Bidragskoncernen ETC granskad – ursinne från VD:n mot ”extremborgerlig bloggare”

Johan Ehrenbergs koncern ETC har granskats av den liberala bloggerskan Rebecca Weidmo Uvell. Det som framkommit är att koncernen satt i system att utnyttja luckor i svensk lagstiftning för att därigenom bygga verksamheten på medborgarnas skattepengar. Granskningen har gjort Ehrenberg ursinnig och han anklagar nu Uvell för att hota honom till livet, ljuga och vara "extremborgerlig". Uvell å sin sida, har anmält Ehrenberg till Ekobrottsmyndigheten.

Den 16 januari publicerade den liberala opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell en granskning på sin blogg. Den handlade om den vänsterradikala koncernen ETC. I granskningen går Uvell igenom samtliga 18 aktiebolag som ingår i den politiska koncernen. Resultatet visar på något som kan liknas vid avancerad bidragskorruption. Detta har upprört ETC:s vd Johan Ehrenberg, som i ett långt inlägg på Etc.se går till hård attack mot granskningen i allmänhet och Uvells person i synnerhet.

Ehrenberg, som titulerar Weidmo Uvell ”extremborgerlig bloggare som behöver få in stödpengar till de artiklar hon skriver”, menar att hon antingen ljuger eller inte kan läsa bokföring.

Nu menar han även att han mottagit mordhot genom henne. Men Weidmo Uvell, som menar att vänsteraktörer som Ehrenberg i slutändan bara hemfaller till känsloargument, ger sig inte. Hon har nu anmält ETC till Ekobrottsmyndigheten.

Rebecca Weidmo Uvell. Foto: Privat

Ett politiskt företagsimperium byggt på bidrag

Weidmo Uvells granskning är omfattande och belyser vänsterkoncernens finansieringsmodeller på ett sätt som sällan gjorts förut. Hon har följt upp med granskningar publicerade den 18 januari och den 20 januari.

Genomgående konstateras att ETC är en skapelse som i princip helt förlitar sig på statliga bidrag och skattepengar. Ehrenberg verkar ha en väl utvecklad instinkt för att skapa verksamheter på de områden som kan ge honom statligt stöd , där han får bidrag från Arbetsförmedlingen, tar emot anmärkningsvärt höga nivåer av presstöd, utnyttjar subventioner till solceller och som det ser ut, snart även subventioner för hyresrätter.

Moderbolaget heter ETC Utveckling AB och registrerades 1992. Det ska arbeta inom områdena grafisk produktion, reproduktion, tidningsutgivning, reklambyrå samt tjänster inom detta område.

I Ehrenbergs imperium finns också utanför koncernen andra bolag. Några av dem har köpts upp av Ehrenberg och ingår i ETC Fria; tidskrifterna Sesam, Fria Tidningen, Landets Fria Tidning, Göteborgs Fria Tidning samt Stockholm Fria.

ETC:s egen tidningsverksamhet fick 35 miljoner kronor i presstöd 2017, medan de förvärvade tidningarna fick 47 miljoner kronor. På 17 år har ETC fått totalt 187 miljoner kronor.

Sedan har koncernen gått in i flera olika branscher. Förutom tidningsutgivning är verksamhetsområdena bland annat varumärkesutveckling, elhandel, solcellsenergi, byggverksamhet, mobilabonnemang, folkhögskola, varuhus och förlagsverksamhet.

Lyxbilar och upplagefusk på skattebetalarnas bekostnad

I Weidmo Uvells ekonomiska granskning framkommer flera underligheter. Det sätt på vilket ETC lyckades få driftstöd för 15 lokala tidningar är ett exempel. Lokaltidningarnas innehåll var till stor del samma i alla lokalupplagor, och drygades ut av åsiktsmaterial som krönikor och ledare för att uppnå regelverkets krav på egenproducerat material. Materialet till de 15 tidningarna hade framställt av allt som allt 20 lokalt anställda redaktörer.

Ett annat krav för att få presstöd är att en tidning har en upplaga på minst 1 500 exemplar. ETC skapade då ett gåvosystem med listor på personer som fick hem tidningen gratis, betalda av ”vänföreningar”. Gratistidningarna räknades sedan in i upplagan – trots att personerna som fått hem tidningen varken beställt eller betalat för en prenumeration.
Uvells granskning visar att ETC-koncernens samlade upplaga 2016 var 59 700, men att hela 31 000 prenumerationer var antingen rabatterade eller betalda av någon annan än den som fick tidningen.

Hon konstaterar att det är vi skattebetalare som får bekosta utgivningen:
”Så ser det ut varje år, att den största delen av upplagan betalas av oss som inte läser eller ens gillar ETC.”

Som exempel tar hon ETC Uppsala och ETC Örebro, som påståtts ha haft 3 700 respektive 4 500 prenumeranter. Ingen av dessa tidningar har dock en enda fullt betalande prenumerant.

