Skip to Content

Katerina Janouchs senaste roman Blodsådd är en gripande och nyanserad berättelse som man inte glömmer i första taget. Boken är på 347 sidor och gavs ut på förlaget Danskt band nu i början av maj.
RECENSION

Blodsådd – Att leva i ingenmansland

PappersupplaganNya Tider v. 20

Katerina Janouchs senaste roman, Blodsådd, är en välskriven och gripande bok om livet i det ingenmansland som dagens Sverige har utvecklats till. Huvudpersonen är journalisten Dea Wilenius som efter ett brutalt våldtäktsförsök inser åt vilket håll det svenska samhället egentligen har utvecklats, men läsaren får även möta and­ra karaktärer som, på olika sätt, präglar berättelsen. Köp boken här.

Publicerad: 13 maj, 2020, 17:30

  • Svenska

Läs även

Det finns nog ingen nationell invandringskritiker i Sverige som inte kan säga vad det var som till sist fick honom eller henne att börja ifrågasätta de etablerade medierna, invandringspolitiken och rättsväsendet. För vissa skedde uppvaknandet kanske mer plötsligt medan det för and­ra rörde sig om en långsam process som sakta men säkert pågick i flera år.

För en del började möjligen ifrågasättandet och reflekterandet i samband med att de i slutet av 1990-talet och 2000-talets första år upptäckt och läst på om partier som Sverigedemokraterna, Nationaldemokraterna eller Svenskarnas parti. Uppvaknandet kan även ha skett i samband med att alternativa medier började växa fram och få allt större läsekretsar. Oavsett vad som fick den nationelle invandringskritikern att vakna upp så har sannolikt han eller hon inte glömt vad det var. Romanen Blodsådd av Katerina Janouch handlar delvis om ett mycket brutalt uppvaknande.

Katerina Janouch. Foto: Privat

I Blodsådd introducerar Janouch läsaren för den flitiga journalisten Dea Wilenius som skrivit länge för politiskt korrekt media. En natt när hon är på hemväg från tunnelbanan blir hon utsatt för ett brutalt våldtäktsförsök, vilket får henne att på allvar börja ifrågasätta och reflektera över den utveckling som det svenska samhället tagit till följd av 2015 års massinvandringsvåg.

När hon skriver om sin traumatiska upplevelse på sociala medier resulterar det i att hon får sparken från sitt jobb på tidningen. Istället för att låta sig nedslås börjar Dea blogga och i hemlighet söka efter sin angripare. Snart börjar hon dock få anonyma hot skickade till sig och börjar inse att någon vill tysta henne.

Janouch låter oss även möta bland and­ra Em, som inte kan föreställa sig ett Sverige utan våld och brott, den politiskt korrekta Ulla som intalar sig att hon både har och gör rätt, den rike familjemannen Niclas som börjat inse faran med att bo kvar i landet, Deas politiskt inkorrekta väninna Sabina som lär ut självförsvar samt Max Carlzén som kommit att förstå mycket av vad som pågår bakom fasaderna och som man förhoppningsvis kommer att få läsa mer om i uppföljaren, och så en namnlös manlig karaktär som i det dolda tycks bida sin tid.

Kort sagt: många karaktärer figurerar i Blodsådd, vilket är till både för- och nackdel för den här romanen. Fördelen är att de olika perspektiven bidrar till att skapa en nyanserad berättelse med det nya våldsamma Sverige som en gemensam nämnare. Nackdelarna är att berättelsen lätt blir lite rörig (ett persongalleri hade underlättat läsningen, rekommenderas därför till uppföljaren), särskilt om man är ovan vid att läsa romaner med flera viktiga karaktärer i, samt att de mer intressanta karaktärerna Max Carlzén och Niclas hamnar i skymundan.

Vad som gör Niclas till en intressant karaktär är att han hör till den del av svenska befolkningen som ofta antas varken märka av eller ens bry sig om den dest­ruktiva utveckling landet tagit, nämligen den rika överklassen. Niclas skiljer sig påtagligt från den uppfattningen och är villig att skydda sin familj till varje pris. Hans fortsatta öden skulle vara intressant att få veta mer om i kommande böcker.

Max Carlzén är intressant för att han sett vad som pågår bakom kulisserna, det bakomliggande syftet med den ökade brottsligheten, kartläggningen, etc. Detta präglar hans syn på både sig själv och samhället på ett trovärdigt sätt. Dessutom får läsaren veta i berättelsen att Max tydligen är en viktig kugge i maskineriet utan att veta om det själv, vilket väcker många frågor om vilken roll denne fascinerande man kommer att spela i fortsättningen. Det ska bli mycket intressant att få veta hur dessa två karaktärers respektive berättelser kommer att utvecklas i uppföljaren.

Som läsare undrar man dess­utom en hel del över den namnlöse mannen som bidar sin tid i bakgrunden. Vem är han och vad har han för planer? Janouch gör ett bra jobb med att både skapa en atmosfär av mystik kring honom samt att hålla intresset för honom vid liv boken igenom.

Janouchs främsta styrkor i Blodsådd är de realistiska skildringarna av de olika samhällsskikten och miljöerna, som skildras på ett så levande sätt att det känns som om man är där, samt karaktärernas inre, särskilt Deas reaktioner efter den traumatiska upplevelsen. Författarens skildringar av denna traumatiserade kvinnliga journalists inre är både gripande, oförglömliga och trovärdiga. Här visar Janouch verkligen att hon förstår vad ett trauma kan leda till.

