Marknad med kulturfokus. Förutom brända mandlar, kantareller, korvar och allt annat som hör en marknad till är bokhandlar, museer och andra kultur­institutioner öppna till långt in på natten. Många passar på att lyssna till en dikt, ta del av en bokpresentation eller lära sig mer om Sveriges och Uppsala­traktens rika historia.

Brända mandlar, båtgravar och fäktning

Varje år sedan 1989 arrangeras under den andra lördagen i september Kulturnatten i Uppsala. Detta evenemang lockar varje år hundratusentals besökare som går och botaniserar bland smycken, kantareller, bär eller choklad som säljs vid olika bord och stånd i staden under hela denna dag eller går till någon av bokhandlarna för att lyssna på allt från poesiuppläsning till jazz till långt in på natten. I år kan även historieintresserade besökare få lära sig mer om svensk vendel- och vikingatid på museum Gustavianum.

Dagen är varm och solig och redan innan klockan slagit tolv är gatorna fulla av folk, i synnerhet på Fyristorg där den söta doften av brända mandlar, som för övrigt är den kanske vanligaste doften på Uppsalas kulturnätter, är mycket påtaglig. Här säljs kantareller, blåbär, hemmagjord saft och blommor vid flera olika bord och stånd.
Hit har även Augusta Janssons karamellfabrik begett sig för att sälja sin egentillverkade choklad och karameller.

Kulturnatten i Uppsala är Sveriges största kulturnatt.

En av kvinnorna i det ståndet berättar för Nya Tider att de varit med på Kulturnatten i fem år nu och tipsar därefter om butiken som de har öppnat i staden. Just deras stånd tycks vara ett av de mest välbesökta på Fyristorg, kön fylls på hela tiden. Även museum Gustavianum, som ligger cent­ralt i Uppsala mitt emot Uppsala domkyrka, lockar besökare i dag då visningar med temat ”världens samlingar” hålls där under dagen.

Gravfynd på kulturnatten

I ett av utställningsrummen på Gustavianum står en stor trälåda full med djurben och i de olika glasmontrarna finns svärd och hjälmar, betsel och stigbyglar samt keramikkärl och stekpannor att beskåda. Dessa föremål är fynd som gjorts i så kallade båtgravar i Valsgärde, norr om Gamla Uppsala, som har daterats till vendeltiden (ca 550-800) och vikingatiden (ca 800-1050).

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Du förtjänar sanningen

Du förtjänar sanningen

🟠 LEDARE Massmedier granskar inte längre makten. De är numera en integrerad del av etablissemanget och deras roll är inte längre nyhetsförmedling av sanningen utan att skapa och styra det politiska narrativet. Oavsett deras påstådda politiska olikheter har de enats och ställt sig på samma sida i de viktigaste av frågor.

Truckers Go! Go Truckers!

Truckers Go! Go Truckers!

🟠 OPINION: Magnus Stenlund Kanada revanscherar sig. I ett land man närmast gett upp om helt, där karantänsidiotin tilltagit till nästan samma nivåer som i de mer sydliga forna brittiska kolonierna Australien och Nya Zeeland, har gräsrötterna nu bestämt sig för att nog är nog. Det menar veckans debattör Magnus Stenlund, som gläds åt Frihetskonvojen som parkerade utanför parlamentet i Ottawa sista helgen i januari och fortfarande vägrar ge sig.

Läs även:

De vise männen

De vise männen

🟠 HISTORIA ”Stjärnan ledde vise män fram till Jesus deras vän. Vi kan följa samma stjärna. Om vi gör det glatt och gärna ska vi också hitta hem, ska vi också hitta hem.” Sv. psalm 133.

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

🟠 Stf. Flygvapenchefen: Nu tar vi nästa steg i vårt samarbete med USA. Historia skrevs i juni då två amerikanska B-1B Lancer strategiska bombflygplan, med kapacitet att bära kärnvapen, för första gången någonsin landade i Sverige. Det skedde inom ramen för den andra flygövningen som genomfördes i norra Sverige bara den senaste månaden. Nya Tider avslöjar flera okända aspekter om B-1B Lancer, inte minst hur det egentligen ligger till med dess kärnvapenkapacitet, samt gör en analys om varför USA och NATO är så intresserade av Sverige och ett flygfält i Norrbotten.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.