Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Bluffargumentet att invandringen ska rädda vården

PappersupplaganNya Tider v. 33

Det har i debatten ofta upprepats att invandringen behövs för att ta hand om åldrande svenskar. Detta är ett bluffargument som är bedrägligt på flera plan och faller helt samman vid en närmare analys. Dessutom är det en omoralisk, rent av rasistisk uppfattning, att en nations folk inte skulle klara sig utan att andra folkslag arbetade för dem.

Publicerad: 18 augusti, 2021, 15:31

  • Svenska

Läs även

I veckans reportage gör Axel Fors en djupdykning i en offentlig utredning om vården som nyligen överlämnades till regeringen av utredaren Göran Johnsson, som bland annat tidigare varit ordförande för IF Metall och styrelseordförande för SVT. Till Nya Tider berättar han att vården kommer att behöva 132 000 nya anställda bara de närmaste åren, och många av dessa förväntas vara invandrare.

”Vem ska ta hand om oss när vi blir gamla?” är ofta argumentet för invandring. Visst är det så att svenskar lever längre samtidigt som de föder för få barn, vilket skapar en obalans, men detta är inte unikt för Sverige och olika länder har tacklat problemet på olika sätt. Japan bygger till exempel robotar till vården. Men låt oss titta på några aspekter av problemet.

För det första är Sverige ganska unikt som samhälle där man inte längre tar hand om varandra inom familjen. Många andra länder har inte detta vårdproblem av äldre eftersom detta löses av närstående. Men låt oss ändå utgå ifrån de svenska förhållandena.

I utredningen konstateras att ett stort hinder är språket. Invandrarna kan inte svenska i tillräcklig grad och detta leder till problem och olyckor. De senaste veckorna har vi sett politiker fördöma de svenskar som vill vårdas av svenska läkare och sjuksköterskor – även om invandrad vårdpersonal kan svenska. Vi kan bara läsa vad man skriver på hemsidan för det arabiska äldreboendet Bejtona för att förstå kulturens roll: ”Att kunna göra sig förstådd och känna igen sig skapar lugn och mindre oro.” Språket är viktigt, men inte allt.

Redan här kan vi konstatera att en hejdlös invandring för att fylla vårdens behov är dömd att misslyckas. Men invandrare blir ju också äldre. De kommer också att ha ett vårdbehov som ökar i takt med att de åldras. Med resonemanget att vårdens behov löses av invandring har man inlett en ändlös spiral där ständigt mer personer kommer att behöva invandra för att ta hand om dem som redan finns här.

Det är uppenbart orimligt. Om man nu inte ska automatisera vården, som Japan gör, så behöver svenskar föda fler barn. Det går att uppmuntra till familjebildande och barnafödande genom positiva förebilder i det offentliga, genom att göra det ekonomiskt hållbart att ha större familj, och genom att premiera familjen på olika sätt. Ungern har arbetat målmedvetet med detta, bland annat genom stora skattelättnader och efterskänkta skulder i takt med att barnaskaran ökar, med mycket lyckat resultat. Det går om man vill.

Problemet i Sverige är att många inte vill. Den statsunderstödda feministiska – antikvinnliga – ideologin är direkt fientlig till familjen, precis som olika sexualiserade lobbygrupper. Dessa syns mest i media och sätter tonen, medan en lycklig kärnfamilj hamnar i skymundan eller problematiseras och häcklas. Inte konstigt att många väljer karriären i stället.

Men utan att det föds fler svenska barn i Sverige – och europeiska barn i Europa – så blir konsekvenserna långt större än att det blir problem i vården. Den svenska andelen av befolkningen i Sverige minskar dramatiskt, och det beror inte bara på invandringen från tredje världen, utan i hög grad också på att svenskarna blir färre för varje generation. Utan att samhället ändras till familjens och barnens fördel så kommer svenskar att dö ut, så illa är det.

