Skip to Content

Brittiska parlamentet försökte införa undantag för sig självt

Publicerad: 28 september, 2020, 15:30

  • Svenska

Sedan den 24 september måste alla pubar, och liknande inrättningar som säljer mat eller dryck, i England stänga senast 22.00. Den brittiska dagstidningen The Times kunde den 27 september dock rapportera att barer i parlamentet fortsatt kunde vara öppna efter denna tidpunkt, samt att besökare i dessa undantogs från krav på ansiktsskydd. Skälet till undantaget från 22-regeln förklarades av premiärminister Boris Johnson vara att ”arbetsplatsers matsalar kan förbli öppna, om det inte finns något praktiskt alternativ för personal på dessa arbetsplatser att få tag på mat”.

Times källor inom parlamentet kallade försöket att undgå lagen, som gäller alla andra, ”ett massivt självmål” och ”tondövt”. Dagen efter The Times avslöjande, den 28 september, verkade undantaget ha dragits tillbaka. En talesperson för parlamentet tillkännagav då att ”Alkohol kommer inte att säljas någonstans på parlamentets område efter 22.00”.

Hälsominister Helen Whately från Konservativa partiet uppgav att hon inte visste huruvida historien om parlamentets undantag var sant, men påpekade att parlamentsledamöter ändå ”inte borde sitta och dricka sent på kvällen”, eftersom ”vi har ett jobb att sköta”.

Om syftet med den obligatoriska stängningstiden sade hon till BBC:
– När människor dricker mer tenderar de att upprätthålla den sociala distanseringen mindre. Så ett sätt att få folk att sköta den sociala distanseringen är att begränsa tiden de befinner sig på platser där de dricker, vilket leder till att efterlevnaden av reglerna försvinner.

Samtidigt har stängningstiden också fått en motsatt effekt, då tusentals människor samtidigt lämnar barer och bildar folkmassor på gatorna.

Källa:
https://www.thesun.co.uk/news/uknews/12786149/parliaments-bars-open-10pm-curfew/

 

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Brittiska regeringen tvingar Manchester till lockdown

Publicerad: 21 oktober, 2020, 09:19

Efter att förhandlingar mellan den brittiska regeringen och Stor-Manchesters ledare kollapsat den 20 oktober, införde premiärminister Boris Johnson strikta restriktioner i landets näst största stadsområde. Stor-Manchesters borgmästare Andy Burnham har krävt statlig kompensation för de förluster som invånare och affärsrörelser har drabbats av genom de hårda restriktionerna.

I ett antal dagar har en strid mellan regeringen och lokalpolitiker rasat över det system med tre risknivåer som införts av Johnson, och dess effektivitet. Förutom Manchester, är sedan tidigare även Liverpool och Lancashire i nordvästra England klassificerade som nivå 3.

Till reportrar sade Johnson efter införandet att han beklagade att behöva göra detta, men att regeringen hade presenterat ”ett generöst och omfattande erbjudande” för att stödja regionens affärsrörelser, men att borgmästare Burnham hade vägrat. Burnham hade krävt ungefär en miljard svenska kronor för att hjälpa människor igenom vintern, men det är okänt hur mycket regeringen var beredd att betala.

I ett uttalande påpekade Burnham att Manchester hade levt med någon form av restriktioner i flera månader, och att en ytterligare skärpning ”definitivt skulle öka fattigdomsnivåerna, hemlöshet och umbäranden i vår stadsregion”. Till reportrarna sade han vidare:
– Det kan inte vara rätt att stänga ned folks arbetsplatser, att stänga ned någons företag, utan att ge dem riktigt stöd. Det är brutalt, ärligt talat, eller hur? Så kan man inte styra ett land under en nationell kris.

Nivå 3 innebär:
– Pubar och barer tvingas stänga, med undantag om de också fungerar som restaurang.
– Bröllopsfester förbjuds.
– Människor får inte träffa någon utanför sitt eget hushåll, varken hemma eller på offentliga platser.
– Människor ska inte resa till eller från områden klassificerade som nivå 3, med undantag för arbete eller studier.
– Människor från sådana områden ska undvika att spendera natten i andra delar av landet.

Den brittiska regeringen bestämmer hälsoreglerna för endast England, medan Skottland, Wales och Nordirland kontrollerar sina områden, och även de har infört olika former av restriktioner.

Källa:

https://apnews.com/article/virus-outbreak-england-manchester-boris-johnson-london-ea582d3c81bec97adda69845ea732f5d

 

[email protected]

Irland inför hård lockdown

Publicerad: 20 oktober, 2020, 08:34

Från och med midnatt den 21 oktober kommer en av Europas hårdaste nedstängningar att gälla i Irland, inledningsvis i sex veckor. Regeringen har beslutat att införa restriktioner enligt nivå 5, vilket innebär att allmänna sammankomster förbjuds, de flesta affärer tvingas stänga och rörelsefriheten inom landet begränsas.

