Skip to Content

Förort i Sverige 2015. Foto: Nya Tider

Botkyrka vill införa rasregister

Kommunen Botkyrka i Stockholm ser ut att bli den första efter Andra världskriget som börjar registrera människors ras- och religionstillhörighet. Man kallar informationen ”jämlikhetsdata” och säger att den ska användas för att bekämpa diskriminering. Vänsterextremister och radikala invandrarorganisationer har drivit fram förslaget. Andra invandrarorganisationer och de lokala Moderaterna sätter sig på tvären – men kommunens rödgröna majoritet stöder det.

Publicerad: 6 januari, 2016, 13:48

  • Svenska

Läs även

I Botkyrka utgör svenskarna en minoritet av befolkningen. Nu ska kommunen bli den första i landet som för statistik över rastyp och religiös tillhörighet hos sina invånare – för att kunna mäta diskriminering, hävdar man. I USA är sådan registrering vanlig i syfte att kunna ge vissa etniska grupper mer bidrag och andra förmåner, men i Sverige har sådant inte skett sedan Andra världskriget.

Enligt uppgift ska registreringen ske anonymt genom enkäter som skickas ut till invånarna. Statistiken ska sedan användas för att ”ta reda på vilka grupper i samhället som är mest marginaliserade”, uppger SVT.

– Vi kommer att kunna ringa in en snävare problembild, säger Helena Rojas, verksamhetschef för mänskliga rättigheter på Botkyrka kommun.

Bland andra lobbygrupperna Afrosvenskarnas riksförbund och Svenska muslimer har varit pådrivande för att införa registret.

Rapporten, som ligger till grund för deras krav på ”jämställdhetsdata”, har författats av den kände vänsterextremisten Tobias Hübinette, som vi tidigare intervjuat i Nya Tider v. 9/2014 med anledning av hans tidigare rasistiska utfall mot svenskar och vita västerlänningar. Under 1990-talet grundade han tidskriften Expo och begick en rad brott i antirasismens namn. I dag är han lektor i interkulturella studier vid Karlstads Universitet, och författare till rapporten ”Vad är jämlikhetsdata?”

– Det är en metod där de svarande själva identifierar sig i den grupp eller grupper som de anser sig tillhöra, förklarar Tobias Hübinette för SVT.

Kommunförvaltningen har nu fått i uppdrag att undersöka möjligheterna att sätta igång med verksamheten. Den rödgröna majoriteten ställer sig positiv till rasregistret. Helena Rojas säger att det i första hand gäller att samla in data om ”hudfärg och muslimsk tillhörighet”.

Moderaterna kritiska

Kommunförvaltningen har nu fått i uppdrag att utreda hur det planerade rasregistret ska kunna sättas i verket redan år 2017.

Men de lokala moderaterna protesterar i kraftfulla ordalag. I en interpellation kräver oppositionsrådet Jimmy Baker (M) att få svar på om man tänker använda ”jämlikhetsdatan” för att kunna införa kvotering, vilket flera formuleringar i Hübinettes rapport och uttalanden från de drivande organisationerna antyder är avsikten. Han pekar på att ”hela terminologin, tänkandet och forskningen kring och bakom jämlikhetsdata är så utpräglat extremvänster, så att stora delar av vänstern troligen inte ens kan förlika sig med det hela. För att inte prata om Botkyrkaborna, eller landets övriga invånare.”

Och samtidigt som extremvänstern ligger bakom forskningen är de två invandrarorganisationerna bakom förslaget kontroversiella, menar Baker. ”Bland förslagen som bägge driver märks islamiska banklån, införandet av slöja på nyhetsuppläsare i TV samt att staten ska ingripa om man exempelvis skämtar om islam (Lars Vilks och Charlie Hebdo är kända exempel)”, skriver han i interpellationen.

Jimmy Baker har själv muslimskt troende familjemedlemmar och har bland annat drivit frågan om böneutrop från Fittja moské.

Romer fruktar registrering

Även romska organisationer har protesterat mot beslutet. Deras medlemmar är oroliga för att registret ska användas i andra syften än att motverka diskriminering.

– Vad ska vi tro? Kan vi lita på kommunen när vi inte har förtroende för polisen, säger Rosita Grönfors, som är ordförande i minst två olika etnonationalistiska lobbygrupper som kämpar för romers intressen.

Rosita Grönfors

Rosita Grönfors från Romska och Resande Kvinnoorganisation är kritisk till att romer registreras och tror att uppgifterna kan missbrukas. Fotot är taget på nätverkskonferensen Sverige mot rasism, 2013. Foto: CMR

 

Statistik över romer skulle potentiellt kunna användas i andra syften än att gynna deras intressen. Som Rosita Grönfors många gånger påpekat finns det en utbredd uppfattning om att många romer är kriminella, något ett dylikt register hade kunnat användas för att bevisa. Kriminologen Jerzy Sarnecki påpekade i en intervju i Nya Tider (v.19/2015) att Sveriges vägran att registrera människor efter etnicitet – som man gör i exempelvis USA och Finland – gör det svårt att få fram tillförlitlig statistik över romers påstått höga kriminalitet.