Efter att omfattningen av systemet med gåvoprenumerationer avslöjades satte Presstödsnämnden i slutet av 2017 ned foten. Personer som inte tackat jag till tidningen kan inte få den i gåva, konstaterar man. Kort efter detta gick de flesta av ETC:s lokaltidningar i konkurs.

Skulder, lyxbilar och misstänkt pyramidspel

Bolaget har också stora skulder till privatpersoner, banker, intresseföretag och koncernföretag. ETC-bolagen, menar Weidmo Uvell, är ”otroligt uselt skötta” och hålls flytande genom ”konstgjord andning via bokföringsakrobatik”.

Hon publicerar en rad utskrifter från koncernens revisorer kombinerade med utdrag från redovisningslagar.

Ehrenberg byter revisorer extremt ofta och hans medieimperium är dessutom skyldigt privatpersoner och företag cirka 117 miljoner kronor. Exakt hur mycket det handlar om är svårt att få överblick om eftersom koncernens företag lånar till varandra kors och tvärs.
Till detta tillåter sig ETC ekonomiska utsvävningar på flera områden.
Bland annat har moderbolaget förvärvat en hyresrätt och två registrerade tjänstebilar av märkena BMW och lyxbilen Tesla. Man har även satt i system att göra skatteavdrag på kaffebröd och andra vardagliga utgifter.

En bild växer fram som antyder lagbrott och Uvell tycker sig se en pyramidverksamhet, en form av metodiskt bedrägeri, när hon går igenom ETC:s verksamheter. En genomgående trend typisk för en verksamhet av den sorten är att de många bolagen inom koncernen skickar pengar i form av köpta tjänster och fordringar mellan varandra.

Vad Ehrenberg själv anbelangar, kan bloggerskan konstatera att han satt i system att köpa av sig själv och betalar så lite som möjligt i skatt.

Den kritiska bloggaren menar att statligt presstöd för tidningsverksamhet varit Ehrenbergs största inkomst. När han sedan insåg att han kunde bygga en bidragsekonomi runt affärsutveckling gick han vidare till det. Ehrenberg har enligt Uvell en tendens att söka sig dit statliga subventioner finns. Han verkar inte värdera erfarenhet av affärsområden – regler och specifika problemställningar sätter han sig in i under tiden.

De som på frilansbasis arbetat år ETC är extra utsatta, enligt Weidmo Uvell. Fyra gånger har ETC-verksamheter gått i konkurs. De som då stått för notan är skattebetalarna i form av statliga lönegrantier för de anställda, men i vissa fall har frilansare fått ta hårda smällar.

Hon pekar på den senaste konkursen som inträffade 2005 i ETC Produktion och Nuevo AB, då 12,6 miljoner kronor fattades i bolaget och ägarbolaget. Då förlorade exempelvis leverantören Elanders Skogs Grafiska hela 769 220 kronor. Totalt blev över 100 leverantörer blåsta på drygt nio miljoner kronor.

Weidmo Uvell uppmanar de 900 privatpersoner som lånat ut pengar till Ehrenberg att snabbt kräva tillbaka dem. Hon pekar på att när hela ETC väl går i konkurs så kan pengarna inte längre fås tillbaka.

Ehrenberg går till personangrepp och vill förklara verksamheten

Johan Ehrenberg blev märkbart irriterad av granskningen av hans medieimperium. I ett långt inlägg på ETC:s blogg daterat den 18 januari går han inledningsvis till personliga angrepp på granskaren där han målar upp henne som någon som sprider lögner, inte kan läsa ordentligt och har ”extremborgerliga” sympatier.

Han ser ingen mening i att diskutera med henne varför han istället väljer att på den egna portalen söka förklara alla sina verksamheters finansiering.

Vad gäller bidrag i stort och presstöd i synnerhet, anser Ehrenberg att det är helt försvarligt att ta emot då allt enligt honom själv ”går till journalistik”.

Solcellsbidragen försvarar han då det understödjer en bättre miljö. Bidragen från Arbetsförmedlingen går till att utbilda ”nya svenskar” till solcellsmontörer och snickare. Ehrenberg fortsätter med att försvara ETC:s skatteinbetalningar, bilinköpen (där det framgår att det handlar om två Teslabilar istället för en), hans egen lön, årsredovisningarna, bolagen, koncernredovisningarna, de många revisorerna, avdrag, fakturor som gått till Kronofogden, suspekta balansräkningar, underskott, företagsinteckningar, tillgångar och bokslut.

Han menar att ETC inte befinner sig i någon kris och att solceller är något människor i allmänhet inser värdet av.

Ehrenberg rundar av inlägget på dryga 4 150 ord med att han uppskattar bolagets värde till att ligga runt 150 – 200 miljoner kronor. En värdering anser han dock vara ointressant eftersom ”ETC inte är till salu”.