De enda sammankomster som tillåts är begravningar med maximalt 10 deltagare och bröllop med maximalt 25. Restauranger, kaféer och pubar kommer endast att få bedriva hemleveranser och take away. Allmänheten uppmanas stanna hemma, med undantaget att motion upp till 5 kilometer från hemmet tillåts.

Enligt landets premiärminister Micheál Martin togs beslutet för att ”bevisen för att en potentiellt allvarlig situation uppstår under de kommande veckorna nu är för starka”. Skolorna kommer dock att hållas öppna, med motiveringen att barn behöver sin utbildning och ”vi kan inte, och kommer inte, tillåta våra barns och våra ungas framtid att bli ännu ett offer för denna sjukdom”.

För att dämpa effekterna av social isolering ges de som bor ensamma eller är ensamstående föräldrar möjligheten att gå samman med ett annat hushåll i en ”stödbubbla”. Martin sade också:
– Jag förstår, och känner mycket personligen och djupt, känslan av besvikelse, ensamheten och kanske till och med den förtvivlan, som detta besked kommer att ge många.

Enligt de officiella uppgifterna fick Irland 1 283 nya coronafall dagen före beslutet, men antalet dödsfall förblir mycket lågt och var samma dag endast tre.

Källa:

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8856059/Ireland-considering-six-week-lockdown-stopping-travelling-3-miles-home.html

 

[email protected]

Twitter raderar inlägg av amerikansk regeringsexpert

Publicerad: 19 oktober, 2020, 11:14

Twitter har avlägsnat ett inlägg av Dr Scott Atlas, medlem av den amerikanska regeringens särskilda arbetsgrupp för coronaviruset, med hänvisning till att inlägget ska ha brutit mot plattformens regler mot desinformation kring viruset.

I sitt inlägg skrev Atlas ”Fungerar masker? NEJ”, för att sedan nämna uttalanden från ett antal personer vid hälsovårdsmyndigheter, där dessa ifrågasatte maskanvändningens effektivitet. Bland de citerade fanns Dr Carl Heneghan, chefredaktör för en medicinsk tidskrift, som på tidningens nätsida skrev:
”Det verkar som att, trots två decennier av förberedelser inför en pandemi, det finns en avsevärd osäkerhet kring betydelsen av att bära mask.”

I ett senare inlägg på Twitter förklarade Dr Atlas att han inte tog ställning mot masker, utan menar att de endast är effektiva i situationer där man är nära personer i riskgrupper, eller där man inte kan iaktta social distansering.

Enligt Twitter handlar förbudet mot ”missledande information” om att ta bort ”uttalanden eller påståenden som har bekräftats som felaktiga eller missledande av experter på området, som hälsomyndigheter”.

Dr Scott Atlas har överklagat beslutet att avlägsna hans inlägg och kommer inte att kunna posta något på Twitter under tiden då hans överklagan behandlas.

Källor:

https://www.rt.com/usa/503861-scott-atlas-covid-masks-twitter/

https://www.cebm.net/covid-19/masking-lack-of-evidence-with-politics/

 

[email protected]

Nederländernas kungafamilj trotsade reseavrådan

Publicerad: 18 oktober, 2020, 13:24

I Nederländerna, där en partiell lockdown har återinförts och människor uppmanas att avstå från alla resor, väckte nyheten om kungafamiljens semesterresa till Grekland den 16 oktober upprörda känslor. Kritik kommer även från politiker över hela skalan. I en debatt i parlamentet samma dag sade Jesse Klaver, gruppledare för vänsterpartiet GroenLinks:
– Regeringen uppmanar människor att hålla sig hemma så mycket som möjligt och avstå från allt möjligt som de har sett fram emot. Då blir det inte bättre av att det kommer uppgifter om att kungafamiljen tar flyget till Grekland.

Joost Sneller, från liberala D66, kallar resan ”oförståndig och obegriplig”. Kristdemokraten Harry van der Molen säger å sin sida:
– Myndigheternas coronaregler gäller alla. Det är olyckligt om det uppstår en diskussion om det. Bilden som nu framträder väcker frågor hos många människor. Jag ber premiärministern att skapa klarhet i frågan.

Skarp kritik riktas också mot premiärminister Mark Rutte, som man menar borde ha stoppat resan. Ronald Raak, från Socialistiska partiet, menar att kungen inte ”förstår tidsandan” och sade i kammaren:
– Det här var inget bra beslut av kungen. Han har en roll som förebild. Jag tycker att Rutte borde ha hållit tillbaka kungen.

Attje Kuiken, ledamot för socialdemokratiska PvdA, kallade resan ”oförståndig och inte en bra förebild för andra nederländare”, och riktade också kritik mot Rutte:
– Frågan är varför premiärministern inte tagit sitt ministeransvar och skyddat kungen från detta, när han denna vecka uppmanade alla nederländare att vänta med semester.

Efter den kraftiga kritiken beslöt kungafamiljen att avbryta sin resa. Den 18 oktober skrev premiärminister Rutte i ett brev till parlamentet att han ”har gjort en felaktig bedömning” och att han ”bär det fulla ministeransvaret”.

