Skip to Content

Sapan Desai, det lilla amerikanska företaget Surgispheres vd, är en av författarna bakom skandalstudien som stoppade tester med hydroxiklorokin världen över. Stillbild: Vimeo
UTRIKES

Blufföretag fick WHO och regeringar att stoppa försök med coronamedicin

PappersupplaganNya Tider v. 25

Världshälsoorganisationen (WHO) och flera regeringar har avbrutit sina försök att behandla Covid-19 med medicinen hydroxiklorokin (HCQ) på grund av information från ett litet amerikanskt företag. Företagets studier publicerades i några av världens mest prestigefyllda medicinska tidskrifter, men allt visade sig vara en bluff. Tidskrifterna får nu be om ursäkt för pinsamheten, men värre är att skandalen kan ha bidragit till tusentals onödiga dödsfall.

Publicerad: 18 juni, 2020, 13:05

 • Svenska

Läs även

Det lilla USA-baserade företaget Surgisphere presenterade i slutet av maj forskningsrön som tycks visa att hydroxiklorokin (HCQ) och det närbesläktade klorokin ökar risken för dödsfall och hjärtproblem. Det är en malariamedicin som visat lovande resultat mot Covid-19 och används förebyggande av bland andra USA:s president Donald Trump.

Studierna har lett till vetenskapliga artiklar i ansedda tidskrifter som The Lancet och New England Journal of Medicine och påverkat hur ett antal länder behandlat Covid-19.

Företagets uppgifter ledde till att forskningsinstitut och WHO avslutade försöken med HCQ för att behandla Covid-19.

Även det svenska Läkemedelsverket menar i ett inlägg publicerat på den egna hemsidan den 2 april i år att hydroxiklorokin endast bör användas mot Covid-19 inom kliniska studier, med hänvisning till att tillgängliga data om effekt och säkerhet är begränsade. ”Läkemedelsverket avråder också starkt från användning av dessa substanser som egenvård, det vill säga utan recept och rekommendation från läkare”, står det vidare.

Det hela var dock en bluff. Det var den brittiska tidningen The Guardian som den 3 juni kunde avslöja uppenbara orimligheter i Surgisphere studier. Strax därefter meddelade WHO att man återupptar försöken att behandla Covid-19-patienter med HCQ.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Snappherren

  Nu gråter Bill Gates.

  • birgerr

   krokodiltårar han kanske missade några miljarder om det skulle fungeraHCQ medicinen

  • Varmlandstok

   Man kan undra, vad som egentligen ligger bakom den här historien.
   Om vaccinprojektet inte lyckas så bra, och det dessutom kommer skit på sådana som Bill Gates för skandalen med hyroxiklorokin, så är inte så bra för dom.

 • birgerr

  INGEN MEDICIN FÅR ANVÄNDAS utan globalistmaffians tillstånd även om den skulle fungera

 • Mr. Bilbo

  Är det samma företag som IPCC och Gretas ‘handlers’ anlitar?

Kristen flicka tvångsgift med muslim – tvingas bo med sin kidnappare

UTRIKESI slutet av april kidnappades en 13-årig kristen flicka i Pakistan av beväpnade muslimska män och tvångsgiftes med en av dem. Efter att fallet kommit upp i högsta domstolen i Lahore efter att flickans familj försökt få henne frigiven kommer domstolen med ett anmärkningsvärt beslut – man tilldömer henne till sin kidnappare som får behålla och fortsätta våldta flickan.

Soros ger 52 miljoner dollar för att påverka USA-valet

USAFinansmiljardären George Soros, 89, skänker rekordsumman 52 miljoner dollar, motsvarande nästan en halv miljard svenska kronor, till verksamheter knutna till Demokratiska partiet inför presidentvalet. Samtidigt stöder Soros även kampanjer för poströstning, något som anses gynna Demokraterna och som republikaner fruktar kommer att leda till omfattande valfusk, samt kampanjer för att få fler icke-vita väljare till valurnorna vilket även det gynnar Demokraterna.

Centralbankschef kräver ”riktigt hård” nedstängning – Trump vill lätta upp

USAFederal Reserves ledamot Neel Kashkari vill att USA inför ”en riktigt hård nedstängning” i fyra till sex veckor. Detta för att ”rädda ekonomin”. President Donald Trump gick redan följande dag ut med beskedet att en nedstängning ”gör mer skada än nytta”. Amerikanska företag och samhället har drabbats hårt med över 14 miljoner nya arbetslösa sedan epidemins utbrott.

Lukasjenko återvald till Vitrysslands president – vägval Bryssel eller Moskva väntar

UTRIKESDen 9 augusti hölls det presidentval i Vitryssland (Belarus). Enligt officiella siffror från landets valkommission har Aleksandr Lukasjenko återvalts med 81 procent av rösterna bakom sig. Så kallade människorättsorganisationer i väst samt oppositionen i Vitryssland betraktar dock valet som riggat.

När verkligheten knackar på

KRÖNIKA

Medias narrativ om George Floyds död imploderar efter att polisens film läckt

UTRIKESBilder av George Floyds gripande har läckt till en brittisk dagstidning och fick mer än 2 miljoner visningar på YouTube på bara en dag – och de flesta av kommentarerna fördömer mediernas lögner om det påstådda polisvåldet mot en svart man.

Svarta amerikaner vill att polisen upprätthåller en lokal närvaro

UTRIKESEn ny undersökning från det amerikanska opinionsinstitutet Gallup visar att på frågan om de vill att polisen skall spendera mer tid, samma tid eller mindre tid än de för närvarande gör i deras område, vill de flesta svarta amerikaner – 61 procent – att polisens närvaro förblir densamma. Detta kan jämföras med att 67 procent av alla myndiga amerikaner föredrar status quo, med 71 procent för vita amerikaner.

EU-motståndet ökar – 150 000 svenskar har svängt

EUROPEISKA UNIONENDet svenska EU-motståndet har de senaste åren varit på en historiskt låg nivå, men nu ökar det återigen. Detta enligt Statistiska centralbyrån (SCB) som i juni presenterade sin stora EU-undersökning. Jämfört med samma tidpunkt för ett år sedan ökar EU-motståndet med omkring två procentenheter. Fortfarande är dock en majoritet av svenskarna, 57 procent, för EU-medlemskapet. Nya Tider har talat med Johan Eklund, chef för enheten för demokratistatistik på SCB, som säger att det kan vara ett trendbrott.

Gå till arkivet

Send this to a friend