Skip to Content

Landsbygd

Bönderna revolterar på Facebook

Publicerad: 17 april, 2015, 13:49

  • Svenska

Läs även

”Landsbygdsupproret 2015” har hämtat inspiration från Bondetåget 1914. Då kom 30 000 bönder från hela landet till Stockholm för att uppvakta kung Gustav V i Stockholm. Kungen svarade med Borggårdstalet som utlöste en politisk kris. Både bondetåget och kungens tal handlade om försvarspolitik, så liknelsen med tåget 1914 haltar en del.

Det hela gick betydligt mindre dramatiskt till i Stockholm på Långfredagen än det gjorde 1914. Ett tjugotal aktivister samlades på Mynttorget mellan Slottet och Riksdagshuset. Där hölls inga eldande tal. Där var snarare lågmälda samtal. Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) var där och pratade med aktivisterna. Han menade sig ha förståelse för missnöjet med urbaniseringen och landsbygdens ekonomiska problem. Några skyddstullar kunde det emellertid inte bli tal om. Inte heller sänkt dieselskatt. Någon form av skattesänkning för landsortsbor skulle man möjligen kunna tänka sig, och han lät antyda att något skulle det kunna bli i budgeten som läggs om ett par veckor.

Om det kommer att hända något efter det här upproret återstår att se, men politikerna verkar måttligt intresserade av aktivisterna. Medial uppmärksamhet fick de i alla fall, men upproret måste på något sätt återkoppla och fortsätta med manifestationer framöver, annars kommer folk glömma landsbygden igen.

”Landsbygdsupprorets” krav är mer än befogade. Sverige håller i rask takt på att förlora sitt jordbruk. ”Ett jordbruk om dagen läggs ner”, säger Erika Sörengård, initiativtagare till Landsbygdsupproret. Försörjningsgraden med livsmedel är bara 40 procent och sjunkande. Våra grannländer har lyckats betydligt bättre, i Finland är försörjningsgraden 90 procent, så det kan inte vara omöjligt. Det finns hur mycket som helst man skulle kunna göra, men både den förra och den nuvarande regering har andra prioriteringar, trots att de innan valet också lovade att satsa på en levande landsbygd. Läget i dag är mest beroende av Alliansens politik, men Erika Sörengård har inte större förtroende för den nya regeringen.

Inga andra riksdagspartiers politiska företrädare visade sig på Mynttorget. Av de närvarande får man intrycket att de känner sig särskilt svikna av Centerpartiet och Miljöpartiet, eftersom det är partier som man åtminstone av historiska skäl kunde vänta sig värna om miljö, jordbruk och att hela landet ska leva. På plats fanns däremot några personer som försöker bygga ”Landsbygdspartiet”. Deras krav överensstämmer med Landsbygdsupprorets, men det är långt kvar till att utmana de etablerade partierna.

Sammantaget måste man nog konstatera att ett bondetåg måste vara bättre organiserat för att få genomslag. Det räcker inte med att få folk att klicka ”gilla” på Facebook, man måste ut och visa sig också. Visserligen var det cirka 5 000 människor som deltog enligt Facebook-sidan, men utspritt på så många platser att det antagligen inte fick den effekt som det skulle kunna få. Till nästa gång får vi hoppas att de ser till att höja rösten, säga vad de tycker och visa det på ett ännu tydligare sätt.

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Jag har blivit grovt kriminell

OPINION

IS-terroristerna, och vad gör vi med dem?

När man ser reportagen om IS härjningar, mördande och otroliga grymhet, förstår man att något är allvarligt fel. Men nu börjar vi förstå hur det ligger till med rekryteringen till denna terrororganisation. Det är i stor utsträckning redan gravt kriminella som sökt sig till kalifatet med syftet att bli något större, en upphöjd krigare.

Att vara lojal mot sin förtryckare

OPINION: KATERINA JANOUCHIdén att den nuvarande samhällsmodellen är den bästa sitter djupt rotad hos 80 procent av den svenska befolkningen – i alla fall sett till hur de röstade i det senaste riksdagsvalet. Kanske lägger de även handen på varma plattor gång efter annan i tron att de inte bränner sig nästa gång? Självbilden verkar svårast att rubba och hjärntvätten som svensken har översköljts med sedan barnsben sitter stenhårt, skriver Katerina Janouch, författare och debattör.

Systemmedias indoktrinering

KRÖNIKAVad är de bakomliggande orsakerna till att etablerade medier ägnar sig åt ”fake news” ofta på ett likriktat och enögt sätt? Det spekuleras ibland om bakomliggande konspirationer, men sanningen är både enklare och mer komplicerad än så.

När inte ens Volvo-chefen kan hålla tyst längre …

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETGöteborg är för otryggt, menar Volvos vd Håkan Samuelsson, och det gör det svårt att rekrytera utländska experter. Nu hotar mångkulturen alltså hela Västsveriges födkrok, men fortfarande får man höra bortförklaringar som att ”Samuelsson borde läsa på” och trams som ”fler vuxna förebilder”.

Sverige har inte råd med allas lika värde

KRÖNIKARegeringen och dess stödpartier gör sitt bästa för att förtränga verklighetens bokslut. Det hjälper inte att dra till med floskeln om allas lika värde i sammanhang där det inte har någon som helst relevans. En annan propagandistisk dimridå är målsättningen att inte ställa grupp mot grupp. Hur kan man fatta beslut om prioriteringar i samhället och budgeten utan att just ställa grupp mot grupp? Tänk om våra förtroendevalda beslutsfattare kunde införa så mycket ärlighet i debatten att de slutade tala fikonspråk.

Vi har seglat över kanten

OPINION

Vänsterliberal kollaps i EU-valet

KRÖNIKAEn fartblind, vänsterliberal elit fortsatte att ånga på om mer överstatlighet, EU-skatter och jordens klimatundergång. Men väljarna tycks inte helt imponerade, Liberalerna överlevde valet med nöd och näppe och frågan är om vi kan förvänta oss liberal självkritik eller liberal självutplåning framöver.

Gå till arkivet

Send this to a friend