Den nederländska regeringens och senatens blixtaktion kom efter att två rättsliga instanser hade kommit till totalt olika slutsatser rörande utegångsförbudet.

Skola uppmanar elever att avskaffa vithet och bli vita förrädare

UTRIKESEn skola har uppmärksammats för att ha spritt antivit propaganda till eleverna i enlighet med en läroplan som delvis utarbetats av ”antirasistiska” organisationer. Bland annat skickades en undersökning ut med målet att mottagaren skulle gradera sin ”vithet” och att bli ”vita förrädare” för att kunna ”avskaffa vithet”.

Båda grupperna som ockuperade Kapitolium kopplas till FBI

USAUnder rättegångarna i kölvattnet av ockupationen av Kapitolium har det framkommit att båda de organisationer som utpekats som ansvariga för händelserna – Proud Boys och Oath Keepers – har ledare med kopplingar till den nationella säkerhetstjänsten FBI.

Nordamerika drabbat av ovanlig kyla – Elnätet kollapsade, nästan 10 miljoner strömlösa

USANordamerika drabbas återigen av en snö- och isstorm som kom att påverka samtliga länder och 30 delstater i USA. Köldrekord sattes på löpande band och den södra delstaten Texas fick uppleva -19 grader Celsius. Det var så kallt att vädersatelliter förblindades av kylan. Minst 70 personer har dött bara i USA som en följd av extremvädret. Nästan 10 miljoner nordamerikaner blev strömlösa när elen inte räckte till för det plötsliga behovet av uppvärmning.

Trump friad av riksrätten

USADonald Trump friades den 13 februari i riksrättsprocessen i senaten, där han stod anklagad för uppvigling efter att hans anhängare ockuperat Kapitolium den 6 januari. Hans försvarsadvokater kunde bevisa att han inte gjort sig skyldig till något som inte demokratiska politiker själva gör. Svenska medier har som vanligt varit kraftigt partiska i sin bevakning av processen.

Gå till arkivet

Send this to a friend