Biträdande rektor Maria Svantesson Bohlin "hälsar eleverna välkomna". Foto: AfS

Biträdande rektor på Stockholmsgymnasium nekar till inskränkning av demokratisk opinionsbildning

Den 3 september gjorde tre medlemmar från det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AFS) ett skolbesök vid Anna Whitlocks gymnasium i Stockholm inför kyrkovalet. Videoklipp som visar hur biträdande rektor Maria Svantesson Bohlin och ett flertal andra lärare försöker hindra AFS-medlemmarna från att hålla demokratiska samtal med gymnasieungdomarna på allmän plats strax utanför skolan har under de senaste dygnen spridits viralt.

Den 19 september är det val till kyrkomötet, kyrkans olika stift samt församlingarna på gräsrotsnivå. Det betyder att de politiska partierna är ute och kampanjar, även om kampanjerna inte tillnärmelsevis når upp till samma dignitet som inför riksdagsvalen.

Ett parti som däremot inte sparar på krutet är Alternativ för Sverige (AFS) som bland annat gör besök på gymnasieskolor runt om i landet för att samtala med gymnasieungdomarna och dela ut valmaterial inför kyrkovalet, men även annars besöker skolor för att upplysa eleverna om partiets politik och för att locka potentiella sympatisörer och medlemmar.

Aggressiva vänsterlärare blockerade och störde

De AFS-medlemmar som brukar vara ute på skolbesök i Sverige är Christian Peterson samt Mattias Dahlgren från Göteborg. Den 3 september, när det var dags att besöka Anna Whitlocks gymnasium på Kungsholmen, för övrigt en av Stockholms större gymnasieskolor, hade de fått sällskap av Felicia Axelsson, en AFS-aktivist från Stockholm.

När trion anlände till Anna Whitlocks gymnasium under tidig förmiddag ställde de sig på trottoaren strax utanför skolan, således på allmän plats, vilket exempelvis innebär att vem som helst får dela ut flygblad och bedriva opinionsbildning gentemot förbipasserande.

När skolans personal, däribland biträdande rektor Maria Svantesson Bohlin, förstod vilken politisk information gymnasieungdomarna fick av AFS:s aktivister dök det snart upp en hord av lärare som försökte mota bort Christian, Mattias och Felicia, trots att de stod på allmän plats. Att detta händer är dock inget ovanligt, säger Christian Peterson till Nya Tider.

Yrkesvägledare Tommy Spets framför sitt budskap på ett inte allt för coronasäkert avstånd. Foto: AfS

– Det brukar aldrig vara något tjafs med ungdomarna. Kritiska frågor kan vi få, men det är ju en sak. Det är skolpersonalen som alltid ställer till det och försöker hindra den fria åsiktsbildningen eftersom de själva har sin vänsterpolitiska agenda, säger Christian Peterson.

Han menar att ungdomarna i så gott som samtliga fall är nyfikna på vad AFS har för budskap, och att det inte har förekommit att ungdomarna försöker mota bort dem. Han ger dessutom ett exempel på flockbeteende hos ungdomar, särskilt hos skolflickor.

– Om tjejen längst fram i ett gäng tar flygblad eller annat material hakar de andra genast på. Men om ledartjejen väljer att inte bry sig eller beter sig neutralt så gör de andra i flocken precis likadant.

Han säger sedan att de, för att hålla sig inom lagens råmärken, så gott som alltid väljer att hålla sig på offentlig plats strax intill de skolor de besöker, så även den 3 september på Anna Whitlocks gymnasium.

Polis fick tillrättavisa rektor och övrig skolpersonal

Christian Peterson säger att det inte är ovanligt att någon i skolpersonalen tillkallar polis för att försöka få bort AFS-aktivister när de besöker olika gymnasieskolor, även om AFS-medlemmarna håller sig på offentlig plats och inte ens befinner sig inne på skolgården, än mindre i skolbyggnaderna. Samma sak hände vid Anna Whitlocks gymnasium. I ett videoklipp som spridits viralt ser man hur en polis läxar upp bland annat biträdande rektor Maria Svantesson Bohlin och upplyser om att ”i en demokrati är det så här det går till”.

