Skip to Content

MJÖLK HÄLLS UT då efterfrågan på grund av Covid-nedstängningar plötsligt upphörde våren 2020 när skolor, restauranger och andra företag tvingades stänga. Bönderna hade inget val när tankarna i distributionskedjan, inklusive hos uppköparna, var fulla. Branschorganisationen Dairy Farmers of America gjorde då uppskattningen att 12-17 miljoner liter mjölk kasserades varje dag bara i USA. En ohållbar situation för mjölkbönder som i många fall tvingades slakta sina mjölkkor. Liknande skräckexempel gick under 2020 att hitta med de flesta färskvaror, något systemmedia talande nog sällan eller aldrig rapporterade om. Stillbild: US Farm Report
USA

Bidens presidentdekret förödande för USA:s lantbruk – Global matbrist hotar vid horisonten

PappersupplaganNya Tider v. 7

ANALYS: USA:s nye president Joe Biden har på kort tid undertecknat en mängd presidentdekret rörande Covid-19, klimathot och mycket annat. I skymundan hamnade sådana som kommer att bli förödande för amerikanskt jordbruk. Sammantaget med två års rekorddåliga skördar världen över, Covid-restriktioner, ekonomisk instabilitet, kraftigt höjda transportkostnader och Kina som dammsuger världsmarknaden på grödor så bådar det illa för matpriserna och den globala matsäkerheten. Fraktkostnader från Kina har gått upp 500 procent på ett år. Storhamnar världen över har på grund av Covid-restriktioner blivit flaskhalsar där fartyg och containrar fastnar och inte minst kyld mat blir förstörd. Detta adderar till alla djur som massavlivats och färsk mat som redan kasserats på grund av påtvingade Covid-nedstängningar.

Publicerad: 17 februari, 2021, 13:10

  • Svenska

Läs även

USA nye president Joe Biden, som anklagas för massivt valfusk, undertecknade inom ett dygn efter att ha installerats den 20 januari inte mindre än 17 presidentorder eller presidentdekret och promemorior (se NyT v.5/2021). Denna exempellösa rivstart följdes av än fler dekret och en dryg vecka senare, den 29:e januari, hade han undertecknat inte mindre än totalt 40 order och pm. Bland dessa finns några som kritiker anser är en direkt attack på lantbruket, det vill säga både jordbruk och djurhållning.

Några går så långt som att hävda att det är en attack på själva matproduktionen, vilken redan är mycket ansträngd på grund av köldknäppar och naturkatastrofer som drabbat de flesta av världens viktigaste odlingsområden sedan våren 2019 fram till idag och inte minst då Nordamerika.

Till det ska läggas diverse Covid-restriktioner, som infördes tidig vår 2020, vilka lett till stora förluster av mat på grund av nedstängningar, minskad efterfrågan, arbetskraftsbrist, logistikstörningar och kraftigt förlorad beredningskapacitet – inte minst hos västerländska slakterier, som av ej klara skäl drabbats mycket hårdare än andra arbetsplatser när en avvikande stor del av deras personal testat positivt för Covid-19. Bönder världen över har på grund av dessa problem tvingats avliva miljontals djur och gräva ned dessa samt kassera gigantiska mängder färskvaror. Dessutom har olika påstådda virusutbrott som drabbat främst höns och grisar framtvingat ännu mer masslakt.

FN varnade förra sommaren för att vi står på randen till en livsmedelskris värre än något världen sett på minst 50 år. FN uppmanade då också världens regeringar att agera skyndsamt för att undvika den kommande katastrofen (se bland annat NyT v.15 och v.45/2020).

PRESIDENT JOE BIDEN, 78, ses här redan dagen efter sitt tillträde signera en stor hög (t.v. i bild) med presidentdekret, där varje mapp innehåller ett. Den nye presidenten påtalade att den första och därmed indirekt viktigaste ordern han undertecknar gäller den påstådda pandemin med Covid-19:
– Den första [president]ordern jag kommer att skriva på här handlar om Covid och den påbjuder, som jag hela tiden sagt ... där jag har autkoritet ... påbjuder att mask bärs, att social distansering hålls på federal egendom och mellanstatlig handel etc, sade den åldrige Biden med masken på sniskan. Stillbild: Vita Huset, 21 januari 2020

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Intervju med general Martinez i Paris

UTRIKESDen franske generalen Antoine Martinez har skapat uppståndelse i Frankrike genom det öppna brev till landets ledning som han och andra höga militärer har författat i maj. Han föddes i Oran i Algeriet 1948 och har gjort sin karriär inom det franska flygvapnet. Han var expert inom underrättelseområdet, även på internationell nivå, med samarbete inom FN och Nato och har bland annat varit försvarsattaché vid Frankrikes ambassad i Danmark mellan 1996 och 1999. Han är nu ordförande för Volontaires Pour la France (VPF), en opolitisk organisation som arbetar för att försvara den nationella identiteten och som arbetar mot islamiseringen av Frankrike.

