Skip to Content

”En gatufest” enligt Seattles borgmästare Jenny Durkan. Dagtid har besökare beskrivit den ”autonoma zonen” i Seattle som ett slags hippiefestival. Under den flummiga men till synes ofarliga ytan har dock zonen styrts av sådana som Raz Simone (infälld), en rappmusiker med aggressiva tendenser som inte många människor skulle vilja ge bestämmanderätt över deras liv. Foto: Alex Glidewell/Wikimedia; Public Domain
USA

BLM:s polisfria zon i Seattle blev till ”Flugornas herre” inom två veckor

PappersupplaganNya Tider v. 27

Ett sex kvarter stort område i centrala Seattle utropades till en ”autonom zon” av lokala Black Lives Matter- och andra vänsteraktivister. Två veckor senare har tre skjutningar med ett dödsfall, flera fall av misshandel och minst en våldtäkt rapporterats från området, och polisen har inte släppts in för att undsätta de drabbade. Istället upprätthålls ordningen av beväpnade mobbar som bland annat misshandlat en misstänkt tjuv och bestraffat en meningsmotståndare genom homosexuella övergrepp. Vänsterliberala medier hyllar projektet och borgmästaren hindrar polisen från att återställa ordningen i området.

Publicerad: 30 juni, 2020, 17:14

  • Svenska

Läs även

Det började med våldsamma Black Lives Matter-protester i Seattle på den amerikanska västkusten. Sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter började den 29 maj, fyra dagar efter George Floyds död i Minneapolis. Liksom i många andra städer vek de styrande ner sig för mobbens krav och borgmästaren Jenny Durkan och polischefen Carmen Best förbjöd användandet av tårgas den 5 juni.

I Capitol Hill, ett bostadsområde känt som ett tillhåll för ”flumvänstern” och HBTQ-rörelsen, blev polisen omringad av en växande folkmassa inuti Östra distriktets polisstation där de försvarade sig med de vapen som fortfarande var tillåtna: chockgranater, pepparsprej och batonger.

Lögner underblåste oroligheterna

Den 7 juni körde 31-årige Nikolas Fernández in på en gata där det demonstrerades för fullt, enligt egen utsago av nyfikenhet. Han blev av oklara skäl angripen av mobben, sköt en av dem i axeln, sprang därifrån och anmälde sig sedan själv till polisen.

En helt lögnaktig historia om händelsen spreds snabbt på nätet och sedan i vänsterliberala medier: Den latinamerikanske Fernández, som agerat i uppenbart självförsvar, framställdes som en ”vit rasist” som försökt köra över oskyldiga demonstranter och sedan skjutit en av dem.

Ett försök att börja odla mat i parken ledde till mycket löje i konservativa medier, både eftersom vänsteraktivisterna inte förstod sig på odling alls och därför att det satts upp en skylt som förkunnade att en odlad jordplätt bara var till för svarta och indianer. Foto: Mark Benson/Wikimedia

Beviset för Fernández rasism var att han på sin Instagramsida hade foton av mestadels vita vänner och de överstrukna orden ”svart – vit – brun” följda av ordet ”människa” som inte strukits över. BLM-kritiska röster har påpekat att detta i andra sammanhang förmodligen hade setts som ett bevis för att han var emot rasism.
Det kan tilläggas att Daniel Gregory, den två meter långe afroamerikan som misshandlade Fernández efter att han stannat bilen och som Fernández tvangs skjuta för att inte bli utsliten ur bilen och falla i mobbens händer, nu framställs som en hjälte som räddat oskyldiga från att bli överkörda. Över 240 000 dollar har samlats in för att hjälpa honom med sjukhusräkningarna.

Polisen fick ingen uppbackning av de styrande. Medlemmar i stadsfullmäktige uttryckte offentligt att de tvivlade på att polisen fått särskilt många stenar, flaskor och fyrverkeripjäser kastade mot sig, och antydde att polisen var ansvarig för våldet. Borgmästaren Jenny Durkan talade om behovet att ”deeskalera” situationen och beordrade polisen att barrikadera sig och inte försöka ingripa mot demonstranterna. Polischefen Carmen Best gick ut med att man tittade på möjligheten att minska polisens ”inverkan” på området.