Källor:

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2029595614/ergernis-in-tweede-kamer-over-vakantie-koning-willem-alexander

https://www.ad.nl/binnenland/koning-willem-alexander-breekt-vakantie-griekenland-af-na-ophef-rutte-wist-van-vliegreis~a3dd206a/

 

[email protected]

Ny rapport: Skyddsmasker förhindrar inte smittspridning

Publicerad: 17 oktober, 2020, 17:41

En rapport från Centers for Disease Control and Prevention (CDC), USA:s nationella folkhälsomyndighet, visar att bärande av skyddsmask inte är effektivt för att motverka spridning av Covid-19. En studie av 154 bärare av smittan, jämförd med en ungefär lika stor kontrollgrupp utan smitta, visade att över 70 procent av de smittade blev sjuka trots att de sade sig alltid bära mask. Rapporten konstaterar:
”Under de 14 dagarna före sjukdomens början, uppgav 71 procent av sjukdomsfallen och 74 procent av kontrollgruppen att de alltid använt tyg som täckte ansiktet eller andra typer av masker när de var ute bland folk.”

14 procent av de sjuka sade sig ”ofta” ha burit mask, och endast 4 procent ”aldrig”.

I rapporten konstateras vidare att en del av de maskbärande sjuka kan ha smittats vid de få tillfällen då de tog av sig masken för att äta eller dricka, men enligt CDC finns det inget sätt att fastställa den exakta tidpunkten då smittan överfördes:
”Att uppskatta exponeringen i samhället kan vara svårt, när omfattande överföring sker, särskilt från asymptomatiska personer i grupper som är naturligt sammanbunda.”

Dessutom, säger rapporten, ”kan riktning, ventilation och luftströmmars intensitet påverka virusöverföring, även om social distansering och maskanvändning tillämpas enligt de nuvarande riktlinjerna”.

Trots dessa resultat fortsätter både CDC och USA:s statsepidemiolog Anthony Fauci att uppmana människor att bära mask. Vissa stater och städer har rentav gjort bärandet obligatoriskt, eftersom de ser maskerna som ett av de främsta verktygen för att begränsa smittspridningen och hålla ned smittotalen.

Källa:

https://thefederalist.com/2020/10/12/cdc-study-finds-overwhelming-majority-of-people-getting-coronavirus-wore-masks/

 

[email protected]

Trump vill inte göra vaccination obligatorisk

Publicerad: 16 oktober, 2020, 12:47

Läs även

I ett telefonsamtal med tv-kanalen Fox Business lät president Donald Trump veta att han inte har för avsikt att göra vaccination mot Covid-19 obligatorisk, utan hellre ser att människor själva får avgöra:
– Jag tror inte att jag någonsin kommer att göra ett vaccin obligatoriskt. Jag tror helt enkelt inte att jag skulle göra det, att man måste ta det, eftersom det är många människor som känner mycket starkt för hela situationen.

På frågan om vilka som först skulle erbjudas ett kommande vaccin, svarade Trump ”samhällsviktiga arbetare” och ”äldre personer”.

Opinionsundersökningar visar att runt 50 procent av USA:s invånare skulle avböja ett sådant vaccin, många för att de anser att hela processen för att ta fram och godkänna det har varit alltför påskyndad. För närvarande ser det ut som att ett vaccin skulle kunna godkännas av de amerikanska hälsovårdsmyndigheterna i december, och rullas ut i större skala under de följande veckorna och månaderna.

Källa:

https://www.rt.com/usa/503649-trump-no-mandatory-vaccine/

 

[email protected]

Nederländerna återinför ”partiell lockdown”

Publicerad: 15 oktober, 2020, 15:19

Läs även

Från och med onsdagen den 14 oktober kommer en ”partiell lockdown” gälla i Nederländerna. Vid en presskonferens dagen innan förklarade premiärminister Mark Rutte att ”nya och kraftfulla åtgärder” införs, vilket bland annat innebär att sammankomster med över fyra personer förbjuds, liksom alkoholförsäljning kvällstid, och restauranger och barer stängs. Affärer får hålla öppet till 20.00, med undantag för matvarubutiker, som får hålla öppet längre under förutsättning att de inte ”rör till det”.

De som inte har ett samhällsviktigt arbete uppmanas att arbeta hemifrån, och avstå från resor. Utövande av sport får inte ske med fler än fyra, men professionell sport utan publik förblir tillåtet. Till skillnad från den partiella nedstängningen i våras, kommer dock skolor och kollektivtrafik att hållas öppna. Bärande av skyddsmask blir obligatorisk i allmänna utrymmen inomhus.

Åtgärderna kommer i första hand att gälla i fyra veckor, med en utvärdering efter två veckor. Om de inte anses ha varit tillräckliga, kommer hårdare restriktioner införas.

Vid presskonferensen sade Rutte också:
– Hammaren som vi ska slå ned viruset med måste vara tillräckligt stor för att uppnå det. Det är en totalsumma och inte en meny. Det är ett hårt budskap och åtgärderna kommer att göra ont, men det är enda sättet. Vi måste vara strängare mot oss själva och vårt beteende.

