Skip to Content

Förort i Sverige 2015. Foto: Nya Tider

Botkyrka vill införa rasregister

Kommunen Botkyrka i Stockholm ser ut att bli den första efter Andra världskriget som börjar registrera människors ras- och religionstillhörighet. Man kallar informationen ”jämlikhetsdata” och säger att den ska användas för att bekämpa diskriminering. Vänsterextremister och radikala invandrarorganisationer har drivit fram förslaget. Andra invandrarorganisationer och de lokala Moderaterna sätter sig på tvären – men kommunens rödgröna majoritet stöder det.

Publicerad: 6 januari, 2016, 13:48

  • Svenska

Läs även

I Botkyrka utgör svenskarna en minoritet av befolkningen. Nu ska kommunen bli den första i landet som för statistik över rastyp och religiös tillhörighet hos sina invånare – för att kunna mäta diskriminering, hävdar man. I USA är sådan registrering vanlig i syfte att kunna ge vissa etniska grupper mer bidrag och andra förmåner, men i Sverige har sådant inte skett sedan Andra världskriget.

Enligt uppgift ska registreringen ske anonymt genom enkäter som skickas ut till invånarna. Statistiken ska sedan användas för att ”ta reda på vilka grupper i samhället som är mest marginaliserade”, uppger SVT.

– Vi kommer att kunna ringa in en snävare problembild, säger Helena Rojas, verksamhetschef för mänskliga rättigheter på Botkyrka kommun.

Bland andra lobbygrupperna Afrosvenskarnas riksförbund och Svenska muslimer har varit pådrivande för att införa registret.

Rapporten, som ligger till grund för deras krav på ”jämställdhetsdata”, har författats av den kände vänsterextremisten Tobias Hübinette, som vi tidigare intervjuat i Nya Tider v. 9/2014 med anledning av hans tidigare rasistiska utfall mot svenskar och vita västerlänningar. Under 1990-talet grundade han tidskriften Expo och begick en rad brott i antirasismens namn. I dag är han lektor i interkulturella studier vid Karlstads Universitet, och författare till rapporten ”Vad är jämlikhetsdata?”

– Det är en metod där de svarande själva identifierar sig i den grupp eller grupper som de anser sig tillhöra, förklarar Tobias Hübinette för SVT.

Kommunförvaltningen har nu fått i uppdrag att undersöka möjligheterna att sätta igång med verksamheten. Den rödgröna majoriteten ställer sig positiv till rasregistret. Helena Rojas säger att det i första hand gäller att samla in data om ”hudfärg och muslimsk tillhörighet”.

Moderaterna kritiska

Kommunförvaltningen har nu fått i uppdrag att utreda hur det planerade rasregistret ska kunna sättas i verket redan år 2017.

Men de lokala moderaterna protesterar i kraftfulla ordalag. I en interpellation kräver oppositionsrådet Jimmy Baker (M) att få svar på om man tänker använda ”jämlikhetsdatan” för att kunna införa kvotering, vilket flera formuleringar i Hübinettes rapport och uttalanden från de drivande organisationerna antyder är avsikten. Han pekar på att ”hela terminologin, tänkandet och forskningen kring och bakom jämlikhetsdata är så utpräglat extremvänster, så att stora delar av vänstern troligen inte ens kan förlika sig med det hela. För att inte prata om Botkyrkaborna, eller landets övriga invånare.”

Och samtidigt som extremvänstern ligger bakom forskningen är de två invandrarorganisationerna bakom förslaget kontroversiella, menar Baker. ”Bland förslagen som bägge driver märks islamiska banklån, införandet av slöja på nyhetsuppläsare i TV samt att staten ska ingripa om man exempelvis skämtar om islam (Lars Vilks och Charlie Hebdo är kända exempel)”, skriver han i interpellationen.

Jimmy Baker har själv muslimskt troende familjemedlemmar och har bland annat drivit frågan om böneutrop från Fittja moské.

Romer fruktar registrering

Även romska organisationer har protesterat mot beslutet. Deras medlemmar är oroliga för att registret ska användas i andra syften än att motverka diskriminering.

– Vad ska vi tro? Kan vi lita på kommunen när vi inte har förtroende för polisen, säger Rosita Grönfors, som är ordförande i minst två olika etnonationalistiska lobbygrupper som kämpar för romers intressen.

Rosita Grönfors

Rosita Grönfors från Romska och Resande Kvinnoorganisation är kritisk till att romer registreras och tror att uppgifterna kan missbrukas. Fotot är taget på nätverkskonferensen Sverige mot rasism, 2013. Foto: CMR

 

Statistik över romer skulle potentiellt kunna användas i andra syften än att gynna deras intressen. Som Rosita Grönfors många gånger påpekat finns det en utbredd uppfattning om att många romer är kriminella, något ett dylikt register hade kunnat användas för att bevisa. Kriminologen Jerzy Sarnecki påpekade i en intervju i Nya Tider (v.19/2015) att Sveriges vägran att registrera människor efter etnicitet – som man gör i exempelvis USA och Finland – gör det svårt att få fram tillförlitlig statistik över romers påstått höga kriminalitet.