Som berättelsens hjältinna hör Dea Wilenius definitivt till en av de mer välskrivna inom den skönlitterära världen. Hon är känslig och sårbar, men har samtidigt förmågan att kunna omvandla sårbarheten till sin styrka. Istället för att låta sig brytas ned helt av traumat och nedslås efter att ha fått sparken vägrar hon att förbli ett offer. Hon börjar blogga, gå på möten, intervjua och, sist men definitivt inte minst, inleda sökandet efter sin angripare.

Skildringarna om hur hon börjat vackla i sin tidigare politiskt korrekta uppfattning av Sverige är väldigt realistiska och sannolikt är denna sida av hennes karaktär just den som de flesta av läsarna kommer att kunna förstå allra bäst och kanske till och med identifiera sig med.

För vem har glömt känslan av att inse att något är fel på samhället man lever i samtidigt som man först inte vill tro det? Dea är, på det stora hela, en både trovärdig och fascinerande hjältinna och det ska bli spännande att läsa om vad som väntar henne i fortsättningen. Det ska även bli intressant att se hur hon kommer utvecklas, i synnerhet då hon både är jagad och letar efter sin angripare.

Blodsådd är en nyanserad, gripande och i stort sett mycket välskriven roman som hänger kvar i minnet lång tid efter att sista sidan har blivit läst. Den är även en utmärkt inledande del på en romanserie vars kommande delar man verkligen ser fram emot.

Du kan köpa boken här.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

BOKRECENSION: RunkalendernRunböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Historisk djupdykning om Svea rikes regentlängder

BOKRECENSION: FRÅN ODEN TILL VASADe av oss som inte skolkade på historielektionerna har minnen från mellanstadiet då det tragglades kungar och drottningar från Gustav Vasa och framåt. Via drottning Kristina och ”Överste Gustafsson” till vår nuvarande kungafamilj, Bernadotte, som nu dessutom expanderar med några potentiella arvtagare per år. Amatörhistorikern Lars Ulwencreutz har tagit sig an det ambitiösa projektet att skriva om de regenter som kommer före Gustav Vasa. Här flätas historia och legend samman och för läsaren ända tillbaks till Oden, som enligt författaren var en riktig människa av kött och blod i en avlägsen forntid. Titeln på boken är talande nog Från Oden till Vasa – Svea Rikes regentlängder, 110 regenter på 1500 år.

The Great Reset – en ”konspirationsteori” skriven av World Economic Forum

RECENSIONBegreppet ”The Great Reset” lanserades under förra årets nedstängningar av samhället och en bok med samma titel var mystiskt nog färdig att tryckas redan i juli 2020, knappt fyra månader efter att hela Europa förvandlades till ett ödelandskap, där folk fick sitta inlåsta i sina hem. Då BBC så sent som den 22 november 2020 kal­la­de begreppet ”The Great Reset” för en ”konspirationsteori” – trots att boken fysiskt finns och går att köpa – så är det värt att titta närmare på vad som planeras för framtiden av mer eller mind­re dolda personer som samverkar med världens mäktigaste globalister. Ett litet axplock av alla deras planer redovisas i denna recension.

Personlig analys av ett Sverige i kris

BOKRECENSIONProfessor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

När araber tog slavar på Island

BOKRECENSION I romanen Turkräden riktar författaren Mats Röyter ljuset mot sommaren då arabiska pirater landsteg på Island för att där röva bort män, kvinnor och barn som skulle säljas som slavar i Nordafrika. Det är en historia värd att berättas, inte minst i en tid då européer demoniseras och utmålas som de enda som skapat lidande i världen.

Sverige sett med finska ögon

BOKRECENSIONVad händer i vårt land? Finns det någon röd tråd bakom de braskande rubrikerna som möter oss varje dag på tidningarnas löpsedlar? Läraren och rektorn Henrik Paetau, bosatt i Finland, har i boken Sverige – Den märkliga grannen i väster gjort ett försök att hitta en sådan. Han observerar och kommenterar olika samhällsområden såsom skolan, politiken, Sverigebilden utomlands och han har även ett kapitel om sina minnen av ett Sverige som var.

Den globala statskuppen

KULTUREn självutnämnd elit av världens allra rikaste har sedan mer än ett århundrade arbetat för att skapa en global planekonomi, som de menar behövs för att rädda oss från oss själva. Med hjälp av coronakrisen har de flyttat fram sina positioner. Jacob Nordangård varnar i sin senaste bok för att en teknokratisk diktatur håller på att ta makten under filantropisk förklädnad. De lovar oss hälsa, rättvisa och att rasism och naturförstörelse får en ände, men till priset av att vi underkastar oss totalitär övervakning.

Thoralf Alfsson berättar om sina år i SD – från riksdagsinträde till uteslutning

BOKRECENSIONRECENSION: I boken Mina politiska fighter, med underrubriken ”Jag var inte naiv!”, skriver den tidigare SD-politikern och riksdagsledamoten Thoralf Alfsson om sina erfarenheter av att arbeta för ett parti som alltid motarbetats av olika delar av etablissemanget. Läsaren får också en bild av riksdagens arbete inifrån, liksom av det parti som kom att utesluta honom.

Gå till arkivet

Send this to a friend