Han menade vidare att befolkningen inte fullt ut hade respekterat tidigare regler:
– Vi har tillsammans inte gjort det tillräckligt väl. Det är upp till oss, oss allihop. Var inte den envise personen som försöker hitta luckor i reglerna. Var den realistiske nederländaren som ställer sig upp och tar sitt ansvar när det gäller. Och det är nu.

Källor:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5190052/persconferentie-maatregelen-mark-rutte-hugo-de-jonge

https://nltimes.nl/2020/10/13/rutte-partial-lockdown-mandatory-masks-soften-second-wave-covid

https://www.france24.com/en/20201013-dutch-pm-rutte-imposes-partial-lockdown-to-contain-coronavirus

 

[email protected]

Ryska myndigheter kommer inte införa en andra lockdown

Publicerad: 14 oktober, 2020, 09:30

Läs även

Anna Popova, epidemiolog och chef för hälsomyndigheten Rospotrebnadzor, varnar för att stänga ned ekonomin för att bekämpa coronaviruset. Vid ett anförande på universitetet RANEPA i Moskva den 13 oktober förklarade hon att eftersom Ryssland har ett lågt antal smittade per capita, bör man inte vidta drastiska åtgärder:
– Trots att vi ser en ökning av antalet fall i Ryssland i dag, överväger vi inte att blockera ekonomin. Vi ser ingen mening med det.

I Ryssland finns det få restriktioner, och barer, restauranger och affärer hålls öppna. Samtidigt utförs lika många tester som tidigare. Enligt myndigheterna har 51 miljoner tester utförts, vilket endast överträffas av länder med betydligt större befolkningar; Kina, USA och Indien. Antalet nya fall av smitta ligger på förhållandevis låga 8 per 100 000 invånare, vilket kan jämföras med exempelvis Frankrikes 28 och Nederländernas 27.

Under våren sattes landet dock i lockdown, då invånarna i exempelvis Moskva endast fick lämna sina bostäder för att köpa mat, söka vård eller gå ut med hunden. Den 16 juni lättades dessa restriktioner, då caféer och restauranger återigen fick öppna sina terrasser.

Enligt Dmitrij Peskov, talesperson för den ryska regeringen, finns det inte en tanke på att införa en andra lockdown, men han uppmanar invånarna att bära mask och ta hänsyn till andra åtgärder.

Källa:

https://www.rt.com/russia/503385-covid-no-shutting-down-economy-russia/

 

[email protected]

Ledande företrädare för WHO kritiserar länders nedstängningar

Publicerad: 13 oktober, 2020, 14:25

David Nabarro, Världshälsoorganisationens (WHO) speciella sändebud i frågor rörande Covid-19, uppmanar nu världens ledare att sluta använda lockdowns som metod för att bekämpa smittspridning. Till den brittiska veckotidningen The Spectator sade han den 9 oktober:
– Vi i Världshälsoorganisationen förespråkar inte lockdowns som det huvudsakliga sättet att kontrollera detta virus. Det enda tillfället då vi anser att en lockdown är motiverad är för att köpa tid för att omorganisera, omgruppera, omfördela sina resurser, skydda sin utarbetade vårdpersonal, men på det hela taget skulle vi helst inte använda det.

Han pekade sedan ut ett antal negativa konsekvenser av lockdowns, som förstörelse av turistindustrin, och ökad hunger och fattigdom, och fortsatte:
– Titta bara på vad som hände med turistindustrin i Karibien, till exempel, eller i Stilla havet, för att människor inte åker på semester. Titta på vad som hände med småbönder över hela världen. Titta på vad som hände med fattigdomsnivåer. Det verkar som att vi mycket väl kan få se en fördubbling av världens fattigdom nästa år. Vi kan få se minst en fördubbling av undernäring hos barn.

Den 7 oktober undertecknade 6 000 forskare ett upprop där de krävde ett slut på lockdowns, med hänvisning till den ”irreparabla skada” de har orsakat. De skrev bland annat:
”Som epidemiologer och hälsovårdsforskare är vi allvarligt bekymrade över den skadliga påverkan den nuvarande Covid-19-politiken har på den fysiska och mentala hälsan, och vi rekommenderar en metod vi kallar fokuserat skydd. Nuvarande lockdown-åtgärder har förödande effekter på den allmänna hälsan, på både kort och lång sikt.”

Fokuserat skydd innebär enligt forskarna:
”Den mest medkännande metoden, som väger risker och fördelar med att nå flockimmunitet, är att låta de som löper minst risk att dö att leva sina liv på ett normalt sätt för att bygga upp immunitet mot viruset genom naturlig smitta, samtidigt som vi skyddar de som löper störst risk på ett bättre sätt.”