Detta vann dock inte stort gehör hos de vänsteraktivistiska lärarna som fortsatte att försöka hindra AFS-medlemmarna i sitt demokratiska värv utanför skolans grindar.

Yrkesvägledare polisanmäld för ofredande

Närbild på Tommy Spets. Foto; AfS

Ett exempel på aggressiv framfart från en aktivistisk lärare är när yrkesvägledare Tommy Spets kommer ut från skolbyggnaden och går ut genom skolans grindar, ut på trottoaren till Christian och Mattias som med filmkameror dokumenterar lärarnas störning av det demokratiska opinionsbildandet. Yrkesvägledare Spets stör sig uppenbart på att hans och övrig personals förehavanden blir dokumenterad och går i närkamp med de båda AFS-killarna. Han trycker upp sitt ansikte nästan intill de bägge killarnas ansikten och har nästintill näsa och mun i kameran. Han säger åt Christian och Mattias att de inte får filma honom eller någon annan.

– Men vi är på allmän plats, och det är tillåtet att filma på allmän plats, hörs Mattias Dahlgren säga i ett annat videoklipp, och säger därefter åt Tommy Spets att inte röra hans kamera.

– Men det är obehagligt att bli filmad, filma inte de andra heller.

– Men vi är på allmän plats, så då får vi göra det, kontrar Mattias Dahlgren tillbaka.

– Men inte hur som helst, påstår Tommy Spets slutligen.

Christian Peterson berättar för Nya Tider att yrkesvägledare Tommy Spets nu polisanmälts för ofredande, både mot honom själv och mot Mattias Dahlgren.

Närbild på Tommy Spets mun. Foto: AfS

”Jag bara hälsade eleverna välkomna”

Måhända har skolledningen vid Anna Whitlocks gymnasium insett att de inte alls agerade korrekt när de hindrade AFS från att dela ut valmaterial inför kyrkovalet samt hålla samtal med de elever som ville det. När Nya Tider ringer upp biträdande rektor Maria Svantesson Bohlin för att få hennes bild av vad som hände på plats den 3 september säger hon först att hon inte kan kommentera vad som hänt, utan att det är Stockholms stads kommunikationsavdelning som sköter den saken. Sedan vill hon inte kännas vid att varken hon eller någon annan i personalen skulle ha försökt hindra AFS från att sprida sitt budskap inför kyrkovalet.

– Det är inget konstigt med att politiska partier kommer till skolor inför kyrkovalet och delar ut material. Och är de på trottoaren så är det ungdomarnas ansvar om de vill prata med dem eller inte. Alla partier är ju välkomna att besöka skolor, så måste det ju gå till.

NyT: Enligt AFS:s medlemmar som var på plats, plus bildbevis, ska både du och andra ur skolpersonalen aktivt ha försökt hindra AFS från att sprida sitt budskap. Vad säger du om det? Är inte det väldigt allvarligt?

– Det är naturligtvis inte okej om det gått till så, men det är inget jag känner till.

NyT: Men var inte polisen på plats också?

– Och vad gjorde polisen där då?, undrar Maria Svantesson Bohlin.

NyT: Enligt AFS-medlemmarna själva och videomaterial som spridits ska polisen ha sagt till bland annat dig och andra ur personalen att ni inte fick hindra AFS i vad de gjorde eftersom det går till så i en demokrati att man får bedriva opinionsbildning fritt.

– Det var en närpolis där, men han var ju på trottoaren och inte inne på skolan. För min del stod jag vid ingången och hälsade eleverna välkomna. Det har jag väl rätt att göra, eller?

