Skip to Content

Carl Linnæus skriver mycket om koppar och kopparframställning i anteckningarna han förde under sin Bergslagenresa. Koppar användes, bland annat, till husgeråd och bilden visar kopparpannor i Hedemora. Foto: Wikimedia Commons
HISTORIA

Blomsterkungen bland bruk och gruvor: Carl Linnæus resa i Bergslagen

Digital utgåva

Carl Linnæus, sedermera känd som Carl von Linné, förknippas främst med botanik, men det var inte bara växter som han klassificerade utan även mineraler. Under sin resa i Bergslagen 1734 studerade och analyserade han olika stenar och mineraler samt besökte flera bruk och gruvor. Denna resa blev betydande för hans verk Systema Naturae i vilken han skriver om de djur, växter och mineraler som man kände till på den tiden samt avhandlingen Pluto svecius och Beskrifning öfwer stenriket.

Publicerad: 5 juni, 2018, 23:56

  • Svenska

Läs även

”Ugnen brinner 10 à 12 dagar stadigt, swalnar 14 dagar. Ugnen kan stå omurad hela åhret.” Detta är vad tjugosexårige Carl Linnæus berättar i en av reseanteckningarna i Bergslagsresan (Iter ad Fodinas), som är daterad tredje januari år 1734, om stålbruket vid Davidshyttan i närheten av Hedemora, som inrättades 1641. Det var på detta bruk som de stångjärn, som var en mycket viktig svensk exportvara på 1700-talet, tillverkades, men det var också den första etappen på Linnæus resa i Bergslagen.

Bergslagen omfattar, ungefär, området mellan Falun i norr och Arboga i söder. Denna del av Sverige har varit den främsta platsen för bergshantering, gruvdrift samt brytning och smältning av olika mineraler sedan omkring 800–1000-talet e.Kr.

Enligt Linnæus självbiografi Vita Caroli Linnæi hade han redan innan han gav sig ut på denna resa undervisat i mineralogi i Falun, men då hans vän, teologen och naturvetenskapsmannen Johan Browallius (1707–1755), ville ”af honom lära proberkonst, Mineralogie, botanique m.m.” fick han börja ”läsa proberkonsten”. Proberkonst går ut på att man analyserar metallurgi, mineraler och malmer samt salter och Linnæus gav sig, enligt självbiografin, ut på den här resan för ”att få ett System efter Stenarnas natur, som aldrig bettre [bättre] kunde läras än vid Bergslagerna”. De iakttagelser han gjorde under denna resa kom väl till pass när han återkom till Uppsala för att undervisa i proberkonst, men även för hans arbete på det betydelsefulla verket Systema Naturae.

Helvetet på Jorden fanns i Falun

Carl Linnæus skriver mycket om koppar och kopparframställning i anteckningarna han förde under sin Bergslagenresa. Koppar användes, bland annat, till husgeråd och bilden visar kopparpannor i Hedemora. Foto: Wikimedia Commons

Bäckar som blivit röda av koppar, bränd, steril mark och en luft fylld av koppar- och svavelrök. Att komma till koppargruvan i Falun den 26 januari var för Linnæus som att kliva in i en annan värld, närmare bestämt helvetet. Så här skildrar han själv hur det var inne i koppargruvan: ”Sot och mörker omgaf dem på alla sidor, stenar, grus, corrosiv vitriol dropp, rök, os, hetta, damb [dimma] war allestädes. Ras fruchtades utan minsta spernace [hopp] af säkerhet någon minut, som då alle samans [allesammans] memento citius [på mindre än ett ögonblick] kunne hopkrama. […] Ack hur snart war icke här i mörkret att gå uti någor sänkning! Ack hur snart kunne icke ett steg på stegen fela, hur snart kunne icke en ertstor sten nedfalla, och i ett moment den olycklige meniskan här nedlägga, annihilera.” Vitriol är den gamla benämningen på sulfathydrat, det vill säga salter som bildats av svavelsyra, ser ut som kristaller. Med ”corrosiv [korrosiv]” menade han att den var frätande.

Linnæus avslöjar även i denna anteckning hur den osäkra, farofyllda situationen i gruvan fick honom att inte önska något annat ”än att åter få stå på jorden.”