Källor:

https://www.washingtonexaminer.com/news/who-official-urges-world-leaders-to-stop-using-lockdowns-as-primary-virus-control-method

https://www.washingtonexaminer.com/news/irreparable-damage-over-6-000-scientists-sign-petition-calling-for-end-of-coronavirus-lockdowns

 

[email protected]

Moské nonchalerar coronarestriktioner

Publicerad: 12 oktober, 2020, 17:42

Enligt en lokal källa har en moské i Huddersfield i Storbritannien i hemlighet hållit bönestunder, trots att ledningen hävdat att byggnaden varit stängd sedan två besökare testat positivt. Visselblåsaren säger sig också varit chockerad av den nonchalanta inställningen, där imamen och andra medlemmar har underlåtit att isolera sig, trots att de har haft närkontakt med smittade. En annan källa sade till den lokala nyhetssidan YorkshireLive News:
– Det är allmänt känt i området att det har varit samlingar utomhus, där folk har skakat hand och kramats. Det är en väldigt slapp inställning. Vi känner till medlemmar som har haft coronafall i sin familj, men besökt moskén, när de egentligen borde isolera sig.

En talesperson för moskéns ledning förnekar dessa påståenden och sade till samma nyhetssida:
– Det finns personer, som har nycklar, som kommer dit för att koordinera städningen, och imamen som går in för att göra böneutropet för de fem dagliga bönestunderna, men ingen medlem av allmänheten besöker moskén, eftersom det inte sker några gudstjänster eller liknande sammankomster.

I Storbritannien har etniska minoriteter haft högre smittotal, något som vänstern tenderar att förklara med ”strukturell rasism”, snarare än skillnader i beteende. I april sade Londons muslimske borgmästare Sadiq Khan:
– Vi kan inte bortse från den diskriminering och strukturella rasism som finns i vårt samhälle, vilket bidrar till att etniska minoriteter är mer utsatta för lidande.

Andra har påpekat att stora sammankomster har skett, mot reglerna, där grupper av män har fyllt gatorna i Manchester för att fira Pakistans och Afghanistans självständighetsdagar. På sociala medier har videor från dessa sammankomster dykt upp, där folkmassor har klättrat på bilar, dansat på gatorna och viftat med flaggor från muslimska länder.

Källa:

https://www.breitbart.com/europe/2020/10/12/open-knowledge-community-huddersfield-mosque-breaking-covid-rules-claims-source/

 

[email protected]

Brittiska skolor förbjuder födelsedagssånger

Publicerad: 11 oktober, 2020, 13:21

För att minska spridning av Covid-19 har hittills pubar och kyrkor i Storbritannien förbjudit sjungande, eftersom man menar att det ökar mängden droppar med virus i luften. Nu har även ett antal skolor förbjudit sång vid elevers födelsedagar, för att i stället övergå till klappande, uppläsning av sångens text eller uppspelning av samma sång på YouTube.

Till den brittiska dagstidningen The Sun säger tvåbarnsmamman Christine Brett:
– För några månader sedan uppmanade man barnen att sjunga ”Happy Birthday” medan de tvättade sina händer. Nu har även detta förbjudits, precis som att ta med sig godis till sina klasskamrater. I stället för att de har glädje av sin bemärkelsedag, kommer de inte längre få dessa dyrbara minnen, och krisens påverkan på barnens välbefinnande på lång sikt kommer att bli rädslan som vi ger dem.

Utbildningsdepartementet påpekar att det inte finns något nationellt förbud mot sång i klassrummen, utan att det är upp till varje skola att själv bestämma. Emellertid uppmanar regeringen skolor att införa ”säkerhetsåtgärder” när de sjunger eller spelar instrument.

Dessutom kommer elever utsättas för kyla i klassrummen, då skolorna enligt regeringens riktlinjer ska ha öppna fönster för att minska smittspridningen. En undersökning utförd av en föräldragrupp visar att det också förekommer att elever tvingas sitta i timmar med blöta gymnastikkläder, eftersom regeringen även har infört ett förbud mot att byta kläder i skolan.

Källa:

https://www.thesun.co.uk/news/12893520/kids-banned-happy-birthday-school/

 

[email protected]

Var tredje svensk kommer vägra coronavaccin

Publicerad: 10 oktober, 2020, 16:44

Enligt en undersökning från DN/Ipsos uppger 36 procent av de tillfrågade att de troligen eller helt säkert inte kommer att vaccinera sig om och när ett vaccin mot Covid-19 finns tillgängligt. 33 procent svarar att de troligen kommer att vaccinera sig, medan 21 procent säger att de helt säkert kommer att göra det. 11 procent vet ännu inte hur de ska göra. Minst negativa till vaccinering är personer över 60 år.

En del av motståndet i Sverige beror sannolikt på erfarenheterna från svininfluensa för tio år sedan, då vaccinet ledde till att 500 barn och unga drabbades av narkolepsi. I undersökningen ställdes också frågan hur de tillfrågade ser på risken för biverkningar. 45 procent ser risken som ganska eller mycket stor, medan endast 24 procent tror att risken är ganska eller mycket liten. En majoritet ser ett särskilt problem med att detta vaccin tas fram ovanligt snabbt. Till Dagens Nyheter säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos:
– Det är inte konstigt att det finns frågetecken för det som är nytt och som tas fram snabbt och med nya metoder. Det upplevs inte som lika tryggt som de vacciner som de flesta har fått mot barnsjukdomar och som det finns lång erfarenhet av. Dessutom finns erfarenheterna efter svininfluensan, med allvarliga biverkningar.