”Vi kämpar och dör stående” Fotbolls-EM: Ungern kommer inte att knäböja för BLM

UNGERNDet ungerska landslaget kommer inte att knäböja för BLM under fotbolls-EM. Det ungerska fotbollsförbundet meddelar att politiska yttringar i samband med sport strider mot de internationella reglerna. De får stöd av premiärminister Viktor Orbán, som menar att det är främmande för en ungrare att knäböja annat än inför Gud och sitt fosterland.

Kinas militär hade patent på vaccin mot Covid-19 oförklarligt tidigt i pandemin

UTRIKESEn kinesisk militärforskare lämnade in ett patent för ett Covid-19-vaccin långt före västvärlden ens börjat ta de första stegen för att framställa egna vacciner och innan WHO hade klassat spridningen som en pandemi. Enligt flera bedömare visar detta att Kina hade god kännedom om viruset långt innan det började spridas världen över. Detta eftersom patentansökan skickades in bara fem veckor efter att Kina ens erkänt att viruset spreds från människa till människa. Forskaren i fråga, Zhou Yusen, dog under mystiska former mindre än tre månader efter att han lämnade in patentansökan.

Experter säger sig ha bevis – coronaviruset skapades i labb

UTRIKESTvå amerikanska experter har analyserat coronavirusets DNA och har hittat en unik gensekvens, CGG-CGG, som inte existerar hos naturligt förekommande coronavirus. Genkombinationen används som en sorts ”streckkod” av forskare. De amerikanska experterna är därför övertygade att slutsatsen bara kan vara en: Coronaviruset som härjar över jorden är artificiellt i sin natur och skapades av människor. Det stärker misstankarna om att virusets ursprung är Institutet för studier i virologi i Wuhan, Kina, där man forskade på coronavirus.

Diktaturer tillåter kritik, men inte handling

DEBATTNär Exakt24 stängdes av på Youtube, så var det förstås väntat. Alternativ svensk media håller i rask takt på att rensas ut från plattformen. Mycket får dock ligga kvar på Youtube, även till synes radikala påståenden och ovårdade nedsättande uttalanden. Veckans debattör, samhällsdebattören och programledaren Magnus Stenlund, resonerar om varför vissa blir censurerade medan andra får vara kvar, och gör en talande jäm­förelse med hur Kinas myndigheter hanterar oppositionen.

Slopa fordonsskatt när fordonet står stilla och inte används

KRÖNIKA

Vaccinforskare slår larm: ”Vi injicerar dem av misstag med ett giftigt ämne”

COVID-19Immunologen och vaccinforskaren Byram Bridle slår nu larm om ”skrämmande” upptäckter i nyligen gjorda och referensgranskade forskningsstudier. Det handlar om att spikproteinet på coronaviruset, som Covid-19-vaccinen skapar, tar sig in i blodomloppet och alstrar sjukdom på samma sätt som Covid-19. Det var tidigare okänt och tros förklara allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärtinflammationer, vilka drabbar de som låtit sig injiceras med de nya vaccinen. Bridle säger att vaccinforskarna ”gjorde ett stort misstag” som de ”inte insåg ... tills nu”. Nu kräver flera läkare och forskare att rådande vaccinations-riktlinjer för ammande mödrar och lågrisk­grupper omprövas.

Majoriteten av fransmännen vill att utlänningar dömda i Frankrike ska sitta fängslade i sina egna länder

UTRIKESEnligt en undersökning från opinionsinstitutet CSA utförd för nyhetskanalen CNews den andra juni anser en majoritet av fransmännen att utländska brottslingar bör avtjäna sina fängelsestraff i sina egna länder om de befinns skyldiga i Frankrike. Marine Le Pen gjorde förslaget i kanalen dagen innan undersökningen.

Gå till arkivet

Send this to a friend