Skip to Content

Landsbygd

Bönderna revolterar på Facebook

Publicerad: 17 april, 2015, 13:49

  • Svenska

Läs även

”Landsbygdsupproret 2015” har hämtat inspiration från Bondetåget 1914. Då kom 30 000 bönder från hela landet till Stockholm för att uppvakta kung Gustav V i Stockholm. Kungen svarade med Borggårdstalet som utlöste en politisk kris. Både bondetåget och kungens tal handlade om försvarspolitik, så liknelsen med tåget 1914 haltar en del.

Det hela gick betydligt mindre dramatiskt till i Stockholm på Långfredagen än det gjorde 1914. Ett tjugotal aktivister samlades på Mynttorget mellan Slottet och Riksdagshuset. Där hölls inga eldande tal. Där var snarare lågmälda samtal. Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) var där och pratade med aktivisterna. Han menade sig ha förståelse för missnöjet med urbaniseringen och landsbygdens ekonomiska problem. Några skyddstullar kunde det emellertid inte bli tal om. Inte heller sänkt dieselskatt. Någon form av skattesänkning för landsortsbor skulle man möjligen kunna tänka sig, och han lät antyda att något skulle det kunna bli i budgeten som läggs om ett par veckor.

Om det kommer att hända något efter det här upproret återstår att se, men politikerna verkar måttligt intresserade av aktivisterna. Medial uppmärksamhet fick de i alla fall, men upproret måste på något sätt återkoppla och fortsätta med manifestationer framöver, annars kommer folk glömma landsbygden igen.

”Landsbygdsupprorets” krav är mer än befogade. Sverige håller i rask takt på att förlora sitt jordbruk. ”Ett jordbruk om dagen läggs ner”, säger Erika Sörengård, initiativtagare till Landsbygdsupproret. Försörjningsgraden med livsmedel är bara 40 procent och sjunkande. Våra grannländer har lyckats betydligt bättre, i Finland är försörjningsgraden 90 procent, så det kan inte vara omöjligt. Det finns hur mycket som helst man skulle kunna göra, men både den förra och den nuvarande regering har andra prioriteringar, trots att de innan valet också lovade att satsa på en levande landsbygd. Läget i dag är mest beroende av Alliansens politik, men Erika Sörengård har inte större förtroende för den nya regeringen.

Inga andra riksdagspartiers politiska företrädare visade sig på Mynttorget. Av de närvarande får man intrycket att de känner sig särskilt svikna av Centerpartiet och Miljöpartiet, eftersom det är partier som man åtminstone av historiska skäl kunde vänta sig värna om miljö, jordbruk och att hela landet ska leva. På plats fanns däremot några personer som försöker bygga ”Landsbygdspartiet”. Deras krav överensstämmer med Landsbygdsupprorets, men det är långt kvar till att utmana de etablerade partierna.

Sammantaget måste man nog konstatera att ett bondetåg måste vara bättre organiserat för att få genomslag. Det räcker inte med att få folk att klicka ”gilla” på Facebook, man måste ut och visa sig också. Visserligen var det cirka 5 000 människor som deltog enligt Facebook-sidan, men utspritt på så många platser att det antagligen inte fick den effekt som det skulle kunna få. Till nästa gång får vi hoppas att de ser till att höja rösten, säga vad de tycker och visa det på ett ännu tydligare sätt.

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Public service ska vara till för folket

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNu är SVT och Sveriges Radio helt skattefinansierade, så nu om inte förr är det dags att journalisterna faktiskt börjar tjäna befolkningen och inte ser som sitt uppdrag att uppfostra och mästra sin publik.

Kritik är inte hat

OPINION: FREDRIK LARSONDen vi inte får lov att kritisera styr våra liv. Oavsett vem som skrivit citatet är det ett sant idiom. Den som känner sig kränkt blandar ofta ihop kritik med hat. Man hävdar att hat genomsyrar kritiserande part. Men oftast är det hat som genomsyrar idén de försvarar från kritik. Veckans debattör Fredrik Larson skriver om den märkliga tid vi lever i just nu.

Hur tar sig världen ur lockdown?

LEDAREI Sverige kan det vara svårt att föreställa sig hur det ser ut i resten av världen, men i princip alla andra länder har infört omfattande restriktioner. Hur hade de då tänkt sig komma ur dessa? Det verkar det inte finnas någon bra plan för.

Sverige – världens gossen Ruda

KRÖNIKA

Mediers cyniska försök att likvidera och marginalisera oliktänkande röster

OPINION: RUNAR SøGAARDTiden har kommit för att säga det som behöver sägas. Inte för att det är populärt utan för att ens samvete kräver det. Det menar veckans debattör, författaren och ledarskapskonsulten Runar Søgaard. När media snävar in på yttrandefriheten är det nödvändigt att slå vakt om den offentliga debatten och respekten för olika åsikter, menar han.

Solkraften räcker till en brödrost

KRÖNIKAMichael Moore sågar i sin nya film ”Planet of the Humans” klimatpolitiken jäms med fotknölarna och visar i filmen hur klimatsekten bedrar folk. Det börjar med en uthängning av Al Gore och hans avgörande roll för denna globala hjärntvätt. Det visar sig att Gore sålde sitt tv-bolag till Al Jazeera, som tjänar miljarder på att sälja fossilt bränsle över hela världen. Han lever lyxliv med eget jetplan och en jättevilla som drar mer el än 20 vanliga hushåll.

Åtgärderna farligare än Wuhanviruset – Sverige gör i det stora hela rätt

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tiders kritik mot Anders Tegnell var lika befogad som han var olämplig i rollen. Sveriges agerande att inte korrekt informera eller varna befolkningen och inte heller adekvat skydda de sjuka och sårbara var också under all kritik och har troligen kostat hundratals svenskar livet helt i onödan. Däremot tog Folkhälsomyndigheten rätt beslut i stort då de valde att inte stänga ner Sverige, som stora delar av omvärlden valt att göra med förödande konsekvenser som vi troligen bara sett början på.

Det är klart att det går!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETFör två veckor sedan skrev jag en ledare med rubriken ”Är ’integration’ ens önskvärd?”. En läsare kommenterar artikeln med att repatriering är omöjlig och att vi i stället bör ”vinna dem till oss”. Det är en intressant inställning och jag vill därför passa på att svara här på ledarsidan.

Gå till arkivet

Send this to a friend