Skip to Content

En bilkamera kostar från 1 000 kronor upp till 2 000 kronor beroende på modell. Det finns ett otal modeller att välja mellan. Foto: Dashcamshoppen
TEKNIK

Bilkameror och uppkopplade bilar

Ett intressant fenomen som heter bilkameror har börjat dyka upp inom bilteknologi. På engelska kallas de ”dashcams”. Att bilar har en allt kraftfullare dator som dessutom troligen snart kommer att vara uppkopplad jämt och ständigt har även det satt igång en debatt.

Publicerad: 7 augusti, 2016, 11:35

  • Svenska

Läs även

Företeelsen med en kamera innanför vindrutan har funnits länge, främst i Ryssland och östra Europa. Även i USA verkar det vara relativt vanligt. Nu börjar det så småningom även komma till Västeuropa. I Sverige finns det i dag företag som säljer bil­kameror.

I Ryssland är det vanligt därför att det förekommer korruption bland trafikpoliser och för att det är en fördel vid försäkrings­ärenden. Det har i praktiken blivit ett nästan obligatoriskt tillval för bilarna, om än inte ett formellt lagkrav.

Olika länder har olika regelverk för bilkameror för privatpersoner. Polisen i USA har sådana som standard, vi kan se det i TV-program som ”Cops” som sänds även i svensk TV, där biljakter dokumenteras på detta sätt.
Här blir dock dagens lagstiftning i Sverige oklar. Fasta övervakningskameror kräver tillstånd från länsstyrelsen, och Datainspektionen anser att bilkameror hör dit. Ett sådant ärende togs nyligen upp av Kammarrätten i Göteborg, som menar att bilkameror är att betrakta som manövrerade på plats och att tillstånd därför inte behövs. Ärendet överklagades av Datainspektionen och ligger nu hos Högsta förvaltningsdomstolen.

Frågan är då hur det blir med till exempel en cyklist som sätter en kamera på cykelramen, behövs det tillstånd där också? Kamera på hjälmen? Bilkamerorna är dessutom inställda på att spela över tidigare inspelat material hela tiden.
Sedan har vi detta med datoriseringen av bilarna. Det finns ett aktuellt fall i USA som blivit väldigt omtalat, där en förare satt igång autopiloten på sin Tesla elbil som sedan krockade och chauffören omkom. Detta hände den 7 maj i år.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Folkstorm mot SAS efter skandinavfientlig propagandafilm

INRIKESDet finns ingenting som är skandinaviskt och allt som är bra med Skandinavien kommer utifrån. Det var budskapet i SAS nya reklamfilm. Många reagerade med ilska och flygbolaget såg sig tvungna att ta ner filmen. Bolagets hantering av PR-katastrofen får nu kritik från alla läger.

Vad händer med klimatet?

MILJÖDEBATTFinns det någon besinningsfull medelväg i klimatfrågan? Det kan definitivt vara svårt för en lekman att bilda sig en balanserad uppfattning om klimatproblematiken. I somras släpptes dock en bok, skriven av en djupt involverad klimatforskare, som kan vara en bra introduktion till en intresserad allmänhet: Vad händer med klimatet? En klimatforskares syn på jordens klimat, skriven av Lennart Bengtsson, Karneval Förlag.

Röros Martnan – när unionsflaggan vajar över Röros

KULTURGenom en kunglig förordning bestämdes år 1853 att varje år, den tredje tisdagen i februari månad, skulle en marknad (martnan) hållas i den norska staden Röros i Sör Trondelag. Kung Oskar I, den andre i den nya franska Bernadotte-dynastin, ville knyta Norge och Sverige närmare varandra. Det rörde sig framför allt om handelsvägar och handelsförbindelser mellan två kopparstäder: Falun och Röros.

Nu erkänner till och med Löfven att integrationen misslyckats

KRÖNIKA

Näst vanligaste namnet bland nyfödda göteborgare: Mohamed

INRIKESFärsk statistik som Nya Tider begärt ut från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att det arabiska namnet var det näst vanligaste bland pojkar födda i Göteborg under 2019. I Malmö, där namnet redan är det i särklass vanligaste namnet bland befolkningen, hamnade namnet på tredje plats bland nyfödda.

Den samlade skulden till Kronofogden högsta någonsin

INRIKESKronofogden meddelade nyligen att antalet skuldsatta är det lägsta på 30 år. Samtidigt meddelar myndigheten att det minskade antalet skuldsatta beror på att rekordmånga skuldsaneringar beviljats. Nya Tider har begärt ut statistik där det framgår att skuldsättningen fortsätter att stiga. Kronofogden bekräftar den dystra bilden för Nya Tider. ”Skulden är den högsta någonsin, absolut”, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden. Han bekräftar också att invandrare är signifikant överrepresenterade. ”Så är det”, säger Krantz.

Ett nytt avtal mellan EU och Storbritannien viktig markör för EU:s framtid

ANALYSBetydelsen av ett väl utformat avtal mellan EU och Storbritannien kan inte underskattas. Det är sannolikt en av de viktigaste frågorna för EU att lösa den närmaste tiden. Mycket står på spel, inte minst unionens trovärdighet gentemot kvarvarande medlems­länder. Om EU-eliten fortsätter att betrakta länder som väljer att lämna unionen som något annat än ett ”tredje land”, kan förtroendet för hela EU-bygget snabbt krackelera.

Stoppa beslutet som fördyrar för kommunerna!

INSÄNDARE

Gå till arkivet

Send this to a friend