En närpolis ger lärarna en lektion i grundläggande demokrati. Foto: AfS

Säger sig inte känna till Spets angrepp på Peterson och Dahlgrens filmande

När Maria Svantesson Bohlin får frågor om hur yrkesvägledare Tommy Spets betedde sig ute på gatan mot Christian Peterson och Mattias Dahlgren, då han gick i närkontakt med dem och försökte blockera deras kameror med sin kropp och ansikte, säger hon sig inte känna till vad som åsyftas. När vi påpekar att Spets har polisanmälts för ofredande säger hon bara:

– Om de upplever att han försökte hindra dem från att filma så får det stå för dem, det kan jag inte uttala mig om.

NyT: Men varför agerade Tommy Spets som han gjorde?

– Jag visste inte ens om att han gjorde det, för jag stod som sagt vid ingången och hälsade våra elever välkomna.

”Vi har väl en demokrati”?

Slutligen frågar vi henne återigen om vad hon anser om att Alternativ för Sverige befann sig vid skolan eftersom de filmupptagningar som finns visar på ett aggressivt förhållningssätt.

– Så vitt jag vet har vi en fri demokrati i Sverige, och det innebär att alla har rätt att uttrycka sina åsikter så länge ingen kränks. Om någon står på allmän plats och delar ut flygblad har jag inte med det att göra.

NyT: Upplevde du att någon skulle ha kränkts av AFS:s närvaro?

– Jag vet inte … Jag pratade inte med dem. Det var bara en tjej jag pratade med. Jag bad henne att inte stå i skolingången och hon flyttade sig. Mer var det inte jag hade med dem att göra.

NyT: Till sist: Väldigt många gör gällande att både du och andra ur personalen visade tydligt att ni tyckte illa om AFS och deras närvaro utanför skolan på offentlig plats.

– Ja, jag vet inte hur jag ska kommentera det.

NyT: Du får kommentera det hur det passar dig. Tyckte DU illa om att de var där?

– Jag har väl inga synpunkter på vem eller vilka som står och delar ut flygblad. Det är ju så man gör inför kyrkovalet, avslutar Maria Svantesson Bohlin.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

🟠 Den planerade expansionen av elkonsumtionen i Sverige kräver en omfattande ökning av stabil och tillförlitlig elproduktion. Den snabba utvecklingen av elproduktion med vindkraft som sker i Sverige, manar till eftertanke. Stora vindkraftparker med krav på att kunna anslutas gratis till stamnätet och höjda subventioner innebär höga extrakostnader för konsumenterna. Den intermittenta produktionen ställer också till stora problem i det svenska kraftnätet som skall distribuera elen till konsumenterna. Vindkraftslobbyn vill ansluta gratis, och det blir konsumenterna som får betala.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

🟠 Den planerade expansionen av elkonsumtionen i Sverige kräver en omfattande ökning av stabil och tillförlitlig elproduktion. Den snabba utvecklingen av elproduktion med vindkraft som sker i Sverige, manar till eftertanke. Stora vindkraftparker med krav på att kunna anslutas gratis till stamnätet och höjda subventioner innebär höga extrakostnader för konsumenterna. Den intermittenta produktionen ställer också till stora problem i det svenska kraftnätet som skall distribuera elen till konsumenterna. Vindkraftslobbyn vill ansluta gratis, och det blir konsumenterna som får betala.

Efter exponeringen av näthataren från LO – reporterns hem attackerat

Efter exponeringen av näthataren från LO – reporterns hem attackerat

🟠 Klockan 02.00 i natt attackerade maskerade personer familjevillan i Göteborg där Exakt24:s reporter Christian Peterson bor. En rökfackla kastades in i det rum där Christians lillasyster sov. Även Exakt24:s studio attackerades. Detta bara dagar efter att Exakt24 avslöjat LO-anställde ”antirasisten” Henrik Johansson som en av de värsta näthatarna i Sverige.

Malmö i lockdown på grund av Förintelsekonferens

Malmö i lockdown på grund av Förintelsekonferens

🟠 Den 13 oktober försätts Malmö i något som kan liknas vid lockdown. Men det beror inte på att alltför många covid-19-fall registrerats. Istället är det en politisk konferens som ska äga rum med flera inrikes och utrikes makthavare på gästlistan. Stadens centrala delar stängs ned av säkerhetsskäl.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.