I skrivande stund är det fortfarande oklart vem som gav ordern – ingen av de ansvariga medger ansvar för saken – men den 8 juni packade polisen in alla värdesaker i fordon och övergav Östra distriktet.

Demonstranterna utropade området som ”befriat” från polisen och döpte det till Capitol Hill Autonomous Zone, eller CHAZ. Senare döptes det om till Capitol Hill Occupied Protest (CHOP).

Demonstranterna tar över

Dagen efter postades en kravlista med 30 punkter på bloggplattformen Medium. Bland kraven fanns avskaffandet av Seattles poliskår; indragen pension för alla poliser; avskaffandet av fängelser; omedelbart frisläppande av brottslingar som fällts för narkotikabrott med cannabis eller våldsamt motstånd; skadestånd till alla offer för polisbrutalitet; omprövning av alla våldsbrottsdomar mot färgade med en jury av färgade; gratis collegeutbildning för svarta; anställandet av svarta läkare och sköterskor för att ta hand om svarta patienter; ökat fokus på svarta och indianer i historieundervisningen; rivandet av alla monument relaterade till den historiska Sydstatskonfederationen; et cetera.

Vid den ”autonoma zonens” gränser sattes barrikader och stängsel upp för att markera gränserna och hindra obehöriga att ta sig in. Skyltar och graffiti förkunnade saker som ”Välkommen till Fria Capitol Hill” och ”Ni lämnar nu Förenta Staterna”.

Välkommen till Chaz. Foto: Derek Simeone/Wikimedia.

 

Under den första natten var stämningen enligt samstämmiga källor triumferande. Maskerade män täckte polisstationen med graffiti och gjorde om skylten till att lyda ”People Department” istället för ”Police Department”. Raz Simone, en lokal rappmusiker, höll tal beväpnad med en automatkarbin och en pistol. Han skrek ”Detta är krig!” i mikrofonen och beordrade beväpnade demonstranter att bevaka barrikaderna. Senare på natten blev Raz Simone filmad då han angrep en demonstrant som inte åtlydde hans order, och enligt uppgift flera andra. En video finns också där hans underhuggare säger till en ”medborgare” att ”vi är lagen nu”.
Detta ledde till att konservativa medier utnämnde honom till ”krigsherre” över den ockuperade zonen.

Kräver vitas pengar och tillgångar

Nikkita Oliver, en mer ideologiskt orienterad radikal aktivist och tidigare borgmästarkandidat, åtog sig också något av en ledarroll. I ett tal förklarade hon för demonstranterna att de var en del av ”den globala kamp som erkänner att Förenta Staterna spelar en roll i rasistisk kapitalism”. Denna rasistiska kapitalism, förklarade hon vidare, ”bygger på patriarkat, vit överlägsenhet och klassdiskriminering”.

En manlig, maskerad talare av till synes blandad härkomst krävde på fredagskvällen den 12 juni att alla vita åhörare skulle skänka 10 dollar till en svart människa innan de lämnade CHAZ, och påpekade att det bara är början till att skänka bort mycket mer till svarta.

– Om du tycker att detta är svårt – om du tycker att det är svårt för dig att ge tio dollar till färgade, särskilt svarta, måste du verkligen tänka kritiskt om, i framtiden, är du beredd att verkligen ge upp makt och land och kapital när du har det? frågade han publiken, för att sedan bli lätt hotfull i tonen.

En maskerad aktivist krävde att alla vita människor skulle ge 10 dollar till en svart, och förklarade att det bara är början. Black Lives Matter kräver en enorm omfördelning av välstånd från vita till svarta, över hela världen och uteslutande baserat på ras. Foto: Public Domain

 

– Om detta är en utmaning för dig är jag inte säker på att du är på rätt ställe. Så hitta en afroamerikan. Vita människor, jag ser er. Jag ser var och en av er, och jag kommer ihåg era ansikten. Hitta en afroamerikan och ge tio dollar. Kontant, Venmo [motsvarighet till Swish], tio dollar i fickan. Det är min utmaning till dig. Gör det, avslutade talaren.

