Skip to Content

Carl von Linné genomförde sin resa i Dalarna 1734. Foto: Pixabay

Bland växter, djur och mineraler i Dalarna

Digital utgåva

Sommaren 1734 lämnade Carl Linnæus Falun tillsammans med sju följeslagare för att påbörja den vetenskapliga resa i östra och västra Dalarna som detta landskaps landshövding, Nils Reuterholm (1676–1756), gett honom i uppdrag att genomföra. Under denna resa studerade Linnæus inte bara växt-, djur- och mineralriket ingående utan även folkets liv.

Publicerad: 22 oktober, 2018, 09:11

  • Svenska

Läs även

”Siöar [Sjöar] woro små i hwarje däld, utom den stora Siljan wid Rättwik. Floder ej heller några notable: utom en liten, som gick till Siljan wid Rättwiks kyrkia [kyrka]. Solen sken warmt hela dagen: wädret war behageligt och himmelen klar alt in til middagen, då tunna moln begynte skymla [skymma] för solen. […] Byarna ligga nog tätt, med ringa åker och mindre äng i dalar eller ock på andra sidan af bergen.”

Carl Linnæus fick i uppdrag av landshövding Nils Reuterholm att ge sig ut på resan tillsammans med sju följeslagare och en hund. Målning av Johan Henrik Scheffel (1690-1781), daterad 1739.

Detta är vad Carl Linnæus skildrar i anteckningen i Dalaresan (Iter Dalecarlicum) som är daterad den 4 juli 1734. Dagen innan hade han påbörjat sin vetenskapliga resa i västra och östra Dalarna tillsammans med sina sju följeslagare som utgjordes av geografen och pastorn Reinhold Näsman, botanisten Claes Sohlberg, mineralogen Ingel Fahlstedt, sekreteraren Carl Clewberg, zoologen Eric Emporelius och adjutanten Pehr Hedenblad samt amerikanen och räntmästaren Benjamin Sandel vars uppgift var utfodra hästarna. Med detta sällskap följde också en hund.

Uppdraget att utforska dessa delar av det landskapet hade han fått av landshövding Nils Reuterholm efter att denne hört om Linnæus resa i Lappland och tyckt att en liknande expedition skulle göras i Dalarna. De fick även uppdraget att besöka norska Røros för att ta reda på mer om den traktens gruvdrift.

Under den cirka 80 mil långa Dalaresan, som påbörjades och avslutades i Falun, färdades sällskapet huvudsakligen till häst, men även i båt.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Hertig Karls hämnd i Linköping

Den 20 mars 1600 lät hertig Karl avrätta fem rådsherrar i Linköping. Denna händelse, som idag är känd som Linköpings blodbad, kom att markera slutet på den blodiga maktkampen mellan Karl och hans brorson, kung Sigismund. Kungen avsattes medan Karl blev först riksföreståndare och sedan kung av Sverige.

Svensken som intog Moskva

Karl XII misslyckades helt med att inta Moskva. Det gjorde även Adolf Hitler och Napoleon Bonapartes korta försök att hålla staden gick illa för honom. Däremot lyckades den tjugosexårige svenske fältherren Jakob De la Gardie göra det den 12 mars 1610 i samband med det De la Gardieska fälttåget mot Moskva som inletts året innan.

Hudfärgs­kontroversen

HISTORIA

Natos och CIA:s armé

Vad alla svenskar kanske inte känner till är att i den svenska statsapparaten finns ett hemligt nätverk djupt inbäddat. Detta nätverk som är känt som Stay-Behind grundades på initiativ av CIA och NATO på 1940-talet i syfte att motarbeta kommunismen och Sovjetunionen och här i Sverige finns en koppling mellan det här nätverket och mordet på Olof Palme den 28 februari 1986.

Ett annorlunda krigsbyte

HISTORIAEfter att ha plundrat staden Prag på alla dess konstskatter och värdefulla böcker år 1648 förde svenska armén sitt krigsbyte med sig tillbaka till Sverige. Bland dessa beslagtagna målningar, statyer och böcker fanns dock även en levande varelse, nämligen ett lejon som de hittat i kejsarens zoologiska trädgård. När svenskarna återkom till Stockholm i maj 1649 skänkte de kattdjuret som gåva till drottning Kristina.

Varulven i svensk folktro

En vanlig föreställning om varulven är att detta väsen är en man som förvandlats vid fullmåne, vanligtvis efter att han själv blivit biten av en varulv. Inom den svenska folktron, däremot, är föreställningen om varulven helt annorlunda. I de svenska folksägnerna förvandlas mannen nämligen antingen vid nattetid eller blir förtrollad av någon trollkunnig. Han påverkas inte av månen, utan är istället underkastad Djävulen.

Ragnar Lodbroks första fru

Hon var en orädd krigarkvinna, blev Ragnar Lodbroks första fru och mördade sig till makt. Hennes namn var Lagertha. Att många känner till denna sköldmö idag beror sannolikt främst på serien Vikings som visats sedan 2013, men redan på 1100-talet berättades hennes historia av historikern Saxo Grammaticus i dennes verk Gesta Danorum.

Gustaf Mannerheim och Finland

Gustaf Mannerheim är kanske mest känd här i Sverige för att ha lett Finland genom två krig mot Sovjetunionen under andra världskriget. Dock hade han även en mycket betydande roll i finska inbördeskriget som utkämpades 1918 och vid statsfästandet av den republikanska regeringsformen år 1919.

Gå till arkivet