Ehrenberg anser sig mordhotad av Weidmo Uvell – uppmanar till medial lynchning

I en allt mer infekterad ordväxling på Twitter går Ehrenbergs sympatisörer till hårda angrepp på Weidmo Uvell. En anonym twittrare skriver att hon bara är ”tokdum” och en skribent på den vacklande vänstermediesatsningen Politism anklagar henne för att antingen vara lögnare eller inte förstå vad hon skriver om.

 

 

 

Ehrenberg anser sig till slut mordhotad av Weidmo Uvell och uppmanar den 18 januari alla mediahus och opinionsbildare att gemensamt agera mot henne:
”Ja nu är jag alltså mordhotad via Uvell. Hoppas alla mediehus och opinionsbildare inser allvaret här och reagerar.”

Detta efter att en person på Facebook skrivit till Uvell:
”Egentligen skulle det vara skottpengar på en sån här vidrig parasit. Förövrigt anser jag att Rebecca är outstanding som grävare bland samhällets hycklare.”

Då Rebecca Weidmo Uvell tackat för komplimangen har inte bara Ehrenberg utan också flera opinionsbildare och journalister till vänster anklagat bloggerskan för att indirekt stötta idén att mörda ETC:s VD.

 

 

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Facebooks ”svarta lista” har läckt

Facebooks ”svarta lista” har läckt

🟠 Den sociala mediejätten Facebook har en längre tid använt sig av en ”svart lista” för att kunna stänga av, eller skuggbanna, användare som på olika sätt interagerar med de svartlistade organisationerna eller individerna. Ett 20-tal svenska organisationer finns med på listan, men nästan samtliga utgörs av musikgrupper med nationalsocialistisk profil som lagt ned för flera decennier sedan.

Om Einárs död och hur Sverige blivit mer som USA

Om Einárs död och hur Sverige blivit mer som USA

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Torsdagen den 21 oktober sköts 19-årige gangsterrapparen Nils Einar Grönberg, bättre känd under sitt artistnamn Einár, ihjäl på öppen gata i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Enligt uppgift dödades han med ett flertal skott i bröstet och huvudet – en ren avrättning av den sort som blir allt vanligare i kriminella miljöer.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Pojke våldtagen i Sundbyberg

Pojke våldtagen i Sundbyberg

🟠 NOTIS En pojke har enligt uppgifter till Aftonbladet våldtagits i Sundbyberg, norr om Stockholm på onsdagskvällen. Våldtäkten av pojken ska ha skett utomhus och en förundersökning har inletts.

Gangsterrapparen Einár mördad – avrättades på nära håll

Gangsterrapparen Einár mördad – avrättades på nära håll

🟠 INRIKES Den gangsterrappande artisten Nils Grönberg, 19, som gick under artistnamnet Einár, sköts till döds under torsdagskvällen i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Den kriminella rapparen, som själv dömts för ett flertal brott, levde under stor hotbild från invandrargäng som ville döda honom. Einár sköts med flera skott i bröst och huvud i vad som liknas vid en ren avrättning.

SD-politiker dömd för fakta om sydsudanesers IQ

SD-politiker dömd för fakta om sydsudanesers IQ

🟠 Sverigedemokratiske regionpolitikern Bertil Malmberg dömdes den 7 oktober i Nyköpings tingsrätt för hets mot folkgrupp. Åsiktsbrottet består i att Malmberg vid ett möte i fullmäktige sagt att sydsudaneser har låg genomsnittlig IQ – ett oomtvistat vetenskapligt faktum.

Den svenska skulden: Hur mycket är du skyldig?

Framtida betalsystem och E-kronan – inte ett ord om kontanter

🟠 Förtroendet för betalningssystemen är avgörande för samhällets utveckling. Minskad användning av kontanter har drivits fram av teknikutvecklingen, brister i lagstiftningen och bankernas vinster från elektroniska betalningar. E-kronan är ett projekt som drivs av Riksbanken, med syftet att skapa en kontrollerad elektronisk betaltjänst som garanteras av Riksbanken. Den 6 oktober höll förste vice riksbankschef, Cecilia Skingsley, ett föredrag om framtidens betalsystem, som är föremål för en omfattande utvecklingsprocess – utan att nämna kontanter med ett ord.

Media fortsätter mörka om skolattacken i Eslöv

Media fortsätter mörka om skolattacken i Eslöv

🟠 INRIKES Efter att polisens förundersökning blivit tillgänglig blev skolattacken i Eslöv åter en återkommande nyhet i veckan. Massmedierna fortsatte att trycka på den påstådda ”högerextrema” kopplingen men valde sin vana trogen att undanhålla viktiga detaljer som att pojken själv är mörkhyad och att det enda offret för attacken är – en vit man.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.