Anarki

Under de kommande dagarna utspelade sig ett slags experiment som i skrivande stund inte är avslutat. Borgmästaren liknade den 11 juni zonen vid en ”kvartersfest”, en beskrivning som gått igen hos vänsterliberala medier som hyllat projektet. Andra är dock mer skeptiska.

Poliser har varit bannlysta från CHAZ. Ibland har de trots detta lyckats ta sig in för att undsätta medborgare som ringt efter hjälp, ibland har de stoppats av arga och beväpnade demonstranter. Istället har ordningen upprätthållits av Raz Simone och en grupp av beväpnade män som han leder. Simone är välkänd och omtyckt i området, karismatisk och van vid att stå inför publik – och miljonär genom sin musik – men lämnar i övrigt en del att önska av en ledare.

Black Lives Matter tror inte på fängelsestraff, så istället sker rättsskipningen genom nydanande metoder. En inbrottstjuv blir omringad, förolämpad och misshandlad av Raz anhängare.

 

En kristen man som begått brottet att kritisera BLM utsätts för tvångskyssar av en homosexuell Antifa-aktivist medan ett halvdussin andra aktivister håller fast honom och skrattar hånfullt. Foto: Public Domain

 

Man har för tillfället accepterat delstaten Washingtons vapenlagar som tillåter ”open carry”, det vill säga att man får inneha handeldvapen om de bärs synligt. Faktum är att man liberaliserat sagda lagar på eget bevåg, trots att detta annars går emot den amerikanska vänsterns politik. En del demonstranter bär vapen och Raz Simone har fångats på video då han utan vidare omsvep delar ut en AR-15-karbin till en vit underhuggare efter att denne påstått sig vara myndig och kunna hantera vapen – vilket det är pinsamt uppenbart att han inte kan. Senare ses Raz instruera en grupp i att de bör ta skydd bakom hjulpartiet eller motorblocket på en bil om de hamnar i eldstrid.

Redan tidigt etablerade Raz Simone sig som ordningens upprätthållare – så att säga. Han ingrep mot någon som försökte spreja graffiti på en byggnad, men då byggnaden redan var totalt nedklottrad var det många, inklusive några av CHAZ egna ”medborgare”, som undrade varför och vissa såg det som en ren maktdemonstration då Raz Simone knuffade mannen och uppträdde aggressivt. Enligt vissa ska han använda situationen för att göra en musikvideo, ha bett om pengar via Cash App för att skapa en polisstyrka, och vägrat att svara på hur pengarna används.

Eldprovet för denna irreguljära polisstyrka kom söndagskvällen den 14 juni då en bilverkstad försökte ringa polisen för att rapportera ett inbrott och att de tagit fast tjuven. Polisen svarade, efter många om och men, att de inte kunde komma. Under tiden angreps verkstaden av en uppretad mobb av CHAZ-medborgare som hotade med att bränna ner verkstaden och skjuta de anställda om inte tjuven släpptes, vilket de såg sig tvungna att göra.

En stund senare lyckas de anställda få kontakt med Raz Simone, ”lagen” i CHAZ, och övertyga honom om att inbrottstjuven måste tas fast. De pekar ut en ung vit man i luvtröja som den skyldige och en grupp jagar efter den utpekade tjuven. Snart är tjuven uppträngd med ryggen mot en container medan Raz ”poliser” står runt honom och en särskilt aggressiv svart man skriker åt honom, slår honom i ansiktet och drar honom i håret.

– Jag är 19, brorsan, snälla! kvider den förmodade tjuven medan han blir misshandlad. I slutändan släpps han dock fri eftersom man inte gärna kan ta honom i förvar. Polisen griper honom istället dagen efter utanför CHAZ då han gör inbrott i en annan verkstad.

