Skip to Content

ÄLDREOMSORGEN har drabbats hårt av coronavirusets framfart. En faktor är sannolikt språkproblem, då personal har anställts som inte ens kan informeras om hygienrutiner på svenska. Foto: Skövde kommun
INRIKES

Bristande svenskkunskaper inom vården kan ha ökat coronaspridning

PappersupplaganNya Tider v. 30

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har granskat hur äldreomsorgen har hanterat coronaepidemin, och sannolikt har bristande kunskaper i svenska bidragit till smittspridningen på äldreboenden. Samma myndighet har i åratal påtalat detta problem. Nya Tider har talat med en av IVO:s enhetschefer, som medger att man genom åren fått rapporter om bristande språkkunskaper, inte minst inom äldreomsorgen.

Publicerad: 21 juli, 2020, 15:24

  • Svenska

Läs även

Till Svenska Dagbladet sade Anna Karin Nyqvist, enhetschef på IVO, den 10 juli:

− Det fanns särskilda utmaningar med att få ut information till medarbetare, eftersom det var svårt att förstå på grund av språkförbistringar.

När Nya Tider talar med henne, påpekar Anna Karin Nyqvist inledningsvis:

− Just när det gäller smittspridningen, så är det inte någonting som vi särskilt har granskat, när det gäller språksvårigheterna.
Hon fortsätter dock:

− Däremot har vi ju tidigare konstaterat i äldreomsorgen att det finns svårigheter hos vissa i att ha tillräckligt bra kunskaper i svenska språket. I den här senaste tillsynen som vi har gjort har vi inte gjort någon sammanställning än. Däremot känner jag till att ett par av enhetscheferna, som vi har intervjuat, har sagt att det har funnits svårigheter att förmedla information om basala hygienrutiner till personal, och språksvårigheter kan vara en sak, och man har försökt att lösa det genom andra sätt att informera, till exempel genom instruktionsfilmer.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Den svenska äldrevården har blivit en avstjälpningsplats för alla som aldrig får ett arbete utanför den kommunala sektorn. De som är utbildade inom svensk sjukvård vet att hygien är den viktigaste faktorn för att nå bra resultat, med dålig hygien är vi snabbt tillbaka i tiden och då med samma resultat? För att kunna kommunicera med intagna på äldreboendet är det ett villkor att personalen kan mycket bra svenska. Utan svenskkunskaper ingen anställning! En anmälan till IVO är lika värdelös som en till Socialstyrelsen och där alla skrubbar varandras ryggar? Eftersom jag själv har stora kunskaper om både IVO och Socialstyrelsen vet jag vad jag skriver om. Det vanliga är när frågorna blir för påträngande för dessa – kastas luren i örat. Nu tillsätter Stefan Löfven en utredning om vad som hänt/händer på våra äldreboenden och det gör han genom att tillsätta en meningsfrände som ordförande? Det är inte Löfven, eller regeringen som skall tillsätta denna tribunal, utan det är svenska folket som utser vem/vilka som skall representera de som har dött p.g.a. bristfällig vård på sjukhem och äldreboenden. Målsättningen med en sådan här process, är inte bara att fastställa vem/vilka som bär huvudansvaret till att dödligheten är/var ovanligt hög på våra äldreboenden vid jämförelse med grannländerna? Den bör föra med sig helt andra rutiner på sjukhem och äldreboenden, där goda svenskkunskaper är ett krav och med det kommer även en god hygien.

12-årig flicka ihjälskjuten av gängkriminella

INRIKESNatten mot söndagen sköts en 12-årig flicka ihjäl vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka kommun söder om Stockholm. Skjutningen menas ha varit en så kallad ”drive-by-skjutning” där gängkriminella kört förbi bensinmacken och öppnat eld mot andra gängmedlemmar men missat och istället dödat den unga flickan.

Vattuminskningen

HISTORIA”Vattenminskningsläran väckte anstöt i kyrkliga kretsar eftersom den ansågs strida mot bibeln, och förklarades av prästerskapet vid 1747 års riksdag vara ’en opålitlig sats på vilken inget i historien kunde byggas’. Biskop Johan Browallius i Åbo, teolog och professor i fysik och botanik, […] Enligt honom berodde vattuminskningen på att syndaflodens vatten fortfarande höll på att dra sig tillbaka.” Så såg man tidigare på det vi kal­lar landhöjningen, enligt Wikipedia.

Hollywood predikar, men bestraffas av publiken

KULTUR2010-talet har sett en stor mängd amerikanska filmer där huvudsyftet inte verkar ha varit underhållning, utan övertydliga försök att uppfostra publiken i de ”progressiva” värderingar som nu ska vara vägledande i Västvärlden. Den goda nyheten är att sådana filmer ofta bestraffas av sviktande publiksiffror och därmed låga intäkter.

EU klubbade återhämtningsfond och dubblar sin budget

UTRIKESTidigt på morgonen den 21 juli skrev EU-ländernas regeringschefer på avtalet om den nya långtidsbudgeten och den så kal­la­de återhämtningsfonden för EU, efter ett historiskt långt maratonmöte över mer än fyra dygn. Den senare har lanserats som ett stöd för återuppbyggnad till länder som drabbats hårt av coronapandemin. Konstruktionen innebär att EU:s budgetramar i det närmaste dubbleras, med lånade pengar, under tre år. Förändringen är fundamental och marknadsförs som ”Nästa generation av EU” – utan att ställas under demokratisk prövning.

2022 rullar politikertåget till Bryssel

INRIKESRegeringen har beslutat ge Trafikverket i uppdrag att upphandla två olika utrikes nattåg, det ena Stockholm – Hamburg och det andra Malmö-Bryssel. Eftersom det inte tillåts att upphandla dessa på tysk sträcka förväntas vinnande tågföretag ta risken från dansk-tyska gränsen. Hamburg-tåget från Stockholm välkomnas av många, men Brysseltåget från Malmö ses istället som något politikerna ger sig själva i present.

Katolsk kyrka i Ystad utsatt för stenkastning av ungdomsgäng

INRIKESLördagen den 26 juli utsattes Sankt Nikolaikyrkan i den skånska staden Ystad för stenkastning av ett mindre ungdomsgäng – mitt under pågående mässa. Vittnen såg åtminstone tre ungdomar springa från platsen, men kyrkoherde Eugeniusz Machica säger till Nya Tider att han just nu inte vet om det handlar om ett muslimskt invandrargäng eller inte.

Medier, artister, politiker och företagare viker sig för Black Lives Matter

OPINION: DAN ROODTVänsterideologer och Black Lives Matter (BLM) kal­lar etnisk diskriminering ”strukturell” när de inte konkret kan bevisa den. Den måste ”synliggöras” för att någon över huvud taget ska märka den. Ändå får BLM stöd av stora företag, den akademiska världen och kulturpersoner för sina allt mer verklighetsfrånvända krav.

Par skyddade sitt hus – blev av med sina vapen

UTRIKESParet Mark och Patricia McCloskey skyddade sin villa mot svarta BLM-aktivister som brutit sig in på deras tomt. Paret visade att de var beväpnade och fick till slut de aggressiva aktivisterna att ge sig av. Nu har dock polisen konfiskerat parets vapen och utreder deras agerande.

Gå till arkivet

Send this to a friend