I dag finns endast brottsstycken av statistik tillgängliga för forskare och den bildade allmänheten. Exempelvis finns det 176 personer med det typiskt romska namnet Grönfors i Sverige, varav 67 har dömts för något brott under de senaste sex åren enligt databasen Lexbase. En av de brottsdömda är Rosita Grönfors själv.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Förnedringsrån mot 18-årig svensk

INRIKESLiam, 18, överfölls av två afrikaner när han var på väg från jobbet. De tvingade honom att följa med dem i två timmar för att försöka ta ut pengar åt dem. Sedan misshandlade de honom brutalt, urinerade på honom och tvingade honom att klä av sig naken medan de kallade honom ”vidrig svenne”. De filmade övergreppet och spred det själva på Snapchat.

Kommuner som knäckts av asylinvandringen vädjar till staten om hjälp

INRIKESMånga kommuner drabbas fortfarande hårt av det omfattande asyl- och anhöriginflöde som bedrivits på riksnivå, inte minst i form av skenande kostnader för försörjningsstöd. Kommunerna har slagit larm flera gånger, och ett utvalt antal bjöds nyligen in till ett samtal om situationen med civilminister Lena Micko (S). Till Nya Tider säger dock civilministerns pressekreterare att mötet ska ses som ”inhämtande” och kan inte presentera några konkreta lösningar. Filipstads socialdemokratiska ordförande för kommunstyrelsen berättar för Nya Tider att hon vill klassificera hela kommunen som utsatt område, för att motverka ytterligare inflyttning av asylsökande.

Bråk på campingplats framställdes som politisk attack mot socialdemokratiskt kommunalråd

FALSKA NYHETERDet socialdemokratiska kommunalrådet Marie Pettersson (tidigare Larsson) blev överfallen i sitt hem på grund av sitt politiska engagemang, förkunnade samtliga stora medier, en rapportering som snabbt plockades upp av välkända politiker. Den knapphändiga informationen kom dock endast från Pettersson själv, som därefter inte svarade på några frågor. Till Nya Tider säger Polisen att händelsen inträffade på en campingplats under ett bråk mellan Pettersson, hennes sambo och en inbjuden gäst, och ser i nuläget inget politiskt motiv.

Regeringen vägrar utvisa utvisningsdömd etiopier

INRIKESDen HIV-smittade etiopiske mannen dömdes 2005 till sluten rättspsykiatrisk vård och utvisning efter att ha begått en brutal överfallsvåldtäkt mot en svensk kvinna. Mannen har till dags dato kostat skattebetalarna över 27 miljoner kronor och han har nu begärt att få återvända till sitt hemland Etiopien. De etiopiska myndigheterna är beredda att ta emot honom samt har begärt att Sverige utvisar mannen – men regeringen vägrar.

Migrationsverkets generaldirektör i hård attack mot slappa regler för terrormisstänkta asylsökande

INRIKESMigrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik går i en artikel på DN Debatt till hård attack mot vad han anser vara en slapp lagstiftning när det gäller terrormisstänkta som söker asyl i Sverige. Regeringen duckar och vägrar kommentera kritiken när Nya Tider försöker ringer upp.

Förre kommuntoppen friad från islamisters anklagelser

INRIKESDe båda muslimska aktivisterna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil anmälde Göteborgs dåvarande ordförande för kommunstyrelsen Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal. Skälet var att Hermansson utmålat de båda som extremister. Den 11 februari avhandlades målet i Göteborgs tingsrätt och Hermansson friades. Domstolen fann bland annat att det fanns skälig grund för påståendet att de båda anmälarna försvarat terrorister.

Invandrad serievåldtäktsman härjar

INRIKESEfter ett flertal fall av brutala överfall där kvinnor först slagits ner med kraftigt våld mot huvudet och sedan släpats in i skogar och våldtagits i södra Stockholm har polisen valt att gå ut med ett signalement på förövaren som härjat under hösten och vintern: Illaluktande, kraftigt byggd man som talar på bruten svenska.

Polisen drönarövervakar Uppsala

INRIKESTill följd av den ökade kriminaliteten i Uppsala väljer polisen att sätta in drönare som skall bevaka och spana i de centrala delarna av staden. Det övergripande syftet med kamerabevakningen är att, i realtid, kunna förhindra och upptäcka brottslig verksamhet, främst kopplat till narkotikabrottslighet, skriver polisen i ett officiellt uttalande.

Gå till arkivet

Send this to a friend