Skip to Content

Carl Linnæus skriver mycket om koppar och kopparframställning i anteckningarna han förde under sin Bergslagenresa. Koppar användes, bland annat, till husgeråd och bilden visar kopparpannor i Hedemora. Foto: Wikimedia Commons
HISTORIA

Blomsterkungen bland bruk och gruvor: Carl Linnæus resa i Bergslagen

Digital utgåva

Carl Linnæus, sedermera känd som Carl von Linné, förknippas främst med botanik, men det var inte bara växter som han klassificerade utan även mineraler. Under sin resa i Bergslagen 1734 studerade och analyserade han olika stenar och mineraler samt besökte flera bruk och gruvor. Denna resa blev betydande för hans verk Systema Naturae i vilken han skriver om de djur, växter och mineraler som man kände till på den tiden samt avhandlingen Pluto svecius och Beskrifning öfwer stenriket.

Publicerad: 5 juni, 2018, 23:56

  • Svenska

Läs även

”Ugnen brinner 10 à 12 dagar stadigt, swalnar 14 dagar. Ugnen kan stå omurad hela åhret.” Detta är vad tjugosexårige Carl Linnæus berättar i en av reseanteckningarna i Bergslagsresan (Iter ad Fodinas), som är daterad tredje januari år 1734, om stålbruket vid Davidshyttan i närheten av Hedemora, som inrättades 1641. Det var på detta bruk som de stångjärn, som var en mycket viktig svensk exportvara på 1700-talet, tillverkades, men det var också den första etappen på Linnæus resa i Bergslagen.

Bergslagen omfattar, ungefär, området mellan Falun i norr och Arboga i söder. Denna del av Sverige har varit den främsta platsen för bergshantering, gruvdrift samt brytning och smältning av olika mineraler sedan omkring 800–1000-talet e.Kr.

Enligt Linnæus självbiografi Vita Caroli Linnæi hade han redan innan han gav sig ut på denna resa undervisat i mineralogi i Falun, men då hans vän, teologen och naturvetenskapsmannen Johan Browallius (1707–1755), ville ”af honom lära proberkonst, Mineralogie, botanique m.m.” fick han börja ”läsa proberkonsten”. Proberkonst går ut på att man analyserar metallurgi, mineraler och malmer samt salter och Linnæus gav sig, enligt självbiografin, ut på den här resan för ”att få ett System efter Stenarnas natur, som aldrig bettre [bättre] kunde läras än vid Bergslagerna”. De iakttagelser han gjorde under denna resa kom väl till pass när han återkom till Uppsala för att undervisa i proberkonst, men även för hans arbete på det betydelsefulla verket Systema Naturae.

Helvetet på Jorden fanns i Falun

Carl Linnæus skriver mycket om koppar och kopparframställning i anteckningarna han förde under sin Bergslagenresa. Koppar användes, bland annat, till husgeråd och bilden visar kopparpannor i Hedemora. Foto: Wikimedia Commons

Bäckar som blivit röda av koppar, bränd, steril mark och en luft fylld av koppar- och svavelrök. Att komma till koppargruvan i Falun den 26 januari var för Linnæus som att kliva in i en annan värld, närmare bestämt helvetet. Så här skildrar han själv hur det var inne i koppargruvan: ”Sot och mörker omgaf dem på alla sidor, stenar, grus, corrosiv vitriol dropp, rök, os, hetta, damb [dimma] war allestädes. Ras fruchtades utan minsta spernace [hopp] af säkerhet någon minut, som då alle samans [allesammans] memento citius [på mindre än ett ögonblick] kunne hopkrama. […] Ack hur snart war icke här i mörkret att gå uti någor sänkning! Ack hur snart kunne icke ett steg på stegen fela, hur snart kunne icke en ertstor sten nedfalla, och i ett moment den olycklige meniskan här nedlägga, annihilera.” Vitriol är den gamla benämningen på sulfathydrat, det vill säga salter som bildats av svavelsyra, ser ut som kristaller. Med ”corrosiv [korrosiv]” menade han att den var frätande.