En video har också läckt ut som visar hur vänsterextremister sexuellt antastar en kristen man som straff för att han tagit sig in på området för att protestera.
Det cirkulerar uppgifter om att fler som misstänkts för brott eller bara vägrat lyda Raz Simone och hans underhuggare ska ha blivit misshandlade, men de har inte kunnat bekräftas.

Massiv brottslighet

Raz Simones underhuggare kom alltså snabbt ikapp vanliga poliser när det gäller ”polisbrutalitet”, vilket konservativa opinionsbildare varit snabba att påpeka, men har inte varit särskilt effektiva i att bekämpa brottslighet.

Rapporter om misshandel, våldtäkter, beskyddarverksamhet mot företag och andra brott inom CHAZ har läckt ut flera gånger men inte kunnat bekräftas förrän polischefen Carmen Best gjorde det den 18 juni.

– Larmsamtal, vilket ofta betyder att någon blir överfallen, ibland är det våldtäkt, ibland ett rån, men något hemskt händer om det är ett högprioriterat samtal, och vi kan inte ta oss dit, sade hon vid en presskonferens.

Samma dag grep polisen en CHAZ-medborgare vid namn Robert James för ett våldtäktsförsök på en döv kvinna som ska ha skett i ett tält på området. På fredagen den 19 åtalades Isaiah Willoughby, tidigare kandidat till stadsfullmäktige, för mordbrand mot polisstationen.

Borgmästare Jenny Durkan (bilden) och polischefen Carmen Best är de två kvinnor som enligt flera poliser har hindrat polisen från att göra sitt jobb och istället låtit Black Lives Matter ha sin ”autonoma zon” där de själva kunnat bestämma lagarna. Foto: Ajderrick/Wikimedia

Lördagen den 20 juni inträffade ett mord i den autonoma zonen då ett bråk urartade och Horace Lorenzo Anderson Jr, en 19-årig afroamerikan, sköts till döds. Hans storebror George berättar i en video på Facebook att CHAZ-aktivisterna tog med sig den svårt sårade Lorenzo till ett tält på andra sidan gatan där de lade honom på ett ”picknickbord” och verkade mer intresserade av att filma honom än att rädda hans liv. Han trodde då att Lorenzo förts till sjukhus. Men ambulansen som stod utanför CHAZ kunde inte komma in eftersom polisen inte kunde säkra området. En polisstyrka som försökte ta sig in, under högljudda förkunnelser om att de bara var där för att undsätta en skadad, möttes av arga rop, knuffar och hotelser. Polisen kunde inte lokalisera Lorenzo i tid och han dog i tältet dit aktivisterna tagit honom.

– Jag hörde inget om min lillebror. Jag visste inte vart de hade tagit min bror förrän runt nio på morgonen när jag såg att bordet var täckt av blod, berättar George.

En 33-årig man, DeJuan Young, fördes samtidigt till sjukhus med allvarliga men icke livshotande skador från vad som först uppgavs vara samma skjutning. Senare påstod den skjutne att han blivit skjuten av ”rasister” från ”Proud Boys eller Ku Klux Klan” som kal­lat honom ”nigger”. Några spår av eller uppgifter om dessa individer har inte förts fram av någon annan än Young, som själv är en dömd gängbrottsling. Raz Simone menade att skjutningen var gängrelaterad. Väpnade attacker mot svarta av organiserade ”rasister” är samtidigt så sällsynta att i är i princip icke-existerande. Inte ens CNN som aldrig kräver bevis när ”rasister” anklagas för något har tagit upp fallet.

Redan dagen efter, söndagen den 21 juni, var det dags för nästa skjutning då en 17-årig man fördes till sjukhus för skottskador i armen och sedan släpptes. Han vägrade att prata med polisen.

Den 22 juni sade till slut borgmästare Jenny Durkan vid en presskonferens att våldet ”distraherade” från det fredliga budskapet om rasförtryck och polisbrutalitet. Hon medgav också att situationen var svår för affärsidkare och boende i området. Tillsammans med polischefen Carmen Best förklarade hon att polisen ska återvända till Östra distriktets polisstation, men gav ingen tidpunkt.