I dag finns endast brottsstycken av statistik tillgängliga för forskare och den bildade allmänheten. Exempelvis finns det 176 personer med det typiskt romska namnet Grönfors i Sverige, varav 67 har dömts för något brott under de senaste sex åren enligt databasen Lexbase. En av de brottsdömda är Rosita Grönfors själv.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Den svenska statsskulden – på väg uppåt, men hur mycket?

ANALYSAlla åtgärder som vidtagits under coronapandemin, så här långt, har kännetecknats av en sällan skådad miljardrullning. Flera hundra miljarder i olika stöd och lån har lanserats under de hektiska månaderna efter det att pandemin invaderat det svenska samhället. De svenska åtgärderna mot pandemins verkningar finns uttaxerade i en prognos hos Riksgälden, men de åtaganden som statsminister Stefan Löfven skrivit under för svensk räkning i EU kan bli en, ännu okalkylerad, mardröm.

Kommunpolis kallar 12-åriga Adrianas mördare för ”offer”

”Jag ville väcka känslor”, menar lokalpolisen Martin Lazar, när Nya Tider frågar honom om debattartikeln där han skrev att de som skjuter också är offer. Det var efter dödsskjutningen av 12-åriga Adriana från Norsborg som kommunpolisen skrev en debattartikel i Expressen, där han menar att det gäng som besköt ett annat kriminellt gäng ”ville dämpa sin ångest genom våld och maktspel”.

Bibliska gräshoppssvärmar hotar nu jordbruksnationen Brasilien – Ödelägger redan skördar på fyra kontinenter

LIVSMEDELSFÖRSÖRJNINGDe gigantiska gräshoppssvärmarna som ödelagt jordbruk i Paraguay och Argentina befaras nu komma att ta sig över gränsen till Brasilien, en av väldens största jordbruksnationer, och vintergrödorna där. Det skulle skapa än mer tryck på den redan svårt ansatta globala matproduktionen som drabbats hårt av virusnedstängningar, ovanligt kyligt väder på många platser och stora översvämningar i länder som Kina. Samtidigt rapporteras gräshoppor redan ha dykt upp i Centralamerika. Experter befarar att Mexiko och kanske även USA står på tur. Gigantiska svärmar har redan ödelagt vidsträckta områden i Östafrika, Mellanöstern, Pakistan, Indien och har nu också dykt upp i södra Europa och västra Kina. Det är den värsta invasionen på minst 70 år och miljontals människor hotas nu av svält.

”Koranen skall brinna i Rosengård!”

INRIKESRasmus Paludan, partiledare för det danska invandringskritiska partiet Stram kurs, har meddelat att han tillsammans med den kontroversiella svenska konstnären Dan Park kommer hålla ett torgmöte i invandrarghettot Rosengård framför en moské och där bränna koranen.

Ny minnesplats på Fårö för baltiska flyktingar

INRIKESDen 22 juli invigdes en ny minnesplats på Fårö utanför Gotland för att hedra de baltiska flyktingar som kom till Fårö under andra världskrigets slut, eller snarare alla de som aldrig kom fram utan drunknade i Östersjön under de strapatsrika resorna.

Taxidådet i Borlänge en hämnd för anmälan om sextrakasserier

INRIKESEn somalisk taxichaufför sitter häktad efter en vansinneskörning i Borlänge, där han medvetet körde på fem personer. Brottsrubriceringen är ett försök till mord samt fyra fall av grov misshandel. Somaliern är sedan tidigare dömd för våld mot tjänsteman på ett socialkontor, då han inte fick igenom sin vilja angående bidrag.

Mördare fritagen under permission från ungdomsvård

INRIKESDen 8 januari 2018 sköt den då 16-årige somaliern Abdirizak Abdimalek Osman ihjäl en 24-årig afrikansk man på en pizzeria i Rinkeby. Han dömdes till tre års sluten ungdomsvård, men fritogs den 21 juli i år under en permission. Den ansvariga myndighetens presschef medger i ett samtal med Nya Tider att en felbedömning uppenbarligen gjordes då man beviljade permission.

12-årig flicka ihjälskjuten av gängkriminella

INRIKESNatten mot söndagen sköts en 12-årig flicka ihjäl vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka kommun söder om Stockholm. Skjutningen menas ha varit en så kallad ”drive-by-skjutning” där gängkriminella kört förbi bensinmacken och öppnat eld mot andra gängmedlemmar men missat och istället dödat den unga flickan.

Gå till arkivet

Send this to a friend