Koppargruvan i Falun var på den här tiden Europas största koppargruva och idag kan man finna den på UNESCO:s lista över världsarv tillsammans med, bland annat, Hälsingegårdarna och Drottningholms slott. Här bröts koppar så tidigt som omkring år 850 e.Kr. och mineralen användes på Linnæus tid till kyrkklockor, mynt och tak till slott, men även till tillverkningen av husgerådsprodukter som grytor och kastruller. Sedan 1992 bryts ingen koppar här längre då gruvdriften upphörde det året.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Ellen Key och kvinnan

HISTORIAEllen Key (1849–1926) stödde helhjärtat den svenska kvinnorörelsens kamp för rättigheter i samhället samtidigt som hon betonade vikten av att bevara det kvinnliga samt det faktum att män och kvinnor är olika och inte lämpade för att exakt samma uppgifter. Hon kom inte desto mindre att bli betydande för kvinnorörelsen i Sverige.

Den (o)önskade nattbesökaren

HISTORIAEnligt den svenska folktron fanns det två väsen som särskilt männen ofta råkade ut för. Det ena var skogsrået. Det andra var maran och hon var den de hade svårast att värja sig mot, då hon ansatte dem om nätterna när de sov. Maran var om dagen en helt vanlig kvinna men på grund av en förtrollning tvingades hon driva omkring om nätterna och plåga män.

Verklighetens Dracula

HISTORIAHan är idag huvudsakligen förknippad med den europeiska vampyrmyten, men under sin livstid var Vlad III Drăculea av Valakiet (cirka 1429/1431-cirka 1476/1477) de kristnas hjälte och de ottomanska turkarnas stora skräck. Samtidigt var han allmänt känd och fruktad för sin brutalitet. Hans vana att pålspetsa sina fiender gav honom namnet ”pålspetsaren” och att det än idag inte är helt känt vad som hände med hans kvarlevor har bidragit till att göra honom till legend.

Statare, trälar och Jan Fridegård

HISTORIAI sina litterära verk skildrar Jan Fridegård (1897-1968) de svenska proletärernas hårda verklighet, i synnerhet statarmiljön han själv kom från, samtidigt som han väver in inslag av folktron i berättelserna. På så vis ger hans verk intressanta inblickar i ett Sverige som inte längre finns, men vars minne lever kvar.

Vems fel var det att Regalskeppet Vasa sjönk?

HISTORIADen 10 augusti 1628 förliste regalskeppet Vasa på sin jungfruresa, en av stormaktstidens största olyckor. Vid den här tiden rasade trettioåriga kriget i Europa och Vasa byggdes för att delta i sjöslag mot Polen-Litauen. Men vems fel var det att skeppet kantrade och sjönk? Kaptenen fängslades. En utredning gjordes och förhör hölls, men då det visade sig att kung Gustaf II Adolf godkänt hela byggnadsarbetet trots invändningar, kunde ingen hållas ansvarig för Vasas förlisning.

Fallet Cats Falck

HISTORIACathryn ”Cats” Falck arbetade på Rapport och år 1983 började hon undersöka det elektrotekniska företaget ASEA, som hon misstänkte för att smuggla högteknologi via Sverige. Den 19 november 1984, medan hennes undersökning ännu pågick, försvann Cats och hennes väninna Lena Gräns plötsligt. De två kvinnorna hittades döda i Lena Gräns bil i Hammarbykanalen den 29 maj 1985. Dödsorsaken kunde inte fastställas och än idag är det oklart vad som egentligen hände kvinnorna.

Ljusskygg vapenhandel och mystiska dödsfall

HISTORIAUnder 1970- och 80-talen bedrevs en omfattande vapensmuggling mellan AB Bofors och flera olika länder. I maj 1984 började dessa affärer uppdagas när Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen (SFSF) polisanmälde Bofors och en omfattande utredning inleddes. Boforsdirektörerna dömdes visserligen för brottet, men när det gäller de dödsfall som kan kopplas till Bofors finns ännu en del ouppklarat.

Återfunnen runsten rest och invigd

INRIKESEn 1000 år gammal runsten som varit försvunnen i 300 år återfanns 2018 i Eskilstuna. Nu har runstenen restaurerats och invigts och står nu till allmänhetens beskådan.

Gå till arkivet

Send this to a friend