I undersökningen har de tillfrågade även fått uppge partisympatier. Särskild skeptiska till vaccin är Sverigedemokraternas väljare, som generellt sett har mindre tilltro till myndigheter.

I nuläget testas 40 olika vacciner mot Covid-19 på människor och tio sägs vara i den sista fasen. Enligt regeringens samordnare Richard Bergström ska svenskar kunna börja vaccineras i början av nästa år.

Källa:

https://www.dn.se/sverige/dn-ipsos-var-tredje-sager-nej-till-coronavaccin/

 

[email protected]

Polis i Australien attackerar strandbesökare

Publicerad: 5 oktober, 2020, 12:35

I en video kan ses hur australiensiska poliser konfronterar en grupp människor på en strand i Melbourne, med anledning av att de inte bar skyddsmask. En kvinna, som var på stranden med sina barn, och vägrade uppge sin identitet, belades med handfängsel och arresterades. Samtidigt överöstes poliserna med skällsord och ifrågasättanden som ”Hon har tagit sina barn för att simma, och ni arresterar henne för vadå?”. Kvinnan anmäldes för tre förseelser, bland annat för att ha befunnit sig mer än fem kilometer från hemmet, och även andra medlemmar av gruppen fick böter. Enligt samma grupp ska polisen ha knuffat en gravid kvinna, och motat bort en man som försökte hjälpa henne.

En talesperson för polisen i delstaten Victoria lät meddela:
– Victorias polis kommer fortsätta att proaktivt patrullera offentliga miljöer och kommer inte att tveka inför att bötfälla de som uppenbarligen bryter mot direktiven utfärdade av statssekreteraren vid hälsodepartementet.

Fredagen den 3 oktober rapporterade australiensiska medier om hur tusentals personer utan mask sökte sig till Victorias stränder. Delstatens premiärminister Daniel Andrews kritiserade strandbesökarna, och sade till journalister följande dag:
– Ja, det är soligt, och folk älskar att gå till stranden när det är soligt, men det pågår en global pandemi.

Han menade att det nu gäller att få en normal situation innan sommaren börjar på allvar:
– Jag tror att det har gjort många människor arga, när de gör det rätta. De är arga eftersom de kan se hur nära vi är. Att spendera tid på stranden utan mask och utan social distansering nu kommer bara innebära att du inte får gå till stranden under hela sommaren.

Enligt Daniel Andrews kan de nuvarande restriktionerna lättas, förutsatt att alla följer dem nu. På lördagen rapporterades åtta nya fall av coronasmitta, och tre döda, i delstaten. Målet är att under två veckor ha fem eller färre fall innan detta kan ske.

Källa:

https://au.news.yahoo.com/shes-pregnant-dramatic-coronavirus-arrest-woman-beach-015827108.html

 

[email protected]

Storbritannien: Rika områden slipper lockdown

Publicerad: 4 oktober, 2020, 18:10

Läs även

I läckta mejl framgår hur rika områden i Storbritannien undgår coronarelaterade nedstängningar, trots att de har högre smittotal än fattigare områden. Ministrar på nationell nivå anklagas för att blanda sig i beslut om lokala nedstängningar, och pressas att förklara bland annat varför stora delar av norra England och Midlands befinner sig i lockdown, samtidigt som områden med liknande smittosituation slipper sådana åtgärder.

Denna situation kritiserades bland annat av professor Dominic Harrison, direktör för folkhälsa för kommunen Blackburn with Darwen. I ett mejl till socialdepartementet hävdade han att åtgärderna ”i onödan ökade den ekonomiska ojämlikheten”, och skrev:
”Det finns nu en ny nivå av central kontroll över lokala myndigheter, där vissa av de mer utsatta områdena sätts under hårdare restriktioner, tidigare i sin kurva. Det har fått effekten att det förvärrar virusets negativa påverkan på den ekonomiska jämlikheten. Vi behöver omedelbart få en enhetlig nationell strategi, om inte själva kontrollsystemet ska bidra till ojämlikhet, vilket gör att utsatta områden drabbas dubbelt.”

Labours socialpolitiske talesperson Jon Ashworth ställde i en intervju med BBC frågan varför valkretsar som tillhörde tunga ministrar hade sluppit hårdare restriktioner, och sade vidare:
– Jag tror att eftersom det inte finns några tydliga riktlinjer för hur restriktioner ska införas i ett område och hur ett område sedan kommer ut ur restriktionerna, uppstår misstanken att det finns politisk inblandning. Jag hoppas inte det, men tills dess att regeringen publicerar tydliga riktlinjer kommer misstanken alltid finnas där.