– Vi kommer att göra det fredligt och i den nära framtiden. Men även om det står klart att den fysiska platsen är viktig, kommer vårt största fokus att ligga på att tänka nytt när det gäller polisarbete, sade Jenny Durkan.

Den 23 juni kom nästa skjutning då en man skadades antingen i eller precis intill CHAZ. Han kontaktade polisen i det närmaste kvarteret utanför området.
När tv-kanalen King 5 frågar en av ”medborgarna” i zonen om borgmästarens och polischefens planer, säger denne att de kommer att hindra polisen från att återvända. Världen väntar nu på att se om Jenny Durkan och Carmen Best kommer att göra verklighet av sina löften.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Storvuxen man tävlar mot kvinnor i tyngdlyftnings-OS

AUSTRALIENGavin Hubbard är en 117 kg tung man som genomgått könsbyte och numera kal­lar sig Laurel. Han blir nu den förste transsexuelle idrottsmannen att tävla mot kvinnor i OS i tyngdlyftning.

FPÖ:s nye partiledare kritiserar regeringens coronarestriktioner

ÖSTERRIKEDen 19 juni valde Österrikiska frihetspartiet den tidigare inrikesministern Herbert Kickl till ny partiledare. Den tyska tidskriften Zuerst! har talat med FPÖ:s nye starke man och hur han vill lyfta upp sitt parti igen. Översatt av Nya Tider.

Ungern, Polen och Frankrike i förändringarnas tid

UTRIKESEndast under den senaste veckan inträffade händelser som tolkats olika i den svenska mediesfären. I vanlig ordning görs Ungerns premiärministern Viktor Orbán till den mest skyldige, tätt åtföljd av sina polska kolleger. Däremot tuktas den protesterande befolkningen till lydnad och hörsamhet i Europas kulturland Frankrike.

EU-domstolen: Arbetsgivare kan förbjuda muslimsk huvudduk

UTRIKESDen 15 juli kom ett principiellt viktigt beslut i EU-domstolen. Arbetsgivare har nu nämligen rätt att neka anställda att bära exempelvis muslimsk huvudduk, som hijab och burka, förutsatt att arbetsgivaren kan påvisa att det skulle uppstå sociala konflikter eller om neutraliteten gentemot kunder kan riskeras. Beslutet väntas återverkningar även i Sverige

Mediemoguler och CIA-chefer samlades på möte i Bilderberg-stil

USADen årliga Allen & Company-konferensen i Sun Valley, Idaho, drog i år på sig mer uppmärksamhet än vanligt. Mötet har hållits sedan 1983 och gästerna var som vanligt ett antal av världens största mediemoguler, samt företrädare för USA:s underrättelsetjänster och regering. Här fattas beslut bland annat om hur vissa nyheter ska rapporteras och om global övervakning, utan insyn från allmänheten.

På Cypern krävs vaccinationspass – för att få köpa mat

UTRIKESÖnationen Cypern blir det första europeiska land att införa drakoniska repressiva lagar mot sin egen befolkning för att tvinga dem att vaccinera sig. Det mest uppseendeväckande av dessa är kravet att man måste ha ett vaccinationspass, negativa PCR-test nyare än 72 timmar eller bevis på genomgången covidinfektion under de senaste sex månaderna för att få lov att handla mat i matvarubutiker. Omfattande protester har inletts mot beslutet och en systemtrogen TV-station angreps i en våldsam demonstration mot de nya reglerna.

14 juli 2021 – Frankrike visar sitt militära kulturarv

UTRIKESOm årets militärparad kan bara sägas: Magnifique! Trots ett molnigt och stundtals regnigt väder blev årets uppvisning av franska militära traditioner en stolt upplevelse för hela nationen. Undertecknad kommer från en släkt där alla män var militärer, antingen i aktiv tjänst eller officerare i reserven. Den franska militärskolan och officersheder har alltid varit ett föredöme.

Gå till arkivet

Send this to a friend