Men argumentet att svenskar måste betjänas av afghaner, irakier och somalier för att klara sig är direkt rasistiskt. Det är rasistiskt mot alla de som kommer hit för att ta Stefan Löfvens ”enkla jobb”, som han vill skapa åt dem eftersom han inte anser att de klarar något annat. Det är också rasistiskt mot svenskarna, som alltså anses så inkompetenta och handlingsförlamade som nation att de inte skulle klara sig utan utländsk hjälp.

Självklart kan Sverige som nation klara sig på egen hand, och för egen maskin lösa sina egna problem! Sveriges folk har gång på gång visat att man har de bästa uppfinnarna, ingenjörerna, vetenskapsmännen, soldaterna och allt annat som krävs för att hålla sitt land tryggt och blomstrande. Om man ska peka på ett problem så är det inom landets ledning, och det är en ren bluff att problemet skulle ligga i att man inte skulle klara av att bemanna vården.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kvinnor kan inte ensamma ”ta natten tillbaka”

LEDAREFredagen den 13 augusti tågade feminister och transpersoner i Göteborg för att ”ta natten till­baka” från våldsamma män. Inga män var välkomna i tåget. Det är förstås ren dumhet – för att ta tillbaka natten från elaka män behövs goda män.

Varför ingen acceptabel utbildning anpassad till en ”mopedbil”?

KRÖNIKA

Paris undergång är också Europas

OPINION: MAGNUS STENLUNDDagens Industri hade den 3 september en artikel om att Paris ska ta bort ytterligare 60 000 parkeringsplatser och sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela centrum. Åtgärden är paketerad som att staden ”tar nya krafttag för att förbättra luftkvaliteten”, men det är bara en i raden av vansinniga åtgärder som gör livet omöjligt för vanliga pendlare. Dessutom skapar det mer köer och därmed mer luftföroreningar. Det skriver veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund.

Visst finns det kapacitet för återvandring!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet var en massiv insats från ett flertal myndigheter som aktiverades för att på bara några få dagar slussa över tusen personer till Sverige. Regelverket ändrades över en natt för att möjliggöra transporten. Men går det åt ena hållet måste det väl gå åt andra hållet?

Så ljuger politikerna om att invandringen är lönsam

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGPolitikerna, understödda av de politiskt korrekta redaktionerna på Sveriges största medier, fortsätter att ljuga för svenska folket och sig själva om hur lönsam invandringen är. Ja, till och med nödvändig för att rädda välfärden. Professor Karl-Olov Arnstberg beskriver i veckans debattartikel hur politikerna anlitar propagandister snarare än forskare för att kunna fortsätta bygga sitt luftslott, samtidigt som välfärden raseras och allt fler kommuner närmar sig konkursens brant.

Reportern Jesper Johansson frias

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 2 september meddelade Stockholms tingsrätt att man friar Jesper Johansson, som stått åtalad för våldsamt motstånd i samband med att han rapporterade från polisens insats vid en demonstration mot coronarestriktioner den 1 maj i år.

Världen är verkligen upp och ner

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVi som följer nyheter hinner knappt med längre. Det är så mycket och så otroligt märkliga saker som händer varje dag numera. Det som tidigare skulle utgjort en huvudnyhet i tidningen förbigås knappt med en axelryckning numera, när allt mer bisarra saker inträffar runt omkring oss.

Så kan vi ta tillbaka Svenska kyrkan

OPINION: Axel W KarlssonAlternativ för Sverige ställer upp i kyrkovalet i Svenska kyrkan den 19 september, bland annat under slagordet ”Ta tillbaka kyrkan!” Det kan behöva en förklaring. Vad är kyrkans stora problem idag, och hur kan kyrkan förändras till det bättre i framtiden? I veckans opinionsartikel förklarar partiets toppkandidat, prästen Axel W Karlsson, hur kyrkan måste förändras – från de politiska sär­intressenas kyrka, till en folkkyrka på kristen och patriotisk grund. ”Det land som ett folk har fått, dess språk och kultur är Guds gåvor till folket som skall vårda det framför allt annat”, skriver Karlsson.

Gå till arkivet

Send this to a friend