När myndigheterna först införde nedstängningar, sattes gränsen vid 60 nya fall i veckan per 100 000 invånare. I de fall där smittan överstiger 70 per 100 000, men man har sluppit lockdown, tillhör de flesta Konservativa partiet.

Källa:

https://global247news.com/2020/10/04/no-lockdown-for-wealthy-areas/

 

[email protected]

Test med bomullspinne orsakade läckage av hjärnvätska

Publicerad: 3 oktober, 2020, 13:58

Vid det test för coronasmitta där en lång pinne med bomull förs upp i näsan, åsamkades en amerikansk kvinna i 40-årsåldern en skada som fick cerebrospinalvätska att läcka. Denna vätska finns kring hjärna och ryggmärg, och dess funktion är att verka stötdämpande, transportera näringsämnen och avlägsna slaggprodukter.

Skadan upptäcktes efter att kvinnan klagade på rinnande näsa, upprepade kräkningar, samt smak av metall i munnen. Läckaget visade sig bero på kvinnans odiagnostiserade encephalocele, ett tillstånd där skallen inte har vuxit ihop korrekt, vilket kan få delar av hjärnan att tränga ut i form av säckar. I kvinnans fall hade en sådan säck skapats ner mot näsan, och punkterats av den uppförda bomullspinnen. Efter upptäckten kunde läkare åtgärda hennes tillstånd och stoppa läckaget genom att transplantera hudvävnad. Om alltför mycket cerebrospinalvätska läcker ut börjar hjärnan att trycka mot skallens insida, vilket bland annat skapar huvudvärk.

Många menar att risken för liknande skador är liten, men läkaren Jarrett Walsh påpekar i en intervju med nyhetsbyrån AFP att detta fall visar att sjukvården måste följa testrutinerna noggrant. Han tillade att personer som har haft operationer i näsgångarna eller nedre delen av skallen i stället bör testas i munnen.

Kvinnan hade tidigare genomgått ett liknande test på samma sida utan några problem. Själv tror hon att det senare testet möjligen utfördes på ett mindre bra sätt och bomullspinnen fördes upp för långt.

Källa:

https://medicalxpress.com/news/2020-10-covid-brain-fluid-leak-patient.html

 

 

[email protected]

President Trump testar positivt för Covid-19

Publicerad: 2 oktober, 2020, 08:59

Natten den 2 oktober meddelade president Donald Trump på Twitter att både han och frun Melania testat positivt för Covid-19, samt att de båda skulle påbörja en karantän. På Twitter skrev också Melania om provresultatet:
”Precis som alltför många andra amerikaner har gjort i år, kommer presidenten och jag sitta i karantän hemma, efter att ha testat positivt för Covid-19. Vi mår bra & jag har skjutit upp alla kommande uppdrag. Se till att ni är säkra så kommer vi att klara detta tillsammans.”

Bara några timmar tidigare hade presidentens nära medarbetare Hope Hicks testat positivt, efter att ha uppvisat symptom under en resa med presidenten till Duluth i Minnesota. Det är oklart när och hur Trump smittades.

Trumps läkare dr Sean Conley bekräftade uppgifterna och intygade att både presidenten och hans fru mår bra och att de kommer att stanna i Vita huset under sitt tillfrisknande. Han berättade vidare att presidenten kommer att fortsätta utföra sina uppgifter ”utan avbrott”. De besök i Florida och Wisconsin som var inplanerade på fredagen och lördagen kommer dock sannolikt att ställas in.

Källor:

https://www.breitbart.com/politics/2020/10/01/president-donald-trump-first-lady-melania-trump-test-positive-for-coronavirus/

https://www.rt.com/usa/502309-trump-melania-positive-covid/

 

[email protected]

Israel beordrar andra total nedstängning – värre än den första

Publicerad: 28 september, 2020, 12:03

Israel införde fredagen den 25 september en total nedstängning av samhället. Den skall gälla minst till den 10 oktober och vara mer omfattande än nedstängningen i mars.

Det har förekommit demonstrationer i Jerusalem och andra städer mot nedstängning, men i de nya restriktionerna tillåts demonstrationer endast inom en kilometer från det egna hemmet med som mest 20 personer åt gången.

Den ”hermetiska” nedstängningen drabbar hela ekonomin och alla affärer skall hålla stängt, förutom mataffärer och apotek. Flygplatser kommer även att stänga. Prislappen för ekonomin beräknas till cirka 10 miljarder dollar.

Synagogorna håller stängt, vilket förargat de ultrareligiösa grupperna. Endast mindre samlingar i synagogor på högtiden Jom Kippur den 27-28 september har tillåtits.

Det något märkliga i sammanhanget är att det inte är hälsoansvariga som varit drivande för nedstängningen. Israeliska Kanal 13 rapporterade att tvärtom var landets Covid-19-ansvarige, Ronni Gamzu, samt Hälsoministeriets vice generaldirektör Itamar Grotto, kritiska till en total nedstängning och förordade i stället att det skulle räcka med om arbetsplatser minskade sin personalstyrka med 50 procent. Gamzu ska ha sagt att en total nedstängning visserligen skulle vara ”högeffektiv” för att få ned dödstalen, men samtidigt ”förstöra ekonomin”. De rekommenderade istället ”en smart nedstängning”, men fick inget gehör.