Linnæus avslöjar även i denna anteckning hur den osäkra, farofyllda situationen i gruvan fick honom att inte önska något annat ”än att åter få stå på jorden.”

Koppargruvan i Falun var på den här tiden Europas största koppargruva och idag kan man finna den på UNESCO:s lista över världsarv tillsammans med, bland annat, Hälsingegårdarna och Drottningholms slott. Här bröts koppar så tidigt som omkring år 850 e.Kr. och mineralen användes på Linnæus tid till kyrkklockor, mynt och tak till slott, men även till tillverkningen av husgerådsprodukter som grytor och kastruller. Sedan 1992 bryts ingen koppar här längre då gruvdriften upphörde det året.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

De blonda ”barbarerna”

HISTORIAFolkvandringstiden (cirka 375-cirka 568) var en föga lugn tid i Europa som inleddes i samband med hunnernas anfall mot ostrogoternas rike norr om Svarta havet. Under denna epok begav sig germanska folkstammar västerut och söderut. De kom att bilda egna riken, men även att bidra till romarrikets nedgång.

Gotik och renässans på slottet

HISTORIASlottet Buda i Budapest är ett mycket populärt besöksmål. Mängder av turister lockas dit för att beundra interiören, exteriören och de olika statyerna. Vad alla kanske inte tänker på är att slottets yttre har förändrats påtagligt genom årens gång, inte minst under medeltiden innan ottomanerna intog staden år 1526.

Kärlek och nödmynt i Värnamo – Den 300-åriga historien om Per och Kersti

HISTORIADe flesta känner till Carl Snoilskys dikt ”På Värnamo marknad” som berättar om kärleksparet Per och Kersti som just möttes på en marknad i Värnamo och bestämde sig för att gifta sig. Vad som kanske är mindre känt är att dikten bygger på en sann historia som utspelades i Värnamo för 300 år sedan i år.

Orden som vill(e) ta över världen

HISTORIAIlluminatorden grundades den första maj år 1776 av professorn Adam Weishaupt. Orden strävade efter världsherravälde och infiltrerade frimurarna. Bara nio år senare förbjöds orden, men redan vid den tiden fanns det individer som inte trodde att illuminaterna verkligen hade försvunnit då det efter att Illuminatorden förbjöds fanns hemliga sällskap som definierade sig som illuminater.

Socialdemokraternas idealmänniska

HISTORIAÅr 1934, för åttiofem år sedan, antogs den socialdemokratiska regeringens proposition att införa en steriliseringslag i Sverige av riksdagen. I första hand var det ”sinnesslöa” personer som skulle hindras från att fortplanta sig. Dessa lagar skulle gälla fram till år 1975 och fungerade som ett viktigt befolkningspolitiskt verktyg.

När kungen stärkte makten

HISTORIADen 19 augusti 1772 började som helt vanlig dag för de svenska riksråden. När kvällen nalkades hade de arresterats och den unge kungen Gustaf III intagit huvudstaden med hjälp av militären. Två dagar senare infördes en ny regeringsform som innebar att ständerväldet som styrt Sverige sedan 1719 upplöstes och kungens makt stärktes.

Den förste kungen av Ungern

HISTORIAStefan (född Vajk) av ätten Árpád (cirka 975-1038) är en mycket betydande gestalt i den ungerska historien. Han införde kristendomen och länsindelningen, stiftade lagar samt kom att lägga grunden för staten Ungern. Han helgonförklarades år 1083 och idag förvaras hans hand i ett relikskrin i Sankt Stefansbasilikan i Budapest.

Stenarna på heden ovan hav

INRIKESSkeppssättningen Ale stenar på Skånes sydkust har gett upphov till sagor och myter. Den restes under 600-talet och användes troligen framför allt som gravplats. Men amatörforskare vill ha det till att den också är en solkalender, vilket arkeologer ifrågasatt. Hur som, är Heesteena ett mycket populärt utflyktsmål och besöks av mer än en miljon människor varje år.

Gå till arkivet

Send this to a friend