Skip to Content

Advokaten Johan Öberg och filmteamet på den ursprungliga dumpningsplatsen inne i Aricas bostadsslum. Foto: Stillbild SVT
INRIKES

Boliden upprörda över SVT-dokumentär

Digital utgåva

Gruvkoncernen Boliden rasar mot SVT:s dokumentär om deras slamdumpning i Chile på 1980-talet och de långdragna tvistemål invånarna drivit mot dem. Boliden hävdas även ge sig på advokaterna som företräder de giftskadade invånarna. Filmen Arica – en svensk giftskandal visades den 4 juli. ”Ensidig och missvisande”, enligt Boliden.

Publicerad: 13 juli, 2021, 19:30

  • Svenska

Läs även

Sveriges Television visade söndagen den 4:e juli en film om rättsprocesserna relaterade till Bolidens export av våtverksslam 1984-1985. Filmen Arica – en svensk giftskandal visades först i Amsterdam i november-december 2020 och det är filmarna Lars Edmans och William Johansson Kaléns uppföljare av Blybarnen som visades 2009. Båda filmerna är tillgängliga att se på SVT Play till 2023.

Nära 20 000 ton giftigt avfall med höga halter av arsenik, bly, kadmium och kvicksilver transporterades 1984-85 från Sverige för att bli slutförvarat, eller i praktiken dumpat, i Chile. Juridiskt framställs saken som preskriberad efter domslut i Hovrätten och Boliden tänker heller inte hjälpa de drabbade människorna på något sätt. Istället har bolaget satt prestige i saken och efter framgångarna i de svenska domstolarna uppträder Boliden med stor självsäkerhet gentemot de media som granskar skandalen. En dokumentär från 2009, Blybarnen, kom innan alla domstolsprocesserna slutförts och den följdes upp av samma filmteam med Arica – en svensk giftskandal. Lars Edman och William Johansson Kalén har i samarbete med Laika produktion gjort dokumentärfilmen med stöd av åtskilliga välrenommerade partner i Sverige och utomlands.

Efter att Boliden vunnit alla processer och även sluppit prövning i HD uppskattar de inte att bli fortsatt granskade av journalister och Arica – en svensk giftskandal störde dem särskilt. Bolidens största enskilda ägare är för närvarande amerikanska fonder, som det ökända BlackRock. Såväl storbankernas fondbolag som ägarstyrningen i börsbolag sätter den moraliska kompassen. För Boliden innebär det ett totalt förnekande av ansvar för det förgångna.

Lågt svenskt ägande i Boliden nuförtiden. Källa: Monitor av Modular Finance AB

 

Inför att SVT i juli påannonserade visningen av den nya filmen så gick Boliden ut med ett skyndsamt pressmeddelande där de förklarade att det är en ”ensidig och missvisande” film man hade att vänta sig. Boliden yttrade följande inför TV-sändningen av filmen:

”2013 inledde företaget Arica Victims KB en rättsprocess mot Boliden vid Skellefteå tingsrätt på vägnar av drygt 800 privatpersoner från Arica som påstår sig ha utsatts för arsenikexponering till följd av Bolidens export av våtverksslam till företaget Promel i Chile i mitten av 80-talet. Boliden tillbakavisade att agerandet var vårdslöst och att man på denna grund skulle vara skadeståndsskyldiga. Vidare har experter genomfört noggranna vetenskapliga undersökningar, vilka med styrka talar emot att det finns ett samband mellan våtverksslammet och den exponering för arsenik som privatpersonerna menade att de utsatts för.”

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Svenskhatande polis får uppbackning av sin närmaste chef

INRIKESNadim Ghazale, kommunpolis i Borås, men även aktiv på sociala medier, har under den senaste veckan uppmärksammats sedan han i sitt sommarprat i Sveriges Radio påstått att vita svenska män är priviligierade, varpå många började granska hans tidigare inlägg på framför allt Twitter. Trots de hätska inläggen och hans uttalanden i radion får han uppbackning av sin närmaste chef. I ett samtal med Nya Tider tvingas chefen ändå medge att man måste hålla se hur situationen fortskrider och hur poliser ska agera på sociala medieplattformar.

SCB-rapport: 100  000 invand­rare varje år fram till 2070-talet

REPORTAGEDen minskade invandringen till Sverige till följd av coronapandemin är högst temporär, och förväntas återgå till 2000-talets genomsnittsnivå på hela 100 000 invandrare varje år – i minst 50 år till. Detta enligt en framskrivning av Sveriges framtida befolkning som SCB gjort. Nya Tider har djupdykt i rapporten, och kan avslöja att myndigheten effektivt försöker dölja folkutbytet genom kreativ demografisk statistik. ”Andelen födda utomlands ökar något”, skriver SCB, men när Nya Tider granskar påståendet medger SCB att de inte fört någon statistik över andelen med utländsk bakgrund. Istället räknas alla personer födda i Sverige som en enda homogen grupp, oavsett var deras föräldrar kommer ifrån.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Bonnier köper Skånska Dagbladet

INRIKESBonnierimperiet fortsätter sin expansion i medievärlden, trots att man tidigare kritiserats för att i det närmaste ha monopol på den svenska tidningsmarknaden. Senaste i raden av uppköp har nu skett i Skåne, där Bonnier köper upp Skånska Dagbladet och Norra Skåne tillsammans med Gota media. Bonnier äger sedan tidigare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

SSU-politiker petas efter att ha druckit öl med sverigedemokrat

INRIKESDen socialdemokratiske ungdomspolitiker som uppmärksammats efter att ha druckit en öl med en sverigedemokrat i början av juli petas nu av det socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Alla utvisningar till Afghanistan stoppas – grovt kriminella stannar i Sverige

INRIKESMigrationsverket har beslutat om ett ”tillfälligt” verkställighetsstopp till Afghanistan, med andra ord så kommer Sverige inte längre kunna avvisa eller utvisa alla de tusentals afghaner som inte har rätt att stanna i Sverige. Minst 7 000 afghaner som skulle utvisats till Afghanistan den närmsta tiden kommer istället kunna stanna på obestämd tid enligt Migrationsverket. Men i själva verket är siffran flera gånger större.

Ännu en gangsteradvokat utesluten ur Advokatsamfundet

INRIKESHögsta domstolen har efter anmälan av Justitiekanslern beslutat att utesluta Ali Khan-klanens advokat Edip Samuelsson ur Advokatsamfundet som tidigare nöjt sig med att ge honom en varning. Det är den fjärde advokaten som utesluts i år och fler är att vänta med de striktare krav som den prejudicerande domen medför.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år enligt svensk studie

INRIKESEnligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 hos individer som smittats av coronaviruset och utvecklat milda symptom kommer goda nyheter. Studien har visat att de antikroppar som kroppen producerat ger ett skydd mot både originalviruset och flera av de mutationer som uppstått därefter, inklusive den indiska varianten som numera kallas för Delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd ett minst år efter naturlig infektion även hos de som inte vaccinerat sig.

Gå till arkivet

Send this to a friend