Premiärminister Benjamin Netanyahu ska ha varit en av de drivande för nedstängning, och ska då ha sagt:
– Varför vänta? Vi kommer att behöva stänga ned ändå senare, och då kommer det att kosta mer.

Nedstängningen motiveras med att antalet smittade stigit. Av alla test som genomfördes under onsdagen den 23 september, då beslutet fattades, var 13,6 procent positiva, vilket innebar 3 095 nya fall. Dagen innan var det 6 950 nya fall.

Israel rapporterar för närvarande 657 allvarliga fall, varav 161 på respirator. Antalet coronadöda i landet var på onsdagen 1 325 personer.

Källa:
https://www.timesofisrael.com/ministers-said-to-agree-on-full-lockdown-more-severe-than-countrys-first/

[email protected]

Hamburgs borgmästare: Coronaviruset är inget mördarvirus

Publicerad: 10 september, 2020, 16:56

Läs även

På bästa sändningstid uttalade sig Hamburgs socialdemokratiske borgmästare Peter Tschencher på ett sätt som bröt av mot den politiska kurs som gäller i Tyskland om hur coronapandemin ska tacklas. I public service-tv sade borgmästaren att coronaviruset ”inte är något mördarvirus”.

Det var torsdagen den 4 september som Tschencher fällde uttalandet i tv-kanalen ARD i samband med en diskussion om virusets farlighet i det populära talkshowprogrammet Lantz. Borgmästaren har tidigare arbetat många år som läkare vid universitetssjukhuset i Hamburg.

Kommunalpolitikern David Claudio Siber från De Gröna i staden Flensburg, uteslöts ur sitt partis stadsfullmäktigegrupp nyligen efter att ha kritiserat coronapolitiken med stränga restriktioner. Den 29 augusti hade han hållit tal vid den stora anti-lockdowndemonstrationen i Berlin. Några krav på Peter Tschencher avgång har dock ännu inte hörts.

I Tyskland har det blivit i det närmaste tabubelagt att ifrågasätta den hittillsvarande strategin med bland annat munskyddstvång och stränga restriktioner.

Källa:
https://deutsch.rt.com/inland/106456-hamburgs-erster-burgermeister-coronavirus-kein/

[email protected]

Afrikas låga coronatal förbryllar forskare

Publicerad: 10 september, 2020, 13:16

Läs även

Afrika rapporterar mycket låga antal smittade. Kenya, till exempel, med 54 miljoner invånare, rapporterar idag bara 607 döda och 13 296 aktiva fall i landet. Detta trots att trängseln i fattiga kåkstäder med dålig hygien förväntats förvärra smittspridningen drastiskt. I synnerhet som slum i Indien och Pakistan redan uppvisat högre siffror.

– De flesta afrikanska länder har ingen topp. Jag förstår inte varför. Jag är helt förbluffad, säger Salim Abdool Karim, chef för Sydafrikas Covid-19-hantering, till BBC.

Vissa forskare har framlagt hypotesen att befolkningen i de överfolkade slummen hela tiden utsätts för olika coronavirus och att man därigenom fått viss immunitet.

Kritiker menar dock att antalet registrerade smittade har ett direkt samband med antalet test man gör. Tanzania använde till exempel WHO:s Covid-19-test på papaya och getter, och fick tillbaka positiva svar. Efter det tackade man nej till WHO:s tester, och flera andra afrikanska länder har följt efter och slängt ut WHO.

Källa:
https://nypost.com/2020/09/04/scientists-cant-explain-puzzling-lack-of-coronavirus-outbreaks-in-africa/
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/1nL9KB/uppgifter-papaya-testade-positivt-for-corona

[email protected]

Polishelikopter bevakar Mallorcas badstränder

Publicerad: 7 september, 2020, 14:33

Läs även

Polisen på den populära solön Mallorca har bekräftat att man börjat patrullera badstränderna med helikopter och ropa varningar till de turister som bryter mot coronarestriktionerna för att ta sig ett dopp.

På sociala medier har insatserna väckt förvåning, då det inte bara är ett resursslöseri, utan också knappast bidrar till att minska smittspridningen. Badstränderna är närmast tomma, med tiotals meter mellan det fåtal badande. Dessutom är solens uv-ljus och det salta vattnet bakterie- och virusdödande och stärker immunförsvaret.

I ett inlägg ställer man sig frågan varför polisen måste trakassera folk med helikopter på i praktiken tomma badstränder, medan gatorna i Palma är fulla med människor som ”inte bär mask, röker och inte håller avstånd medan polisen inte gör något alls”.

En video som visar hur polisen ropar order från en helikopter över en badstrand har blivit viral på nätet.

pic.twitter.com/2DAVGRNrLw

 

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Send this to a friend